Jump to content
BulForum.com

Честит имен ден, Тодоре!

Teddy-King

Recommended Posts

Празник в първата събота на Великденските пости, последен ден от Тодоровата неделя (тази година на 15 март ). Датата на честването му, както и Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светия Тодор у българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към свети великомъченици Тодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Празнува се главно за здравето на конете, от там и името му Конски Великден. Рано сутринта жените омесват и изпичат обредни хлябове във форма на конче и подкова. Бързат да раздадат от тях, защото се вярва, че който остане последен, неговите коне ще окраставеят.

Най-интересният момент от празника е надбягването с коне - кушия. Мъже и ергени извеждат накичените си коне за надбягване. Победителите получават: конят - юзда, а стопанинът риза или кърпа. След надбягването ездачът, излязъл победител обикаля селото, за да чистити Тодорица. Навсякъде мома запоява коня с ненапита вода или вино.

Именници: Тодор, Тодорка

Обредна трапеза: пита с мая, леща, чорба от гъби

groover, да ти е живо и здраво името, на теб и на всички други адаши!!!

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Честито на всички именници с найдобри пожелания.

Поздравявам ви с песента "Тодоре, Тодоре дърто магаре" :bgrin: хихихихи шегичка

Живи и здрави !!!

groover,айде честито и от мен.Жив и щастлив,друго не ти трябва.

Честито и на bio.Пънк,цици и мекици ти желая и да живееш както ти искаш

Здраве, щастие, късмет и любов на всички именици :)

Тодоровден е известен още като конският великден. Устройват се надбягвания с коне и кушии. Днес във Войводиново ще има такива неща на конна база "Хан Аспарух". Аз отивам.

По този повод ако някой знае от колко часа е всичкото шоу ще му бъда благодарен ако каже.

Чавдар

Честит Празник на всички именници!!!

Пожелавам ви да сте живи и здрави,много късмет и щастие...и приятно шмурцане довечера;)

еххх, обичате ме бе :P

много ти благодаря, тошка! и ти да си ми жив и здрав. нали сме си и семейство :) приятно прекарване довечера - може да се засечем някъде, освен ако не си празнуваш у дома :)

благодаря на всички познати и непознати. благодаря на борко :P да се надявам, че скоро ще благодаря и на гошко :)

пандарев, миси, ако те видя ще те почерпя специално.

велвет, къде забрави успеха, любовта, надеждата (в частност надето) и други такива работи :) благодаря и на теб.

джейн, благодаря и сори :)

честито на био (оиб) хаха! иван те знае по-добре и предполагам по-подходящо пожелание от неговото едва ли ще намеря :) абе честито, пич.

какво друго - "благодаря на мама, на татко, на леля поли, на режисьора и моя издател "жокер медия"

и забелязвате ли, че темата е със сърчице,а :P

ако се сетя нещо друго пак ще се разпиша :)

Едит: ебати, колко усмивки...

честито на всички именици и в специалност гроовър но аз вече му честитих такаче няма да се впускам в подробности :) иначе на всички именици без изключения : да сте живи и здрави мн. щастие и любов и всикоч най най !

гроовър ти благодари пак.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...