Jump to content
BulForum.com

Спират безплатното теглене на мp3 и филми

pipidylgoto

Recommended Posts

Според мен правилната насока на тази тема е да се даде някаква насока. На повечето тук нищо не им говори думата "torrent" и p2p сигурен съм. Хубаво е да се дадат някакви линкове към основна информация за да може всички да се информират и т.н.

Също така нека тези които качват във warez.ru да споделят някои от ресурсите си в течение на времето. ;-) особено ако става въпрос за FTP сървъри... и други интересни места трудни за откриване.

edit: нека започнем със: http://en.wikipedia.org/wiki/P2p

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

c0ld_phusi0n, с тся разлика, че оригинална касета за 2,50 няма. Поне последната, която си купих беше 6 лева, а качеството наистина беше ужасно - имаше МНОГО шум, а това се води студиен запис. Искам да кажа, че аз на уредбата си правя по-качествени записи. Не мога да давам пари за некачествен продукт. :о)

edit: btw aivan бях аз ... Един приятел се беше логнал от моето РС и писах с неговия nick :o)

Тогава против ли ще си ако примерно ти въведат някаква такса за сваляне на такава продукция като по този начин нещата се легализират?

Аз не.

И аз нямам нищо против...САМО ЧЕ(пак давам пример с комикси ама тва ме кефи баси...)комиксите на БГ пазара в момента вървят по 2,20 лв. В Америка струват 2,50 $ т.е. цената е "пригодена" за нашияв пазар. Ако при въпросното "платено сваляне" цената е 2,50 $,а аз получавам същите пари доста ще се замисля преди да си купя нещо. Естествено че ще търся free алтернативи. Така че ако ще се вдигат само цените-ми ще си "пиратствам" много ясно!

Такааааа! Значи започнах да се замислям и аз каво точно ще стене ако спрат ФРЕЕ-тата. И реших най накрая да пробвам Р2Р мрежата (преди съм използвал Напстер и магарето).

Какво направих: Свалих си BitComet, набарах на една страница Теренти за "Blade Trintity DVDRip s AC3" на 2 CD-та и "Constantine DVDRIP" на 1 диск. Пуснах ги и за 2 нощи се свалиха. И каква беше моята изненада, когато разбрах, че вместо "Константин" са ми пробутали "Светците от Бъндок", а "Блейд" изобщо не е на DVDRip а просто един добър ТS.

Извода: ПО ХУБАВО ОТ ФРЕЕ-тата няма! Ташак работа са тия Р2Р

Да разбирам ли, че и ти си смешен в случая?

Разбирай, че не съм от горепосочените, които казват "Ако спрат вареза, ЕК ме губи като клиент". Ако можеш, сам си направи изводите

Просто забравете да давам по 50 лева за игра която сега мога да я имам за 1 час без пари.Тва ще е върха на простотията.Депутатите не плащат глоби,паркинг и други неща поне на нас да ни оставят безплатните игритци,музика,програми

А тогава защо ще я правят тази игра и ще влагат милиони в нея? После "защо правят яките игри само за конзоли, бла-бла, мън-мън, кря-кря". Еми ще ги правят, докато болшинството от РС геймъри, не само в България, мисли по този начин, ще се правят за конзоли

@VESEO napulno sum suglasen s teb no v momenta bih podkrepil karaman sre6tu GeorgiK 4e towa 6te stani samo ako mi daat 2k evro zaplata!

Това не е никакво извинение.

Като нямам пари да пия само Джони син етикет дай да го крада?

Това не е никакво извинение.

Като нямам пари да пия само Джони син етикет дай да го крада?

Разбирането на хората е такова, че моралната задръжка за извършването на една кражба в случая с софтуера, музиката и филмите (интелектуалната собственост), не съществува. Всички тези неща са нематериални, не могат да се пипнат, да се видят. Не знам дали се е случвало да оставате в магазина абсолютно сам и продавачката да се заблее някаде или да отиде до склада. Някога да сте си вземали нещо? Та дори и една дъвка? А минавала ли ви е мисълта през главата? Аз имам един колега, който само чака магазинерката да се обърне и редовно си взема я някое СТЕП-че, я някой химикал от книжарницата... МОРАЛ! Представете си какъв труд е да се направи една игра например... а ти само я дърпаш от ФРЕЕ-то и айде. Но съвестта ти е спокойна, защото "ВСИЧКИ ГО ПРАВЯТ"...

Добре де,съгласен съм,че на този свят няма нищо безплатно,това всеки го знае.Ама също съм на мнението,че не бива автоматично да въвеждаме правила,само защото и в другите страни ги спазват и видите ли и ние трябва като тях да правим.Давам пример:Metallica май първи започнаха да съдят Napster,ако не се лъжа.И в случая ги съдят,защото наистина губят много пари от незаконно разпространение на техните продукти,за които има кой да плаща по 30-40 долара за албум.А,я сега ми кажете,кой ще даде 15 лв. за албума на Глория в България,ако не може да си го дръпне безплатно от нета?В България не се дават пари за оригинални продукти не защото има фрее сървъри,а,защото няма пари за такива луксове.И като спрат фрее-тата Глория пак най-много 10000 диска да продаде и това ще и е.И за да бъда даже още по-нагъл,ще кажа,че от спирането на фрее сайтовете в България музикалните компании даже ще загубят.Защото не е тайна,че нашите изпълнители печелят предимно от хонорарите по участията си,а не от продадени дискове.Музикалните им продуценти пък си прибират солиден процент от хонорарите,така че и те се нагушват.Само че,за да даде шефът на ICOGNITO 5000 лв. на Азис за една вечер,Азис трябва да е толкова известен,че да напълни бара до дупка и шефът на въпросното заведение да изкара поне 10000 лв.А според мен именно фрее сайтовете са тези,които най-много допринасят за славата на певците в България.Че даже и хората без интернет-та нали и те слушат дискове,дето комшията ги върти за 1 лв парчето с диск от теб!Иначе казано-без фрее-та рейтингът на изпълнителите доста ще падне,а от там и хонорарите,които са им основните доходи- и на музиканти,и на продуценти.Те просто са прекалено лакоми за още пари,за да разберат,че всичко си има граници.

За жалост подобна теория не мога да развия за филмите,нито за софтуера,но вие може да ми помогнете с нещо от вас...

da , no za sajalenie zor da se zakrivat free-tata ne davat po6lite 4alga izpulniteli i tehnite producenti,za6toto te mn dobre osuznavat teoriqta ti, a golemite transnacionalni kompanii.imenno za tqh toq gotin pi4 boi4eto borisov se bie v gurdite,4e 6tql da spre free-tata...

ehhh ako problema be6e samo s 4algata...dori bih se zaradval...

@M-Star, трябва да развием теории, за да ни се успокои съвестта ли? Едва ли не електронното пиратство помагало по някакъв начин на някой за нещо. А не е така, нанася огромни щети на държавата. През оная работа ми е дали Азис ще набере 2000 нови фена от Интернет. Въпросът е , че се ощетяват производителите вложили много труд, а също така индиректно и държавата.

@Rafaello, това дали ще открадне човек ако има възможност си е въпрос на морал. Примерно случвало ми се е на пазара да се объркат и да ми върнат повече пари отколкото съм дал, но сърце не ми дава да прецакам някой по такъв начин. То си идва отвъртре това.

Ама замисли се,че не става въпрос само за чалгата.Аз примерно не мисля,че Metallica щяха да напълнят стадион "Пловдив",ако трябваше да разчитат само на славата си,която са добили от оргиналните албуми,които са продадени в България.Някъде нагоре бях чел някакво изказване на karaman за някакви групи,които даже не съм ги и чувал и никога не бих чул(а следователно не бих си и купил техни албуми) ако не беше интернет.Та какво ще спечелят продуцентите на чуждите изпълнители в България е доста спорен въпрос.Пак казвам-може да е световна практика,но на този етап в България е неприложимо.

@Rafaello, това дали ще открадне човек ако има възможност си е въпрос на морал. Примерно случвало ми се е на пазара да се объркат и да ми върнат повече пари отколкото съм дал, но сърце не ми дава да прецакам някой по такъв начин. То си идва отвъртре това.

Ами и аз това казах бе. :bgrin: Спират ФРЕЕ-тата, спират лесната възможност да се краде! Продавачката започва винаги да гледа :) Който иска да открадне пак ще го направи, но по трудния начин! Ти хубаво връщаш парите ако ти дадът в повече, но използваш ли легален Windows :D :bgrin: :) Това е... хич не ти е гадно да седнеш пред ПСто и да си го използваш, въпреки че хората тез 5 000 000 реда код докато са ги писали, живота са си сакратили... различно е усещането!

Rafaello,даваш добра насока за размисъл.Значи mp3 и филмите ще ги закрием,защото е незаконно,а в същото време на телевизора,на който се свалят няма и една легална програма(за Windows даже и не говорим).Само,че е много по-лесно да изцепиш в ефир,че след 10 дена ще започнеш да се бориш с незаконната музика и филми,отколкото да изработиш цялостна стратегия за борба с незаконните продукти.Защото пиратското разпространение на каквито и да е продукти(материални или нематериални) говори не само,че някой търпи загуби,а някой друг печели за негова сметка.Говори също и че подобни продукти имат търсене,а докато има търсене и нужда от такива продукти,ще ги има и тях самите.По-важен е проблемът "Как да накараме българина да си плаща",а не "Как да му забраним минава безплатно".

По-важен е проблемът "Как да накараме българина да си плаща",а не "Как да му забраним минава безплатно".

Там е цялата работа! Същността на нещата! Българите са една от най-техническите нации! Родителите може да ядът цял месец кремвирши "Леки", да ходят със старите дрехи, но когато детето каже "Искам компютър", намират пари и купуват! Но този компютър не върви самичък, трябва му и софтуеар. А пари за този Софтуеар от къде ? Та аз като погледна за колко долара имам софтуеар, ми то компютъра ми не струва и 10% от тази сума! Замислете се. Ако приемем, че без филми и без музика може (аз лично не мога), то тогава и от компютрите ли трябва да се откажем? И само децата на богаташите да знаят какво е това Интернет и как се праща Е-Мейл....

Разбирай, че не съм от горепосочените, които казват "Ако спрат вареза, ЕК ме губи като клиент". Ако можеш, сам си направи изводите

Ако Евроком спрат варез-а и останат със същите скорости/пинг (бг , световен ) ,а другите фирми го увеличат 4-5х , дали ще седиш на ЕК , съмнявам се :) Ако варез-а се спре , ЕК ще загубят найстина много клиенти , с тези кабелни модеми ... бая трябва да влезнат вътре , да донесат нови машини и да пуснат 300-400 кб/с световен . Най-много да останат само с Гигабит ,но се съмнявам и там да остане мбокс (някое шефче на Визио , може да се обади анонимно и да съобщи за неговото съществуване ... ) .

Ами и аз това казах бе.  :bgrin: Спират ФРЕЕ-тата, спират лесната възможност да се краде! Продавачката започва винаги да гледа :)  Който иска да открадне пак ще го направи, но по трудния начин! Ти хубаво връщаш парите ако ти дадът в повече, но използваш ли легален Windows  :D  :bgrin:  :)  Това е... хич не ти е гадно да седнеш пред ПСто и да си го използваш, въпреки че хората тез 5 000 000 реда код докато са ги писали, живота са си сакратили... различно е усещането!

Имам лицензиран Windows XP Home :bgrin: , а ти?

Темата вече се смени от "ще спират ли фриитата" в "кой си плаща" незнам дали има смисъл да се продължава(даже може би трябва да се затвори...), но ще кажа че както радиото и телевизиата правят реклама за каквото и да е така и интернет си има свои начин на реклама намирал съм групи които не съм ги чувал, но са ми харесали в интернет (без реклами де). Разликата в рекламите е че технически при компютъра много работи са възможни и се правят лесно докато при други устройства като радио и телевизия изисква записващо и/или предаващо устройство. DVD искат да го направят за еднократно гледане т.е. ако гледате един филм и той ви хареса диска да се саморазвали за повторно четене(надявам се да не го направят, но знам ли) принципно има DVD аналогова защити и другата защита е цифрова, но се оплесках много и спирам до тук.

Добре де,да се върнем малко по-конкретно на темата.Аз и сега не мога да си обясня какъв реално е проблемът да се сложи край веднъж и завинаги на въпросните фрее-та.Реално погледнато всичките файлове се съхраняват на някакви компютри,които се намират някъде си и това някъде си може да се установи(предполагам де-мен,ако ме накарате не мога да ви кажа къде се намират сървърите на data.bg).Е в такъв случай какъв е проблемът?Собственикът на въпросния сървър предоставя машината за незаконно разпространение на продукти-значи се конфискува!В буквален смисъл-НЯМА ДАТА.БГ,НЯМА ВАРЕЗ.РУ.Вярно,остават си p2p,ама си е много сериозен удар под кръста и се чудя защо не се действа така,ако наистина политиците ни искат реални резултати.

Такаа... Аз мисля, че ще наблегнат на забраните върху комерсиалните потребители, т.е. не можеш да имаш студио за предпечат, ако Windows-ът и CorelDRAW-ът ти са нелицензирани копия, свалени от warez.ru. Затова мисля, че обикновените домашни потребители няма да бъдат засегнати и сървърите ще си стоят там, където са си.

Няма да се спират сървъри, а фирми.

Според мен.

Ако Евроком спрат варез-а и останат със същите скорости/пинг (бг , световен ) ,а другите фирми го увеличат 4-5х , дали ще седиш на ЕК , съмнявам се :) Ако варез-а се спре , ЕК ще загубят найстина много клиенти , с тези кабелни модеми ... бая трябва да влезнат вътре , да донесат нови машини и да пуснат 300-400 кб/с световен . Най-много да останат само с Гигабит ,но се съмнявам и там да остане мбокс (някое шефче на Визио , може да се обади анонимно и да съобщи за неговото съществуване ... ) .

Говоря за достъпа на ЕК към фрийтата, далеч не говоря за скоростите. Съотношението скорост/цена/постоянство си е напълно различна тема :)

Такааааа! Значи започнах да се замислям и аз каво точно ще стене ако спрат ФРЕЕ-тата. И реших най накрая да пробвам Р2Р мрежата (преди съм използвал Напстер и магарето).

Какво направих: Свалих си BitComet, набарах на една страница Теренти за "Blade Trintity DVDRip s AC3" на 2 CD-та и "Constantine DVDRIP" на 1 диск. Пуснах ги и за 2 нощи се свалиха. И каква беше моята изненада, когато разбрах, че вместо "Константин" са ми пробутали "Светците от Бъндок", а "Блейд" изобщо не е на DVDRip а просто един добър ТS.

Хич не са ташак р2р, щото тва дето не мога да го намирам в уареца, много често, да не кажа почти винаги го намирам с р2р. Освен тва там трябва да "споделяш" файлове, а не само както някои само точат от уареца или други, които само точат, за да продават и не знаят какво означава думата "споделям".

Че кой предпочита да помага, вместо да взима наготово ? Нормално е да не ти харесва P2P, но това е бъдещето. Или и вие ще давате, или ще чакате някой да ви ги донесе на диск .. Постепенно минава времето на пиявиците

Постепенно минава времето на пиявиците

За щастие :D

В началото ще ви гадно като свалят от вас, но постепенно абстиненцията ще премине и ще се превърне във радост от това че и вие сте частица от системата.

Въпросът е главно в това, че българинът няма пари да си позволи по-голямата част (да не кажа и всичкия) софтуер. А в някои случаи той е необходим, не само за удоволствие, а и за работа. Ще дам пример със самия себе си. Поради доста намалено зрение не мога да чета учебниците си по нормален начин. За това използвам компютър, скенер, специална програма за разпознаване на текст от сканиран лист (Microsoft office document imaging не върши почти никаква работа в това отношение) и екранен четец (той струва минимум 895 долара).Нима ако не съществуваха краковете и сайтовете от които да бъдат изтеглени, щях да ги имам? Абсолютно В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ. И какво тогава: Аз без образование ли да остана?

По въпроса за музиката и филмите: Аз нямам нищо против да си плащам стига да имам тази финансова възможност (същото се отнася и за софтуера). Но УВИ! И честно казано много ми е любопитно дали и в Европа плащат по 15-20 евро за един филм на DVD диск (или плащат повече?).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...