GENATA^^^^ Posted March 17, 2005 Share Posted March 17, 2005 ne znam nali tyk e mqstoto no mi zadadoha mnogo interesen vapros i neznam kak da otgovorq zna4i stava dyma za slednoto"sas 4 kibriteni kle4ki trqbva da napravim to4en kvadrat sas 4 po malki kvadrat4eta vav nego toest ob6to 5 bez kle4kite da se 4ypqt ili ogavat i ne moge da se izpolzva agala na masata ili drygi pomo6tni materiali 10x predvaritelno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 17, 2005 Share Posted March 17, 2005 Сигурен ли си, че клечките са 4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WriteR4e Posted March 17, 2005 Share Posted March 17, 2005 ne znam nali tyk e mqstoto no mi zadadoha mnogo interesen vapros i neznam kak da otgovorq zna4i stava dyma za slednoto"sas 4 kibriteni kle4ki trqbva da napravim to4en kvadrat sas 4 po malki kvadrat4eta vav nego toest ob6to 5 bez kle4kite da se 4ypqt ili ogavat i ne moge da se izpolzva agala na masata ili drygi pomo6tni materiali10x predvaritelno <{POST_SNAPBACK}> Е как искаш да стане това.Според мен не е възможно...Кибритените клечки са еднакво дълги,следователно няма как да се образуват по малки квадратчета вътре.Другото е че квадрата има 4 страни,а ти имаш 4 клечки-неможе да се направи повече от 1 квадрат...това е според мен->няма решение! Ако някой знае как се прави незнам просто какъв би бил тоя човек-гений,слаба дума! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathzone Posted March 17, 2005 Share Posted March 17, 2005 Ако клечките се допрат до ъгъл в кише може да се получи, ама пак 5 квадрата нестава Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deftur Posted March 17, 2005 Share Posted March 17, 2005 Има една книжка "Математически фолклор", в нея е пълно с подобни задачи + отговорите! Можеш да погледнеш там! Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted March 17, 2005 Share Posted March 17, 2005 Има и едно правило, което гласи : Заглавието на темата трябва точно и ясно да указва на участниците нейната цел и връзка. Ценете както своето време, така и това на останалите участници, и го пестете. Теми от сорта на "помощ" или "help" се трият без обяснение; същото се отнася и за теми като "ave shto ne staa taka", "ave pisna mi veche" — подобни заглавия показват от една страна ниско ниво на култура, а от друга не дават никаква представа за какво става дума в темата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted March 17, 2005 Share Posted March 17, 2005 кибритените клечки са квадратни :П..и то 4'и Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted March 17, 2005 Share Posted March 17, 2005 Елементарно, Уотсън. Врътката е следната, сега ми хрумна, не съм го чел някъде. Подреждаш трите клечки успоредни една на друга. Четвъртата я слагаш през средата и на трите, като краищата и да докосват съвсем леко крайните две клечки. Средната от трите успоредни я нагласяш така, че да е точно в средата на напречната клечка. Ще се опитам да го нарисувам със символи -----|------ [1] кв.1| кв.2 -----|------ [2] кв.3| кв.4 -----|------ [3] [4] Нещо такова се получава. Фигурата е квадрат, защото всяка една от страните й е с дължината на кибритена клечка. Неточността в "чертежа" ми е тази, че краищата на "клечка" [4] (напречната) не са точно върху клечка [1] и [3]. кв1, кв2, кв3, кв4 са четирите квадрата, които образуват и петия - адски просто е Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikolaz Posted March 17, 2005 Share Posted March 17, 2005 Елементарно, Уотсън. Врътката е следната, сега ми хрумна, не съм го чел някъде. Подреждаш трите клечки успоредни една на друга. Четвъртата я слагаш през средата и на трите, като краищата и да докосват съвсем леко крайните две клечки. Средната от трите успоредни я нагласяш така, че да е точно в средата на напречната клечка. Ще се опитам да го нарисувам със символи -----|------ [1] кв.1| кв.2 -----|------ [2] кв.3| кв.4 -----|------ [3] [4] Нещо такова се получава. Фигурата е квадрат, защото всяка една от страните й е с дължината на кибритена клечка. Неточността в "чертежа" ми е тази, че краищата на "клечка" [4] (напречната) не са точно върху клечка [1] и [3]. кв1, кв2, кв3, кв4 са четирите квадрата, които образуват и петия - адски просто е <{POST_SNAPBACK}> Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 Пиленце, всичко в идеята ти звучи добре, ама в случай, че е задължително да няма "празни" страни? Ако липсва такова условие - ок. @nikolaz - уот да фак ар ю трайн ту сей?!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jorji_s Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 МДААА, PSYCHOSYS е прав, ако не трябва да има празни страни, то отиваш в ъгъла на стаята, използваш двете страни на стаята за страни на квадрата, слагаш 2 клечки за останалите страни, и с останалите клечки правиш в квадрата един кръст и VOILA Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 ne moge da se izpolzva agala na masata ili drygi pomo6tni materiali <{POST_SNAPBACK}> Очевидно предложението ти не може да се използва Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 кибритените клечки са квадратни :П..и то 4'и <{POST_SNAPBACK}> Ето го и печелившият отговор. Клечкиге имат квадратно сечение събирате ги идна до друга и воала, който не разра да пробва и ще види. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 Не една до друга, а две върху две Сещам се за подобна задача, която вече лесно ще се сетите как става - как с 3 разрязвания да се раздели кръгла пита кашкавал на 8 равни парчета? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vankata_Pd Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 Ами режеш по трите направления (дължина, ширина, височина) и готово! Link to comment Share on other sites More sharing options...
poznai Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 На мен ми се струва, че условието на задачата не е правилно. Не можеш да направиш 4 по-малки квадрата в един по-голям с 4 клечки. Но може някак си математически да се изрази с 5 на квадрат да речем.. V II .., но това не отговаря на условието, така че.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 Не една до друга, а две върху две Сещам се за подобна задача, която вече лесно ще се сетите как става - как с 3 разрязвания да се раздели кръгла пита кашкавал на 8 равни парчета? <{POST_SNAPBACK}> даде това имах предвид На мен ми се струва, че условието на задачата не е правилно.Не можеш да направиш 4 по-малки квадрата в един по-голям с 4 клечки. Но може някак си математически да се изрази с 5 на квадрат да речем.. V II .., но това не отговаря на условието, така че.. <{POST_SNAPBACK}> Ето как става: [][] [][] Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 view from above Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 Не е споменатно, че не може да има празни страни. Изчетох наново условието. Продължавам да си поддържам решението. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 view from above <{POST_SNAPBACK}> Определино нямах това предвид, това е един кръст, нищо друго. Не е споменатно, че не може да има празни страни. Изчетох наново условието. Продължавам да си поддържам решението. <{POST_SNAPBACK}> Ами с празни страни просто вече не е квадрат. Нали показах решението бе и Психозис го каза Link to comment Share on other sites More sharing options...
poznai Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 sas 4 kibriteni kle4ki trqbva da napravim to4en kvadrat sas 4 po malki kvadrat4eta vav negoАко условието е това, по-долната илюсрация не е в сила. [/img] view from above Aquila, иначе не е кръст Има се в педвид че клечкаа погледната от края е квадрат, 4 клечки - 4 квадрата, допряни една до друга, образуват 5-ия. а ако под това: [][] [][] имаш предвод 4-те клечки събрани като снопче, да, така условието е изпълнено 4 по-малки в един по-голям Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 Дам, малките квадратчета трябва да са В големия. Като се кръстосат не се получава така. Едно на ръка, че нямат страни А никой ли няма да сподели идея за кашкавала ми Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 Абе събираш две клечи една до друга, другите по същия начин отгоре и готово, поглеждаш им сечението и там са 5-те квадрата, няма нужда от такива сложнотии дето едвали са решението. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 Бях много малък ,когато ми зададоха тази задача ,естественно нея реших ,но отговара е илюстриран горе..да си призная непрочетох стойностно съдържанието на въпроса или по точно не съм вникнал ,просто ми се видя единтично. __ PSY: Не говоря за решението а за условието ,че ми се видя единтично с онова преди години Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted March 18, 2005 Share Posted March 18, 2005 единтично <{POST_SNAPBACK}> ох... Не оспорвам, че е решение по принцип, но точно в случая не се вписва много. Ти обаче настояваш, че е "единтично" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.