muhaha Posted September 20, 2018 Share Posted September 20, 2018 Здравейте. Някой ако има телефона на колегата divanov да ми го даде на лично. Иска да купи лота който продавам и ще ходя днес или утре в Пловдив да го чуя къде да се видим. Писал съм му ама не е влизал от както ми е писал. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted September 20, 2018 Share Posted September 20, 2018 0898221831 P.S. Не е на лично, тъй като той самият го е помествал в темите си. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muhaha Posted September 20, 2018 Share Posted September 20, 2018 Много Благодаря Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
head_up Posted September 20, 2018 Share Posted September 20, 2018 Нека се включа с едно леко... предполжение. Възможно ли е потребителите да започнат да пускат обявите си с коректно написани размери на памети и хард дискове/SSD-та? Забелязва се, не знам - техническа неграмотност или незаинтересованост, но са масово написани обяви от типа "рам ddr3 памет 2Gb", "харддиск 500gb" и подобни. Ясно е, че е малко вероятно ддр3 памет за PC да е с размер 2Gb, което автоматично предполага, че човекът е имал предвид 2GB - доста стандартен размер. Разликата между двете - сериозна А "gb" си е направо нова единица. Но този стил писане лесно може да се използва от недобросъвестни продавачи за заблуда - какво писал, какво се разбрало, ама то било черно на бяло. Присетих се за това покрай темата за st@nmen/Georgieva и неговите обяви - там е същата мешавица: FullHD 15.6"/i7 4х2.80GHz/8Gb/500Gb/NVidia Quadro 2gb Айде ся хвърля боб тоя лаптоп с 8 гигабайта или 1 гигабайт памет е... да не говорим за харддиск, там става смешно. Или видеото... Добре, че поне е направил разбивка отдолу, да е по-културно. Забавното е, че този начин на писане се ползва масово от потребители, дори такива, които си изкарват прехраната с това. Да не се разсърди някой, та няма за какво да цитирам други постове, без лоши чувства. Ама ако го погледнете от страни... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted September 20, 2018 Share Posted September 20, 2018 (edited) По сайтовете на производителите е същото, какво остава за някакъв си форум и някакви търговци . Днес гледах в сайта на WD за Red серията им нещо, и там е SATA 6GB . Изключително масово е дори съм сигурен че голяма част не знаят как точно се изписват единиците. Къде от неграмотност, къде от неуважение към клиенти/потребители.. къде от това че се "съобразяват" с тях, и ако видят 6Gb може да си помислят, че дискът е по-лош от конкурентна марка където буквата е голяма, и затова всички пишат с голяма. Изобщо, трагедия. Edited September 20, 2018 by tedy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Някой по-наясно с правно-счетоводната материя, може ли да даде тълкувание, дали според последните промени и новия чл. 52м от Наредба Н-18 на Министерство на финансите, разделът Продава, следва да се разглежда като предоставена "платформа за извършване на продажби в интернет". Чл. 52м. (1) Лице по чл.3, което извършва продажба на стоки или услуги чрез електронен магазин, независимо дали използва собствен домейн, нает домейн или домейн на друго лице, предоставящо платформа за извършване на продажби в интернет, преди започване на дейност по продажби на стоки/услуги чрез електронен магазин подава информация по електронен път с квалифициран електронен подпис по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс чрез електронна услуга в Портала за е-услуги на НАП, достъпен на интернет страницата на НАП, съгласно приложение № 33. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Според мен разделът Продава е секция за публикуване на обяви, щом разплащанията не са свързани по никакъв начин с форума. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 (edited) Че да не би в OLX или Базар-а, плащанията са свързани със собствениците на сайтовете? EDIT: Това, всъщност поставя друг въпрос: Трябва ли сайтовете (и форумите) за публикуване на обяви, платени или безплатни, изобщо да се разглеждат като "платформа за извършване на продажби в интернет"? Edited November 13, 2018 by plameni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Ми естествено че не (и OLX не трябва да се разглежда като такава платформа). То така е разписано йезуитски в този член че... "предоставящо платформа за извършване на продажби в интернет".... това е предпоставка за най-различни интерпретации, което бих се усъмнил обосновано, че е написано така с нечиста цел (най-меко казано). Поне да бяха допълнили, че това е платформа, в която човек може примерно да плати чрез най-малкото интерфейс към "трета" платежна система.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Не, не са. Не съм юрист, Наредба Н-18 линнка не работи в момента, и не виждам на какви условия трябва да отговарят лицата по чл.3. Според правилата на форума: Този раздел на форума е предназначен най-вече за некомерсиални покупко-продажби, което означава, че ако сте фирма и/или искате да продавате масово нови продукти, то мястото на обявата ви не е тук, а някъде където ще трябва да си платите. Т.Е. ако правилата са спазени, а чл.3 предвижда дадено юридическо лице, според мен продажбата няма да е в разрез с наредбата. От икономическа гледна точка пазарът е мястото на размяна на стоки и услиги. В текста е записано "извършване на продажби в интернет". Моето тълкуване в случая е: сайт от който можеш да си закупиш нещо. Т.Е. да завършиш поръчка, като накрая и да си платиш, например с препратка към гейтуей. И следователно нито Булфорум, нито ОЛХ и Базар са "електрнонен магазин" или "платформа за извършване на продажби" в интернет. На това определение обаче според мен отговарят Емаг, Ибей и т.н. Пак да кажа, това е моето моето лично мнение, не съм юрист, икономист съм. Имам интерес към темата и ако знаеш нещо повече ще се радвам да споделиш. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Това за юридическите лица не играе вече няколко години. Отдавна НАП счита някои физически лица за търговци (по смисъла на Търговския закон) дори да нямат регистрация. Иначе и моите разсъждения са в тази посока. Дали обявата ще е във вестник, форум или платено място в интернет, на практика няма разлика. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Аз доколкото знам те ги "хващат" там където трябва - примерно по "оборота" в куриерските фирми , които 'рапортуват'. Тука няма какво да правят или да държат някаква сметка на самия форум. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 А дали точно "оборот" в куриерска фирма, не показва, че продажбата няма как да се класифицира като "продажба в интернет", колкото и йезуитски да е написан новия член.В Наредбата този случай на плащане се описва като "чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 Еми не знам, това трябва да си го прецизират. Щом е по куриерска фирма, може само да се предполага, че връзката се осъществява по някакъв електронен начин, може и по телефона след обяви във вестници или пощенски гълъби Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagabont Posted December 10, 2018 Share Posted December 10, 2018 (edited) Нещо ново при продажбата на алкохол през интернет: "Днес бях с клиент до Агенция Митници. Имаше призовка да се яви, за да му съставят т. нар. „АУАН“ или акт за установяване на административно нарушение. Уж престъпил Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Конкретно, чл. 99, ал. 6 и 7 от същия. За какво става дума? Човекът има информационен сайт, насочен към определена професионална група. В същия сайт има рубрика, в която потребители могат да пускат обяви. В някакъв момент даден потребител публикува на сайта на моя клиент обява, че продава определено количество домашна ракия, което според Агенция Митници представлява нарушение на чл. 99, ал. 6 от ЗАДС. От публикуването на такава обява започва да тече 3-дневен срок, в който администраторът на сайта трябва да я премахне. Не го ли стори, отговаря по чл. 99, ал. 7 от ЗАДС. Според Агенция Митници клиентът ми не е изпълнил това си задължение, поради което е налице нарушение по предходно цитираната норма. Показаха ни скрийншот от констатиралия нарушението служител, подписан с електронен подпис. Дотук добре, връчиха ни акта, ще чакаме наказателното постановление. Глобата за нарушение на чл. 99, ал. 6 и 7 ЗАДС си я бива - от 2000 до 5000 лв за юридически лица. За физически е малко по-ниска - от 500 до 1000 лв" " Edited December 10, 2018 by vagabont Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muhaha Posted December 10, 2018 Share Posted December 10, 2018 А дали точно "оборот" в куриерска фирма, не показва, че продажбата няма как да се класифицира като "продажба в интернет", колкото и йезуитски да е написан новия член. В Наредбата този случай на плащане се описва като "чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги" Те и Еконт се кълняха, че пощенски превод не е като наложен платеж и няма да има отношение към данъчните. Ама на практика не е така. До НАП отива справка с 3 имена ЕГН и телефонен номер... и сумата сумарно която си получил от Еконт пощенски + наложени. И по закона на този оборот трябва да си платиш данъците... защото не си фирма да платиш на разликата (печалбата). Дори и те карат да минеш по по-големия член.. така хубавичко да му седнеш. Ама избор нямаш, отиваш и си плащаш доброволно. Но ако опрете до там (това означава да имате сумарно 10 000+ лв взети от еконт за 2017.... за 2018 може и да са свалили летвата на 5000 кой знае). Намерете си Счетоводител с който да се консултирате и да ви попълни декларацията. И всичко правите онлайн... след като сте си взели ПИК номер БЕЗПЛАТНО от НАП. Само така можете да минете без глоба ако сте закъснели вече за годишната декларация... което гаранция е така ако са ви се обадили от НАП, но пак не е сигурно, че няма да има глоба. И може да пробвате и да минете по по-малкия член.... и пак не е сигурно. При всички положения член ще има и ще му седнете! Разбира се като си подавате декларацията не е задължително да пишете сумарно цялата сума която се получава от справката (ЗА КОЯТО ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ В ЕКОНТ И ЩЕ Я ЧАКАТЕ МИНИМУМ СЕДМИЦА). Продажба на лични използвани вещи е освободена от данъци.... но пак не е сигурно... че някой НАП-аджия... няма да ви направи справка и да каже глей го тоя укрива данъци... Защото при 16 000 лв получени си декларирал примерно 14 000 нали защото си продал стария лаптоп, стария телевизор и телефон... и т.н.т. Дерзайте... аз чакам да свърши 2018 да си взема новата справка от Еконт и да хвана 1 2% намаление от НАП... И само гледайте да не минете 50 000+ че там ЧЛЕН-а е много голям. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted December 10, 2018 Share Posted December 10, 2018 ...от справката (ЗА КОЯТО ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ В ЕКОНТ И ЩЕ Я ЧАКАТЕ МИНИМУМ СЕДМИЦА). Дерзайте... аз чакам да свърши 2018 да си взема новата справка от Еконт и да хвана 1 2% намаление от НАП... ... Защо не си направиш регистрация в ee.econt.com и да си вадиш справките от там? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muhaha Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Защо не си направиш регистрация в ee.econt.com и да си вадиш справките от там? Имам регистрация, но мога да видя от там справка ако съм подготвял от там пратките. Аз съм ги подготвял от ония алчните ОЛХ за да е по-тънко на получателя и не става. Системата им е нещо раздвоена. А пък ако се стигне да ходиш до НАП ще ти трябва официална справка. И гориш 20 30 лева Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Сигурен ли си, че по един и същи начин е изписано името и телефона ти? При мен се получава. В момента, в който създам товарителницата в olx-а, автоматично се появява в раздела "Подготви пратка" на електронния кабинет. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muhaha Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Ползвам един и същ готов шаблон. В началото ми излизаха, после спряха да ми излизат. Понякога излизат понякога не.... няколко пъти питам в офиса уж ми изтриха шаблоните да остане само един... няма значение. Няма да обеднея от една справка, ама да съм сигурен че няма да ме търсят за 2 стотинки разлика. Че след като си платих задълженията получих писмо, че 12 стотинки съм имал задължение още... нещо се разминава системата и на нападжиите. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Справката на Еконт изобщо не гарантира вярност на сумите. Миналата седмица се разправях с тях, защото пратка до Румъния с наложен платеж 450 леи излизаше в електронното изявление към товарителницата като 450 лв. Разликата е почти 2.5 пъти! В списъка с пратките ми в електронния кабинет имам и такава, която не съм изпращал аз, но никой от Еконт не можа да ми даде отговор дали (или не) сумата на наложения платеж по тази пратка ще фигурира в справката към НАП. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muhaha Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Така е, но е официален документ с печат от администрацията на еконт. Ако нещо ще доказваш пред нап няма как да стане иначе. То да не се стига до там... най-добре ама да си подготвен не е лошо. Много вероятно да ти влезе в справката според мен и никой не го грее. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamfan Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Принципно и 1 лев да имаш печалба, по закон се дължи данък. Друг е въпроса, че от НАП , по информация- вътрешна, от двама различни източника, за 2018г. ще търсят за суми над 5000лв. Имат наредба от София, явно са преценили, че за по-малки суми не си струва да ти правят проверка, защото внесеният данък за тях не изплаща техните разходи да ти я извършат. Това е положението, няма мърдане, ако мърдаш влиза по-дълбоко. Тази година звънят по телефона и разпитват и те викат, миналата бяха писма. Имат софтуер, който получава справка на всеки 3 месеца от куриерските фирми за печалбата им. Те не виждат твоите наложени платежи като сума, а от сумата която взима еконт за услугата, знаят колко е за транспорта и колко е такса за наложеният платеж. От тази такса, която е фиксирана, софтуера си прави извод какви суми си получил. Като им влезеш в списъка и те поръчват справка в еконт, до преди това не знаят нищо освен ориентировъчна сума. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muhaha Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Работата е, че хванаха лесното. Без никаква работа да имат събираемост. А заведенията които правят по 3 4 бона оборот на ден и не чукат касови бележки и сигурно декларират към 200 лева на месец... там е сложно да ги хванеш нали... а и са на наши и ваши хора. Каквото и да си говорим закона си е закон... ама само за въшкарите.... другите никой не ги бара. Това е проблема. Другия проблем, е че не искат да признаят някакви разходи а да ми го начукат на целия оборот.... Ако се регистрираш като свободна професия там секса е друг с осигуряването..... абе всичко ни е цъфнало та вързало. Та хванаха лесното да отчитат събираемост и да се борят със нелегалната онлайн търговия...... До 2020 ще стигнат до 100лв праг гаранция. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted July 20, 2019 Share Posted July 20, 2019 Copy & Paste със същата цена? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts