Jump to content
BulForum.com

Линкове към БДС

Recommended Posts

Някой срещал ли е линкове към БДС-та? Малко ме съмнява, защото съм търси доста, ама все пак знаели се :)

Едит: Темата май си е за Docs :blink:

Не съм сигурен, че в библиотеката ще намериш БДС-та. Все пак попитай там, но мисля, че срещу заплащане Комитета по стандартизация (или както и да се казва сега) ти правят копие от даден стандарт.

Ако не е тайна, за какво се отнася, може случайно да го имам?

Едит: В търсачката на data-та пиши bds с филтър за документи. има някакви. Аз мога да намеря БДС-та, отнасящи се до химични и физикохимични измервания, и такива, отнасящи се за акредитирани лаборатории за изпитване и калибриране.

v bibliotekata na 100% gi ima , no tam problema e drug 4e pove4eto sa ostareli , smisal 4e nqmat popalnenia ot 2-3 godini, A ima stra6no mnogo koito se priravnqvat kam evropeski standarti. I az imam nqko koito sa mi trqbvali taka 4e kazvai , moje da ti pomognem dosta po barzo.

v bibliotekata na 100% gi ima , no tam problema e drug 4e pove4eto sa ostareli , smisal 4e nqmat popalnenia ot 2-3 godini, A ima stra6no mnogo koito se priravnqvat kam evropeski standarti. I az imam nqko koito sa mi trqbvali taka 4e kazvai , moje da ti pomognem dosta po barzo.

Приравняването с евронормите (EN) е понякога само препис на по-старо БДС, или превод на някой чужбински, който почти не се различава от действащия до момента БДС.

Всъщност искам да кажа, че в някои случаи могат да се ползват или цитират и по-стари стандарти.

Pi4ove mnogo se izvinqvam naistina ama sam laik i ne znam kakvo e tva BDS.Are nqkoi da me svetne!Mersi predvaritelno :D

БДС означава Български Държавен Стандарт. Това е система от документи, регламентиращи дейности, производства, контрол.

Например има стандарт, описващ условията, на които трябва да отговаря една тухла четворка, за да е годна. Други стандарти определят граничното съдържание на химични елементи в питейна вода и методите за определяне на това съдържание. Такива неща. Има стандарти за какво ли не.

За някои продукти не е наложително да се създава стандарт, тъй като са малки серии, или пък подлежат на промяна с времето. Такива продукти са например доста хранителни стоки. За тях обаче е задължително да отговарят на т. нар. Отраслова Нормала (ОН) или Техническа Спецификация (ТС) за конкретния продукт.

Приравняването с евронормите (EN) е понякога само препис на по-старо БДС, или превод на някой чужбински, който почти не се различава от действащия до момента БДС.

Всъщност искам да кажа, че в някои случаи могат да се ползват или цитират и по-стари стандарти.

БДС означава Български Държавен Стандарт. Това е система от документи, регламентиращи дейности, производства, контрол.

Например има стандарт, описващ условията, на които трябва да отговаря една тухла четворка, за да е годна. Други стандарти определят граничното съдържание на химични елементи в питейна вода и методите за определяне на това съдържание. Такива неща. Има стандарти за какво ли не.

За някои продукти не е наложително да се създава стандарт, тъй като са малки серии, или пък подлежат на промяна с времето. Такива продукти са например доста хранителни стоки. За тях обаче е задължително да отговарят на т. нар. Отраслова Нормала (ОН) или Техническа Спецификация (ТС) за конкретния продукт.

Mersi mnogo bratle!Napravo nqmam dumi za iz4erpatelniq otgovor! :D

Не съм сигурен, че в библиотеката ще намериш БДС-та. Все пак попитай там, но мисля, че срещу заплащане Комитета по стандартизация (или както и да се казва сега) ти правят копие от даден стандарт.

Ако не е тайна, за какво се отнася, може случайно да го имам?

Едит: В търсачката на data-та пиши bds с филтър за документи. има някакви. Аз мога да намеря БДС-та, отнасящи се до химични и физикохимични измервания, и такива, отнасящи се за акредитирани лаборатории за изпитване и калибриране.

Ами трябват ми нормите за локални вибрации на работното място(БДС 12.1.012 – 80 и БДС 16013 – 84, мисля че са тези БДС-та), а пък ако имаш и нормите за прах и шум, няма да имаш цена :bgrin: Ще ти се реванширам по някакъв начин :)

Ами трябват ми нормите за локални вибрации на работното място(БДС 12.1.012 – 80 и БДС  16013 – 84, мисля че са тези БДС-та), а пък ако имаш и нормите за прах и шум, няма да имаш цена  :bgrin: Ще ти се реванширам по някакъв начин  :)

Imam za 6um BDS 15471-82 za jli6ni sgradi i ob6testveni mesta. 15417-82 za izmervane na 6um na rabotnoto mqsto i 16022-84 za normite na nivoto 6um.Ima i edno 14478-82 koeto e za dopustimite niva na rabotnite mesta-tova oba4e ne mi e palno . Za drugite nqmam ni6ti moga da ti kaja samo nomerata im i to ne na vsi4ki.

Imam za 6um BDS 15471-82 za jli6ni sgradi i ob6testveni mesta. 15417-82 za izmervane na 6um na rabotnoto mqsto i 16022-84 za normite na nivoto 6um.Ima i edno 14478-82 koeto e za dopustimite niva na rabotnite mesta-tova oba4e ne mi e palno . Za drugite nqmam ni6ti moga da ti kaja samo nomerata im i to ne na vsi4ki.

" 15417-82 za izmervane na 6um na rabotnoto mqsto i 16022-84 za normite na nivoto 6um" тези ще ми свършат работа, дали можеш да ги сканираш и качиш или да дойда някъде да им направя ксерокопия, ще почерпя :)

Утре и аз ще потърся. За шум не, обаче за прах може и да намеря. Ако намеря, ще ги сканирам в pdf.

А пък почрепката - то да стане работата, пък ти се почерпи за наше здраве :)

Утре и аз ще потърся. За шум не, обаче за прах може и да намеря. Ако намеря, ще ги сканирам в pdf.

А пък почрепката - то да стане работата, пък ти се почерпи за наше здраве :)

OK, ще съм ти много благодарен :)

Ok moga da ti gi dam da si prisnima6 nqma6 problem . Problema e samo sas sre6tata , za6toto po tzial den sam ivqn Pl i se pribiram kam 18-19 a i sam ot Trakiq, ako te interisuva pusni edin PM . Po lesnia variant e 6te da ide6 do bibliotekata kadeto sam sigoren 4e gi ima.

със сигурност ги има в библиотеката към комитета по стандартизация в София. Ако искаш и адреса ще ти дам и ще ти обясня къде е. но там цените са доста солени и освен ако не ти е абсолютно наложително да ги имаш и то с мокър печат "Отговаря на стандарта" няма смисъл да ходиш. В "Иван Вазов" съм търсил стандарти от моята област и определено не съм намирал.

@alchemy: Ти с какви стандарти разполагаш - само за хранително вкусовата промишленост ли?

Ok moga da ti gi dam da si prisnima6 nqma6 problem . Problema e samo sas sre6tata , za6toto po tzial den sam ivqn Pl i se pribiram kam 18-19 a i sam ot Trakiq, ako te interisuva pusni edin PM . Po lesnia variant e 6te da ide6 do bibliotekata kadeto sam sigoren 4e  gi ima.

За да не те ангажирам ще пробвам първо в "Иван Вазов", но тъй като и аз съм на работа по цял ден се нядявам библиотеката да работи поне в събота (май работеше :confused ), ако ги няма тогава ще ти пиша ПМ :bgrin:

@mobo ти какви стандарти търсиш ако са свързани с електротехниката може да ги имам

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...