Jump to content
BulForum.com

Събирам дистро такова custom!

Recommended Posts

karaman, ако ще събираш дистрибуция, обади се, може да помогна с идеи (всъщност ще ги напиша по долу). За съжаление не съм нито програмист, нито съм много навътре с Linux, просто съм обикновен потребител.

Та какъв е идеала ми за дистрибуция:

1. Първия диск на дистрото да може да се ползва като live cd и да бъде с минимален размер- 50 MB за запис на cd-визитка (подобно на Damn Small Linux)

В този диск да са включени само най-необходимите неща за подкарване на системата. Достатъчни са един перфектен hardware detect (може би този на Knoppix e най-добър), един window menager (Fluxbox естествено :) ), лек и удобен file menager (xfe например и mc разбира се), един лек текстов редактор (като Nedit), Firefox.

Освен като live cd първия диск да може да се инсталира лесно и удобно на HDD.

Другото важно нещо е да се избере добра пакетна система. Може би най добрата е пакетната система на RedHat- RPM. Най-добрата не само технически, но и от гледна точка, че готови пакети маже да се намерят много. Добри думи съм чувал и за emerge на Gentoo, но там нещата са ми мътни, нека някой който се занимава с тази дистрибуция да напише няколко реда по въпроса.

Каква е идеята- този диск да се използва като подложка, т.е. вадя си дискчето от портфейла, зареждам от него и го инсталирам на HDD- бързо и лесно. После чрез yum или от другите дискове започвам да си надграждам системата.

Значи да обобщим за първия диск:

window menager- Fluxbox

file menager- XFE + mc

текстов редактор- Nedit

Internet browser- Firefox + още един конзолен

Ако остане място на тези 50 MB може да се прехвърлят програми от втория диск.

2. Втория (трети, четвърти, пети.....) диск да съдържа пакетите на програмите.

програми за комуникация:

Messenger- GAIM (не съм го ползвал, но като гледам е добър, използвам LICQ)

Chat- xchat

voice- Skype

video- Gnomemeeting

Графични среди:

KDE като най-разпространена

програми за мултимедия:

music player- xmms

video player- mplayer

Графика:

растерна- Gimp

векторна- Inkscape

Офис програми:

OpenOffice

egroupware- много добър проект

mrproject

evolution

Viewers:

GQView (или нещо такова за растерни изображения)

Acroread

vnc viewer

CD burners

xcdroast

k3b

Системни

Тук списъка трябва да е много дълъг, но най-важните (защото са най-използвани) са:

Apache, vsftpd, proftpd, mysql, php, ssh, vnc..................

Специализиран

Музикален- Ardour, нещо за писане на ноти, нещо за обработка на wave (ще се поразровя за имената- може да се види live distroto Studio to Go!)

http://linux-sound.org/

Слагам тази връзка за всеки случай

web-design

nvu- има и много други с по-големи възможности, но тази е най-лесна

f4l- Flash4Linux- за съжаление този проект едва сега прохожда.

3d

Maya- Тук май всичко е платено

blender

CAx

Ами и тук сериозните неща са платени

Ако изровя нещо open source, което да е сносно ще допълня постинга

А тази дискусия маже да помогне:

Софтуер за Linux

Ами значи сме почти на едно мнение.

Точно такава ми беше идеята- представи си Damn Small Linux със rpm пакетна система и малко корекция по това кои програми да са включени. Много отдавна търся такова дистро- ама няма.

Това са 50 MB, които се използват като база (подложка). Който иска си го ползва като Live CD, който е мераклия инсталира го на HDD само с една команда. След като вече е на HDD човека започва да си надгражда тва което му е нужно през интернет (yum) или чрез другите дискове на дистрото, които ще са просто колекция от пакети.

Защо ти предложих rpm пакетна система- ами по простата причина, че пакети за нея колкото искаш, а зависимостите въобще не ги мислиш като инсталираш от интернет през YUM (прекрасен инструмент). RedHat още от край време наложиха стандарт за пакетна система и още много ще се ползва.

Няма какво да се лъжем- TGZ пакетната система не е никава пакетна система и тва е слабото място на Slackware. (не подклаждам флейм- преди някой да е започнал- помислете)

А така направено дистро ти съкращава работата с пъти- проекта Fedora ще работи за теб. Какво имам предвид:

Ами правиш си това Live CD и дори слагаш в конфига на yum репозиторитата на DAG и компания и това на Fedora естествено. После само от команди от команд промпта си надграждаш всичко, не мислиш какво трябва и какво не. Тогава най-важното ти е това 50 MB CD и връзка с интернет.

За съжаление незнам как да ти помогна щото съм само ползвател, не разбирам от програмиране и такива неща, ама стоплям бързо де. :)

Значи ВАЖНО: давайте идеи за събиране на дистрота, че ми е за първи път :)

То като да копаеш тунел с кирка и лопата :P

За това как се събира дистро мисля, че има инфо в страниците на Knoppix, Live slack (slax май се казваше), RockLinux, а и може да видиш дистрото на Веселин Стойков- VSLive

Незнам ти в каква насока искаш да бъде дистрото ти, но аз много бих се радвал на домашна дистрибуция за гурута :bgrin: Т.е. нещо, с което да си се зарибявам по цял ден в нас и същевременно да има някои екстри, когато ме мързи....нещо като комбинация м/у Слак и Дебиан

Незнам ти в каква насока искаш да бъде дистрото ти, но аз много бих се радвал на домашна дистрибуция за гурута :bgrin: Т.е. нещо, с което да си се зарибявам по цял ден в нас и същевременно да има някои екстри, когато ме мързи....нещо като комбинация м/у Слак и Дебиан

Е дай няква насока де, няква идея. Тва дистрибуция за гурута и нещо което да те зарибява нищо на нигого не говори. Ако искаш нещо такова, разпечатай си десетки страници документацията на Linux From Scratch и се зарибявай една седмица във вас.

Идеята е не просто да се направи някакво дистро, те хората са направили колкото щеш, идеята е да се направи нещо ново, нещо което го няма, а е необходимо. Такива идеи ако имаш ще е велико. Аз все още си поддържам гореописаната идея, защото наистина такова дистро няма за сега. Но проекта Fedora се развива много бързо, така че скоро ще се сети някой за това.

Archlinux

Arch Linux is an i686-optimized linux distribution targeted at competent linux users (read: not afraid of the commandline)

optimized for i686

small base install

excelent package system with dependencies resolve

а как се правят пакети за него е просто приказка

dobavi Firestarter (firewall),za lesna nastroyka na ics-a

be,vmesto da zglobyava6,6to ne se prisaedini6 kam bg linux team i ne pomaga6 na onezi yunatsi :)

a,i ako byah na teb,6tyah da zapo4na s debian bazirana distributsiya.Ostavi gi fedora i suse i slaka i bsd-to.

a i gnom-a e po dobar i stabilen ot kde-to,vervay.Ako mu sloji6 hubavi temi i instalira6 ikonki stava mnogo yako.

ako izbira6 kde-to se pak,dobavi i superkaramba(super yaka programa) i dobavi skroller-a i liquid weather :)

Карамане ами ти против кое не си ...ако не се лъжа чух/прочетох че си против KDE и GNOME и че fluxbox не те кефел. Командния ред си е команден ред ама трябва понякога и графични приложения да се пускат. Идеята ти е похвална иначе, но май не ти е за първи път ;) имам някакви спомени че се хвалеше преди време пак с LFS :) ако греша кажи си . Я да дам мнение и аз да не се окаже че слагам оффтипици .

Та за мен идеалното дистро би било такова със следния софт:

gcc , пактетна система лесна за ъпдейт който не ти скапва системата ( нищо против слак аз съм с него ама така прави ) , mozilla ( или firefox ама ще се наложи да се добавят mail клиенти а в мозила има :) ) , xchat , gaim, mplayer ( по-добро не съм срещал ) , xmms ( за моментите когато работата с mplayer-а разваля красиви моменти ) , xv ( трябва да се гледат снимки ) , gimp ( трябва да се едитват снимки ... ама това е твърде голямо за да го има на първото ЦД ако съм разбрал правилно идеята ) , всичко останало което ми трябва на мен го има като конзолни инструменти в почети всяка дистрибуция.

edit:

дойде ми идея ... защо на този прослувут диск 1 да не сесложат само стейбъл версии примерно за xchata може да има някой добър стар 1.8.x имам предвид неща който и от към функции не са толкова на ниво но работят безкомпромисно и са се доказали ... с този software дето аз съм изброил май тези стари версии няма да са нужни защото примерно gaim се придържа към промените в тъпия затворен портокол на ICQ и с всяка следваща версия той е все по-разгадан

А не .. не ме разбирай погрешно аз не те карам да променяш мнението си .. просто ми стана интересно защо е такова и ти какво ползваш . А така и така си се захванал хайде да слагаш Step-by-step manual как да си направим наша собствена дистрибуция щото аз се бях захванал но в един момент изникна нуждата от 2.6.х кернел и аз го заебах защото чак до толкова не ми се занимаваше ... имам някакъв страх от кернели :)

Имено за това искам ... ако не е прекалено нагло да обясниш малко по-добре изискванията и времето което отнема компилацията на определен процесор както и тънките моменти щото съм сигурен че такива има

6tom si protiv gnoma i kde-to,kva grafi4na sreda 6te ima(AKO VAOB6TE IMA TAKAVA)??

deb paketite kato 4e li sa nay udubni za prosledyavane,obnovyavane i pro4ie,za tva ti predlojih.

ako iska6 da e kupon,prosto se opitay da postavi6 ne6to novo v tvoyata distributsiya,ne6to koeto nikoga ne e bilo praveno.Ot sega da znae6 4e se nagurbva6 s izklu4itelno slojna zada4a(6tom si re6il da go sglobyava6 ot nulata),6te si ima6 glavoboliya ot syakuv tip. :devil:

uspeh :)

Така е ... хубавите неща стават бавно ... въпроса за мен е да стават :)

Може да опитам но не знам защо не ми се преебава моето дистро.. а и нямам грам място на харда . Имам един 10 ГБ може да го впрегна, да сваля всичко нужно, да подкарам ония дистрота дето ЛФС ги дават за основа и като го пусна да ида за риба/бира няколко дена . На мен ми изглежда идеално .. а на теб ?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...