Jump to content
BulForum.com

vapros

GENATA^^^^

Recommended Posts

ne znam nali tyk e mqstoto no mi zadadoha mnogo interesen vapros i neznam kak da otgovorq zna4i stava dyma za slednoto"sas 4 kibriteni kle4ki trqbva da napravim to4en kvadrat sas 4 po malki kvadrat4eta vav nego toest ob6to 5 bez kle4kite da se 4ypqt ili ogavat i ne moge da se izpolzva agala na masata ili drygi pomo6tni materiali

10x predvaritelno :punk :punk :punk

ne znam nali tyk e mqstoto no mi zadadoha mnogo interesen vapros i neznam kak da otgovorq zna4i stava dyma za slednoto"sas 4 kibriteni kle4ki trqbva da napravim to4en kvadrat sas 4 po malki kvadrat4eta vav nego toest ob6to 5 bez kle4kite da se 4ypqt ili ogavat i ne moge da se izpolzva agala na masata ili drygi pomo6tni materiali

10x predvaritelno :punk  :punk  :punk

Е как искаш да стане това.Според мен не е възможно...Кибритените клечки са еднакво дълги,следователно няма как да се образуват по малки квадратчета вътре.Другото е че квадрата има 4 страни,а ти имаш 4 клечки-неможе да се направи повече от 1 квадрат...това е според мен->няма решение!

Ако някой знае как се прави незнам просто какъв би бил тоя човек-гений,слаба дума! ;)

Има една книжка "Математически фолклор", в нея е пълно с подобни задачи + отговорите! Можеш да погледнеш там! ;)

Има и едно правило, което гласи :

Заглавието на темата трябва точно и ясно да указва на участниците нейната цел и връзка. Ценете както своето време, така и това на останалите участници, и го пестете. Теми от сорта на "помощ" или "help" се трият без обяснение; същото се отнася и за теми като "ave shto ne staa taka", "ave pisna mi veche" — подобни заглавия показват от една страна ниско ниво на култура, а от друга не дават никаква представа за какво става дума в темата.

Елементарно, Уотсън.

Врътката е следната, сега ми хрумна, не съм го чел някъде.

Подреждаш трите клечки успоредни една на друга. Четвъртата я слагаш през средата и на трите, като краищата и да докосват съвсем леко крайните две клечки. Средната от трите успоредни я нагласяш така, че да е точно в средата на напречната клечка. Ще се опитам да го нарисувам със символи

-----|------ [1]

кв.1| кв.2

-----|------ [2]

кв.3| кв.4

-----|------ [3]

[4]

Нещо такова се получава. Фигурата е квадрат, защото всяка една от страните й е с дължината на кибритена клечка. Неточността в "чертежа" ми е тази, че краищата на "клечка" [4] (напречната) не са точно върху клечка [1] и [3].

кв1, кв2, кв3, кв4 са четирите квадрата, които образуват и петия - адски просто е :)

Елементарно, Уотсън.

Врътката е следната, сега ми хрумна, не съм го чел някъде.

Подреждаш трите клечки успоредни една на друга. Четвъртата я слагаш през средата и на трите, като краищата и да докосват съвсем леко крайните две клечки. Средната от трите успоредни я нагласяш така, че да е точно в средата на напречната клечка. Ще се опитам да го нарисувам със символи

-----|------ [1]

кв.1| кв.2

-----|------ [2]

кв.3| кв.4

-----|------ [3] 

[4]

Нещо такова се получава. Фигурата е квадрат, защото всяка една от страните й е с дължината на кибритена клечка. Неточността в "чертежа" ми е тази, че краищата на "клечка" [4] (напречната) не са точно върху клечка [1] и [3].

кв1, кв2, кв3, кв4 са четирите квадрата, които образуват и петия - адски просто е :)

Пиленце, всичко в идеята ти звучи добре, ама в случай, че е задължително да няма "празни" страни? Ако липсва такова условие - ок.

@nikolaz - уот да фак ар ю трайн ту сей?!?

МДААА, PSYCHOSYS е прав, ако не трябва да има празни страни, то отиваш в ъгъла на стаята, използваш двете страни на стаята за страни на квадрата, слагаш 2 клечки за останалите страни, и с останалите клечки правиш в квадрата един кръст и VOILA :excl:

кибритените клечки са квадратни :П..и то 4'и

Ето го и печелившият отговор.

Клечкиге имат квадратно сечение събирате ги идна до друга и воала, който не разра да пробва и ще види.

Не една до друга, а две върху две ;)

Сещам се за подобна задача, която вече лесно ще се сетите как става - как с 3 разрязвания да се раздели кръгла пита кашкавал на 8 равни парчета?

На мен ми се струва, че условието на задачата не е правилно.

Не можеш да направиш 4 по-малки квадрата в един по-голям с 4 клечки. :)

Но може някак си математически да се изрази с 5 на квадрат да речем..

V II

.., но това не отговаря на условието, така че..

Не една до друга, а две върху две ;)

Сещам се за подобна задача, която вече лесно ще се сетите как става - как с 3 разрязвания да се раздели кръгла пита кашкавал на 8 равни парчета?

даде това имах предвид :P

На мен ми се струва, че условието на задачата не е правилно.

Не можеш да направиш 4 по-малки квадрата в един по-голям с 4 клечки. :)

Но може някак си математически да се изрази с 5 на квадрат да речем..

V II

.., но това не отговаря на условието, така че..

Ето как става:

[][]

[][]

Не е споменатно, че не може да има празни страни. Изчетох наново условието. Продължавам да си поддържам решението.

untitled.JPG

view from above

Определино нямах това предвид, това е един кръст, нищо друго.

Не е споменатно, че не може да има празни страни. Изчетох наново условието. Продължавам да си поддържам решението.

Ами с празни страни просто вече не е квадрат.

Нали показах решението бе и Психозис го каза :angry1

sas 4 kibriteni kle4ki trqbva da napravim to4en kvadrat sas 4 po malki kvadrat4eta vav nego
Ако условието е това, по-долната илюсрация не е в сила. :bgrin:

[/img]

view from above

Aquila, иначе не е кръст :)

Има се в педвид че клечкаа погледната от края е квадрат, 4 клечки - 4 квадрата, допряни една до друга, образуват 5-ия.

а ако под това:

[][]

[][]

имаш предвод 4-те клечки събрани като снопче, да, така условието е изпълнено :bgrin:

4 по-малки в един по-голям :D

Дам, малките квадратчета трябва да са В големия. Като се кръстосат не се получава така. Едно на ръка, че нямат страни :)

А никой ли няма да сподели идея за кашкавала ми :lol:

Абе събираш две клечи една до друга, другите по същия начин отгоре и готово, поглеждаш им сечението и там са 5-те квадрата, няма нужда от такива сложнотии дето едвали са решението.

Бях много малък ,когато ми зададоха тази задача ,естественно нея реших ,но отговара е илюстриран горе..да си призная непрочетох стойностно съдържанието на въпроса или по точно не съм вникнал ,просто ми се видя единтично. :)

__

PSY: Не говоря за решението а за условието ,че ми се видя единтично с онова преди години :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...