Jump to content
BulForum.com

Това правилно ли е?

Recommended Posts

Поради големия напредък в развитието на компютърните технологии в последните години и съответно нарастващите количества информация все по необходими и полезни стават компютърните мрежи.Компютърната мрежа представлява система от компютри,комуникационен хардуер,комуникационен софтуер и комуникационна среда.Комуникационната среда се свързва по подходящ начин,това се прави с цел да се поделят апаратните ресурси и информацията.Свързването на компютрите в мрежа може да се осъществи по два начина ЖИЧНО и БЕЗЖИЧНО.Конкретно в нашия случай според мен е по подходящо свързването да е ЖИЧНО.Като главна причина за избора си бих посочил ВИСОКАТА ЦЕНА на безжичното свързване.От друга страна най-подходящата топология по мое мнение е топологията тип звезда поради това че тя дава доста добри резултати,използваме топология тип ЗВЕЗДА с хъб в центъра на звездата и УСУКАНИ ДВОЙКИ към всеки компютър.Хъба е спомагателно устройство в комуникационните системи.Представлява устройство което е съединителен елемент при комуникационни системи използващи за връзка усукани двойки.В зависимост от модела,е възможно свързването на от 4 до 24 компютъра.В нашия случай те са 10.В този вид мрежи има някои основни предимства каращи ме да я избера те са:

1.Лесно се включват нови компютри.

2.Когато един от компютрите в мрежата престане да работи това не оказва влияние върху мрежата и тя продължава да работи,което е много важно като се има в предвид че става въпрос за учебно заведение.

Предимствата на УСУКАНИТЕ ДВОЙКИ са че са ЛЕСНИ за инсталиране и са ЕВТИНИ,което до голяма степен обосновава моя избор.Чрез усукването на проводниците до известна степен се намаляват и смущенията.За връзка между отделните компютри вътре в залата мисля че е подходящо да се използва УСУКАНА ДВОЙКА поради ниската цена.А връзката с изчислителния център според мен е подходящо да е с коаксиален кабел поради това че върху него влияние не оказват атмосферните условия,а и той се влияе доста слабо от смущения от високочестотни излъчвания.Сървъра мисля че е подходящо да е вътре в сградата на ЛКМ така ще може да се използва усукана двойка вместо коаксиален кабел а и е по удобно защото атмосферните условия няма да оказват влияние върху кабелите,ниската цена също е важен фактор за опреляделяне на избора ми.При усукана двойка един сегмент не може да бъде по дълъг от 100метра в нашия случай разстоянието е по малко така че е удобно,евтино и лесно използването и.Мрежовия адаптер представлява устройство чрез което даден компютър работи в мрежа и се свързва с други компютри.В нашия случай отделните мрежови адаптери ще бъде свързани по между си с неекраниран кабел с усукана двойка проводници.Поради това че платките имащи конектор тип RJ45 са евтини и работят добре и са добре разпространени.Най-подходящата операционна система за сървър според мен това е LINUX,избора ми е определен от това,че

в момента тя е една от най-сигурните операционните системи което означава че е по стабилна спрямо хакерски атаки,освен това има голям брой графични приложения.

LINUX е операционна система родена в мрежата,това означава че е проектирана да поддържа всевъзможни мрежови протоколи и се стреми към максимална съвместимост с другите платформи като WINDOWS.Друга причина за избора ми е че LINUX се разработва от милиони програмисти по целия свят – което означава че грешките при него са много по малко отколкото при другите ОС.В общи линии LINUX е истинска многозадачна операционна система.

Ако някъде сам написал нещо което не е вярно моля който знае нека ме поправи.Благодаря предварително.Ако допълните нещо което не сам написал също ще съм ви много благодарен."темата е Изграждане на компютърна мрежа"

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...