Jump to content
BulForum.com

Какво означава да си "християнин"?

unufrii

Recommended Posts

Ако толкова ви харесва въпроса с еволюцията, моля, някой да ми даде пример за еволюция в наши дни. Всичко в тази теория се крепи на въглеродния метод на изчисление на годините, при който се получават сериозни грешки при катаклизми, а другото, на което се крепи, са намерените кости на това или онова, които може дори да са си кости на отдавна изчезнали животни, които са си съществували от началото докато не са изчезнали при някакво бедствие. Дори не е нужна еволюционната теория за да обясни това. Просто ги е имало и са изчезнали (т.е. не е нужно да казваме, че са еволюирали).

А това кой бил умен, неумен или наивен си е въпрос на лично мнение. Така, че който няма никакви факти или идеи, моля, да не преминава в коментиране кой колко умен бил ами да представи факти или да даде някакво обяснение по нещата, които е казал. Целта на разумния спор е не единия да победи другия, а да се стигне до някакви изводи. Който иска да печели в спор губи, а който не се занимава с това дали печели или губи може да се обогати и с идеите на другите.

Така, че, моля, да не изпадаме в лични нападки ами някой от вас (особено защитника на еволюционната теория) да ми даде за пример за еволюция в наши дни. Ще ми бъде интересно!

• Replies 122
  • Created
  • Last Reply

Има само един "катаклизъм", който може да направи така, че въглеродният метод да даде грешка - ядрен взрив в близост до изследвания обект. Далеч не става с пожар, както твърдяха едни попове, след като анализът на Торинската плащеница доказа, че тя е правена през 13-14 век .

А щом се налага да даваме примери за еволюция ... Мда, има тук хора, които напразно са яли хляба на баща си в седми и осми клас. Там по биология сме учили това-онова за еволюцията. С примери. Те точно в по-нови времена (нови съвсем условно, просто от последните геоложки ери) са най-много ,просто защото фосилите от по-нови времена са по-добре запазени и са повече.

Но нека наистина да не спорим. Поне не по този начин. Нека не противопоставяме задръстената ортодоксална наука на задръстената, ортодоксална религиозност. Тове е все едно да спорим кой е бил по-кофти пич - Сталин или Хитлер. А то разлика няма. И двете неща, и двамата гореспоменати изрода, са еднакво вредни.

Все пак нека не забравяме, че лично Айнщайн,когот смятаме за титан на мисълта, непризнаващ граници, е твърдял, че атомната енергия не може да бъде овладяна и използвана за мирни цели. Случвало му се е и на него да греши . А Светата Аростолическа Римокатолическа църква едва преди петнадесетина години официално се съгласи, че Земята е кръгла. Случва й се и на нея да каже нещо вярно :D

Какво да се прави, erare humanum est. Лошото е, че Айнщнай е грешал при все, че е искал да търси новото и да върви напред, а други разни люде грешат, дърпайки света назад. Е, поне може да се радваме, че времето на кладите е отминало :D

Между дрГгото, Кемене, теорията на Опарин за коацерватните капки така и не беше напълно доказана. Вярно, затвориха метан и прочее наситени въглеводороди в стъкленици, пердашихе ги месеци наред с електрически разряди и получиха нещо подобно на амини и аминокиселини, но само толкова. Нищо по-организирано , както сме свикнали сега да казваме. Или нещо са сбъркали тогава, или нещата са станали другояче, или е трябвало да продължават с изкуствените мълнии не месеци, а десетилетия, кой знае...

То със знанието е така, колкото повече откриваш, толкова повече неизвестни изскачат, спомни си Аристотел и кръговете :D

Нека оставим черното и бялото на тия, дето могат само така да разсъждават. Не знам за тебе, но аз не мога да си представя живота и мисълта си без нюанси. И имам нужда от всичките 256 степени на сивото :D Пък ако дадат и цвят -още по-добре :D

Просто има неща, които не знаем. Дали ще ги обясняваме с религия, или с наука, все тая! Лошо става, когато някой каже - аз имам единственото и вечно правилното решение. Тогава нещата спират. А това на фона на движението във Вселената си е чисто изоставане :D

Много напуснахме темата. Което според мене позазва, че май я поизчерпахме.

Приятни почивни дни на всички!!!

Има само един "катаклизъм", който може да направи така, че въглеродният метод да даде грешка - ядрен взрив в близост до изследвания обект. Далеч не става с пожар, както твърдяха едни попове, след като анализът на Торинската плащеница доказа, че тя е правена през 13-14 век .

А щом се налага да даваме примери за еволюция ... Мда, има тук хора, които напразно са яли хляба на баща си в седми и осми клас. Там по биология сме учили това-онова за еволюцията. С примери. Те точно в по-нови времена (нови съвсем условно, просто от последните геоложки ери) са най-много ,просто защото фосилите от по-нови времена са по-добре запазени и са повече.

Но нека наистина да не спорим. Поне  не по този начин. Нека не противопоставяме задръстената ортодоксална наука на задръстената, ортодоксална религиозност. Тове е все едно да спорим кой е бил по-кофти пич -  Сталин или Хитлер. А то разлика няма. И двете неща, и двамата гореспоменати изрода, са еднакво вредни.

Все пак нека не забравяме, че лично Айнщайн,когот смятаме за титан на мисълта, непризнаващ граници, е твърдял, че атомната енергия не може да бъде овладяна и използвана за мирни цели. Случвало му се е и на него да греши . А Светата Аростолическа Римокатолическа църква едва преди петнадесетина години официално се съгласи, че Земята е кръгла. Случва й се и на нея да каже нещо вярно  :D 

Какво да се прави, erare humanum est. Лошото е, че Айнщнай е грешал при все, че е искал да търси новото и да върви напред, а други разни люде грешат, дърпайки света назад. Е, поне може да се радваме, че времето на кладите е отминало  :D

Между другото, Кемене, теорията на Опарин за коацерватните капки така и не беше напълно доказана. Вярно, затвориха метан и прочее наситени въглеводороди в стъкленици, пердашихе ги месеци наред с електрически разряди и получиха нещо подобно на амини и аминокиселини, но само толкова. Нищо по-организирано , както сме свикнали сега да казваме. Или нещо са сбъркали тогава, или нещата са станали другояче, или е трябвало да продължават с изкуствените мълнии не месеци, а десетилетия, кой знае...

То със знанието е така, колкото повече откриваш, толкова повече неизвестни изскачат, спомни си Аристотел и кръговете  :D 

Нека оставим черното и бялото на тия, дето могат само така да разсъждават. Не знам за тебе, но аз не мога да си представя живота и мисълта си без нюанси. И имам нужда от всичките 256 степени на сивото  :D  Пък ако дадат и цвят -още по-добре  :D

Просто има неща, които не знаем. Дали ще ги обясняваме с религия, или с наука, все тая! Лошо става, когато някой каже - аз имам единственото и вечно правилното решение.  Тогава нещата спират. А това на фона на движението във Вселената си е чисто изоставане  :D

Много напуснахме темата. Което според мене позазва, че май я поизчерпахме.

Приятни почивни дни на всички!!!

съгласен!

Ако толкова ви харесва въпроса с еволюцията, моля, някой да ми даде пример за еволюция в наши дни.

Примера за еволюция в наши дни се нарича акцелерация въпреки че това не е най-точния пример.Мога да ти дам само този отговор понеже крачката на еволюцията е приблизително 10 милиона години а това едва ли се вписва в "наши дни"

Има само един "катаклизъм", който може да направи така, че въглеродният метод да даде грешка - ядрен взрив в близост до изследвания обект.

Първо ,за експериментите не могат да ги направят просто защото нямат достатъчно време.Все пак това се е случило за първите 2-3 милиарда години. Относно заключителните ти слова бих казал че не се ограничавам нито обвързвам доживотно с някаква гледна точка. Истина е обаче че в момента науката ми дава по-логични обяснениа за света в който живеем. Да не забравяме че религията върви доста по-назад от науката. Ако прочетете внимателно какво съм написал, на едно място казвам че все още има много неизвестни неща и това прави живота все още необяснена мистерия.

• 1 year later...

Прочетох с удоволствие темата. По въпроса по който ще пиша мислех да създам нова, но тази

заслужава да се продължи. По нататъка- за това за което искам да поговорим:

След масираната реклама на филма " История на Исус за деца " мой приятел реши, въпреки

предупрежденията ни да не се свързва с задокеанските проповедници, да заведе сина си.

Оказа се че филма далеч не е безплатен. На входа на киното таткото е заплатил за гледането на

филма с изчерпателна информация за семейството си като е попълнил анкета в която са го

питали и за лични навици, домашен адрес и телефон и други неща , които по същество

представляват тайна по закона за защита на личността. Няколко дена след това се е започнал

интензивен натиск върху семейството по телефона и чрез рекламни брошурки в пощенската кутия

целящи да го принудят да разреши на момчето да участва в мероприятията на религиозната

организация. Върхът на всичко това е бил когато момчето получило ЛИЧНА покана за детско

парти без родители, на което щяли да го вземат от къщи и после да го върнат. Момчето е само

във втори клас. Най лошото е че работата на задокеанските ловци на души явно се толерира

от държавата, иначе нямаше как те да проведат и да продължават да провеждат интензивната си

рекламна кампания по трите най гледани телевизии в страната. Зная че по младите за склонни

към по екстремно мислене, затова шумните и агресивни протестантски проповедници им

допадат, но личният ми съвет е : СТОЙТЕ ДАЛЕЧЕ ОТ ТЯХ. В САЩ религията е повече бизнес и много

по малко духовност, и тези попове не мислят за доброто на паството си и на света, а преди

всичко за печалбата си.

Еми... Гутен Таг! От САЩ досега нишо хубаво не е излязло. Аз не разбрах точно каква е тази организация... Секта ли е... какво? Ако имаш малко повече информация по въпроса дай.

Аз не разбрах точно каква е тази организация... Секта ли е... какво?

Името на организацията можете да узнаете по коствен път от втората им

реклама - тази със семейният скандал, момиченцето и предложението да ви

изпратят БЕЗПЛАТНО книга за християнското семейство и ценности ако им

се обадите и дадете адреса си. Аз не искам да ги назовавам.

От гледна точка на православието всички протестантски църкви и католическата

църква представляват отклонение от вярата , тоест те са секти. Понятието секта е

твърде размито и неконкретно. За съжаление не мога да пиша за неща които не съм

видял лично, а поради вродената си неприязън към фанатици от всякакъв характер

няма как да се сприятеля или да остана приятел с член на религозно побъркана група.

Познатият ми също е съвсем нормален българин за когото девиза " Най мразим да ми

турват заповед" е в основата на неговото отношение към света, и независимо че е

кротък човек, ако това продължи някой ще си отнесе боя. Разчитах някой който лично

е участвувал в такива групи и се е осъзнал, да се обади и да разкаже.

Ако не се лъжа тая организация е "Обединена христианска църква-2" или нещо такова.Поправете ме ако греша.

wolf - по добре кажи кои са тея,да знаем от кого да се пазим.

Името на организацията можете да узнаете по коствен път от втората им

реклама - тази със семейният скандал, момиченцето и предложението да ви

изпратят БЕЗПЛАТНО книга за християнското семейство и ценности ако им

се обадите и дадете адреса си. Аз не искам да ги назовавам.

От гледна точка на православието всички протестантски църкви и католическата

църква представляват отклонение от вярата , тоест те са секти. Понятието секта е

твърде размито и неконкретно. За съжаление не мога да пиша за неща които не съм

видял лично, а поради вродената си неприязън към фанатици от всякакъв характер

няма как да се сприятеля или да остана приятел с член на религозно побъркана група.

Познатият ми също е съвсем нормален българин за когото девиза " Най мразим да ми

турват заповед" е в основата на неговото отношение към света, и независимо че е

кротък човек, ако това продължи някой ще си отнесе боя. Разчитах някой който лично

е участвувал в такива групи и се е осъзнал, да се обади и да разкаже.

Не знаех че и 2-рата реклама е тяхна... Значи действително това си е някаква съвсем умишлена кампания с цел... Не смятам обаче че някой ще се излъже да ги послуша. Особено един толкова набожен човек като българина :laughing: :lol: :laughing: .

Не знаех че и 2-рата реклама е тяхна... Значи действително това си е някаква съвсем умишлена кампания с цел... Не смятам обаче че някой ще се излъже да ги послуша. Особено един толкова набожен човек като българина :laughing: :lol: :laughing: .

Щом има хора дето слушат папата,библията,църквата и т.н.....

И двете са пълни глупости просто едното е малко по-голяма глупост.

Това не са ли Свидетелите на Йехова или нещо такова? Това, което ми направи много силно впечатление беше силната прилика на образите. Например Исус като визия(от филма) отговаря много точно на рисунките от книжките им. Тази визия се различава много от нашата ортодоксална.

Не мога само да разбера защо държвните институции и Църквата не се намесват в тази пропаганда по-активно.

За да отговоря на този вапрос ще ви задам няколко реторични вапроса.

Ще продължа с още няколко реторични вапроса и както винаги ще почна със малко странични въпроси.

Как така се е появил човекът?

P.S. Ако има правописни грешки много съжалявам, но не мога да изпиша толкова без абсолютна грешка и благодаря за търпението на тези, които стигнаха до края.

Забелязвам на няколко пъти пишеш "рЕторични" пише се "рИторични". Отбелязал си в послеписа си, за правописните грешки, само, че тази не е от невнимание, бързане, улучване на грешен клавиш или.......тази е от незнание. Ся само да не кажеш, че се заяждам, чисто добронамерено и без лоши чувства. :lol:

Кои са ми тъпизмите и в кое е прав?

Всичките ти постове до един са тъпи (по темата), това което написа човека, може и да не е вярно, но не е лишено от логика.

Забелязвам на няколко пъти пишеш "рЕторични" пише се "рИторични".

Само за уточнение : "риторичен" и "реторичен' са дублетни форми ;)

Всичките ти постове до един са тъпи (по темата), това което написа човека, може и да не е вярно, но не е лишено от логика.
Логика 0

И след тези "завои" около и във темата, нека се върнем около началото. Какво е това християнин? Какво е християнска религия (в сравнение с исляма и индуизма, например). Това са важните въпроси.

Не съм много компетентен по тези въпроси, но ще се опитам да поясня това за което съм мислил.

Имало на времето един пророк-мислител, който е казал на народа - "Бог е в теб и твое е царството небесно". Преведено грубо означава - Ти човече си сам отговорен за своите дела. Хиндуизмът изповядва принципа на "карма"-та, който е подобен. Тоест, ако си съгрешил ще се прераждаш в по-низши същества, докато заслужиш с постъпките си нещо по-добро. Исляма е категоричен - ако си добър - отиваш в рая, ако сбъркаш е завинаги.

А християнството?

Христос е поучавал народа с притчи (според тяхното ниво на разбиране тогава). Най-важните изводи са три (за мен):

1. Бъди добър и прощавай глупостта на другите.

2. Не чакай отплата по подразбиране. Чак тогава тя може да дойде при теб.

3. Духът е независим от тялото. Макар, че го обитава за малко той е вечен. Мъките на духа (душата) са много по-силни от тези на тялото.

Теолозите или по-запознатите от мен биха написали много повече за или против това, което съм написал по-горе, но всеки сам може да си направи преценка коя религия ("вярване") е по негов вкус.

Аз съм си избрал християнството според по-горните причини.

"Бог е в теб и твое е царството небесно"

И тук възниква въпроса защо по дяволите тогава ни е нужна църквата?

И тук възниква въпроса защо по дяволите тогава ни е нужна църквата?

за да си плащаш индулгенции и да си изкупуваш греховете което е доста тъпо-цял живот праиш квот си искаш и преди да умреш отиваш изповядваш се греховете ти се опрощават и готово ти си в рая :D

Християнството не е РЕЛИГИЯ а ВЯРА. Има доста голяма разлика между двете. Истинският Християнин вярва в господ всякога по всяко време. Религията ЗАБРАНЯВА. !!! (например тъпите ПОСТИ).Могат да се дадат стотици примери от библията които показват как Българският ПОП е далеч от Християнинът и повечето хора дори не знаят за какво ходят на църква ами го правят защото и съседът ходи и така трябвало. Сигурен съм че Исус не би имал нищо против Компютрите или Цигарите , но 100% би имал против това на определени дати да не се ЯДЕ определена ХРАНА.

Постите съвсем не са толкова тъпи и са с цел пречистване на организма.Кога се правят пости?Преди голям празни(разбирай голямо ядене).А исляма примерно забранява консумацията ан свинско,защото земите в които се е зародил свинското е крайно вредено,защото там е било топло и лесно се е разваляло.Има все пак някои практични работи в тея религии,но определено не се пости,защото Бог бил казал така.Както и тея "христиански ценности"....Че това са си общочовешки ценности.След като хората са измислили религията.

"Хората съзадават богове,не обратното."

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...