Jump to content
BulForum.com

Тема за всякакви коментари, касаещи търговския раздел

Recommended Posts

... по-ефикасно:

Предпочитам да ги взимам разделно. :P

Освен това - по повод новия модератор (който май все още не е разбрал, че е модератор), по мое усмотрение добавих още едно малко бонусче:

В точка 7 вдигнах малко горната граница на редуцирането на цената в областта 10-25 лева и така тя вече е 10-30 лева, което означава, че 5-те лева редукция отново си започват от 100 лева надолу, но когато стигнете до 30 лв., вече може да сваляте с по 2 лева - така хем е по-прегледно, хем имате още 2 ъпа и половина спрямо преди. ;)

И ако някой не е разбрал какво точно съм променил - онова долу в червеното (преди беше с цифра 25):

- За продукти с цена под 10 лева, минималното понижение на цената е 1 лев.

- За продукти с цена между 10 лева и 30 лева, минималното понижение на цената е 2 лева.

- За продукти с цена между 30 лева и 100 лева, минималното понижение на цената е 5 лева.

- За продукти с цена между 100 лева и 400 лева, минималното понижение на цената е 10 лева.

- За продукти с цена между 400 лева и 1000 лева, минималното понижение на цената е 25 лева.

- За продукти с цена между 1000 лева и 2000 лева, минималното понижение на цената е 50 лева.

- За продукти с цена между 2000 лева и 10 000 лева, минималното понижение на цената е 100 лева.

- За продукти над 10 000 лева, минималното понижение на цената е 200 лева.

• Replies 3.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Здравейте колеги.Открай време ми прави впечетление постове на един колега st@nmen .Продава предимно лаптопи.И всичките са му МОСТРЕНИ?!!Хората остават с впечетление,че едва ли не компютрите са били МОСТРИ в Техномаркет или подобни магазини!Което едва ли е верно,по простата причина,че повечето са над 5 годишни модели!Смятам,че тук колегата заблуждава хората!

Ами освен да поканим колегата st@nmen да дойде тук и да обясни в темата що е това "мострен лаптоп на 5 години".  Ще го уведомя за това в следващата му обява за мострен лаптоп, а такава съм сигурен, че ще има съвсем скоро. ;)

Колегата st@nmen имам спомени, че го повдигнах на въпрос преди мнооого време тук, защото нещата при него имат по-скоро търговски характер като фирма, отколкото като лични вещи, които да продава. А това би трябвало да не е в съзвучие с правилата на форума (по онова време не беше). Тогава мисля, че Midex ми каза, че щом е в полза на потребителите на форума - значи няма проблем. Нещо като Neno, мисля, че така се казваше друг потребител, който практикуваше компютърна търговия тук, не знам дали още го прави, но на последък не са само те, доста такива се появиха. Обаче Neno поне не подвеждаше с "мострените" забежки. Пък колкото до такъв тип продажба, при който се предлага и гаранция, предполага издаден документ, платени данъци и т.н. Поне аз бих си ги търсил... Може би няма да е лошо някой от закупили "мострени" лаптопи да вземе да си каже какво реално е получил и като стока и като документи?

Ццццц,нямате ли си друга работа,не знам.... Уж възрастни хора сте повечето тук :unhappy:  Все има някой да рапортува,да се оплаква,да донася. Поименно мога да ги изброя,но ще се въздържа.

Edited by Denchev

Ами освен да поканим колегата st@nmen да дойде тук и да обясни в темата що е това "мострен лаптоп на 5 години".  Ще го уведомя за това в следващата му обява за мострен лаптоп, а такава съм сигурен, че ще има съвсем скоро. ;)

Помолих го да обясни тук в поредната му тема с мострен лаптоп, но той предпочете да отговори в самата тема:

Под мострени имам в предвид, че машините са работили съвсем малко и са като нови.

Пламене, нали разбираш, че това обяснение е най-малкото не сериозно. Те и Изота могат да ти кажат, че всичките им компютри са мострени. А колко малко е работил един лаптоп на 4-5 години е друг въпрос.

Edited by charmock

Това, че съм поместил вместо него отговора му изобщо не значи, че съм съгласен с обяснението му и това обяснение стои както тук, така и в последната му тема, така че всеки може да го прочете и респ. да си направи извод иска ли да купува такъв род мострен лаптоп.

Ццццц,нямате ли си друга работа,не знам.... Уж възрастни хора сте повечето тук :unhappy:  Все има някой да рапортува,да се оплаква,да донася. Поименно мога да ги изброя,но ще се въздържа.

Ами имаме си работа, само че извън форума и тук влизаме да четем, за да се разсеем, за забавление и да мине време в лаф-мохабет (без да броим многото сериозни теми) :) И точно затова искаме нещата да са си както трябва, за да ни е приятно на всички нас.Така че за разлика от теб (нарочно се обръщам лично), който използва форума основно за търговия (тук вина имат и модераторите) някои други потребители очевидно искат правилата да се спазват и чувството им за справедливост ги кара да се обаждат, когато виждат нередност. Въпреки че вече стана ясно, че колкото и каквито и правила да са измислени и написани това не е демокрация и някои хора са привилигеровани в търговския раздел...

Ето един по един започват да излизат :laughing:   Ти мен да си ме виждал във форума да влизам? Влизай си и се забавлявай където искаш. Аз съм във раздел Продавам и спазвам тамошните правила. Защото се обръщаш "лично" към мен ,та затова реших да ти отговоря. Въобще не влизай в раздел Продавам и никога няма да ме видиш. Просто и ясно. Ама не,вас и теб( обръщам се лично към теб) Ви е яд,че някой нещо продава и взема пари и не можете да спите спокойно

Edited by Denchev

Denchev, точно такива търгаши като тебе съсипаха форума. 

Съвсем скоро ще си останете само вие, да си публикувате обяви и да си ги четете сами. 

За съжаление трябва да се съглася със sheep и vkirov,  
@Denchev, с теб съм имал вземане-даване, купувал съм фотоапарат с обективи и принадлежности (уж "личен") и мога да говоря защо не трябва да се допуска да се върти търговия тук от личен опит и по такъв начин. Но ако си благоразумен ще спреш да показваш, че и ти си нямаш работа и да драскаш глупости тук. Няма да получиш позитивна реклама, по-добре си трай и си продавай, докато не те закачат модераторите.
@Midex, колко будали, решили да направят сделката на седмицата, мислиш ще видят конкретно в тази тема, конкрено този пост, в който се обяснява какво даден потребител смята за "мострен лаптоп". То за това ви има вас, подреди го на място - или няма да заблуждава купувачите или няма да пише тук. То не са ли за това правилата?

@Midex...То за това ви има вас, подреди го на място - или няма да заблуждава купувачите или няма да пише тук.

Какво предлагаш - да го обесим ли или само да го разстреляме? Постоянно някой минава по тънката линия, опитвайки се по-лесно да си продаде продуктите - един продавал малко ползвани лаптопи и пише, че са мострени, друг продавал уж лично ползвани телефони и други неща, ама те били 50 броя от един и същи вид, трети пък просто ползвал капс лок в обявите си да привлече вниманието. Постоянно правя забележки на тоя и оня без останалите да разбират за това, щото не ги правя само по темите. А и не знам защо сте с някакво измамно усещане, че някой трябва да се грижи за успешните сделки, които потребителите на форума сключват тук. В OLX да не би някой да го прави? Когато купуваш или продаваш винаги има известен риск, дори и в платените сайтове като Ибей например, пък какво остава за секциите от типа "форум във форума" както е тук. Гледаш обявата, преценяваш всичко ли й е наред, задаваш няколко въпроса на продавача предварително, преценяваш и неговите отговори дали са честни или не, след това искаш да видиш стоката и да я пробваш, а ако е от друг град изискваш опция за преглед и тест преди плащането и толкова. Ако и след всичко това пак изгърмиш - ами случва се, никъде и за нищо няма стопроцентова гаранция в тоя живот, само смъртта е 100% сигурна. И за финал - да те уведомя, че "вас/модераторите" в търговската секция всъщност отдавна представлявам единствено аз, ей го сега от седмица насам има и един новобранец (Сотбиса), но още не е наканил да започне да бачка и честно казано вече ми писна да балансирам и да угаждам и на двете страни, а също и да понасям негативите и от двете, щото в един спор винаги има 2 страни, от които едната винаги остава недоволна и обикновено накрая го отнася съдията.

И за финал - да те уведомя, че "вас/модераторите" в търговската секция всъщност отдавна представлявам единствено аз

Малко по-полекичка ги казвай тия работи. ОСНОВНО аз - може, ЕДИНСТВЕНО аз - никак. 

Хубаво де, не уцелих думата. :) ...макар, че ако погледнеш кой единствено е обработил последните 1000 рапорта (примерно), в 99% касаещи единствено търговския раздел, може и да се съгласиш с някоя по-силна от "основно" дума. ;)

Ок, обесването ми се струва по-назидателния вариант :) Сега сериозно, няма да те уча да си вършиш работата, не ми е това идеята. Лично мнение: обясняваш на потребителя да спре да подвежда хората, че продава лаптопи стояли на витрината и забърсвани с четка от конски косъм. 'щото очевидно не се връзва с реалността. Ако не иска - темата под ножа. 

За да си спокоен, че те разбирам - бил съм на твое място в друг, преди години голям форум с ужасно бързо движещи се теми в Борсата. Двама души спокойно държахме всички теми в този раздел по конец. И на нито един от нас не му пукаше кой-какво за съдията. То това е част от привилегията да си съдията. Но и никой не можеше да си върти коня както му е удобно. Уви, на мен ми се наложи да спра за известно време работа над форума, така и не се завърнах в последствие, вече нямам достатъчно време. Та знам какво е да се разправяш с всички. Не е нужно да вкарваш нерви и лично отношение към хората, на които "служим", няма полза ;)

• 4 weeks later...

Аз имам 1 питане относно правилата в секцията.

Трябва ли при осъществена продажба на всичко в темата това да се обявява, за да се затвори?

Не говорим в случая за обикновен потребител който пуска 3-5 обяви годишно, а за случай  в който човек си вади хляба с препродажба на неща втора ръка и ~10% от последните 150 обяви са негови, като последната затворена такава е на ~6 месеца. 

Въпроса е относно правилата, тъй като след като ги препрочетох отново поне аз не видях нищо в тази връзка но знам ли, може да съм пропуснал.

Естествено, напълно е възможно на човек да не му върви в търговията.

Правилата са еднакви за всички - и за тези с по 1 тема, и за онези, дето си вадят хляба с препродажба. В случая точка 2 казва:

При приключване на сделката, укажете ясно това в самата тема или пуснете рапорт за затваряне на темата, но преди това е препоръчително да изтриете от темата личните си данни (телефон, адрес и др.).

А иначе подозирам за кого говориш (hint с ключови думи: гаранционен, мострен, подходящ за диагностика...). :P Ако той самият не съобщи с рапорт или с пост в темата, няма как да знаем дали не е продал поредния продукт тук, в OLX или някъде другаде.

• 2 weeks later...

По повод един рапорт, в който продавач пуснал търг през октомври уведоми, че спечелилият търга вече втори месец не си прибира продукта, към точка 10 смятам да добавя по мое усмотрение, че купувачът е длъжен да финализира сделката в рамките на седмица от края на търга, а ако не го направи ще получи 1 предупредителна точка.

-----------------------

И тъй като вече добавих въпросното изречение - то е:

Сделката между продавача и купувача трябва да се осъществи в рамките на 7 дена след края на търга или в допълнително договорен срок между двете страни.

Така че ако няма допълнителна договорка - срокът е 1 седмица от края на търга, но ако примерно на купувача или продавача се налага да отсъства от града за тази седмица, няма проблем да се разберат помежду си кога точно ще се видят. В този случай когато продавачът сам е разрешил на купувача удължен срок за финализиране на сделката, а тя все пак не се осъществи, от там нататък той няма възможност за претенции и може да предостави продукта на предпоследния в търга или евентуално отново да отвори друг търг за същия продукт.

• 4 months later...

Добре де, модераторите, ся тая обява за гавра ли я държите :) ?????  Нарушава точка 2 от правилника на раздела.

Продавача използва подвеждаща информация (че ставал за игри) с цел да се облагодетелства.

Edited by Bulgaran