Jump to content
BulForum.com

Какво означава да си "християнин"?

unufrii

Recommended Posts

Християнин е да е обръщаш толкова внимание на живота Христов, а на посланието Христово.

Християнин е да не превръщаш посланието Му в бреме, а да го разбереш като избавление , защото Той за това го е пратил това послание.

Християнин е да бъдеш съпричастен.

Християнин е да си вярващ, а не религиозен.

Да се осъзнаваш като част от нещо голямо. Да знаеш, че Господ е в теб, а не над теб ("...Повдигни камъка, и ще Ме намериш, разцепи дървото, и Аз ще съм там..." ).

Да осъзнаваш, че Господ е възможност, а не даденост или задължение .

Да предпочиташ голямото само няколко страници на Евангелието на Тома (дето го няма в "официалната" Библия) пред хилядите томове, писани от мръсници, кариеристи и търговци на души.

Да знаеш, че цялата световна религиозна и житейска мъдрост се съдържа в думите "БЪДИ ДОБЪР" .

• Replies 122
  • Created
  • Last Reply

Аз съм почти съгласен с мнението на cheese, но само ще кажа, че това да "БЪДЕШ ДОБЪР' звучи много общо. В библията е по-добре казано: "Да обичаш ближния си както себе си".

А сега с това колко съм заблудем: :-)

Аз казах в какво вярвам, дори го обясних подробно.

Само ще добавя още едно:

Съгласен съм, че да си християнин не е религия. Защото религията е спазване на обряди и обичаи без да се влага смисъл. То може някога да се е правило с някаква цел, но до днес смисълът е изчезнал. И като нямаме идея за какво го правим просто казваме, че е за здраве. Така, че и аз смятам, че религията е загуба на време.

Истината е в това в какво вярваш и как го показваш с делата си.

Според мен Религиите са суздадени за да сплутят хората и да ги направят по ближни.Защото е по лесно всички да вярват в един Бог и да му се кланят,отколкото да има много боговеи всеки да се кланя на различен и всеки за всеки да е езичник.

А да си христянин би трябвало да означава да вярваш силно в своя Бог и да му се прекланяш.

gledam 4e dosta se se ponapanali :)

da pi6ete po temata ,tazi tema nie ne moje da q razre6im.spored men vqrqta e samo v dve posoki ,rimokatoli4eskata tzarkva i mangalite tva de musulmanite.

vsi4ko ostanalo e plod na politizi i razni.

davam primer :vseki znae koi e Papata .tzqla amerika,franciq,pol6a,italia i t.n. sa katolici demek hristiqni.pravoslvaieto e nqkav vid opozitziq no e gore dolu sa6toto .Hristos e otgore.A taka nabedenite pravoslavni popove si gi znaqt samo babite.A otnosno drugite religii :) i na men ne mi se davat pari za sapun.:)

Съгласен съм, че има нещо по-визше от нас, но не е по-визш, по-визша, по-визшо, защото това, което аз приемам за Бог е отвъд половете, отвъд възприятията ни. Това е силата, караща звездите да светят, караща електрона да орбитира около ядрото, караща ни да обичаме и да мразим. Вярвам в Бог, но не вярвам, че някой друг човек, може да ми Го/Я покаже. Вярвам, че единствено сам мога да достигна до Него/Нея и Той/Тя/То да достигне до мен. Религията като цяло е опит да се опрости и обясни на хората нещо отвъд обикновените хорски възприятия*

Християнската религия е една прекрасна пацифистична религия, но хората са разбрали посланието на Ийсус погрешно. Хората са въвели са канони, догми, пости, причастия, ритуали и като че ли религията обръща повече внимание на тях, отколкото на думите и делата на този човек, в чието съществуване аз вярвам.

Имам си вкъщи един фанатизиран християнин и знам за какво става въпрос. Следва думите а не значението...

* - не ме разбирайте погрешно, не поставям себе си над обикновените хорски възприятия, аз не съм нищо повече от един обикновен човек.

gledam 4e dosta se se ponapanali :)

da pi6ete po temata ,tazi tema nie ne moje da q razre6im.spored men vqrqta e samo v dve posoki ,rimokatoli4eskata tzarkva i mangalite  tva de musulmanite.

vsi4ko ostanalo e plod na politizi i razni.

davam primer :vseki znae koi e Papata .tzqla amerika,franciq,pol6a,italia i t.n. sa katolici demek hristiqni.pravoslvaieto e nqkav vid opozitziq no e gore dolu sa6toto .Hristos e otgore.A taka nabedenite pravoslavni popove si gi znaqt samo babite.A otnosno drugite religii :) i na men ne mi se davat pari za sapun.:)

Искам само да отбележа една от многото вяри а не религии

Холандия е водещ международен търговски център и една от най-богатите държави в света.

Религия: християни - 95 % (католици - 54 %, протестанти - 46 %, православни - 0.2 %), мюсюлмани - 2 %, индуисти - 0.4 %, юдаисти - 0.2 %, други - 1.3 %.

Език: Официалният език е нидерландски, но широко се използват английски и немски.

Холандия е страна с най-ниска престъпност в Европа и много добре организирана полиция :D

Норвегия също Населяват я около 4,5 милиона души – норвежци, саами и лапланди. 98% са протестанти. Столица е Осло. Берген, Ларвик, Нарвик и Тронхейм са други големи градове.

повече няма да давам примери защото са много какво е общото между тях освен че са преуспяващи????? :confused

star_net , когато ти кажеш, че би направил някого на сапун, това е чувство за хумор, а когато този някой ти отговори със същото, е фундаментализъм и тероризъм. Май така смяташ, а ?

По темата - преди да ръсиш подобни умности, е добре да вземеш и да прочетеш някоя книга. Книгите са правоъгълни неща, направени от хартия, и в тях са написани разни букви. За съжаление повечето нямат картинки, но какво да се прави, светът е лош ... Продават се в места, наречени книжарници. Сети се за какво говоря, нали! :angry1

И намали малко рап-музиката, очевидно ти вреди!

P.S. Виждате ли сега къде е основният проблем на религиите!

Пророкът идва, оставя ни посланието си, после това послание го взимат мръсници и кариеристи, изкривяват го и с него мътят главите на разни полуграмотни особи, дето не са си мръднали задника да прочетат някоя книжка и да осмислят нещата. И не само са невежи, ами и са доволни и горди от това, че са невежи!

Тъжно!!!!!!! :angry: :angry: :angry:

P.P.S. ralexes , ти направи едно много разумно предложение!

вярвайте в себе си - това което можете да направите сами за себе си, никой христос или кришна или буда или квото там се сетите не може да направи за вас.

Относно религията - и най-вече христианството ... какво е хуманото и дали е в помощ на човек ???

Ами всичките хора които са били убити защото не са искали да станат христиани ? Ами всичките жени които са изгорени на кладите обвинени във вещерство ? и т.н ??? замисляли ли сте се някога че тази религия и тази идея за бог ви е наложена насила ?

Ако сам си си избрал религията е друг въпрос, но родителите ти налагат че си еди какво си и това е - обществото ти налага ?? каква е тази религия която е насила наложена ? Роден съм в България за това съм християнин ? айде бе аз ако искам да съм будист ? кои ме пита ?

Замислете се малко за абсурдноста на всичко.

Питате за кого е религията ? - за овцете. Това е стадното мислене на хората, един като трагне и всички след него. Без да са сигурни в правотата му без да имат нужда да се попитат "абе тоя ся баламосва ли ме ?" ... някой пиян монах написал библията и всичките след нея като овце ... та тя няма нищо общо с това което е говорил Христос, тя е преразказана през незнам колко усти и накрая е скалъпена някаква история за глупавите хора ....

Замислете се дали има смисъл да вярвате в нещо външно - като бог ... или може да вярвате единствено в себе си ? Ако имате нужда от Бог ... вярвайте, но какво е направил той за вас ? като му се молихте да спечелите 6-тица от тотото - помогна ли ви ? като се молихте да не умре баба/дядо/майка/баща/дете-то ви помогна ли ви ???? Като ви говоря така замислихте ли се ? А защо чак сега ? - щото стадното мислене е на лице

mortimus, не ми четеш внимателно постингите! Споменах един апокриф, Евангелието от Товма, изкопано през 47-а в Наг Хаммади, Египет.Даже и част от него цитирах, там общо взето го има цялото послание на Исус, преди да го пипне първо Павел (подлец и продажник с двойно гражданство) , и след него да го редактират хиляди знайни и незнайни доктринери . Те, а не самото послание превръща вярващите в религиозни и личностите в стадо.

В Евангелието на Тома си е писано "ако някой ви каже, че Царството Божие е на небето, то птиците ще са там преди вас. Ако някой ви каже, че Царството Божие е на дъното на морето, тогава рибите ще са там преди вас . Царството божие е във вас и около вас ." По-нататък - "Учениците го запитаха - как да постим и как да се молим, Каква храна да ядем. А Той отговори - Не лъжете и не правете другиму онова, което мразите, защото всичко е открито пред Небето... " Още по-нететък - "Исус каза - Аз съм светлината, която е над всимчко. Аз съм всичко: всичко е от мене е долшо и към мен се връща. Разцепи дървото , и ще ме намериш. Повдигни камъка, и аз ще съм там"

Освен това , попитан как трябва да се пости и какво точно да се яде, Исус отговаря - не е важно какво влиза в една уста, а какво излиза от нея ...

Така пише там. Виждаме възможността на отделната личност да се усъвършенства самостоятелно, следвайки съвсем прости правила При това положение поповете остават без работа, защото според неподправените думи на Сина Божи от посредник между мен и Господ няма нужда. Най-страшното за поповете е, че Исус говори за светлина, за познание, а не за послушание . А хора знаещи се командват по-трудно от уплашени невежи.

Кладите, инквизицията и прочее са измислени тъкмо от гадове, които са ползвали Писанието за да унищожат опасното за тях знание и да превърнат хората в духовни бедняци, съобразяващи се не толкова с волятя на Бога, колкото пред така наречения негов "наместник" на Земята.

Ня който му е наистина интересна темата, мога да го зарина с литература в огромни количество . Да се чете е най-важното нещо, което трябва да се прави, когато става дума за сериозни неща като това тук !

С история на религиите и осоено на християнството, се занимавам от повече от десет години. Смятам се за подготвен на тези теми :D

cheese, ти се занимаваш с това, но явно повечето не правят разлика между религия и вяра, между католик и протестант...

За това малко инфо:

За пръв път понятието "религия"(religio) в смисъл на "свещено задължение", "благочестие", "набожност" и пр. било въведено в Рим.

Обяснението на Марк Тулий Цицерон(106-43 пр. Хр.)-"религия"(religio) произлиза от religare, където представката re означава препрочитам, чета отново, размишлявам, разсъждавам върху прочетеното, прониквам в съдържанието на свещените книги.

В християнството думата "религия" била приведена в съответствие с учението на Църквата, но запазила традиционните си нюанси. Теологът в Северноафриканската школа Луций Целий Лактанций(ок.250-ок.317) открива други акценти в термина-религията е съюз, договор, обвързващ отново хората с Бога, възстановяване на предишната "лига", прекъсната в резултат от грехопадението.

В резултат от настъпилите промени в латинския език на базата на традиционния термин religio,-onis се оформили най-малко пет производни понятия:

-религия, съвестност, добросъвестност(religio)

-набожност, благочестивост(religiose,-sus)

-неособена благочестивост(religiosulus,-a,-um)

-внушаващ съмнение, внушаващ тревога(religiosus,-a,-um)

-свързвам, привързвам след това(religio,-avi,-atum,-are)

Ами да ти кажа, juji, след години на хищно книгогълтачество стигнах до извода, че най-важните неща са написани и кщазани с най-малко думи. В случай с християнството става дума за една преграсна, гностическа идея, върху която разни паразити са нахвърляли точкова много мръсотия, че са я скрили напълно !

Както пише пак м любимото ми апокрифно Евангелие на Тома - изречение 39

"Фарисеите и книжниците (имат се предвид доктринерите и религиоздните бюрократи въобще) взеха ключовете на познанието и ги скриха. Те нито влязоха при познанието, нито пуснаха онези, които искат да влязат" .

И пак там, изречение 102 - Проклети да са фарисеите и книжниците, защото те са като куче, седнало в яслите на воловете - нито яде сеното, нито дава на воловете да ядат.

Говорим за елементарно обсебване, за узурпиране, за МОНОПОЛИЗИРАНЕ на Господ от шайка кариеристи и търговци.

Не случайно тия апокрифи се смятат за неканонични. И не случайно, когато малко след библиотеката от Наг Хаммади бяха открити свитъците от Кумран, поповете веднага седнаха върху тях, точно като кучета в ясли, и още се правят, че ги превеждат. Можем само да гадаем какво и колко са унищожили, мамка им ... Това, което е стигнало до света, е било почти буквално откраднато и обнародвано от учени и археолози, което постъпват честно и не крият намереното, понеже бат' Карой Войтила така е изкомандвал.

Темата е адски интересна ! Ако искаш, ще ти дам материали. И въобще на който иска!

Всички религии проповядват горе-доло едно и също нещо: да сме "добри", да не правим гадно на другите... Никоя религия не проповядва да се избиваме за каузата на създателя й или защото не сме нейни последователи(Джихата е изключение защото е създаден от фанатизирани копелета наречени сепаратисти, екстремисти, терористи, камикадзета дето се "борят в името на Алах")... А аз не мога да разбера какво имате против празниците ни и конкрето Сирни Заговезни, който между другото е (според мен) един от най-смислените ни такива.

UncivilizeD с риск да стана банален, ще кажа и на тебе - ЧЕТИ !!!!! Преди да лепиш квалификации, седни и прочети Корана!

Джихад се обявява при строго определени придпоставки и от строго определени хора. Предпоставките са :

- агресия от страна на друга страна

- пречки на мохамеданите да си изпълняват обрядите

- убийство на цивилни (там пише "вързани и без оръжие") хора при военни действия. Тогава обикновената война става джихад

- осверняване на ислямски светини

Джихад се обявява само и единствено от съвета на улемите и аятолаха в съответната ислямска страна. Джихад не може да обяви случаен някой молла, както не може да анатемосва селският поп, а само патриарха.

Между другото думата джихад има много по-широк смисъл. В Корана са описани два Джихада - малкият и големият. Малкият джихад е свързан с война, битки и прочее. Големият, по-важният, наричан Джихад Акбар, е въртешният джихад. Той включва себепознаването, себеусъвършенстването, живеенето според правилата и обичаите на религията.

Общо взето нашумелите Джихади от последните десетилетия са кухи, без основания и обявени от разни случайни клоуни. Изключение прави Афганистан при съветската окупация. Тогава и основанието, и формата на обявяване са спазени.

В момента основания, хем точно три от четирите, ги има в Ирак. Имаме налице агресия, имаме оскверняване на исламски светини - американските освободителип влязоха с обукви в джамията до грабницата на имама Али, зет на Мохамед . Имаме и масови убийства на цивилни - освободителната английска авиация ръсеше касътечни бомби над Барса.

Съжалявам за offtopic-a , ама се дразня от некомпетентни мнения.

UncivilizeD , нищо лично! Наистина вземи да прочетеш това-онова по въпроса за религиите, интересно е !

А против празниците нямам възражения. Лошото е, когато от ритуали и празници човек забрави същността на религията си. А това се случва на ВСИЧКИ изповедания. С едно-две изключения, ама няма да ви кагжа кои са :D

Не е въпроса в какво вярваш, а как вярваш...

Винаги съм била на т'ва мнение, аз лично НЕ вярвам в Господ, в религии и пр.,защото тва са някви супер глупости. Религията е измислена, за да манипулира хората. Сещам се, че в далееечното минало е била забранена всяква друга музика, освен тази, която възхвалява Господ, а хората, които слушали друг стил едва ли не извършвали грях..

Спорила съм с много хора, които са много вярващи и ми обясняват, че не трябвало да богохулствам, че Господ било нещо велико, Господ т'ва, Господ он'ва- и ми е интересно, след като е нещо толкова свято от къде идват сектите?

Библията например е просто книга, в която пише неща, на които много от хората не им изнася, тва е просто книга, както всяка друга..

а всички тия глупости, дето ги пише вътре просто нямам думи- за някви лица, дето никой не може да докаже дали са били живи, дали се е случило точно това, което пише и пр. Тва разбира се си е мое мнение, и няма нищо против вярващите, стига да не ме занимават с тяхните глупости и да ми говорят за тва, щото просто не ме интересува..

Всеки има право да вярва и обраното- да не вярва..

Та, както казах не е въпроса в кво вярваш, а как вярваш...

може би има нещо, което е по-висше от нас и някаква сила, но просто не му отдавам толкова голямо значение..

А какво означава да си християнин? То беше написано-човек дето вярва в Христос..

След малко ще напиша още нещо по темата.. че малко работа.

...Общо взето нашуммелите Джихади от последните гдесетилетия са куфи, без основания и обявени от разни случайни клоуни...

Офтопик: точно тях имах предвид ама както обикновено не сам са изяснил(една думичка "създали" съм сбъркал :rolleyes: )... и мерси за инфото

Тук говрехме какво е да си християнин, а заговорихме какво са религиите.

Това ме кара да обясня какво прави хрисиянството по-различно от другите вярвания.

Ще задам един простичък въпрос:

Някой да знае за случай някой бог да е дошъл на земята и да е умрял за хората?

Ако има такива няма да е зле да знам.

Освен това според повечето, така да го наречем, религии ти трябва със собствени усилия да достигнеш съвършенство, но според християнството не е така. Който е чел новия завет би трябвало да е чел за Святия Дух (едно от трите лица на Бог), който сега ни е оставен на земята да ни ръководи и да ни помага със усъвършенстването ни за все повече и повече да заприличваме на Исус. Дори е писано (в библията), че със собствени усилия не можем да достигнем до святост, докато в другите религии се казва, че ако правиш това или онова ще отидеш еди каде си или ще получиш еди каква си награда.

Струва ми се , че истинските неща са много прости. Християнин това е мироглед , надежда и мечта за смисъла на живота .

Правилно, VKK !!!!!!!!!!!! Общо взето световната мъдрост се заключава в думите "Не прави другиму това, което няма да ти е приятно да направят на теб".

Само дето тия думички, ако се разбират и прилагат , лишават от хляб армиите от тълкуватели, богослови и прочее. Поради се раждат всички беди в историята на човечеството.

omega_ko, наистина се отплеснахме, братче !

За отплесването съм малко или много виновен аз, особено след първото ми изказване, и за това се опитвам да се върна на темата. А това, че библията не е толкова сложно нещо, както го представят повечето, и на мен ми се вижда, че е така. Просто всяка част в библията е адресирана до точния човек в точното време (стига да си го чел това някога), т.е. ще го разберете "когато му дойде времето".

А сега по-подробно ще обясня какво смятам, че представлява християнина:

1. Той вярва, че Исус Христос е живял безгрешен живот и е умрял за греховете на всички хора (включително и за неговите) и благодарение на тази жертва той има вечен живот.

2. Той чете редовно библията, моли се и се среща с други вярващи (т.е. ходи на църква)

3. Старае се да води живот угоден на Бог според това, което чете в библията (тъй като там си е казано всичко), но той знае, че не може сам да постигне това и се моли за водителството на Святия Дух, който ни е оставен на земята за да ни води и усъвършенства.

4. Когато има нужди или проблеми ги представя пред Бог, защото е уверен, че Бог ще се погрижи за тях (нямате си представа какво е правил за мен), а когато се отговори на нуждите му той благодари.

5. Той обича да хвали Бог, както Давид с стихове и песни (за пвече подробности прочетете книгата Псалми или Псалтир; те са една и съща книга в библията, но в различните издания е с различно име).

6. Той говори и на другите за Бог и за жертвата на Исус Христос, и се моли за тях.

7. Той живее така, сякаш има цялото време на вселената, и същевременно сякаш света ще свърши след секунди (или веднага), т.е. той е в очакване на второто идване на Христос на земята.

*Нещата (1,2,3...7) не са степенувани по важност. Възможно е да съм пропуснал някои, но тях оставям на вас.

omega_ko, това, което описваш, е религиозен, а не вярващ човек.

Само такъв би приел Библията, дето само аз не съм я дописвал и преправял, като достоверен източник на информация и на правила за живеене.

Исус не е умрял за мооите грехове. За тях си отговарям лично аз. И така е правилно.

Светият Дух (съвсем условно ползвам това понятие) не е нещо, което би трябвало да се вазприема като нещо, което води, а като нещо съвършено, да се стреми всеки КОЙТО ИСКА. Светият Дух не е пъдарин, а еталон.

Бог не се хвали с назубрени песни, а с правилно мислене и правилен живот. Тиа неща са неписани, а и няма нужда. В Библията не пише, че е лошо да се плюе по улиците, но възпитаните хора не плюят.

Тъпо е да молиш за решение на проблемите си този, които ги е създал тия проблеми! А ги е създал, за да се учим сами да ги преодоляваме. Да се надяваме на благосклонност и решаване на проблемите си в замяна на това, че десет пъти дневно изпяваме Отче наш е чиста проба търговия.

Ходенето на църква и паленето на свещи е нарушение на една от Десетте заповеди - какво е църквата, ако не място, където има идоли, какво са иконите, ако не идоли, какво са свещите, ако не жертва. Църквата като инттитуция е паразит, превърнал учението и послнието на Исус в бреме и начин на препитание на стотици хиляди тлъстеещи попове.

Да се говори на другите за Исус е намеса в правото им на избор. А нали така бише в Битие - (перефразирам, че не помня точно) Господ създаде хората по свой образ и подобие и им даде право на избор.

Ако зцвуча рязко, извини ме. Това е мнението ми. Определено съм си лепнал поне един от седемте смъртни гряха - гордостта :D

PEACE :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...