Jump to content
BulForum.com

Тема за всякакви коментари, касаещи търговския раздел

Recommended Posts

Пламене, това нямах време да го видя миналия ден, но тук наистина plameni е абсолютно прав. Добавянето на червеното прави правилото абсолютно алогично. Точно обратното трябва да е.

Старото изречение визира случай наддаване, а не повтаряне - в смисъл последния да затвори вратата. И знаем защо, най-вече аз, който изпусна така един монитор. Ако ще се повтарят, то първият следва да печели като пръв дал най-добрата цена. Затова това в червеното следва да се извади в друго изречение и да се формулира точно наобратно. 

• Replies 3.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Най-вероятно, защото не съм участвал в толкова много търгове и затова не съм обърнал внимание. А и текстът е "заровен" в доста дълъг абзац.
Сега, когато беше изваден и откроен, веднага се забелязва.
Ти самият участваш в доста наддавания в ибей и знаеш каква е обичайната логика на търговете.

Между това:

Ако има няколко участника, наддали в една и съща минута, за спечелил търга се приема този с последния пост.

и това:

Ако има няколко участника, наддали една и съща сума в една и съща минута, за спечелил търга се приема този с последния пост.

има огромна разлика

Пламене, това нямах време да го видя миналия ден, но тук наистина plameni е абсолютно прав. Добавянето на червеното прави правилото абсолютно алогично. Точно обратното трябва да е.

Вероятно си забелязал, че напоследък, дори и някъде да ме провокираш да ти отговоря писмено, не го правя, но тъй като в случая става дума за обсъждане на правилата, ще обясня отново. Никой не спори в момента кое е логично и дали plameni е прав - добавката в червено просто доизясни това, по което се е отчитало в последните 15 години...дали е логично или не, това е съвсем отделен въпрос и нямам нищо против да го направим по логиката, но след достатъчно дълго говорене тук примерно, най-вече за да дадем време на останалите, които не са задължени всеки ден да влизат във форума, да следят анонси, да си опресняват правила и да знаят за всяка една промяна, която ние сме направили по някое време, когато те не са били тук. Така че ако този диалог може да се счита за започване на дискусия - ОК, напролет с първите лястовички може и да сменим наобратно правилото.

@plameni, знаеш, че тук не сме ибей със специализирания си софтуер за търгове или някакъв професионален сайт само за продажби, така че напълно нормално е правилата ни за търговете да се различават от логиката на други сайтове, още повече че са мислени преди повече от 15 години. А за 'разликата' - да, има, но това е само един аспект от възможните комбинации и затова беше добавено и изречението за приоритета на сумата пред този на времето. Тук сравнително рядко се провеждат търгове и респ. рядко са се получавали необичайни ситуации като тази в последната минута да има примерно трима участника с една и съща сума, а секунди преди тях друг да е наддал по-висока сума. Добри или лоши, правилата са вършели работа доста години и дори някъде да нямат много логика, все пак дават основата, върху която стъпват останалите и знаят кой ще е крив или прав в дадена ситуация.

Off/ Никъде не съм казвал, че не си говоря с теб, а че не комуникирам писмено...поне на този етап, докато не реша, че и писмено си започнал да се изразяваш към останалите и в частност към мен, така че да не ги засягаш по един или друг начин. Не че не мога и на този етап пак да започна да ти отвръщам в темите, но предпочитам да не го правя, защото мисля, че и ти се досещаш докъде ще доведе това.

@plameni, знаеш, че тук не сме ибей със специализирания си софтуер за търгове или някакъв професионален сайт само за продажби, така че напълно нормално е правилата ни за търговете да се различават от логиката на други сайтове, още повече че са мислени преди повече от 15 години. А за 'разликата' - да, има, но това е само един аспект от възможните комбинации и затова беше добавено и изречението за приоритета на сумата пред този на времето. Тук сравнително рядко се провеждат търгове и респ. рядко са се получавали необичайни ситуации като тази в последната минута да има примерно трима участника с една и съща сума, а секунди преди тях друг да е наддал по-висока сума. Добри или лоши, правилата са вършели работа доста години и дори някъде да нямат много логика, все пак дават основата, върху която стъпват останалите и знаят кой ще е крив или прав в дадена ситуация.

Всъщност, с тази добавка, bulforum стана единственото  (виртуално или реално) място в света, в което можеш да спечелиш търг повтаряйки последната най-висока цена...

- Аз давам пет лева,

- Не! Аз ще ги дам тия пет лева. И ще спечеля АЗ, защото го извиках последен...

;)

Проблемът можеше да се реши без промяна на това изречение, а с добавка в следващото:

Ако има няколко участника, наддали в една и съща минута, за спечелил търга се приема този с последния пост. Приоритет има най-високата сума в пост, което означава, че участникът първи наддал най-високата сума в срока за наддаване, печели търга, независимо, че след него може да има и други участници с по-ниски или равни ставки.
Edited by plameni

Да, но така щяхме да обърнем без предизвестие цялата система за печелившия, защото тези неща от анонса се добавиха в една вечер (без да се променя основното, което всички знаят), а нали идеята е да не прецакваме останалите, дето няма да знаят за промяната? Понеже онази вечер пак в търг на kiro спечели последният, при друг наддал в същата минута същата сума, а в непосредствено следващия го поред търг отново на kiro, щеше да спечели съвсем друг поред, понеже изведнъж сме решили да следваме логиката. Не искам да се превръщаме в огледало на ГЕРБ, които сутринта казват едно, а вечерта вече го сменят...ще го сменим по логиката, но обясних как, кога и защо. Освен това и в съревнованието за наддаване в последната секунда също има някаква логика, защото ако закъснееш за миг излизаш от срока и много често тези дето са наддали точно накрая просто нямат време да видят кой освен тях какво и дали е наддал точно на финала, така че и да уцелиш да си най-накрая не е лесно...а останалото, като случките с еднаквите суми, са просто стечение на обстоятелства. :)

"Слочаенос? Не мисла!"  :lol:

Не знам дали това е правилният начин, но правя предложение за обсъждане и промяна в т.10 от ПРАВИЛА ЗА РАЗДЕЛА КУПУВА/ПРОДАВА

Изреченията:

Ако има няколко участника, наддали една и съща сума в една и съща минута, за спечелил търга се приема този с последния пост. Приоритет има най-високата сума в пост, което означава, че участникът наддал най-високата сума в срока за наддаване, печели търга, независимо, че след него може да има и други участници с по-ниски ставки.

да се променят на:

Ако има няколко участника, наддали в една и съща минута, за спечелил търга се приема този с последния пост. Приоритет има най-високата сума в пост, което означава, че участникът първи наддал най-високата сума в срока за наддаване, печели търга, независимо, че след него може да има и други участници с по-ниски или равни ставки.

Основание за исканата промяна е повсеместно разпространената практика, първият обявил най-високата цена да спечели търга.

Аз съм ЗА, но мисля, че малко още трябва да се пипне и опрости, така ще има объркани тук там със сигурност. Както казах старото изречение си е добре , просто трябва да се добави едно за случаите с еднакви цени в последния момент. 

аз ще си позволя дам един съвет

има един друг форум в който търгът не спира докато на изминат 5 минути след крйния срок и никой не е дал нова цена

това за мен е най удачния вариянт  защото няма да продължи до безкрай /парите ще решат и няма да има недоволни и обидени

а сега това е като закрит търг и нищо не се вижда и  все едено продавача по добре да проведе търга на лични /ще е по добре за него поне

И с каква автоматика предлагаш да се направи това в булфорум, при положение, че инвижън не са предвидили опция за търгове?

• 4 weeks later...

За пореден път изключително много ме дразнят обяви които нямат цена в темата, а линк към OLX. В края на краищата тук е Булфорум, а не Базари, OLX-и и т.н. Редно е в самата тема да си има и снимки и цена, а не да генерирам трафик към други сайтове.

Edited by charmock

За пореден път изключително много ме дразнят обяви които нямат цена в темата, а линк към OLX. В края на краищата тук е Булфорум, а не Базари, OLX-и и т.н. Редно е в самата тема да си има и снимки и цена, а не да генерирам трафик към други сайтове.

И двете теми са изтрити ; чак сега, защото тия дни съм постоянно навън от сутрин до вечер по ангажименти....а за информация - вече започвам да трия директно теми без цена в самата тема. Скоро правих забележка за това в тема, а дори и аз самият добавях в други цената от линковете, но вече спирам да го правя след като това отдавна е в правилата като изискване.

• 3 months later...

За да не спамим на човека темата излишно, по повод "гейминг насоченост"- та... сигурно ще стане дълъг поста, ама нали съм безработен в момента, та така. Който иска да чете, на мен ми е скучно :Д

1. Със Стивън сме се виждали веднъж, пожелавам му да е жив и здрав. Почти всичко останало е второстепенно и не си заслужава да се ядем за дреболии.

2. В условия на пазарна икономика сме, всеки има право да продава каквото си иска, стига да не е забранено със закон и/или регулирано.

3. Наистина никъде в обявата не се претендира компютъра да е геймърски, напротив оформена по този начин що-годе добре илюстрира способностите що се касае какво машината може да постигне, като се напъне.

4. НО. За да има толкова реакции в темата, най-вероятно има нещо нередно в нея. Ще споделя моята гледна точка защо тази тема не е ОК:

С всеки пост/ нова тема във форума от потребителите се очаква да бъдат коректни с останалите. Аз интерпретирам изречението "Продава се работещ компютър с добри параметри, подходящ за геймъри, които не могат да си позволят съвременните мощни платформи и видеокарти."  че въпросния компютър с процесор от 2009г ще е едно добро решение за мен, през 2018 година, ако искам да разцъквам някакви по-стари игри или дори и по-нови, които не искат кой-знае колко ресурси.

И да, машината ще ги подкара и ще вървят. Макар и бая стар, компютъра на младини е бил геймърски и все още не е за изхвърляне. Ако това беше единствения компютър вкъщи, познавах го, успяваше да ми свърши нещата които исках от него и нямах в момента пари за по-добър, може би не бих го сменил. Защо обаче за мен е абсурд човек да си купи този компютър през 2018г:

-тока от вчера го вдигнаха, машината е със ~100 вата процесор и 150 вата видео;

-не съм сигурен, че захранването е достатъчно. Да, тестван е, в момента работи, не спорим. Навсякъде като минимум захранване за тази карта е посочено 450-500 вата. И след някой месец като попрашяса малко, вънка като стане 40 градуса, ако не съм пуснал климатика и без вентилатор да отвежда въздуха навън от кутията, на него ще мога да си изпържа яйца!!!

-машина на тия години е към края на очаквания си живот, пример стария ми компютър, същия набор на този, който преди година издаде багажа. 

Та според въпросното изречение, ако някой има малко пари, нека да си купи компютър, който гори много ток и се очаква всеки момент да издаде багажа... Е не, не е ОК.

....машина на тия години е към края на очаквания си живот, пример стария ми компютър, същия набор на този, който преди година издаде багажа.

Въпрос на късмет - имам няколко компютъра на години гонещи 20, които ползвам единствено за тиражиране на дискове и всичките все още работят. :)

А пропускът на всички подобни обяви е, че продавачите не дават като пример някои конкретни игри и резолюциите, на които могат да се играят спокойно...тогава мисля, че всякакви коментари в темите ще престанат.

Освен това пак казвам, че е въпрос на виждане кой какво играе и как иска да го играе - тук AssassiN, който също е коментирал в темата, може да цитира компонентите на неговата машина (за която имам представа)  и да спомене цената й...или поне само цената на видеокартата. ;)

Изключително странна дискусия се заформи.

И то, при цялото ми старание да съм максимално коректен при описанието на компютъра.

Тази дискусия ми заприличва как няколко човека се опитват да ме убедят, че е по-добре да си млад, здрав и богат, отколкото стар, болен и беден.

Сякаш аз съм тръгнал да го опровергавам...

Компютърът си е с възраст, качества и спецификации, съответни на цената си. Това, че в цената няма проблем го признаха даже и тези, които се заядоха за компютъра.

Продавал съм и компютри за 30 лв. Още по-стари, още по-слаби. Но все за определени цели са вършили работа на тези, които са ги купили.

Със същата идея съм направил и обявил и въпросния компютър, който толкова много развълнува някои от вас.

Няма нужда да ме убеждавате що е то съвременен геймърски компютър, това го знам по-добре от повечето от вас!

Но тази абсурдна дискусия, която се разрази, е точно в стила "що лъжеш хората", което просто няма как да го приема!!!

Доводът с енергийната (не)ефективност пък е поразяващ.  Още утре отивам да предам за вторични суровини 20-годишното Пежо, което ми гори 14 на сто газ, и отивам да си купя чисто нова "Тесла". Направо се чудя как не съм се сетил досега...

Моля, не приемай коментара за заяждане, напротив. Ясно ми е, че всеки трябва да яде. С всичко споменато сме на едно мнение, включително и за Пежо-то :)

Пиша единствено заради енергийната неефективност, иначе щях да подмина.

Хайде да посмятаме :)

Аз и Гошо искаме компютри. Гошо отива при вас, аз отивам на Нестор Абаджиев и взимам ония HP със A8-5500b.  Цена с 9 лв повече от насочения компютър. Приемаме, че и на двамата компютрите ще ни вършат работа и оставаме безразлични кой от двата ще изберем, просто аз съм от Тракия, примерно.

Цъкам аз по 8 часа всеки ден щото съм гейминг насочен и държа компютъра на макс, Гошо също.

Чисто хипотетично, приемаме, че разликата в консумацията на ток = на тази в консумацията на само процесор и видео. 250 вата при насочения -65 при APU-то=185в. 8 часа неска цъкам ---> 1,5 кВч разлика =~0,32лв или към 115лв/година. Към 2/3 от стойността на самия компютър.

Ти искаш да ми кажеш, че днес ако трябва да избираш между между твоето Пежо и кола от реномиран производител, с 3-4 години по-нова, която гори по-малко от наполовина и не се очаква всеки момент да те остави на пътя, би избрал Пежо-то?

Въпрос на късмет - имам няколко компютъра на години гонещи 20, които ползвам единствено за тиражиране на дискове и всичките все още работят. :)

А пропускът на всички подобни обяви е, че продавачите не дават като пример някои конкретни игри и резолюциите, на които могат да се играят спокойно...тогава мисля, че всякакви коментари в темите ще престанат.

Освен това пак казвам, че е въпрос на виждане кой какво играе и как иска да го играе - тук AssassiN, който също е коментирал в темата, може да цитира компонентите на неговата машина (за която имам представа)  и да спомене цената й...или поне само цената на видеокартата. ;)

1080 ti-ката я продадох за 1700 лв и си взех 55" 4к телевизор, видя ми се по-добра инвестиция. Сега съм с GTX970 за 300 лв втора ръка, върши ми идеална работа. Иначе, машина за Ultra на ААА съвременни заглавия е към 3000 лв нова.

Все пак, в момента, за да наречем един компютър "геймърски" през 2018-та, той трябва да е минимум i5 2500k, SSD, 16 GB RAM, с минимум GTX970/GTX1050 ti или по-силна. Даже аз бих клонял към GTX 1060 6GB. Все пак, за да е "геймърски" се очаква да не играеш на Min/Medium, а поне на High.

Неведнъж ми е правило впечатление как архаични старчета са определяни за "геймърски", само защото имат части, които някога са били топ. За мен е смешно, но някой потребител с оскъдни познания, може да се прецака. 

Коректно е да отбележа, че за цената си, компютърът беше добре, за браузване и филми, не помня имаше ли HDMI видеото, ако има, още по-добре, може да се върже със съвременен телевизор, макар да не съм сигурен дали няма да лагва на някои рипове. Но за тези пари - толкова!

Edited by AssassiN

Все пак, в момента, за да наречем един компютър "геймърски" ...

Доколкото си спомням, Стефан никъде не беше обявил компютъра като типично геймърски, а доста ясно беше обяснил какво е "геймърското" в него на база обявената цена, с която всички се съгласихте, че е добра. ;)

Спорете си на воля, но без персонални обръщения, които биха могли да засегнат отсрещния. :rulez:

Едит: Това горното го бях казал по повод изтритите вече постове на slick и chasti, като и двамата минаха границата на нормалното държане, особено пък chasti с последния си пост. Изтриването на постовете да се счита за официално предупреждение и към двамата, като при продължаване на същите простотии, няма да има никакъв проблем да изпълня това дето chasti поиска за себе си в последния си пост - изтриване на потребителя.

1. Добрият тон е абсолютно задължителен! Уважавайте останалите участници във форума, дори когато не сте съгласни с тях. Отнасяйте се с другите така, както искате те да се отнасят с Вас. Горещо препоръчваме да се изразявате на кирилица!

2. Не е разрешено използването на псувни, цинизми, обидни думи, преки характеристики или самоцелни саркастични забележки, особено когато целят разпалване или подклаждане на конфликт.

3. Отправянето на обиди и заплахи (вкл. и чрез системата за лични съобщения) е недопустимо.

Погазването на Т. 2. или Т.3. се счита за грубо нарушение. Пост с такова съдържание се редактира или трие, а авторът му се наказва с предупреждение (warn). При упорито и системно незачитане на тези правила участникът се лишава от права за даване на мнения в този сайт.

Да, заслужаваше си, но думата геймърски в заглавието на темата беше абсолютно неуместно, според мен, евтин трик за привличане на кликове.