Jump to content
BulForum.com

dual DDR

Recommended Posts

Искам да попитам при DUAL CHANEL задалжително ли е да се използват подбрани по двойки памети които несъмнено са доста по-скъпи,или спокоино мога да използвам две еднакви DDR памети?

За да захапе на добри тайминги , задалжително 2-ките. Интел платформите не са толкова капризни към Dual Chanell-a , ама при NVidia 4ат пат е имало изненади :confused с леко евтини памети :) Така , 4е наливай пари за кит ... това е моето мнение и знам , 4е веднага ще се появят специалисти да го оборват ... ама няма време за обяснения , а има и вариант да си ги купиш поотделно , но ако са Маркови .. нещо от сорта на OCZ , Kingston , TwinMos , ама като пари пак ще ти легне скъпо :allien

Напълно съм съгласен с предишния пост само ще добавя , че аз съм с Twin Moss не са комлект просто са еднакви и вървят стабилно вече 2г. но все пак виж на сайта на производителя на дъното за сертифицирани модули памет ако искаш стабилност и сигурност.

Kiro, az sum s Dual Channel 533FSB s 2x256 Samsung 400mhz DDR ... sega shte vzimam 2x512 A-Data 400mhz ... gledai da sa ednakvi i da sa po markovi :) Po nepotvurdena informacia ako probvash da pusnesh Dual Channel na 4 slota (2x2) shte e gadno zatva polzvai samo 2 slota po-dobre (osven ako ne si s duno za 150$+)

• 8 months later...

Нека задам и моя въпрос по темата :P

В момента съм с 2x512 MB DDR400, едната е Kingston ValueRAM 3-3-3-8@200 MHz, другата е Dialog (така показва CPU-Z, иначе на лепенката май пишеше нещо Chronos.. но не съм сигурен), със същите тайминги 3-3-3-8. Паметите вървят без никакъв проблем в Dual Channel на дъно Epox 8RDA3+ Pro с най-нов BIOS.

Както знаете тези Кингстъни работят на 2.6V според лепенката и SPD.

Въпросът ми е основно има ли проблем като Кингстъна по завод е на 2.6V, а другата е нормална 2.5 волтова, като разбира се в момента са пуснати на 2.6V ? Т.е. това че са маркирани с различни напрежения има ли някакво отношение за стабилността в дългосрочен план?

Все пак засега нямам проблеми, а и таймингите са им еднакви.

Искам да попитам при DUAL CHANEL задалжително ли е да се използват подбрани по двойки памети които несъмнено са доста по-скъпи,или спокоино мога да използвам две еднакви DDR памети?

Взимаш си 2платки рам да са горе-долу еднакви ако може и свясна марка и си готов без никакви сложнотий.. може и кит да си вземеш, ако няма да се занимаваш клокове и такива щуротий няма голямо значение дали е кит или 2 отделно. Ако си кажеш какво ти е дъното може да получиш повече инфо

Нека задам и моя въпрос по темата :P

В момента съм с 2x512 MB DDR400, едната е Kingston ValueRAM 3-3-3-8@200 MHz, другата е Dialog (така показва CPU-Z, иначе на лепенката май пишеше нещо Chronos.. но не съм сигурен), със същите тайминги 3-3-3-8. Паметите вървят без никакъв проблем в Dual Channel на дъно Epox 8RDA3+ Pro с най-нов BIOS.

Както знаете тези Кингстъни работят на 2.6V според лепенката и SPD.

Въпросът ми е основно има ли проблем като Кингстъна по завод е на 2.6V, а другата е нормална 2.5 волтова, като разбира се в момента са пуснати на 2.6V ? Т.е. това че са маркирани с различни напрежения има ли някакво отношение за стабилността в дългосрочен план?

Все пак засега нямам проблеми, а и таймингите са им еднакви.

Няма проблем за стабилноста даже тази която е пусната на по висок волтаж реално си я овърклокнал.

НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ТОЯ РЕЖИМ. МАЛКАТА ТАЙНА С КРИЕ В МАРКЕТИНГОВИЯТ ТРИК. ДВОЙНИЯТ РЕЖИМ СЕ ИЗПОЛЗВА САМО ЗА ДА СЕ УВЕЛИЧИ ТРАНСФЕРА ДО МАКСИМУМА НАПРИМЕР 6400 МБ/С ПРИ DDR400 НО ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОЦЕСОР K7 КАКЪВТО И ДА Е ТРАНФЕРА МЕЖДУ ПРОЦЕСОРА И ПАМЕТА ОСТАВА 400MHz КОЕТО Е 3200 МБ/С.

СЛЕДОВАТЕЛНО ТОЗИ ДВОЕН РЕЖИМ НЕ Е ЕФЕКТИВЕН.

ПРИ ПРОЦЕСОРИТЕ K8 КЪДЕТО ТРАНСФЕРА МЕЖДУ ПРОЦЕСОРА И ПАМЕТА Е 800MHz МАКСИМУМА Е DDR400 И ЕФЕКТА Е 100%

ОТ ЛИЧЕН ОПИТ МОГА ДА КАЖА ЧЕ МОЯТА СИСТЕМА BARTON 3200+ СЪС ДЪНО NF2 400 ЕДИНСТВЕНИЯТ ЕФЕКТ ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНАТА ПАМЕТ Е ОБЕМА.

КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА ПРОБВА САМ

НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ТОЯ РЕЖИМ. МАЛКАТА ТАЙНА С КРИЕ В МАРКЕТИНГОВИЯТ ТРИК. ДВОЙНИЯТ РЕЖИМ СЕ ИЗПОЛЗВА САМО ЗА ДА СЕ УВЕЛИЧИ ТРАНСФЕРА ДО МАКСИМУМА НАПРИМЕР 6400 МБ/С ПРИ DDR400 НО ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОЦЕСОР K7 КАКЪВТО И ДА Е ТРАНФЕРА МЕЖДУ ПРОЦЕСОРА И ПАМЕТА ОСТАВА 400MHz КОЕТО Е 3200 МБ/С.

СЛЕДОВАТЕЛНО ТОЗИ ДВОЕН РЕЖИМ НЕ Е ЕФЕКТИВЕН.

ПРИ ПРОЦЕСОРИТЕ K8 КЪДЕТО ТРАНСФЕРА МЕЖДУ ПРОЦЕСОРА И ПАМЕТА Е 800MHz МАКСИМУМА Е DDR400 И ЕФЕКТА Е 100%

ОТ ЛИЧЕН ОПИТ МОГА ДА КАЖА ЧЕ МОЯТА СИСТЕМА BARTON 3200+ СЪС ДЪНО NF2 400 ЕДИНСТВЕНИЯТ ЕФЕКТ ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНАТА ПАМЕТ Е ОБЕМА.

КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА ПРОБВА САМ

Да ти кажа не знам със голяма точност как работи Dual Chan, но когато съм го пуснал правя повече точки на всички тестове и има забързване в машинката като цяло :wub: Тък мисля, че си има значение дъното и чипсета какъв е.. даже не мисля ами има значение. Аз съм с ASUS A7V880, Burton 3000+, GEIL 2x256 - малко антика си пада ама много си ме кефи :love

При мен също имаше малка разлика когато преминах на DUAL режим и доколкото помня с нещо мерих и смятах , че при NF2 чипсет скойто сум беше около 10% + :punk И след поиграване с таймингите на РАМ-а се вдигна още. Така че Pero не се изказвай неподготвен.

При мен също имаше малка разлика когато преминах на DUAL режим и доколкото помня с нещо мерих и смятах , че при NF2 чипсет скойто сум беше около 10% + :punk И след поиграване с таймингите на РАМ-а се вдигна още. Така че Pero не се изказвай неподготвен.

Хехе значи не е феномен това което става с машината ми :D Бех се притеснил...

Имам доста голяма разлика в четенето при мен. Първо бях с една платка Кингстън на 533 МхЗ и четеше с около 3900-4000 кб/сек. Сега съм със същата Дуал - КИТ - минавам понякога 5000 , но се придържа към 4920/ 4950 кб/сек.

Не съм чак толкова неподготвен колкото си мислиш.

10% подобрение за дуал режим са нищо. Според елементарни сметки подобрението ти само при салагането на втора платка трябва да е към 80% без да се пипат таймингите. За да не правим грешки от 3200мб/s до 6400мб/s теоретично е повишаване 100%. Тъй като има известно изчисляване на чипа за паметта слагаме 80%.

Какво става в действителност паметта ти си работи бързо но скоростта със процесора си остава шината на процесора която е 400.

Кое не разбрахте от всичко.

Перо е много прав за дуал чанъла при сокет а процесорите, разликата едва ли е повече от 5%, въобразявате си че ви работят по бързо машините в дуал, идва от това че имате повече памет - като обем. Прираст и то не чак двоен но около 95% съм постигал с А64-ка, ДДР400 и процесор на 2400МХц (3800+), 6ГБ/с четене и около 2.8ГБ/с писане. При А64 ти трябвабва памет с ниски таймингии на около ДДР500, а за Р4 няма почти никакво значение с какви тайминги си, има фаида само от бързия процесор, с Р4-ката ефективноста на дуал чанъла ми е 70%, рам памета на 700МХц и процесор на 4125Мхц, при 700Мхц пропускливата способност трябва да е 11200МБ/с, но е около 8ГБ/с. Предполагам че да се дигне % ще трябва процесора да е на 4.5 а рам памета да остане на 700МХц. И разлика между 700МХц и 667 с еднакви тайминги не може да се осети.

А по темата... купи си 2 еднакви парчета рам памет, препоръчвам ти Super Talent CL2 на доба цена са и ще ти дърат 400МХц 2-3-3-6, по дефаулт. Внимавай кавко взимаш да не попаднеш на някаква PQI който е на 2.5-4-4-8 при 400МХц.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...