zlobil Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 toku 6to pro4etox tova v drug forum i re6ix da go spodelq s vas da si kajete mnenieto spored men tva e napalno vazmojno i dosta me fana qd 6toto sam xapnal dosta salati kenar "Работя в КЕНАР - за щастие отскоро и за щастие не за дълго... Сега ще ви светна на това как се приготвят "вкусотиите" им... Информацията ми е, така да се каже, от кухнята, защото работя в цеха за приготвяне на салати. Вие, бедните и заблудени потребители, виждате само крайния продукт. Купувате си от МЕТРО или друг голям магазин салатки или някаква кулинария - КАКВАТО и да е и си мислите: АХ, колко е ВКУСНО!. Може и така да е. Но този незабравим и неподправен вкус се получава по така наречената от нас, дребните служители, "земна технология". Т.е. каквото падне на земята, се взима от там/където преди това са стъпвали марковите маратонки на началник цеха или не дотам марковите галоши на някоя от чистачките-роми/ и се връща обратно в големия Кюп. Сега ще ви обясня поради какво се прави това. Дават ни примерно петдесет килограма картофи и двадесет майонеза, петнадесет-грах. Общо осемдесет и пет. От тях искат да направим, ако е възможно, СТО килограма руска салата. Възможно е, разбира се. Все пак имаме чешми наблизо, и нишесте. Но това е една друга тема. Та, ако не излезат определените килограми, ни се удържат парички от заплатите. И при обещана заплата четиристотин лева, като вземеш в продължение на три месеца не повече от осемдесет, почваш да се замисляш. Всичко ти идва от удръжки. И като изпуснеш някоя от големите баки и руската салата, респективно-снежанка, кьополу, бобена, панирани чушки и т.н. паднат на земята, би трябвало да се броят за брак. Но... Пред очите ми са се разсипвали готови салати и то, забележете, на земята пред цеха- там където бездомните кучета си правят чат в очакване на развалена продукция. Всичко се връща обратно барабар с пясък, камъчета, клонки и прочие. Споглеждаме се и си намигаме - майната им на потребителите. В цеха хигиената е под всякаква критика, но вие няма как да го установите, защото там "простосмъртни" не се допускат. Това дето го дават по телевизията - бели престилчици и шапчици за косата... ами, това си е само за по телевизията. Бас държа, че не един и двама от вас са намирали косъм. И живота си залагам, че са много повече тези, които са го изяждали без да го намират. Е, косъмът не е вреден освен ако човекът не е болен. и тук идва изненадата - повече от половината служители в цеховете нямат здравни книжки. Когато идват на проверка от ХЕИ въпросните нередовни служители напускат работните си места за половин-един час/колкото трае проверката/и се разцъкват из околните кафенета. Специален емисар от "редовните" после ги събира, като благ пастир - овчиците си. Нашият голям шеф и собственик Заре Шахбазян/арменец/ солидно цака подкупи на ХЕИ-то ежемесечно, за да може да му се врътне един телефон поне ден преди проверката и да бъде предупреден. Нарушенията в КЕНАР са много. ПИша толкова дълго, но и три пъти по толкова да пиша, пак няма да ми стигне Не мислете, че съм някой бивш недоволен служител. ПОвярвайте, моите близки и роднини са предупредени отдавна за това да не купуват от КЕНАР. И спазват предупреждението ми. Питайте колко хора са намирали конци в СНЕЖНАКАТА си, защото млякото за нея се прецежда ръчно, с тензух, по технологии от ранния осемнайсти век... Но... замълчи сърце..." Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 И трябва ли да вярвам на това?! Да ти напиша подобно ако искаш и за Олинеза, за Аладин, за МакДоналдс, за Хепи, за Белла... Ти кажи за кого искаш. И? Ако вярваш на всичко - не купувай нищо, забий се на село и всичко си произвеждай сам. Екологично чисто и мизерно. Не мислете, че съм някой бивш недоволен служител. Дали не е, а?! Някой смотльо лекичко поуволнен щото не му се работи. Или пък точно защото са го хванали да върши именно това за което пише - да смита салатката от пода в баките... или защото няма здравна книжка, или пък има, но там пише, че не става за тая работа. Помисли за всички варианти. Защо пък да не е конкурентче... Половината от това написаното да е вярно - Пловдив щеше да е пълен с изпонасрали се и повръщащи консуматори на салатки, а инфекциозна щеше да е препълнена. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted March 12, 2005 Author Share Posted March 12, 2005 ov3rman bate vseki ima pravo na mnenie az sam napisal gore vseki da si kaje mnenieto i sam kazal neznam dali e vqrno no prosto mi se stori interesno i zatova re6ix da go spodelq a ina4e e napalno vazmojno da e ot konkorent ili ot nedovolen slujitel ami predstavi si 4e ne e taka a e napisano po deistvitelen slu4ai ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m1s7ak3 Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 И трябва ли да вярвам на това?! Да ти напиша подобно ако искаш и за Олинеза, за Аладин, за МакДоналдс, за Хепи, за Белла... Ти кажи за кого искаш. И?Ако вярваш на всичко - не купувай нищо, забий се на село и всичко си произвеждай сам. Екологично чисто и мизерно. Overman kvo gadaesh seki moge da go napishe tva shto ne otidesh da proverish sami4ak v cex4eto a ??Tva moge i vobshte da ne e laga az takiva raboti sam vigdal i 4yval deto mogesh ei taka da si povarnesh,az li4no za mnogo takiva raboti sam 4yval ama za kenar do sq ne bqx 4yval. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 И трябва ли да вярвам на това?! <{POST_SNAPBACK}> А аз вярвам.Работил съм в цех за мармалад и замразени плодове и зеленчуци(овърмен в бившата КК "Марица") и там беше даже още по-ужасно...Единственото предприятие за което се сещам,че поддържат някаква хигиена е "Биовет" - Пещера...Ама там правят животински храни....явно животните се по-привилегировани от нас...или просто ги е страх при тия стерилни среди да не се пръкне биологично оръжие .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Именно за Кенар съм склоне да вярвам на казаното. Приятел на брат ми работи известно време в цеха им в София и му разказал как се "забавлява" нощната смяна. През нощта нямат шефове и надзор на главите си и "забавленията" започват от футбол с варените картофи до пикаене в руската и празнене на смени в млечната салата. Всичко разбира се е придружено от много веселие и подигравки от сорта на "хахах тъпанарите как ще го ядат тва после" и прочее. Напълно склонен съм да вярвам на автора на текста. Разбира се това далеч не значи че другаде е по-добре! Наскоро взех млечна на Алди и не мога да ви опиша колко обелки от чесън имаше в една мизерна 500гр. кутия! Което разбира се значи че е бил млян без да се бели! Не че не съм виждал как при "производство" на Камчия го хвърлят с пръстта в кутера. С думите "ебал съм им майката ша го мия ся". Така че пак казвам - не се изненадвайте от тези неща - случват се редовно във всяко българско производство, не само в Кенар Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Ами не гадая - работил съм в тая сфера и знам всички номера и номерца. И мога да ти кажа едно със 1000% сигурност - да, мизери и престъпване на изискванията на ХЕИ има, но никога по отношение на продукти и готова продукция. Няма идиот, който да си играе със здравето на хората, защото ако клиент се натрови от твоята продукция - никакви подкупи и никакви връзки не могат да те спасят. Самите хора в ХЕИ, на които плащаш под масата са наясно до къде и с кое може да се престъпва - защото ако стане фал и техния гъз е на прицел и го отнасят. А ако се работи там, така както описва този, който и какъвто и да е, то тогава такива натравяния и болести и прочие са просто неизбежни като изгрева... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 но никога по отношение на продукти и готова продукция. <{POST_SNAPBACK}> О,има и такива...Виждал съм как от абсолютно некачествена продукция(ферментирали сини сливи) се прави мармалад,а след това за убиване на миризмита се добавя камфор....Виждал съм и стерилизация на готовата продукция,от която лошо може да ти стане - в буквалния смисъл на думата.Стерилизацията се изявяваше в 20 минутно потапяне на бурканите в хладка сапунена вода.А не както е по предписание в автоклав под налягане 4 атмосфери и 67 градуса температура....Единственото добро беше съхранението - при минус 32 градуса....може би се страхуваха,че боровинките ще побягнат на някъде,а мармалада ще реши да изобрети колелото. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Да ама подобни случки не стават под контрола и закрилата на собственика! Те се вършат от работниците без негово знание именно защото е измислил схемата така, че да си избива фирите с удръжки от заплатите им. Много ясно че ще връщат разлятото в казана! През кура им е и за тия дето ядат и за шефа им дето ще го съдят после! Тва пък аз мога да ти го кажа със сигурност, защото години наред и персонал съм имал, и колегите ми съм наблюдавал как са патили с техния персонал. Всичко е до организация - настъпиш ли дребния работник, особено по заплатата, за да си оправдаваш загубите - издухал си супата, винаги ще те мрази и все мръсно ще гледа да ти направи. Всичко е до организация Link to comment Share on other sites More sharing options...
Дочо Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 За Кенар незнам, ама за споменатата Олинеза Понеже централата на Олинеза е в китното градче Костинброд, където аз имам баба и ходя доста често, знам такива неща, че... Т.к. половината град работи там, а и пак не им достигат работниците, дори наемат пенсионери. (Като баба ми, която режеше разни зеленчуци за кетчупа) И с толкова различни хора съм говорил, и неможе всички да лъжат едновременно Имам познати работещи и в МакДоналдс. И....шибанията е, че им плащат супер малко на тея хорица. Горе-долу по лев на час. И като изпусне 1 питка, да не вземе, че да я плати от джоба си Ако тръгнем по тая логика....трябва да се откажа да ям супер много работи. Ми...китайските ресторанти, дюнерите....да не изброявам. Ми...това е положението ся. Неможе да се живее в стерилна обстановка. Има си някаква романтика в това да ядеш нещо, за което знаеш, че е пълен боклук, ама все пак ти е вкусно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jorji_s Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 не вярвам всичкото това за Кенар да е истина , но не може и всичко да е лъжа, нали!? по едно време из града тръгна супер грозен слух , че ХЕИ намерили 17 вида сперма в соса на Аладин някои мои приятели спряха да ядат дюнери само заради това, няма значение дали е истина(което направо смешно да се твърди) за мен това са плоски ходове на конкуренцията, които обаче трябва да призная , че имат известен устех Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 За Макдоналдс мога да твърдя от опит, че се работи под изключителен контрол и хигиенни мерки! Ако един сандвич престои повече от 20 минути непродаден се изхвърля директно в коша за боклук! Имах един колега, който работеше там и ми е разправял как умира от глад и в същото време хвърля пилешки бутчета, сандвичи и т.н. в боклука! За заплащането - да малко е! Той и за това се отказа. /едит: а и си длъжен да си миеш ръцете на 30 минути, а ако си пипнеш косата или нещо друго - веднага трябва да се измиеш! Защото ако те види някой, че не го правиш - директно хвърчиш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat4ed' Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Абе хора, според мен ако на някой му стане нещо от няква салата/ядене фабрично приготвено и се докаже че заболяването/натравянето е наистина от тази храна то този НЯКОЙ може да ги разцъка от съдене производителите! друг е въпроса подкупи и такива хави да се избегнат мизерии.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Valkyre Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Сагласен сам с ov3rm4n щото ако вярваме на сичко за каде сме.. Насякаде е така... колкото е неприятно да е трябва да се примирим. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEVIL_in_PLD Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Istinata e 4e v Balgariq vsi4ko se varshi po tozi nachin i ako neiskate ne qjte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat4ed' Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Zatova na pazara i posle v kashti <{POST_SNAPBACK}> е то това пирнципно е най-готиния вариант, ама човек не винаги има време да отиде до пазарЯ, да се върне да обели и нареже да приготви салата или квото о да било и така попадаме в ръцете на производителите на готова продукция Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Zatova na pazara i posle v kashti <{POST_SNAPBACK}> Да, ама ако знаеш пък там какво става - и от плодове и зеленчуци ще се откажеш! Нитрати, азотни торове, антибиотици, хормони, токсини и т.н. Няма да се отпускам в подробности каква работа вършат в човешкия организъм, че отиде 2 часа писане, ама само ще ти дам съвет: Не давай на малко дете краставица, купена от пазара! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 оле момчета вие ме отказахте да си купувам каквито и да е салати от магазина вече само домашно производство от тук нататък Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabolik Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Аз за дюнерите това съм го чувал, че някво дете ли беше или някъв се бул разболял от сифилиц А как ли ще стане това от дюнера И мен ме оказахте да си купувам салати , добре, че вкъщи майка ги прави салатките, та не се е налагало да се купуват от магазина Link to comment Share on other sites More sharing options...
dulsinea Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Колкото и да не ви се вярва, в повечето фирми от хранителната индустрия у нас, нивото на хигиена е под всякаква критика! Казвам го и от личен опит. Преди година работех в един цех, преработващ свинско месо и ако ви кажа какво се слага на каймите, пушените меса и всякакви други вариации на месо - вегетарианци ще станете! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turanagasan Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Колкото и да не ви се вярва, в повечето фирми от хранителната индустрия у нас, нивото на хигиена е под всякаква критика! Казвам го и от личен опит. Преди година работех в един цех, преработващ свинско месо и ако ви кажа какво се слага на каймите, пушените меса и всякакви други вариации на месо - вегетарианци ще станете! <{POST_SNAPBACK}> Истина е бабата работи в една фирма за салами в прослав "даракев".И аз мога да напиша подобно писмо.Пълен отврат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
valbg54 Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Аз за дюнерите това съм го чувал, че някво дете ли беше или някъв се бул разболял от сифилиц А как ли ще стане това от дюнера И мен ме оказахте да си купувам салати , добре, че вкъщи майка ги прави салатките, та не се е налагало да се купуват от магазина <{POST_SNAPBACK}> Не сифилиц /сифилис/, а салмонелоза. Салмонелите се развиват в майонезата и вчера печеното за дюнер месо, ако днес ти го сложат в дюнера. Имат лошия навик да се развиват в последствие в пукнатините на керамичните плочки, дето са покрити плотовете. Като ги забършат, при лоша хигиена попадат и в днес печеното месце. От салмонелоза започваш да дрискаш и повръщаш, докато се обезводниш. За щастие се лекува лесно със системи и антибиотици. Изключение правят новородените, те мрат като мухи от салмонелоза. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 Какво за саламите? Че вие от Марс ли падате?! Технологията им е такава - в колбасите се влагат изрезки и сурогати - наивно е да си мислите, че за салам се мелят филенца и пържоли. И това изобщо не е в разрез с изискванията на ХЕИ или ДВСК - каквото може да се продаде като котлет, шол, пържола и прочие от животното се продава така. За салам и кайма отива това което не става за друго. Изрезките... наистина ли си мислехте, че това в саламите е първокачествено месо?!? Боожееее.... Сигурно и в дядо Коледа вярвате. Ама не - това е положението и то си е напълно законно и нормално и винаги е било такова. Да ви е сладко! Link to comment Share on other sites More sharing options...
farrell Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 mdam,ov3rm4n za golqmo ne6tastie razkri tainata na ina4e tolkkova vkusnite manjareta spored men 50 na 50 sa vqrni dumite na toq tip,no ako sednem da mislim kva to4no 4ista i neopetnena ot nqkvi shits hrana da qdem-nqma da qdem izob6o,6ot takava prosto nqma!!!! za tva 4e qjte si spokoino-se 6a se mre Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacy Posted March 12, 2005 Share Posted March 12, 2005 За салатите не съм сигурен ,но аз като ученик в практиката на ТХВП съм виждал как плюят в паста за зъби "Поморин". Така , че не се учудвам от нищо. Напълно е възможно ,а и в България няма корупция въобще и ХЕИ и те не са корумпирани Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.