Jump to content
BulForum.com

error loading operating system

velikiat

Recommended Posts

pri instalaciq na windows sled kato diska s windows e kopiral failovete i restartira kompa se poqvava tozi error:

error loading operating system

i ne moje da instalira windows

lprobvah da instaliram linux i trugna, no windows ne vurvi

probvah 98,xp,xp+integrated SP2 no davat tozi problem

zashto?

При мен се получи същият проблем с Windos XP+integrated SP2 и инсталирано SuSE 9.1 след него. Мисля, че проблема идва от GRUB, който променя геометрията на хард диска, когато е инсталиран в MBR. Пробвах да го премахна с fdisk /mbr, отделно с инсталационният диск на Windows XP от Recovery console с командите FIXBOOT и FIXMBR, но отново без никакъв резултат. Има също и една команда, която открива съществуващи инсталации на Windows и ги прибавя към boot - листата BOOTCFG, но и тя не свърши работа. При стартиране на Partition Magic целия диск ми го дава оцветен в жълто със съобщението Partition error #110. Когато реших да форматирам диска ми изведе съобщение, че това е невъзможно. (Продуктите на Arconis поне със сигурност работят.) Затрих всички дялове, фиксирах диска, създадох нови дялове - пак същата работа, Windows копира файловете и после не може да зареди инсталацията от хард диска. Единственото, което ми помогна е формата на ниско ниво (low level format). Бързият е достатъчен за целта, тъй като запълва с нули първите и последните 300 MB от диска, като не оставя и помен от MBR.

Сега обаче ми хрумва и друг вариант, за който лично аз не мога да ти помогна, но разбиращите от Linux могат да ни кажат как се деинсталира GRUB, респективно и LILO. Мисля, че това ще свърши работа и ще възстанови геометрията на диска (Или греша?).

Инче формата на ниско ниво, като последна стъпка върши работа, но се унищожава цялата информация, което не е много приятно ако нямаш два харда.

Още веднъж въпроса, за тези които разбират от Linux:

Как се деинсталират GRUB и LILO, когато се намират в MBR?

Още веднъж въпроса, за тези които разбират от Linux:

Как се деинсталират GRUB и LILO, когато се намират в MBR?

lilo се маха с lilo -u, както и с FDISK /MBR (DOS). Ако проблема е в boot сектора FDISK /MBR би трябвало да оправи кашата.

velikiat ако ти се занимава и нямаш какво да губиш на харда - бутни с едно '98 и с неговия FDISK изтрий всички дялове и ги създай на ново. После си бутни XP и не би трябвало да имаш проблеми.

Също така в BIOS задължително задай IDE-то на AUTO и изключи SMART-a (временно).

EDIT: Зае*и го тоя Partition Magic.

И аз съм имал този проблем но при мене работата беше там че се оптах да направя Format :C c Partiotion Magic но бях настроил големината на Клъстре на 32к :) и след като копира всички фаилове от диска при стартирането на Луиндолс ми изкара същия проблем според мене Формат ще ти свърши работа :)

lilo се маха с lilo -u, както и с FDISK /MBR (DOS). Ако проблема е в boot сектора FDISK /MBR би трябвало да оправи кашата.

velikiat ако ти се занимава и нямаш какво да губиш на харда - бутни с едно '98 и с неговия FDISK изтрий всички дялове и ги създай на ново. После си бутни XP и не би трябвало да имаш проблеми.

Също така в BIOS задължително задай IDE-то на AUTO и изключи SMART-a (временно).

EDIT: Зае*и го тоя Partition Magic.

Проблема се получи и при напълно чиста инсталация на Win XP+SP2 и въпросното SuSE. GRUB не можа дори да ми зареди Windows и за това това изтрих Linux дяловете. А след като тях ги няма, къде да търся причината освен в MBR? Два пъти един и същ резултат, следователно причината е SuSE (GRUB)!

Изпълних командата fdisk /mbr под DOS, дяла на Windows беше активен, но събщението "error loading operating system" продължи гордо да се мъдри на екрана. Както съм писал и горе изтрих дяловете с fdisk и ги създадох на ново с него (също без резултат), само промените в BIOS за който си писал не съм направил. Дай малко повече инфо за тях - защо е необходимо?

Тъй като ми писна от преинсталации и проби (а имам желание да се занимавам с Linux) последно настроих LILO да се инсталира на дискета и от тогава нямам абсолютно никакви проблеми, но все пак ми е тръпка да разбера защо се получава този проблем.

За LILO разбрах, а GRUB как се деинсталира?

За LILO разбрах, а GRUB как се деинсталира?

Някои бъгави / стари биоси имат проблем с по-големите (също и с някои капризни модели) дискове. Принципно съм абсолютно против програми като Partition Magic, Acronis...доста интересни каши могат да забъркат :angry:

Значи не мога да се съглася, че след пълно изтриване и след това създаване на дялове с FDISK (при което не забравяй да сложиш BOOT флага на primary дяла) няма да презапише GRUB, LILO или който и да е boot loader. Тук проблема е хардуерен (лош биос / капризен хард / непълна съвместимост).

BOOT LOADER не се деинсталира, просто се презаписва с друг такъв. (справка Grub manual).

Е, какво да се прави пак съм някакво изключение. Харда ми е Maxtor 6Y080L0, а дъното ми е Gigabyte 7VAX-1394 с тип BIOS Award Modular (08/10/04 - миналата година го обнових за последно) и до сега не съм имал никакви въртели от тяхна страна.

А колкото до GRUB и LILO явно съм в заблуждение, защото до сега мислех, че са програми за стартиране на различни операционни системи, записани след boot loader-a в MBR или на дял от хард диска.

Мерси за информацията за GRUB - не разбирам много английски, но все нещо ще разбера.

harda mi e maxtor L neshto si tam 40gb

predi 4as gledah v biosa za onova IDE ama to si beshe na AUTO

probvah da napravq edin pratision v koito da instaliram xp no ne stana nito s NTFS, nito s FAT32

nqmam disketa na 98, imam oba4e diska

kakvo e tova MBR i FDISK?

kogato instalirah XP vurhu edin partision s FAT32 ne mi dade "error loading operating system", a mi dade "missing operating system" :)

i sega pak sum na live cd

Probvai da iztriesh i da napravish na novo dialovete na windows-a, zashtoto ima niakoi virusi koito vadiat tova saobshtenie.

harda mi e maxtor L neshto si tam 40gb

predi 4as gledah v biosa za onova IDE ama to si beshe na AUTO

probvah da napravq edin pratision v koito da instaliram xp no ne stana nito s NTFS, nito s FAT32

nqmam disketa na 98, imam oba4e diska

kakvo e tova MBR i FDISK?

kogato instalirah XP vurhu edin partision s FAT32 ne mi dade "error loading operating system", a mi dade "missing operating system" :)

i sega pak sum na live cd

След разпознаване на хардуера от BIOS се изпълнява "bootstrap loader", която търси boot - sector (сектор за начално зареждане). Той от своя страна може да бъде разположен в началните сектори на дискета, CD, хард диск и др. Именно тези първи сектори при хард диска се наричат Master Boot Record (MBR), където е разположена програма за първоначално - boot loader, която е не по голяма от 512 байта. Нейната работа е да зареди второ ниво, в което те запитва каква операционна система да зареди. (Това си изясних вчера.)

С DOS-овската програмата fdisk можеш да фиксираш нов диск, да създаваш/изтриваш дялове, да задаваш кой от тях да бъде активен и в случая да презапишеш MBR, чрез командата fdisk /mbr.

За повече информация в DOS промпта напиши fdisk /?

За замяната на MBR има и алтенативни програми. При стартиране на инсталационният диск на Windows XP вместо инсталация избери Microsoft Windows Recovery Console. Когато си вътре в конзолата напиши help и ще видиш целия списък на командите.

1. FIXBOOT [drive:] - записва нов boot - сектор на системния дял.

2. FIXMBR - поправяне на Master Boot Record

3. BOOTCFG - сканира системата за съществуващи Windows инсталации, добавя ги в Boot - листата, показва включените в тази листа и др.

Успех! И да пишеш дали се получава при теб.

P.S. След корекцията на MBR провери дали е активен дяла, на който инсталираш Windows.

За да не се получават такива каши, първият партишън, на който е win-а,

трябва да не е по-голям от 8GB. Така като инсталираш някое дистро на следващ

партишън всичко ще е ок. Даже за сусе-то си спомням, че имаше някъв fix да се

оправят нещата...

EDIT:

Windows No Longer Boots Following the Installation of SUSE LINUX 9.1

Благодаря за информацията!

Значи съм бил прав, че променя геометрията на диска (т.е. записва некоректна таблица на дяловете) и чрез презаписване на MBR пробема не се решава. Поради същата причина и Partition Magic дава грешка и отказва да работи.

Явно това е проблем засягащ не само SuSE, a всяка Linux дистрибуция инсталирана след Windows дял по-голям от 8 GB. @velikiat е инсталирал ubuntu.

Интересно защо в момента нямам такъв проблем. Windows ми е инсталиран на първия дял с размер 40 GB, а SuSE е на следващия логически дял. Разликата е само в това, че замених GRUB с LILO и му за дадох да се инсталира на дискета. От нея без проблем се стартират и двете операционни системи, а когато я няма се зарежда директно Windows.

А някой може ли да каже къде се записва таблицата за разположение на дяловете и как може да бъде манипулирана, освен по начина за поправка описан от SuSE?

One quick solution is to activate the LBA or large access mode under which the hard disk was previously addressed for the hard disks in the computer's BIOS. It is important that the hard disk values are not set to "AUTO".

Еми нали за т'ва трябва да е на AUTO, като е голям диска се използва LBA адресиране по dafault :blink: Явно само моя биос така мисли. По тая логика при включено LBA и на ново инсталиране на boot loadera ще стане.

tedy да бе верно, сега погледнах, че и да е на AUTO, режимите могат да се сменят. Заблудил съм се, ама пак си мисля, че трябва по default да се ползва LBA, щото NORMAL е за малки дискове (< ~500), a LARGE е за несъвместимите с LBA.

Моя първи дял е 18 ГБ, на който е Виндовс ХР, на следващ дял имам Red Hat Linux, инсталиран след уиндоус. Няма проблем. Но както винаги, обичам LILO да е инсталиран на дяла на Линукс, а не в MBR, следвайте това правило и няма да имате проблеми от това естество. Под уиндоус инсталирам буут лоудър и така. Всичко спи.

Партишън таблицата се намира в MBR. Т.е. тя е 64 байта и следва веднага MBR кода за зареждане. Кода+таблицата на дяловете се намират в първия сектор (512 байта) на харда.

Има буут лоадери, които могат да модифицират партишън таблицата с повече от 4 главни дяла, като я разширяват, като същевременно буут кода може да надвишава един физически сектор на харда, и да заеме повече от първата пътечка на харда, която така или иначе не се използва почти от никой, и затова първия сектор може да бъде продължен върху следващите сектори, което го прави нестандартен и всякакви намеси с програми които не знаят новия формат на MBR, ще го повредят.

Дано ви се е изяснило.

Еми нали за т'ва трябва да е на AUTO, като е голям диска се използва LBA адресиране по dafault :blink: Явно само моя биос така мисли. По тая логика при включено LBA и на ново инаталиране на boot loadera ще стане.

Това дали е на ауто или не, не засяга работата на настройката LBA. AUTO просто означава, че БИОС сам ще се опита да определи геометрията на диска и начинът, по който ще се осъществява достъп до него.

....

tedy да бе верно, сега погледнах, че и да е на AUTO, режимите могат да се сменят. Заблудил съм се, ама пак си мисля, че трябва по default да се ползва LBA, щото NORMAL е за малки дискове (< ~500), a LARGE е за несъвместимите с LBA.

Така е.

Има буут лоадери, които могат да модифицират партишън таблицата с повече от 4 главни дяла, като я разширяват, като същевременно буут кода може да надвишава един физически сектор на харда, и да заеме повече от първата пътечка на харда, която така или иначе не се използва почти от никой, и затова първия сектор може да бъде продължен върху следващите сектори, което го прави нестандартен и всякакви намеси с програми които не знаят новия формат на MBR, ще го повредят.

Дано ви се е изяснило.

Това значи ли, че трябва да се направи формат на ниско ниво или има и други начини за излизане от ситуацията? Става въпрос за DOS инструменти, т.к. съм още далеч от Linux, а сигурно положението при @velikiat е същото.

В BIOS всичко ми е на AUTO и никога не съм го променял.

Това значи ли, че трябва да се направи формат на ниско ниво или има и други начини за излизане от ситуацията? Става въпрос за DOS инструменти, т.к. съм още далеч от Linux, а сигурно положението при @velikiat е същото.

В BIOS всичко ми е на AUTO и никога не съм го променял.

Не.

Пускаш fdisk и изтриваш всички дялове, правиш гол диск, и после ги създаваш наново. А защо не и да използваш и програмка, която директно трие MBR, и после да създадеш наново дяловете :) . Шегувам се.

После като инсталираш Линукс (след уиндоус), му задаваш да инсталира LILO в НЕГОВИЯ ДЯЛ (където е линукс), а не в MBR. После инсталираш някакъв буут лоадер под уиндоус или ДОС (има такива, които се събират и на първата пътечка на харда и не се нуждаят от определен дял на диска за да работят).

хора благодаря много !

инсталирах уиндоус, просто направих следното:

One quick solution is to activate the LBA or large access mode under which the hard disk was previously addressed for the hard disks in the computer's BIOS. It is important that the hard disk values are not set to "AUTO".

направих диска да не е на авто и тръгна

100х на всички :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...