tedy Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 И все пак, както многократно се е казвало и в другата тема, според мен засега не трябва да става насила писането на кирилица. Може да го има като опция преобразуването (например понякога наистина в определени ситуации човек изпитва затруднения да пише на кирилица, например вижте подписа на Midex). Както виждате, все повече потребители вече пишат на кирилица, и с това се свиква. Аз самия преди доста време писах на шльокавица, но вече забравих кога минах на кирилица и вече така свикнах, че не мога да си представя, че ще пиша с латински букви, не само тук, но и в ICQ, и навсякъде където се сетя. За съжаление в ICQ все още поне 1/4 от контакт-листата ми не могат да се справят с кирилицата на програмите си и с тях все още си пиша на латиница. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 Да, аз също пиша на латиница в ICQ , но там просто понякога няма как. Но точно, защото децата не ходят на училище и на места като това се учат да пишат( или не се учат) трябва да е задължителна кирилицата. Един от сто да осъзнае защо го караме да пише грамотно на родния си език, пак стига. Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE SHAMAN Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 Мислех да не пиша в тази тема но ще го направя!( с риск да си създам врагове) Четенето на постове на латиница направо ме побърква ,а когато са и неграмотни дори ме изморява ,за да не кажа ,че направо ги подминавам .Наистина понякога и на мен ми се налага да използвам латиница но предпочитам БЪЛГАРСКИЯ ! (това е мое мнение ,да не се взима под внимание ...и не почвайте да ми търсите грешките сега , сигурно са доста ,чао) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vas90 Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 Мислех да не пиша в тази тема но ще го направя!( с риск да си създам врагове) Четенето на постове на латиница направо ме побърква ,а когато са и неграмотни дори ме изморява ,за да не кажа ,че направо ги подминавам .Наистина понякога и на мен ми се налага да използвам латиница но предпочитам БЪЛГАРСКИЯ ! (това е мое мнение ,да не се взима под внимание ...и не почвайте да ми търсите грешките сега , сигурно са доста ,чао) <{POST_SNAPBACK}> Според мен трябва да се пише на български , а и доколкото човек може грамотно ! Давам само прост пример ... опитайте се да прочетете : XORA TOLKOVA SAM GLEDAL I TARSIL ROVIL ZA IZVANZEMNI 4E SAM OBEDEN 4E IMA I SEKI ZAINTERESOVAN 6TE VIDI KAK SE PRIPOKRIVAT NE6TATA S ISTORITE IMA DORI I KNIKA ELEKTRONNA ZA SI4KO MOJE DA Q PRO4ETETE(MO VE4E NEZNAM ZA6TO Q NQMA NO OBESNQVA 4E SI4KO E ZAPO4NALO S AMERIKA I VE4E NE MOGAT UFO DA SE OPRAVLQVA PRAVQT KAKVOTO SI ISKAT AZ VE4E IZPITVAM STRAX VSQKA VE4ER NE MOGA DA SPA KATO SE SABUDA VE4ER GLEDAM DA NE GLEDAM KAM PROZORE4A I PRI LEK 6UM SQKA6 VIJDAM SQNKI I NE MOGA DA ZASPA TVARDED DALGO TOVA SILNO ME TREVOJI VE4E 2 MESECA ZA6TOTO NOGO 4ETA I GLEDAM TEMA UFO I TAPI AUTOPSII I KAT PERO4ETAX TAZI KNIGA I VE4E MI E QSNO IZVANZEMNI IMA!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 да, да...тоя е страхотен направо... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flameblind Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 искам да чуя как този, който е написал това, си го прочита пред публика... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 Този, който го е написал това 100% срича и не може да чете пред публика.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jadi Posted March 30, 2005 Author Share Posted March 30, 2005 Според мен трябва да се пише на български , а и доколкото човек може грамотно ! Давам само прост пример ... опитайте се да прочетете : <{POST_SNAPBACK}> Е,ама как да не се ядосва човек!То бива ,бива ,ама чак толкова!Не много е тъжно.....това е!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 Ха, още един нов потребител, който зачеква темата за правописа. И аз го направих, когато "влезнах" във форума. тук. Мнението ми си остава същото - правописа е въпрос на самоуважение. Ако го имаш - ще положиш усилия и ще научиш не толкова многото граматични правила. Е, може и проблема да е нисък умствен капацитет. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted March 31, 2005 Share Posted March 31, 2005 Е, може и проблема да е нисък умствен капацитет. <{POST_SNAPBACK}> Дам, в повечето случаи това е причината. Ако можеше "умствения капацитет" да се ъпгрейдва - купуваш си допълнителни гънки, инсталираш си ги и хоп, готово! Ех, живот щяхме да си живеем Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted March 31, 2005 Share Posted March 31, 2005 twoface, малко чете, твърде малко . И последиците вече се виждат - хора, завършили гимназия с добри оценки (не ми се коментира как са ги получили) получават ДВОЙКИ на кандидатстудентските изпити. По-меналата година в УНСС имаще 62 % двойки! Представяш ли си го това като сума????? Повече от половината от нас са неграмотни. Виж само правоговора и слововореда на хора, които си изкарват хляба с приказване! Такива бисери се чуват, че на човек страшно да му стане. Ако аз преди време изтърсех нещо подобно на гимназиалната ми учителка, щеше да ме претрепе с учебника. Пък четенето не е само въпрос на учене на правопис. То като процес е адски полезно, особено на младини. Така мозъкът се учи да си представя написаното, да интерпретира, да търси комбинации, да се напъва с две думи. А сега се набляга да телевизия - всичко ти е сдъвкано и поднесено така, че мозъкът просто го забелязва, кефи се/не се кефи и толкоз. Шаренко, плитко (особено ако е made in USA), дъвка за очите. Леко първосигнална история. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bruss Posted March 31, 2005 Share Posted March 31, 2005 Хм, като видях темата си рекох "Правопис!!! Какво толкоз има ?" Но взех че я прочетох и и се замислих че наистина трябва да обръщаме повече внимание на това как пишем и дали пишем на истински български, а не на шльоковица... Темата наистина не трябва да се подминава току така. Дано тук да има повече "читатели" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted March 31, 2005 Share Posted March 31, 2005 Уви, няма.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.