eek Posted March 21, 2005 Share Posted March 21, 2005 Някой срещал ли е линкове към БДС-та? Малко ме съмнява, защото съм търси доста, ама все пак знаели се Едит: Темата май си е за Docs Link to comment Share on other sites More sharing options...
fizika01 Posted March 26, 2005 Share Posted March 26, 2005 Nai sigornia link e gr. Plovdiv ulitza Ivan Vazov N42 vtori etaj vtora 4italnq. Sire4, begai do bibliotekata i tam vsi4ko ima v edni golemi katalozi, moje da gi tarsi6 po dumi ,godini nomera i t.n. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted March 26, 2005 Share Posted March 26, 2005 Не съм сигурен, че в библиотеката ще намериш БДС-та. Все пак попитай там, но мисля, че срещу заплащане Комитета по стандартизация (или както и да се казва сега) ти правят копие от даден стандарт. Ако не е тайна, за какво се отнася, може случайно да го имам? Едит: В търсачката на data-та пиши bds с филтър за документи. има някакви. Аз мога да намеря БДС-та, отнасящи се до химични и физикохимични измервания, и такива, отнасящи се за акредитирани лаборатории за изпитване и калибриране. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fizika01 Posted March 26, 2005 Share Posted March 26, 2005 v bibliotekata na 100% gi ima , no tam problema e drug 4e pove4eto sa ostareli , smisal 4e nqmat popalnenia ot 2-3 godini, A ima stra6no mnogo koito se priravnqvat kam evropeski standarti. I az imam nqko koito sa mi trqbvali taka 4e kazvai , moje da ti pomognem dosta po barzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DMP Posted March 26, 2005 Share Posted March 26, 2005 Pi4ove mnogo se izvinqvam naistina ama sam laik i ne znam kakvo e tva BDS.Are nqkoi da me svetne!Mersi predvaritelno Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted March 26, 2005 Share Posted March 26, 2005 v bibliotekata na 100% gi ima , no tam problema e drug 4e pove4eto sa ostareli , smisal 4e nqmat popalnenia ot 2-3 godini, A ima stra6no mnogo koito se priravnqvat kam evropeski standarti. I az imam nqko koito sa mi trqbvali taka 4e kazvai , moje da ti pomognem dosta po barzo. <{POST_SNAPBACK}> Приравняването с евронормите (EN) е понякога само препис на по-старо БДС, или превод на някой чужбински, който почти не се различава от действащия до момента БДС. Всъщност искам да кажа, че в някои случаи могат да се ползват или цитират и по-стари стандарти. Pi4ove mnogo se izvinqvam naistina ama sam laik i ne znam kakvo e tva BDS.Are nqkoi da me svetne!Mersi predvaritelno <{POST_SNAPBACK}> БДС означава Български Държавен Стандарт. Това е система от документи, регламентиращи дейности, производства, контрол. Например има стандарт, описващ условията, на които трябва да отговаря една тухла четворка, за да е годна. Други стандарти определят граничното съдържание на химични елементи в питейна вода и методите за определяне на това съдържание. Такива неща. Има стандарти за какво ли не. За някои продукти не е наложително да се създава стандарт, тъй като са малки серии, или пък подлежат на промяна с времето. Такива продукти са например доста хранителни стоки. За тях обаче е задължително да отговарят на т. нар. Отраслова Нормала (ОН) или Техническа Спецификация (ТС) за конкретния продукт. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DMP Posted March 27, 2005 Share Posted March 27, 2005 Приравняването с евронормите (EN) е понякога само препис на по-старо БДС, или превод на някой чужбински, който почти не се различава от действащия до момента БДС. Всъщност искам да кажа, че в някои случаи могат да се ползват или цитират и по-стари стандарти. БДС означава Български Държавен Стандарт. Това е система от документи, регламентиращи дейности, производства, контрол. Например има стандарт, описващ условията, на които трябва да отговаря една тухла четворка, за да е годна. Други стандарти определят граничното съдържание на химични елементи в питейна вода и методите за определяне на това съдържание. Такива неща. Има стандарти за какво ли не. За някои продукти не е наложително да се създава стандарт, тъй като са малки серии, или пък подлежат на промяна с времето. Такива продукти са например доста хранителни стоки. За тях обаче е задължително да отговарят на т. нар. Отраслова Нормала (ОН) или Техническа Спецификация (ТС) за конкретния продукт. <{POST_SNAPBACK}> Mersi mnogo bratle!Napravo nqmam dumi za iz4erpatelniq otgovor! Link to comment Share on other sites More sharing options...
eek Posted March 27, 2005 Author Share Posted March 27, 2005 Не съм сигурен, че в библиотеката ще намериш БДС-та. Все пак попитай там, но мисля, че срещу заплащане Комитета по стандартизация (или както и да се казва сега) ти правят копие от даден стандарт. Ако не е тайна, за какво се отнася, може случайно да го имам? Едит: В търсачката на data-та пиши bds с филтър за документи. има някакви. Аз мога да намеря БДС-та, отнасящи се до химични и физикохимични измервания, и такива, отнасящи се за акредитирани лаборатории за изпитване и калибриране. <{POST_SNAPBACK}> Ами трябват ми нормите за локални вибрации на работното място(БДС 12.1.012 – 80 и БДС 16013 – 84, мисля че са тези БДС-та), а пък ако имаш и нормите за прах и шум, няма да имаш цена Ще ти се реванширам по някакъв начин Link to comment Share on other sites More sharing options...
fizika01 Posted March 28, 2005 Share Posted March 28, 2005 Ами трябват ми нормите за локални вибрации на работното място(БДС 12.1.012 – 80 и БДС 16013 – 84, мисля че са тези БДС-та), а пък ако имаш и нормите за прах и шум, няма да имаш цена Ще ти се реванширам по някакъв начин <{POST_SNAPBACK}> Imam za 6um BDS 15471-82 za jli6ni sgradi i ob6testveni mesta. 15417-82 za izmervane na 6um na rabotnoto mqsto i 16022-84 za normite na nivoto 6um.Ima i edno 14478-82 koeto e za dopustimite niva na rabotnite mesta-tova oba4e ne mi e palno . Za drugite nqmam ni6ti moga da ti kaja samo nomerata im i to ne na vsi4ki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eek Posted March 28, 2005 Author Share Posted March 28, 2005 Imam za 6um BDS 15471-82 za jli6ni sgradi i ob6testveni mesta. 15417-82 za izmervane na 6um na rabotnoto mqsto i 16022-84 za normite na nivoto 6um.Ima i edno 14478-82 koeto e za dopustimite niva na rabotnite mesta-tova oba4e ne mi e palno . Za drugite nqmam ni6ti moga da ti kaja samo nomerata im i to ne na vsi4ki. <{POST_SNAPBACK}> " 15417-82 za izmervane na 6um na rabotnoto mqsto i 16022-84 za normite na nivoto 6um" тези ще ми свършат работа, дали можеш да ги сканираш и качиш или да дойда някъде да им направя ксерокопия, ще почерпя Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted March 28, 2005 Share Posted March 28, 2005 Утре и аз ще потърся. За шум не, обаче за прах може и да намеря. Ако намеря, ще ги сканирам в pdf. А пък почрепката - то да стане работата, пък ти се почерпи за наше здраве Link to comment Share on other sites More sharing options...
eek Posted March 28, 2005 Author Share Posted March 28, 2005 Утре и аз ще потърся. За шум не, обаче за прах може и да намеря. Ако намеря, ще ги сканирам в pdf. А пък почрепката - то да стане работата, пък ти се почерпи за наше здраве <{POST_SNAPBACK}> OK, ще съм ти много благодарен Link to comment Share on other sites More sharing options...
fizika01 Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 Ok moga da ti gi dam da si prisnima6 nqma6 problem . Problema e samo sas sre6tata , za6toto po tzial den sam ivqn Pl i se pribiram kam 18-19 a i sam ot Trakiq, ako te interisuva pusni edin PM . Po lesnia variant e 6te da ide6 do bibliotekata kadeto sam sigoren 4e gi ima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 със сигурност ги има в библиотеката към комитета по стандартизация в София. Ако искаш и адреса ще ти дам и ще ти обясня къде е. но там цените са доста солени и освен ако не ти е абсолютно наложително да ги имаш и то с мокър печат "Отговаря на стандарта" няма смисъл да ходиш. В "Иван Вазов" съм търсил стандарти от моята област и определено не съм намирал. @alchemy: Ти с какви стандарти разполагаш - само за хранително вкусовата промишленост ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted March 31, 2005 Share Posted March 31, 2005 Със сигурност това е една от услугите на "Електронното правителство" http://www.bds-bg.org/services.html http://www.bds-bg.org/Files/Tarifa.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
eek Posted March 31, 2005 Author Share Posted March 31, 2005 Ok moga da ti gi dam da si prisnima6 nqma6 problem . Problema e samo sas sre6tata , za6toto po tzial den sam ivqn Pl i se pribiram kam 18-19 a i sam ot Trakiq, ako te interisuva pusni edin PM . Po lesnia variant e 6te da ide6 do bibliotekata kadeto sam sigoren 4e gi ima. <{POST_SNAPBACK}> За да не те ангажирам ще пробвам първо в "Иван Вазов", но тъй като и аз съм на работа по цял ден се нядявам библиотеката да работи поне в събота (май работеше ), ако ги няма тогава ще ти пиша ПМ @mobo ти какви стандарти търсиш ако са свързани с електротехниката може да ги имам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.