Jump to content
BulForum.com

Въпрос с охлаждането

Recommended Posts

Вентиаторът ми винаги върти а пък ми вдига много градуси компа около 48-60С

та въпроса ми е трябва ли ми още единли не. Да ви дам и малко инфо компа е пентиум 4 3.00Ghz и 1Gb Ram дали не е от мощноста му или незнам :confused :confused

Новите П4-ки са доста топли , така 4е не се коси :) Мисля , 4е горе долу е нормално , малко е пове4е ама става. За да бутнеш температурата , трябва да си направиш въздушен поток в кутията или да сменяш вентилатора на професора. Каква ти е кутията ?

Новите П4-ки са доста топли , така 4е не се коси :) Мисля , 4е горе долу е нормално , малко е пове4е ама става. За да бутнеш температурата , трябва да си направиш въздушен поток в кутията или да сменяш вентилатора на професора. Каква ти е кутията ?

Отзад има място и за още един вентилатор и смятам да му слагам

С вентилатор отзад ще бутнеш малко , най-добре си направи поток , т.е. струя отнякаде да влиза и после да излиза. Най-добрият вариант е да имаш срещу процесора въздуховод или вентилатор. Аз като си сложих на моя вентилатор който да духа срещу професора температурата падна с около 6-7 градуса и върти на 1500 оборота за да не го 4увам , ако го отприщя на 3000 пада още , ама шума ме убива бавнооооооооооо :sayjin

Моят е доста по-слабичък но с един вентилатор отзад и един отпред под харда свалям около 10 градуса (е шумно е малко)! :moon:

С вентилатор отзад ще бутнеш малко , най-добре си направи поток , т.е. струя отнякаде да влиза и после да излиза. Най-добрият вариант е да имаш срещу процесора въздуховод или вентилатор. Аз като си сложих на моя вентилатор който да духа срещу професора температурата падна с около 6-7 градуса и върти на 1500 оборота за да не го 4увам , ако го отприщя на 3000 пада още , ама шума ме убива бавнооооооооооо  :sayjin

Е какво е това въздохоод да не би да етова където имам отстрани на котията няколко решетки. и кажи как да го направя че нещо не зацепвам.

Дизайнът на кутията също е от голямо значение. Моята е сървърна с цифром и словом 12 вентилатора (отпред, отзад и отгоре....4бр. добавих допълнително аз....в бройката включвам всички - CPU, GPU, захранване, кутия, хардове...).

Една част работят на по-слабо напрежение и са практически безшумни. Единствено по-голяма дандания правят тези на CPU и GPU и то само като въртят на 100%, защото са бързооборотни, но тъй като мога да регулирам оборотите и на 2-та в нормално състояние почти не вдигат шум, а държат стайната температура, независимо, че CPU-то е клокнато постоянно от 2.6 на 3.2 |Р4(НТ)|....същото мога да кажа и за видеото 9800 PRO. Пускам ги на 100% само когато искам нещо дълго за правене да свърши по-бързо (конверт на аудио или видео, тест на някой 3DMark за максимални точки и т.н.). Тогава наистина става по-шумно, но пък температурата на CPU-то, от стайната се качва най-много до 48С (с меден радиатор съм).

С вентилатор отзад ще бутнеш малко , най-добре си направи поток , т.е. струя отнякаде да влиза и после да излиза. Най-добрият вариант е да имаш срещу процесора въздуховод или вентилатор. Аз като си сложих на моя вентилатор който да духа срещу професора температурата падна с около 6-7 градуса и върти на 1500 оборота за да не го 4увам , ако го отприщя на 3000 пада още , ама шума ме убива бавнооооооооооо  :sayjin

А ще ми кажеш ли как да му конролирам оборотите че незнам :huh: :( :D

Ами :wacko: отиваш си на сайта на производителя на дънната платка примерно , намираш си даното и все трябва да има нещо от сорта на Hardware Monitor и дърпаш и слагаш. Имаше и някаква универсална програмка SpeedFan , ако не се лъжа ... може и с нея да пробваш. :wir

Ако ти се намират 30 лева можеш да вземеш един панел за регулиране на вентилаторите A2140 на Термалтейк. В Пловдив можеш да го закупиш от Жар. С него ще можеш да регулираш оборотите на 4 вентилатора и плюс към всичко това е ча всеки от потенциометрите е със светодиод, който свети в синъо зелено и червено според оборотите на вързания към него вентилатор. Още един плюс е че този панел върви със 3pin или 4pin конектори за всеки от четирите фана, така дори и най-новите вентилатори с 4pin конектори са съвместими с регулатора(чудесна опция при ъпгрейд). Панела заема едно от местата за CD/DVD на предния панел на кутията.

За повече инфо влез на сайта на Термалтейк.

• 3 months later...

abbat doom poneje na moita kutiq ima takava funiq az sam naprail slednata prostotiq-mahnah q taq funiq i si slojih edin System Fan na neq.ta nakade e po-dobre da duha navan navatre(kam CPU-Fan-a (zalman CNPS-7770-CU)) ili da si sloja funiqta pak

Като ти гледам процесора от подписа , вземи си остави вентилатора и не слагай фунията - внимавай с оборотите , аз като го зацепя без управление цепи към 4500 оборота и професора по4ва да дига температура , като бутна на 1800-2000 вече става друга работа , просто силната струя мисля ,4е му пречи :) Ще е шумно , но поне ще му е хладно :sayjin

Ami to Zalmana kakto e izvesno raboti na 1600RPM maximalno a na men na 600RPM mi poddarja FUll load 48 gradusa.oki mersi i are ve4e da ne spamim

Я някой да каже фановете на кутията накъде трябва да духат? Навън или навътре? Или 1 навън и 1 навътре...? Имам 2. Единия е сложен точно под този на заранването, а другия е там където са PCI слотовете

• 4 months later...

Значи..аз съм с АМД А64 3000+ /с939 +бокс...Клокнах го до 3500+/2200 реална...Одеве играх Q4 към 40-45 минути и температурата скочи до 35 градуса в резултат,на което фпс ми взе да спада до 40(като се има на предвид,че го играя с 60(1024x768 high) с една дума почна да сече) и реших да сложа още 1 вентилатор на страничния капак,срещу този вентилатор на процесора,та въпроса ми е:Ще се неутрализират ли двата вентилатора? :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...