omega_ko Posted March 21, 2005 Share Posted March 21, 2005 Как пък ги преброи. Гордостта е поправима. Единственото непоправимо е да плюеш на жертвата на Исус и да казваш аз съм си виновен за тях (сори ама си е така). Освен това повечето проблеми не ги създава Бог. Те са си плод на нашия избор - ние избираме да си имаме проблеми и си ги правим. Други проблеми са ни дадени за да ни научат на разни неща (предимно на доверие на Него). Вече ме писа в графа религиозни, ама на мен тая дума не ми харесва и ще ти обясня каква е разликата между вярващ и религиозен. Вяра+Дела=Вярващ (вяра без дела е празна) Дела(само)=религия А това за икоите отдавна се знае ама нали така си е било. И с това оправдание се оправдава явно идолопоклонство. А това за свещите е старо (нещо като ритуал ама не точно), което вече е загубило смисъла си (т.е. само дела=религия). По римско време християните са били преследвани и те са се криели по катакомби и тъй като още не са се сетили да измислят ел. лампа те са използвали свещи. Иначе как ще четат библията? А това за хваленето на Бог: Не си ме разбрал много правилно. Не казвам, че трябва да го хвалиш точно с еди кои си песни. Ако можеш измисли нови и тях пей (както правеше Давид), ако ли не има толкова много песни, с които да прославиш Бог (поне ние в нашата църква пеем много). Бог вижда мотивите, а не красноречието и краснопеенето. А сега за Святия Дух: Той може да се каже, че е еталон, защото той е идеален като едно от лицата на Бог. Но защо ще идва Исус, ще умира за нас и като се възнесе пак да ни остави? Да Той това направи, но знае, че за да продължи делото му той прати Святия Дух като така наречения "утешител". Това се празнува на деня на Педесятница или, доколкото знам, се води още и ден на Святия Дух. Той е поставен да ни ръководи (по-често ни говори на съвестта) за да няма подобни, да го кажем по религиозно :-), ереси (ерес не е това, което някоя си църква казва, че е ерес; ерес е това, което библията казва, че е ерес.) Но Святия Дух не е нахален и работи само с тези, които искат. А сега за достоверността на Библията (това е за cheese): 1. Много исторически факти описани в нея се потвърждават от историци. 2. Много от описаните действия за бъдеще време вече са се случили. 3. Ако поизследваш малко библията и погледнеш в кои градове не бяха приети апостолите и къде си отърсиха праха от дрехите (този ритуал е описан в библията и е нещо като нашето "религиозно" анатемосване) ще видиш, че тези места са съсипани и за нищо вече не стават. 4. Да си чувал за красивата шумерска царица Ищар (или по-познатото ни име Естир) 5. А за божеството Бейл (или още Ваал) не може да не си чувал. Или за ашерите (или астартите). 6. Сещаш ли се какъв идол си направиха в пустинята евреите. Беше крава. Това е изображението на египетското божество на плодородието. 7. Този Бог, за който досега говоим, в шумерския район е бил известен като Бога самотник. Защото този Бог е ревнив за своите си, тъй като е вложил в тях собсвения си образ. Той се представя с името "Който Съм", т.е. другите не са. 8. Освен това, самия факт, че библията се е запазила толкова години (като не броим дабавените апокрифи, които явно си личат, че са плод на човешки ум) следва, че този който я е написал (чрез определени хора) се грижи тя и до днес да стига до нас. А сега да преповторя отново няколкото ми въпроса и няма да е зле някой да им обърне внимание! 1. В коя друга, да го кажем, религия (думата религия не ми харесва, но не се сещам за подходяща) някой бог е живял на земята (Исус е живял около 33 години) и е умрял за "просичките" хора като нас? 2. Коя "религия" не те кара само със собствени усилия да стигнеш до съвъшенство? Забелязал съм, че в повечето "религии" боговете са представени като страшни и недостижими и въпреки това човек сам със собствени сили трябва да се мъчи (дори жокер няма :-) ). Надявам се да ми дадете идеи по двата въпроса. Е малко се поувлякох с писането, но надявам се да сте били търпеливи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThE_UfO Posted March 21, 2005 Share Posted March 21, 2005 Аз съм невярващ, материалист, предпочитам материалното пред духовното, амин Link to comment Share on other sites More sharing options...
antychrist Posted March 21, 2005 Share Posted March 21, 2005 hristiqnin v momenta e edno golqmo ni6to!!!! nqkoga e bila hubava religiq no se e prevyrnala v sila za manipolaciq na horata btw vaprosa koito si povdignal e tolkos ob6iren 4e me marzi da pi6a pove4e. nakratko v momenta hristiqnin zna4i ni6to. hristiqnskite cennosti bivat postoqnno potypkvani ot samite hristiqni taka 4e ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 22, 2005 Share Posted March 22, 2005 След като първите страници на тази тема бяха пълни с постове, които за пореден път ме накараха да се почувствам отвратен от некои подрастващи и ми се доповръща, забелязвам че все пак са останали интелигентни хора със знания и култура Те, а не самото послание превръща вярващите в религиозни и личностите в стадо. В Евангелието на Тома си е писано "ако някой ви каже, че Царството Божие е на небето, то птиците ще са там преди вас. Ако някой ви каже, че Царството Божие е на дъното на морето, тогава рибите ще са там преди вас . Царството божие е във вас и около вас ." По-нататък - "Учениците го запитаха - как да постим и как да се молим, Каква храна да ядем. А Той отговори - Не лъжете и не правете другиму онова, което мразите, защото всичко е открито пред Небето... " Още по-нетатък - "Исус каза - Аз съм светлината, която е над всичко. Аз съм всичко: всичко е от мене е долшо и към мен се връща. Разцепи дървото , и ще ме намериш. Повдигни камъка, и аз ще съм там" Освен това , попитан как трябва да се пости и какво точно да се яде, Исус отговаря - не е важно какво влиза в една уста, а какво излиза от нея ... Така пише там. Виждаме възможността на отделната личност да се усъвършенства самостоятелно, следвайки съвсем прости правила При това положение поповете остават без работа, защото според неподправените думи на Сина Божи от посредник между мен и Господ няма нужда. Най-страшното за поповете е, че Исус говори за светлина, за познание, а не за послушание . А хора знаещи се командват по-трудно от уплашени невежи. Кладите, инквизицията и прочее са измислени тъкмо от гадове, които са ползвали Писанието за да унищожат опасното за тях знание и да превърнат хората в духовни бедняци, съобразяващи се не толкова с волятя на Бога, колкото пред така наречения негов "наместник" на Земята. Много внимателно четете какво ви е написал човека! И като четете мислете За тези, които той съветва да четат, но не им се чете или ги затруднява тази дейност мога да препоръчам един филм с име СТИГМАТА - лошото е че както и при четенето се изисква сериозна мисловна дейност и разсъждения, за да се вникне в същността на това, което показва този филм. Що се отнася лично до мен - изцяло поддържам тезата, изказана по-горе. Над 90% от представителите на духовенството са долни мекерета, живеещи на гърба на миряните. Много отдавна изгубих всякакво уважение към тях. Особено откакто видях с очите си как владика на долен мазен бандит ръка целува. Тази подла пасмина вилнее из храмовете, които вместо място за утеха, молитви и израз на почитание са се превърнали в място, пълно с безсмислени правила и щуротии, а поповете гледат да претупат набързо службите и да отидат до следващия храм = следващата касичка. Религията е един страхотен бизнес, дами и господа. И много отдавна словото божие се опорочава от разни "проповедници", които изпиляват мозъците на слабите духом хора и се възползват ту от тяхната наивност, ту от тяхната болка и страдание, ту от тяхното невежество. Това важи за всички религии без изключение. Вземете една Америка - има сума ти денонощни телевизионни канали, които бълват помията на разни нагли "месии" и "оратори", позволяващи си да анализират библията и божието слово (разбира се както на тях им харесва), а отдолу вървят телефони и банкови сметки за дарения - перфектна машина за пари. Видях църкви, които приличат на дискотеки. Броят има няма край - все с имена от типа "Църква на 59-те мъченици от 3-та неделя на 6-тия месец" - дори не може да ги запомни човек. И всичко гледа да придърпа миряни към себе си - не за друго а за пари... Лично аз уважавам религията си - гордея се с това, че съм християнин, православен християнин. Защото това е религията на народа ми, на семейството ми, това е едно от нещата, което ме кара да се чувствам българин. Никога не съм постил, не признавам болшинството от щуротиите от този вид. Не смятам че това е начин да изразяваш уважението и почитанието си към Господа. Всеки сам може да го покаже и изкаже по свой начин и не му е нужен ни поп, ни кардинал, ни мюфтия за това. В това вярвам аз. Защото ако един човек е безбожник и 100 духовника няма да го променят. На мен лично дъха ми спира когато влезна в православен храм. Винаги ме изпълва едно чудесно чувство на спокойствие и сигурност /докато не видя някой тиквеник в расо/. И винаги ще изпитвам уважение към храма като такъв, но никога няма да бъда роб на храма. Изпитвам искрено съжаление към всички тези, които изляха помията си в тази тема..... А аз вярвам в това: Исус казва: ''Царството на Бог е вътре в теб и във всичко около теб...не в големи сгради от дърво и камък.'' ''Повдигни камък... и ще ме откриеш. ''Разцепи парче дърво и аз съм там.'' Има скрит смисъл в това да живееш с тези думи на Исус. Който открие смисъла на тези слова... той не ще познае смъртта. През 1945 в Наг Хамади беше открит свитък,който беше описан като "Тайните слова на живия Исус". Този свитък, Евангелието на Свети Томас, беше определено от учените по цял свят като най-близкия запис на историческите слова на Исус. Ватикана отказа да признае това Евангелие и го заклейми като Ерес.... no comment... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted March 22, 2005 Share Posted March 22, 2005 Раптор , радвам се, че съм бил правилно разбран !!!!!! Към всички заинтересовани - за да не се ровите из Нета, мога да ви дам повечето неща , идкопани в Наг Хаммади. Струва си да се погледнат. Ще се учудите и ужасите каква прекрасна философия са усрали поповете, начело с онзи мръсник и кариерист с двойно гражданство Павел. За тия, дето се скъсват от постене и спазване на измишльотини и ритуали ще цитирам нещо от любимото ми Евангелие от Тома : изр. 14 - Исус каза "Ако постите, ще си навлечете грях, ако се молите, ще бодете осъдени, ако давате милостиня, духа си ще увредите. Като отидете в друга земя и тръгнете из селата, то, ако ви приемат хората, яжте онова, с което ви гостят и лекувайте болните. ЗАЩОТО НЕ ОНОВА, ЩО ВЛИЗА В УСТАТА, ОСКВЕРНЯВА ЧОВЕКА, ОНОВА ЩО ИЗЛИЗА ОТ ВАШАТА УСТА ВИ ОСКВЕРНЯВА ." изр 53 "Учениците Му го запитаха "Трябва ли да обрязваме децата си? Той им отвърна "Ако трябваше, отците щяха да създават дечата в майките вече обрязани. Но истинското обрязване В ДУХА е ценно във всяко отношение." Link to comment Share on other sites More sharing options...
skaster Posted March 22, 2005 Share Posted March 22, 2005 Spored men vsi4ki religii sa ednakvi samo4e se talkuwat po razli4en na4in. Bog e vav vseki i vav vsi4ko zatova nakadeto i da poglednem za da go tarsim 6te go namerim.Oba4e spored mene nai-lesniq na4in e da go tyrsim v nas samite. Hristiqnstvoto e pytq po koito trqbva da vyrvim za da dostignem do bog,a hristiqnin e 4ovek koito vyrvi po tozi pyt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VMS Posted March 22, 2005 Share Posted March 22, 2005 Религията е измислена за да подчинява масите. <{POST_SNAPBACK}> Съгласен съм и ще добавя, че хората все пак не се подчиняват, е измислила дявола. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 22, 2005 Share Posted March 22, 2005 Раптор , радвам се, че съм бил правилно разбран !!!!!! Cheese тази тема можем да я дискутираме интелигентно аз, ти и още шепа хора Всичко останало просто не мога да го коментирам че ще наруша маса правила... Да, разбирам те много добре, повярвай ми Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega_ko Posted March 23, 2005 Share Posted March 23, 2005 И макар да има такива "наивни" или такива 'дето ръсят "помия" в темата (вероятно и аз съм от посочените) всеки има право на мнение и свободно да го изрази. Така, че аз ще ви кажа какво мисля аз. Да започнем от тази така дискутирана апокрифна книга "открита" незнам кога си. Макар и да не съм католик и аз на мястото на папата бих я обявил за ерес (всеки си решава сам де). В цитатите от тази, уж, част от библията могат да се намерят цяла камара противоречия с останалата част, която една с друга част никак не си противоречи. Да вземем например цитата "Разцепи дървото , и ще ме намериш. Повдигни камъка, и аз ще съм там." Много умно звучи, ама не. Играта на криеница си е човешка :-) Бог е едновременно навсякаде и няма нужда да човъркаме камъните и дърветата. В библията (не се сещам в кое от евангелията) Исус казва: "Никой не дохожда при Отца освен чрез мен" Т.е. Исус е посредника, не различни намесници и до Бог не се одстига с лични усилия (освен желанието), особено с ровичкане из камъни и дървета :-) Sorry хора ама този апокриф си е пълен боклук. В предните постове плюехте различни *** (това е от автоцензората) в расо ама четете писания на подобен такъв. А сега да ви кажа по какъв начин се различават апокрифите от истинските книги: Просто е. Истинските не си противоречат и взаимно се потвърждават една друга, докато апокрифите влизат в противоречие с останалите освен със себе си (а понякога и сами може да си противоречат). Има много измамници (както споменахте по-горе), които се възползват от хората, като ги успокояват, че може нищо да не правиш и ако си "добричък" и си "даваш паричките" ще отидеш в рая. Ако искаш такива попове (или свещеници или други подобни) по-добре е да отидеш на психолог. Той поне няма да те лъже и ще си вземе само толкова колкото му се полага. Реалността на християните е много по-трудна (нямам предвид самоизтезанията :-) ). Но някой си предпочита лесния път. Е, като му харесва да си върви. А за тези които смятат, че вярата се предава по наследство. Това изобщо не е така (ген на вярата не е известен още). Човек сам си избира в какво да вярва, като сам си поема отговорността за това. Това че си българин не те прави християнин (православен), както и това, че едно нещо е в гаража не означава, че е лека кола. Няма да е зле да погледнете предния ми пост (и по-предния) и най-сетне някой да отговори на двата ми въпроса! Отново sorry за острия тон ама това мисля. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted March 24, 2005 Share Posted March 24, 2005 Хм, противоречия ... Ами хайде да си говорим за противоречия ! Според Матей и Лука Исус е от Давидовото коляно, със заможни родилети, според Марко - роден в семейството на беден дърводелец. Според Лука при раждането идват на поклонение пастири, според Матей - тримата влъхви. Според Лука семейството на Йосиф живее в Назарет, и се изселва във Вителеем, където Исус се ражда в яслите на конете . Според Матей те по начало си живеят във Витлеем, богати са , и Исус се ражда в къща.Във версията на Матей Йосиф бяга от преследването на Ирод първо в Египет, чак след това в Назарет. Витлеем не се споменава въобще. За разпятието – според Йоан то е станало навръх Пасха, според Марко, Лука и Матей - на следващия ден. Според Лука Исус е бил кротък като агне, , според Матей - могъщ , силен и величествен, дошъл да донесе не мир, а меч. По въпроса за последните думи на Исус на кръста – според Матей и Марко Исус казва “Боже, Боже, защо ме изостави”, според Лука “Отче, в твоите ръце предавам духа си” според Йоан - “Свърши се”. Само в Евангелието от Йоан се споменават сватбата в Кана Галилейска, ролята на Никодим и Йосиф, възкресението на Лазар. Толкова за противоречията. Ако искаш още, вземи и ЧЕТИ !!!!!!!!!! За твое сведение – след като на Никейския събор през 325-а година Исус е бил признат за Божи син, който има нужда от наместници (попове), през367 г. Атанасий Александрийски “съставя” Библията. Нормално, новата международна корпорация за търговия с души има нужда от доктрина. Но се оказва, че в новосъставената книга имо все още много “опасни” неща. И се почва рязане. Съкращават я на Хипокския църковен събор през 393-а и на Картагенския през 397-а. От общо 130 първоначално съдържащи се части остават 27. Евангелията, жестоко редактирани и осакатени, Деянията на апостолите, Откровението на Йоана и - познай какво – ДВАДЕСЕТ И ЕДНО послания на апостолите, от които четиринадесет - на Павката – колаборациониста с двойно гражданство. Пропаганда ,поучения, обяснения колко много са нужни клириците на блеещото си паство. Истината се вижда! Който има очи, ще види! Пиша всичко това не защото смехотворните ти забележки някак ме засягат. Pd lir'ur e sikf предимствfтf на един бистър ум, който не си е сложил капаци и който отказа да повярва, че са блажени низшите духом. Най-малко защото бистрият ум търси и чете, а ти дори и прехвалената от тебе Библия не си прочел внимателно като хората. Нямаше да мепиташ как съм сметнал седемте гряха, ако я беше чел . Не съм ги смяталаз, те са си написани просто! Вземи я направи наистина, остави Псалтира (само него четеш, нали, признай си!) ! На бас се хващам, че си я адвентист, я евангелист, я нещо подобно. Илиси от другата категория - до вчера върли атеисти, а от днес - силно вярващи, щото са успели да назубрят набързо Отче Наш от брошура, която са им бутнали в ръцете амбулантни евангелисти (слава Богу тая молитва е кратка). Те са от тия, дето на Великден се поздравяват с "Честит Христос Возкресе" , или на поздрава "Христос Возкресе" отговарят "Мерси, подобно" (това съм го виждал с очите си, не знаех да се смея ли или да плача!). Няма да споря с тебе повече. Не е интересно, защото си некомпетентен и неинформиран. И очевидно си горд с това .Въпрос на личен избор явно. На въпросите ти от по-горния пост няма да отговарям, защото са безсмислени. Особено втория. Че точно това, дето според тебе е християнство, не говори въобще за лични усилия, а за послушание и покорство на паството пред божиите наместници в раса. За какво да говоря с човек, който не вижда очевидното? Не ме интересува на колко години е умрял Христос, а какво е казал. Като ти чета писанията, определено все по-ясно и по-ясно ми става защо древните са казали “Пази се от човек, който е чел само една книга”. А и ... Non margaritos ante porcos . R_A_P_T_O_R , имаш РМ. И виж това: http://www.warez.ru:8080/FTP/Pictures/bori....theprotest.jpg Както се казва NO COMMENT Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fobos Posted March 24, 2005 Share Posted March 24, 2005 Не съм прочел цялата дискусия, само няколко post-a и те ми стигнаха за да се отвратя. Искам само кратичко да изкажа мнението си: Религията не е в това сляпо да вярваш в "човек с брада там някъде горе" - няма нищо общо с това! Не е и да ходиш през ден в църква - не това значи да си християнин. Религията не е контрол, тя е свобода - свободата сам да тълкуваш това което е написано а не да му вярваш дословно. Да четеш текста и да намираш истините за теб, а не да живееш в красивата приказка. Аз съм вярващ - вярвам в това, че човек иджа с някаква мисия на тоази свят и прави избора си дали да я търси и изпълнява или не, вярвам че не всички се раждаме еднакви. Вярвам в себе си - а Бог е в мен! Така разбирам аз вярата (нека сега не търпя критики от сорта на - брей как накратко каза всичко - разбира се, че не това е всичко, и може да се дискутира и пише страшно дълго). Вярата е вярата в силата, която има всеки от нас, в положителното, в стремежа да се развиваш и да си по-добър. Е... казано доста накратко разбира се. ЕДИТ: Шапка свалям на Raptor и Cheese... и още нещо - нека не се лъжем по това което представлява църквата - тя е една институция, която е изродена, както става в повечето случаи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega_ko Posted March 24, 2005 Share Posted March 24, 2005 За израждането на църквата съм съгласен. А за cheese, който малко се подразни от постовете ми sorry много. Според родословието на Йосиф (описано в Евангелието на Матея в началото) той е от Давидовия род. Според родословието на Мария (доколкото си спомням беше в Лука) и тя е от Давидово потомство. По тяхно време те са под римска власт и за това тези от царски произход изобщо не са богати, а са си обикновенни хора. Йосиф и Мария живеят в Назарет, но са родом от Витлеем (това е града на Давид все пак). По тяхно време императорът на Рим заповядва преброяване и те както всички други трябва да отидат до родните си места за да се запишат за преброяването. Там Мария ражда в обор (много ми е интересно да видя мястото където пише, че е в къща). Идват поредно очари и мъдреци от изток за да се поклонят на Христос предизвестени от звездата. Това накратко е историята. Не виждам никакви противоречия в четиирите евангелия. Просто всяко от тях е погледнало живота на Исус под различен ъгъл. Има истории в едно, които не са описани в друго, но в това в което не са описани не казва, че не са се случили, т.е. няма противоречие. Относно това, че съм непросветен не казвам, че не е възможно. Казвам това което мисля и вярвам. А за апокрифите: Смятам, че не случайно са обявени за такива. Личат си от далече. Евреите, от където идват книгите на Стария завет, не признават апокрифите. Това е почвече от показателно! А ще ви кажа и още нещо интересно. В Откровение на Йоан в последните стихове са споменати проклятия за тези които притурят към досегашното. Доколкото си спомням някои от апокрифите са извадени от разкопки и от какви ли не забутани места. Явно писанията на тези не са видели бял свят, а авторите явно ги е постигнало проклятието (това си е мое предположение). Това не е много приятно за казване ама не вярвам да е съвпадение. А за това, че не съм чел Библията не е вярно. Чел съм я цялата подред без апокрифите (и от тях съм слушал по малко) и сега се опитвам повторно да я прочета. Sorry много не искам да се карам с вас, но не харесвам когато хората смятат, че могат да минат метър (по веднъж или два пъти на църква за празниците и за успокоение на гузната съвест) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted March 24, 2005 Share Posted March 24, 2005 Приятел, такива като тебе са спорили в продължение на сто и петдесет години дали кожата, която Исус е загубил по време на обрязването е възкръснала заедно с него и колко дявола могат да се съберат на върха на една игла. Аз за такива празни спорове време нямам. Не те каня да си ми другар, с който да мисля еднакво. Не си интересен просто. И не те убеждавам да ми вярваш. А книги вече се намират всякакви. Всеки си избира какво да чете, кой пътда следва, и в какво да вярва. Въпрос на естествен отбор. Щом искаш да вярваш на нещо, което е откровена скалъпено (за Новия завет говоря), на фалшификат като Константиновия дар, като няколкото автентични и истински черпа на Йоан Кръстител, и като плащеницата от Торино, вярвай си. Продавачите на свещи и останалите магазинерстващи облечени в черно хорица сто на сто цвилят от удоволствие, като виждат тебе и такива като тебе. Признавам - ти и поповете сте си взаимно нужни. Ти на тях - за да ги храниш, те на тебе, за да си вярваш, че като отправиш молитва чрез тях и църквата им, тя е като пусната с връзки и по-добре ще се чуе. Мир вам, само това ще кажа! Мир вам! Пръстът на Спасителя ви е посочил Рая, а вие виждате само един пръст! За късмет в момента овчедушието може само да бъде същност на този или онзи, а не може вече да бъде налагано. Иначе ти лично би ми драснал клечката на някоя клада. Толкоз! Призовавам всички ви да четете и на нищо да не вярвате току-така. Четете, мислете, преценявайте !!! И не четете само една книга! Господ едва ли би ни дал мозък, ако не е искал да го ИЗПОЛЗВАМЕ. При това да го използваме за мислене, а не за запаметяване на дитирамби и ритуали. Тогава нямаше да е мозък, а тефтер. Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega_ko Posted March 24, 2005 Share Posted March 24, 2005 Аз също нямам намерение да се занимавам с подобни смешни въпроси. И аз не вярвам в автентичността на тези "артефакти", а и за някои вече е доказано, че не са истински и на другите наближава края им :-) И аз не съм съгласен с магазинерствата от името на църквата. Исус лично изгони подобни такива. А това за драсването на клечката си е смешно, защото още от Мойсеево време се знае заповедта "Не убивай". Относно това, че Бог не случайно ни е дал мозък ще кажа това: Да то е така и е дадено за да мислим. Нямам нищо против и по научен и по логичен и по какъвто и да е начин да докажеш или отхвърлиш Библията. Знам, че е истина, защото съм пробвал много неща от нея и наистина действат. Няма да те карам сляпо да вярваш. По-добре гледай! Аз съм сигурен, че Библията е истинна така, че както и да я погледнеш знам, че и ти ще стигнеш до това. За края ти казвам, че е лесно да казваш, че си християнин, може и да си измисляме какви ли не по-удобни за нас вярвания, например това, че всички религии водят до Бог (колко е удобно да не ни се налага да избираме правилния път ако смятаме, че всички са такива). Христос е казал: "Аз съм пътЯТ (т.е. единсвения, тъй като е членувано), истината (пак е членувано) и живота (и отново). Никой не дохожда при Отца освен чрез мен". Това няма нужда от тълкувание защото си е ясно (това малко ще съкрати бюджета за тълкувателите :-) ). Не ми се съредете! Това вярвам, това и пиша. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted March 24, 2005 Share Posted March 24, 2005 Да, прав си, Той е казал "Аз съм Пътят, И Истината , и Животът". "Аз" , е казал Исус, "АЗ", а не поповете , не сградите, ни хилядите страници глупости. Казал е АЗ! Истината е в Него, а не в Библията. Библията е парче хартия. И спри, ама наистина, да говориш за "всички религии" ! Спри де говориш за неща, които не познаваш!! Спри да говориш за това, че аз рано или късно ще стигна до твоята "истина " за "истинната Библия". Човече, в двадесет и първи век сме ! Вече няма начин поповете, фарисеите и книжниците (виж какво хубава дума - КНИЖНИК, хе хе хе) да стоят на моста към знанието , сами да не минават, но и никого да не пускат ! Вече няма смисъл ти да соиш наоколо и да им пригласяш!! Вече има достъпни за всеки книги. Нека Ватиканът си пази прословутите 250 000 свитъка в секретния си архив! Нека нашите Максим, Пимен и прочее клоуни да се карат помежду си, докато ни превземат като държава какви ли не изповеданийца . Вече мостовете са много. Доменик де Гусман е мъртъв, Томази де Торкемада - също. Никой не може да ги затвори тези мостове, никой!!!!! Който иска и МОЖЕ , забележи, второто е по-важно, защото е свързано с лична отговорност и сила за поемането на такава, който иска и може, ще тръгне по тоя мост. Дори и с риск да падне от него. А другите ще чакат някой да ги води. И ще ползват Създателя си не като пътеводна светлина, а като патерица! Защото така са научени от портиерите на моста. Прочее, желая успех на всички! Ще се видим отвъд моста един ден . А през това веме някои от нашите братя-човеци ще се суетят и ще спорят с кой крак трябва да се тръгне по тоя мост, коя точно благочестива песничка да запеят, и с какви точно чорапи трябва да са обути благочестивите им крака. DIXI ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 24, 2005 Share Posted March 24, 2005 Cheese ще се чакаме да пием по бира оттатък нали Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sudden Posted March 26, 2005 Share Posted March 26, 2005 Cheese ще се чакаме да пием по бира оттатък нали <{POST_SNAPBACK}> Ми не съм чел тези постове тука оставил съм някакво подобно мнение на http://www.warez.ru/invision/index.php?sho...ic=9311&st=260# Като цяло мисля че и двете теми имат нещо общо иначе може да се разчленят на супер много подтеми. Като включим и извънземни разбира се темата става космическа като включим и космоса темата става галактически необятна и трудна за възприемане и разбиране в нашите представи и пр. antychrist и с теб съгласен. Преди е било модерно да си вярващ християнин сега вече не е. Не е задължително да ходим на църква само препоръчително (хубаво че нямаме и избор за църква, че тогава колко ли "православни църкви" щяхме да имаме) Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega_ko Posted March 28, 2005 Share Posted March 28, 2005 Доколкото си спомням темата беше какво е да си християнин, а не колко е умно или неумно това. В предните постове аз казах в какво вярвам, а наричам себе си християнин. Ние (християните) не сме идеални, но имаме идеален Бог, на когото да подражаваме. Исус живя идеален живот, защо и ние да не се опитаме. С това смятам, че се изчерпах за тази тема. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sudden Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 Доколкото си спомням темата беше какво е да си християнин, а не колко е умно или неумно това. В предните постове аз казах в какво вярвам, а наричам себе си християнин. Ние (християните) не сме идеални, но имаме идеален Бог, на когото да подражаваме. Исус живя идеален живот, защо и ние да не се опитаме.С това смятам, че се изчерпах за тази тема. <{POST_SNAPBACK}> Направо идеален живот е живял Исус ми тази логика нека всеки го разпънат на кръст и после да възкръсва защото не го харесва обществото. Единственото идеално нещо е в момента и може би в по-древни времена като Атлантида предполагам, но това е друга тема. Здравеопазването в днешни дни се е развило с много голям скок в рамките на миналия век. Археологията също. Много други науки неискам да ги изброявам по отделно също са се развили. Какво му е било идеалното тогава неразбрах? Че ако се поставиш на мястото на Христос постоянно те преследват ми тази логика може да кажем че и ние си имаме Христос в лицето на Васил Левски... Сегашния свят колкото и да не го харесваме ми се струва добър. Бог е идеален в Католическата църква в Прасловната не е идеален. Каквото каже папата това е всеки му вярва без да оспорва много негово решение докато при Православната църква не е така... Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega_ko Posted April 5, 2005 Share Posted April 5, 2005 Това, че сега света е идеален не съм много съгласен. Посети темата ми "За Живота, Вселената и всичко останало" прочети теорията ми озаглавена "Еволюция на човешката глупост". Тогава ще се откажеш от идеята колко е по-хубав света от едно време. А за това, че всеки, който следва Христос трябва да иска да се разпъва на кръст като него, ще ти кажа едно. Всеки носи кръста си и всеки ден се мъчи с ежедневните си проблеми, но за разлика от нехристияните християните има на кого да се опрат. Та да напомня, че темата беше какво е да си християнин, а не колко е умно или неумно или все едно какви прилагателни ще сложите на това място. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 Бях се зарекъл да не споря повече с тебе, защото е безсмислено губене на време, но ... Знаеш ли къде ти е проблемът на тебе и на другите като тебе? Приемате учението като патерица за подпиране. Колко жалко! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamenR Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 <{POST_SNAPBACK}> Явно си запознат с физиката но определено си бос в еволюционните въпроси. Нали знаеш че ако объркаш едно уравнение в началото, след това и всички сметки да са ти верни ,като цяло то ще е грешно.Е твоята грешка е в точка 1-еволюцията. Непрестанно цитираш принципа от физиката за организация на материята. Но тогава как ще ми обясниш че растението от едно семенце става голямо дърво и събира въглеродния диоксид и водата за да изгради сложни органични съединения. Има много форми на организация на материята и клетката е една от тях. Създаването и е станало наистина случаино в първичния океан и затова има безспорни доказателства. Еволюцията е факт!!! Разликата между теб и амебата е в различното подреждане на генетичния материал.Нищо повече.И затова са били нужни 4 милиарда години за да се появи първата клетка след което еволюцията е тръгнала лавинообразно. Разликата между гените на шимпанзето и твоите е по малко от 1 процент. Но ето къде е нещото което изпускаш. Ние не сме по сложно ниво на организация на материята. Ние просто сме нейна форма. Кое за теб значи сложно и кое просто. Ние сме различна форма на материята така както има камък и вода. кое е накарало водорода да се свърже с водата или със въглерода-в органични съединения.по твоята логика това би било невъзможно щото вселената се стреми към хаос А сега няколко думи за библията.Отвори която и да е философска книга и ще намериш много мъдрост в нея. Една от тези книги е библията. Но тя както и другите е писана от хора за хора. Използвана е първоначално за обединяване и подчиняване на хората. Самата България е приела религията именно защото е имала нужда да обедини народа си под някакви общи идеи и идеали.Днес ролята на религията запада но все още има нужда от нея. Самата религия е възникнала за да обяснява неща които човек не е разбирал или от които се е страхувал. Знаеш че първите богове са били богове на гръмотевиците ,облаците,водата.След като човек разбира какво е гръмотевицата и огъня и спира да се страхува от нея ,тези богове изчезват.Идват нови религии които задават по сложни концепции за по сложни неща , като например как е възникнал човек и т.н. Днес още неможем да си обясним космоса и още много други неща.Така че религията закономерно ще съществува още дълго.Да не говорим че си е бая утеха да си мислиш че като умреш ще се възнесеш някъде си на готино, вместо да си мислиш че те чака нищото.Не случайно хората с възрастта стават все по ревностни вярващи . Яд ме е само че християнството много трудно се реформира и това спъва прогреса -забраняват опитите с ембриони, забраняват разводите ?!?!?!?! Доста са назадничеви и ще губят влияние все повече и повече. Като ми отговориш на това ще доразвия поста си че много написах....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamenR Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 Cheese тази тема можем да я дискутираме интелигентно аз, ти и още шепа хора Всичко останало просто не мога да го коментирам че ще наруша маса правила... Да, разбирам те много добре, повярвай ми <{POST_SNAPBACK}> Учудвам се че при все че имаш толкова дълбоки познания за религията, разделяш католици и православни ?!?!?! Иначе приемам че харесваш философията от библията и другите християнски книги,но не виждам да правиш разлика между философия и религия Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 Учудвам се че при все че имаш толкова дълбоки познания за религията, разделяш католици и православни ?!?!?! Иначе приемам че харесваш философията от библията и другите християнски книги,но не виждам да правиш разлика между философия и религия Вече няколко твои поста срещам и виждам, че си интелигентно момче. Съветвам те обаче като забравиш да допишеш нещо да ползваш "едит" за да не те санкционира някой. Би ли ми казал къде точно разделям католици и православни? Не че не се самоопределям като източноправославен и много държа на това... Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE SHAMAN Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 "ХРИСТИЯНИН" е просто дума!Някой беше казъл: "Религията е създадена за да покори масите",аз съм съгласен с това , създадена е от хора, а същите са му изпуснали края...И ето ти резултата! п.п.Може и мнението ми да е повръхностно но така мисля, факт! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.