Jump to content
BulForum.com

Риби...риби...риби

Lestat

Recommended Posts

• Replies 260
  • Created
  • Last Reply

Колко горе-долу ще струва аквариум с размери 45х40х30/ДхШхВ/? Разглеждах из разни интернет магазини,но цените на готови аквариуми бяха доста високи. Предполагам, че ако става въпрос за обикновен аквариум, който не е от дадена марка цените ще са от порядъка на някакви стотинки на литър? Въобще бих се радвал ако дадете съвет какво в общи линии ми е необходимо за този аквариум,за да живуркат приятно рибите.

Ужасно се зарибих и може би няма да дочакам следващия месец, а още в близките дни ще купувам

Един съвет от мен ;) тези размери не са мн подходящи за аквариум.В смисъл мн малка височина къс е сравнително ,но ако ти е такова мястото ти си знаеш,излиза 54 литра по 30 ст литъра защото е малък и ще иска 4мм стъкло ще ти излезне към 16 17 лв.Съобрази обаче осветлението и рибите които ще гледаш вътре.Аз сега съм с 80/30/50 д/ш/в и съжалявам че не го направих 40ш.Кажи какви риби обмисляш да гледаш и ще си прецени най-добре какъв съд да вземеш :)

В стаята имам точно едно свободно място и размерите са около 45 дължина и 45 широчина/ не мога да открия ролетка,за да бъда по-конкретен/. Височината не е проблем, може и метър да е. Относно рибите- честно казано вече съм абсолютно гол и бос по темата. Преди доста години гледах и четях разни неща, но в момента си нямам никаква идея. Иска ми се да започна с риби, които не са изключително претенциозни и са по лесни за гледане от лаик в акваристиката, но към момента дори не знам какви. Ще се съобразя според размера на аквариума. Осветлението- сравнително светло, южно изложение с винаги спуснати алуминиеви щори, мястото не е директно пред прозореца, дори е закътано в ъгъла. Ще слагам и лампи и каквото е нужно. Затова искам съвети, за да не се мъчат животинките.

Един съвет от мен - не пусакйте охлюви в аквариумите. много повече беля правят отколкото работа да вършат. Много цапат, а и лесно мрат.
Охлювите са много полезни и атрактивни аквариумни обитатели, стига правилно да са подбрани спрямо рибите, растенията и размера на аквариума.

Относно корените - не рискувайте да слагате разни дървесини, които може да започнат да гният и да консумират най-ценоото във водата - кислорода. Продават се чудесни вносни (от Китай най-вече) парчета негниещо дърво с много интересни форми и цвят. Не са и кой знае колко скъпи.
Пробвай със Сингапур ;), Китай няма работа с подобни артикули. Наистина не си играйте с разни корени, купувайте готови. Освен, че са мангрови, са и доста солидно химически обработени. С направи си сам, само ще бастисате животните.

Едно браво на тези дето имат нерви да се занимават с живи растения. Аз предпочетох аранжировка с корали. По-скъпо е (15 лв/кг), но много по-лесно за поддръжка.

За тези които не са виждали моя стартов "аквариум" слагам снимки:

Снимка 1, Снимка 2

Така изглеждаше малко след като я взех... Сега вече е балансирана средата, но пък коралите вече са за миене:

Снимка 1, Снимка 2, Снимка 3, Снимка 4

Шишенцето отгоре очаква днес победа от Кими :punk

Ммммм класика, сладководен аквариум с корали :P

В стаята имам точно едно свободно място и размерите са около 45 дължина и 45 широчина/ не мога да открия ролетка,за да бъда по-конкретен/. Височината не е проблем, може и метър да е. Относно рибите- честно казано вече съм абсолютно гол и бос по темата. Преди доста години гледах и четях разни неща, но в момента си нямам никаква идея. Иска ми се да започна с риби, които не са изключително претенциозни и са по лесни за гледане от лаик в акваристиката, но към момента дори не знам какви. Ще се съобразя според размера на аквариума. Осветлението- сравнително светло, южно изложение с винаги спуснати алуминиеви щори, мястото не е директно пред прозореца, дори е закътано в ъгъла. Ще слагам и лампи и каквото е нужно. Затова искам съвети, за да не се мъчат животинките.
Ако имаш финансова възможност, направи го кубичен. Ако не знаеш какви риби искаш да гледаш, ще помогнем, само кажи искаш ли живи растения?

Няма да е проблем да го направя с размери 45х45х45. За растенията- честно казано ми се иска да сложа живи, но ме притеснява фактътт, че от растения пък нищо не вдявам и най-много да оплескам аквариума. Затова се замислям за изкуствени украси. За рибките- поразгледах малко и доста ми харесват дискусите,скаларии, данио,някой молинезии. Но не знам дали ще могат да съжителстват заедно

Няма да е проблем да го направя с размери 45х45х45. За растенията- честно казано ми се иска да сложа живи, но ме притеснява фактътт, че от растения пък нищо не вдявам и най-много да оплескам аквариума. Затова се замислям за изкуствени украси. За рибките- поразгледах малко и доста ми харесват дискусите,скаларии, данио,някой молинезии. Но не знам дали ще могат да съжителстват заедно
Значи дискуси забрави на първо време. Изкуствени украси.... няма да се изказвам. Щом не ти се занимава с растения замисли се за африкански или американски цихлиди. Много интелигентни риби с интересно поведение, които при добро гледане мога да те зарадват с поколение без специални грижи.

В крайна сметка може и живи растения, просто ще трябва да се напъна повечко,за да не се омаже цялата работа. Относно аквариума- има ли място където мога да поръчам такъв на разумна цена, защото вариантът да го лепя сам ми се струва малко рискован, но като краен вариант и това може да стане

Значи за лепенето сам не рискувай защото в нас са разляха 120 литра и беше като аквапарк и не рискувам повече да правя такива жертви.Мога да ти кажа едно магазинче където ще ти го направят на мн добра цена но пиши на ЛС за да няма проблеми.Като за начало дискусите не са за теб определено.Пробвай с скаларии 45 височина е добре за тях.Сложи 3 тела с 2 филипса и 1 силвания гролух и няма да имаш проблеми с растенията.Ще видим някои растения които ти харесват и не изискват C02 че ако правиш и система ептен солено ще излезне.Ако имаш още въпроси питай виждам че от Пловдив има доста интелигентни хора в тази област :)

Охлювите са много полезни и атрактивни аквариумни обитатели, стига правилно да са подбрани спрямо рибите, растенията и размера на аквариума.

Самите акваристи НЕ препоръчват охлюви в аквариума, не съм си го измислил това. Иначе е елементарно да се пробва - като види как серат сам ще му стане ясно на човека.

Пробвай със Сингапур ;), Китай няма работа с подобни артикули.

Има и коралите, които купих са венесени оттам, но това не е толкова важно и не виждам защо трябва да се прави на въпрос.

Ммммм класика, сладководен аквариум с корали :P

Нещо не усещам сарказма накъде бие, но знам че си достатъчно интелигентен да усетиш каква глупост намекваш. Ако въобще си наясно с акваристиката би трябвало да знаеш как се прави "морски" аквариум, какво съдържа, как се поддържа и т.н. Да не говорим колко невъзможно е да бъде инкорпороран в маса. Лично на мен аранжировката с корали ми харесва много повече отколкото "киминчета" дето ги има и в Чая и растения, които макар и красиви са много досадни и сложни за поддръжка и земат ли да мрат става мазало...

Като цяло не виждам защо трябва да се подяждаш с това, което съм казал, но това си е твоя работа. Знам че си интелигентно момче и тия неща ги разбираш, но едва ли всичко ти е толкова перфектно ясно. За паяци, гущери, стоножки и т.н. чета и мълча, тъй като нищо не знам и се образовам. Не помня да се заяждал с неща, които си писал.

---------------------------------

Личния ми съвет е в никакъв случай да не си правите глупави експерименти с лепене и сглобяване на аквариуми в домашна обстановка. Човека по-нагоре вече каза каква веселба може да стане. Да не говорим че не може да се докара външния вид като хората. Отделно разправиите по рязане ио шлифоване на стъкла са цял панаир. Малолитражните аквариуми са вече достатъчно достъпни за всеки. Относно нестандартни размери - консултирайте се с акваристи. Не всяко хрумване е изпълнимо.

Моята следваща цел е едно страхотно 500 литрово животно, но засега се въздържам да го взема, тъй като ми предстоят козметични ремонти из къщи, а и искам да направя подложката като бъдещите ми стенни мебели в хола за да пасва. Да не говорим че е 1.5к заедно с уредите.... Но всичко с времето си :punk

За охлювите в много относително някой ги препоръчват други не.Зависи от вида и от количеството които имаме в аквариума.Понякога охлювите са много добър индикатор за зарази и неприятности.

• 2 weeks later...

Днес ме удари музата и реших да си накупя риби. В същия момент и камерата ми беше днес в мен, така че заснех някои кадри от магазина специално за любителите.

MOVIE 1

Пояснения:

Наложи се да конвертирам, така че има загуби в качеството.

Първият аквариум с коралите е сладководен. В него рядко има риби. Коралите не са живи, но са от най-хубавите.

Вторият също е сладководен, а черното чудовище вътре ми взе акъла - поголямо то този вид не съм виждал, трябва да беше към половин кило.

По-надясно синия цилиндър е морски, както си личи и по цената. ЦЕЛИЯ шкаф отдолу е зает с инсталацията. Рибките вътре са от по 40 лева и са от евтините.

Малкият сребрист след това е сладководен - в него има страхотни растения - също рядко се появява риба там.

Веднага след това е вторият морски аквариум. Коралите не са живи. Рибите вече са доста скъпи и започват от 60-80 лева.

Следващият е гвоздея на програмата. В него има риби дето направо ми завъртат главата. Сладководен, както виждате предимно дървени парчета има в него. Стъклената част струва към 8000 лева, целият с оборудването и декора е малко над 12000. Това НЕ включва обитателите. В момента може и да се бъркам, но съдържа над 2 тона вода.

Коментара ми относно кислорода е свързан с факта, че ме убеждаваха че мога да карам без въздух с отливане и преливане на прясна вода (което си е убийство, съдейки по факта че аквариума ми е маса). Откакто пуснах въздуха нямам проблеми и умрели риби. Да видим с днешната партида как ще се развият нещата.

Аквариумът в следващото помещение отляво с многото парчета дърво в него е бъдещата ми покупка. Ще чуете обаче как коментираме и вече новопристигналия по-голям вариант. Познайте кой ще взема :punk

Нещото с цена 35 лева е от новия вид корал, който са внесли - друг вид Горгона, не толкова трошлива, по-скоро е като храстче и са много симпатични.

Малкото аквариумче с цвят "бук" съм го заснел като пример за готова малка системка.

Аквариумът отляво със синьо-червените риби е морски - в него има живи корали и доскоро риби нямаше. Живият корал е нещо прекрасно.

Огромното нещо отдясно с цена малко над 2000 лева е невероятно, но за целта всички мебели трябва да са в старинен стил. Ако моите бяха досега да съм го взел.

По-надясно малкият черен аквариум показва как изглеждат правените от фирмата аквариуми.

Вдясно от него е още един страхотен аквариум по който бях лапнал, но след дискусия се стигна до решение, че е много труден за обслужване поради формата си и голямата за тези размери дълбочина.

Пред него се намира новопристигнал ЪГЛОВ аквариум, не е влязъл много в кадър, но е страхотно решение за определени места.

Веднага след това се вижда един супер симпатичен терариум, който този път са обзавели и са сложили костенурки. Знам че Aquila ще го хареса.

Кадър към морския отново...

Този терариум е нов и страшно много ми хареса, но както казах, ако взема още животни и ще трябва да си сертифицирам апартамента като зоологическа градина...

Пред мен за момент бе новия морски аквариум, който се създава откъм май месеца откак си купих масата.

Вляво малкото сиво нещо с клоуна е мини морски аквариум.

Още един тип витрина отляво.

MOVIE 2

Пояснения:

Кадри от големия аквариум. Този сом специално три пъти по-малък е 70 лева.

Виждате какви чудовища се крият из пъновете - колкото длан са.

Бисерните анциструси са невероятно красиви и ... в този размер безбожно скъпи.

Последно в кадър са няколко достъпни като цени домашни системки.

MOVIE 3

Пояснения:

Детайлни кадри от новия морски аквариум. Всички корали са живи. Рибата е тип силно агресивна :devil .

Прекрасното синьо образувание върху корала е вид морска гъба.

Невероятната роба Мандарин ще оставя на вас да коментирате - аз не знам какво да кажа...

MOVIE 4

Пояснения:

Още кадри от същия аквариум. Засмях се, защото знам каква ще е реакцията като видите вентовете отгоре :punk

Както забелязвате авквариумът е все още сравнително празен на 4-я месец от старта. Тепърва има да го развиват...

Обобщение:

Морският аквариум е нещо прекрасно, но е ежедневен много сериозен ангажимент и то не за всеки. Всеки шкаф под тези морски аквариуми съдържа по един 50-на литров аквариум през който постоянно циркулира водата през разни филтри. Добавят се дози дестилирана вода, слагат се различни видове соли и минерали и т.н. и т.н. - безкрайна история.

Първоначално се бях нахвърлил втория ми, вече много голям аквариум да е морски, но бързо ме отказаха. Най-малкото след като обясниха поддръжката и факта, че през ден трябва да идват (едно идване е 20 лева). Така че има да си ги гледам така изложени само :), същото съветвам и всички вас - освен ако нямате мнооого излишни пари.

В този магазин може да си купите хубава храна и аквариуми, но не ви съветвам да купувате риби - много са скъпи. Единствено ако купувате нещо по-така, което го няма навсякъде, тогава си струва. Пример - днес мислех да купя един едър трихогастер (обикновена риба) и като ме застреля с 20 лева залитнах... Понеже нямало и затова. После си купих отдругаде 4 пъти по-малки - чифт - по 1.50 бройката...

Ако щете вярвайте днес купих от друг магазин ТОЗИ анциструс за ... 10 лева. При тях този размер са над 30. само погледнете какъв красавец е ТУК и ТУК

От тях обаче си взех сребърна акула - ТУК. Много бързо движи и не мога да я хвана добре.

Още нещо чудесно от деня - НАЙ-ПОСЛЕ си намерих фосилис! И то 15см! И то за .... 6 лв! ТУК се вижда главата на звяра, една от любимите ми риби. Разбира се открих го не в този магазин.

Но пък днес от мястото, където са снимани клиповете ми подариха талисмана на магазина. Става въпрос за ТОЗИ нож. Горния на снимката. Виждате че е жестоко изкривен - никой не знaе защо (кръстих го Кривчо). Ако сестра му на пича разбере че ми го е дал ще издивее хехех. Лошото е че се бият много сериозно с моя нож и не знам дали няма да стане така че да го върна. Кадри от боя - 1, 2, 3, 4. Хапят се точно като тюлени - от една страна интересно, но от друга имам притеснения за здравето им.

За финал моята Black Queen - ТУК. Горда и властна както обикновено :punk

Днес обаче беше стъписана от тълпата нови риби хехехе.

Сега остава всичко да е наред в следващите дни.

Честно казано в този магазин нищо не ми харесва, нито като цена, нито като аранжировка(да ме извинява колегата, който ти обяснява, с него сме аверчета). С поръчка и малко чакане може да се намери почти всичко поне с 60% по-ниска цена.

Веднага след това е вторият морски аквариум. Коралите не са живи. Рибите вече са доста скъпи и започват от 60-80 лева.
Не е морски, а поредният ми "любим" кич... африкански цихлиди с ъчетани с корали и отвратително осветление. Просто не мога да разбера хора, които мешат риби и растения от различни континенти, декорират с корали сладководни акврариуми... мен яко ми бодат очите.

Лорикариевите сомчета в големия аквариум не са звездни анциструси. Анциструсите имат изцяло заоблени опашки. Тези са поредните страхотни лорикариеви сомчета, които заливат пазара без дори да получат латинско видово име. Търсенето на такива сомчета е голямо и постоянно се откриват нови видове. Винаги съм искал да си направя колекция.......

Терариумите в магазина и особено коментара за големия, ще ги оставя необсъдени...

Наистина при твоята маса е много проблемна смяната на водата. В щатите съм виждал малка електрическа помпичка, на края на шлаух-сифон, която се завинтва за батерията на чешмата и измуква водата от ниски аквариуми. Тук не съм сигурен дали ще се намери. Но редовната смяна си е един трудоемък, но необходим процес. С хубава филтрация може да го намалиш до веднъж в месеца.

Колкото до предния ти пост, извинявам се моя грешка, живите корали са от Сингапур, а повечето мъртви идват от Китай.

Аз съм привърженик на охлювите, някои ги смятам за задължителни в аквариум с растения. Разбира се говоря за декоративни охлюви, а не разни паразитни.

Честно казано в този магазин нищо не ми харесва, нито като цена, нито като аранжировка(да ме извинява колегата, който ти обяснява, с него сме аверчета). С поръчка и малко чакане може да се намери почти всичко поне с 60% по-ниска цена.

Абсолютно съгласен, ма тихо да не ни чуят :punk. Пича мисля се казва Наско. Маса обаче мнооого трудно и едва ли в Пловдив може да се намери. За големия яквариум обаче съм решил да поразпитам - гледам и Скалар продават подобни. Ако не друго ще видим дали само рибите им са с надути цени...

Не е морски, а поредният ми "любим" кич... африкански цихлиди с ъчетани с корали и отвратително осветление. Просто не мога да разбера хора, които мешат риби и растения от различни континенти, декорират с корали сладководни акврариуми... мен яко ми бодат очите.

Аз съм почти 100% сигурен че този е морски, но ще проверя пак. иначе за осветлението си прав - ужасно е. Мисля че някой гений е решил, че така водата ще прилича по цвят на морската... Що се отнася до сладководни аквариуми и корали - не знам какво не ти харесва, освен несъответствието между риби и среда, което аз, ти и шепа други хора знаем :laughing:. За мен лично и то особено като човек, който няма време много за тия неща, са много по-лесни за поддръжка и освен това не може да си кривим душите - красиво е. Иначе точно при тях съм виждал аквариуми САМО с растения - неземна красота.

Лорикариевите сомчета в големия аквариум не са звездни анциструси. Анциструсите имат изцяло заоблени опашки. Тези са поредните страхотни лорикариеви сомчета, които заливат пазара без дори да получат латинско видово име. Търсенето на такива сомчета е голямо и постоянно се откриват нови видове. Винаги съм искал да си направя колекция.......

Не знаех за тия чудовища точно какви са. В тъмното не могада различа, а и не ги разпознавам толкова добре. Обаче никакви "сомчета" не са ами са баш прасета колкото човешка длан. Много ме кефи как зловещо се спотайват в дървото.

Терариумите в магазина и особено коментара за големия, ще ги оставя необсъдени...

Както казах и преди от тези работи не разбирам - разсъждавам като лаик, който просто гледа външния вид...

Наистина при твоята маса е много проблемна смяната на водата. В щатите съм виждал малка електрическа помпичка, на края на шлаух-сифон, която се завинтва за батерията на чешмата и измуква водата от ниски аквариуми. Тук не съм сигурен дали ще се намери. Но редовната смяна си е един трудоемък, но необходим процес. С хубава филтрация може да го намалиш до веднъж в месеца.

Не ме питай... Принципно само доливам, сега бързо се изпарява. Смяна е почти невъзможна. има два филтъра в двата крака. Единият е с керамика, вата и тия пластмасовите сфери за бактерии. Другия за жалост не мога да го стигам, защото е под втората помпа... Има чалъм да се разглобява, ама трябвада ги викна да ми покажат как. Притеснявам се сега като сложих и новите риби дали пак няма да има проблеми. Така и не разбрах защо загубих 6-7 и то повечето сомове. Надявам се сега постоянното оксигениране да оправи нещата. Прав си за тва със сифона - в магазина го имат, но е ръчно. Имат и претакащи помпи ма 260-300 лева за глупости не ми се дават... Иначе обаче трябва с кофа да се вади водата като от бунар хахахах.

Колкото до предния ти пост, извинявам се моя грешка, живите корали са от Сингапур, а повечето мъртви идват от Китай.

Днес влязох отзад да си избирам черно-бяла Горгона и видях касите от Китай ма нямаше как да ги снимам. С тоя трошлив корал много са се минали и вече няма да го има. Да не говорим че ми зеха 10 кинта за клонката, която извадихме с 300 зора. Те поне твърдят, че всичко внасят от Китай, но както вече казах значение няма...

Аз съм привърженик на охлювите, някои ги смятам за задължителни в аквариум с растения. Разбира се говоря за декоративни охлюви, а не разни паразитни.

Липсата на живи растения прави охлювите излишни и вредни в моя случай...

Аз съм почти 100% сигурен че този е морски, но ще проверя пак. иначе за осветлението си прав - ужасно е. Мисля че някой гений е решил, че така водата ще прилича по цвят на морската...
Еееееее рибоците са Фронтози от Най-голямото езеро на планетата - Виктория. Преди имаше и други африканци, но сега останаха само тези.

Що се отнася до сладководни аквариуми и корали - не знам какво не ти харесва, освен несъответствието между риби и среда, което аз, ти и шепа други хора знаем :laughing:. За мен лично и то особено като човек, който няма време много за тия неща, са много по-лесни за поддръжка и освен това не може да си кривим душите - красиво е.
Ами лично за мен не е красиво, коралите си ги държа като колекция на рафт. А за поддръжката... не искам та ди развалям кефа, но като ти се напляскат алгии по каралите просто няма сваляне.

Не знаех за тия чудовища точно какви са. В тъмното не могада различа, а и не ги разпознавам толкова добре. Обаче никакви "сомчета" не са ами са баш прасета колкото човешка длан. Много ме кефи как зловещо се спотайват в дървото.
Такива сомчета мога да намеря на човешки цени и нормални размери. Ако има навитаци, може да вземем на едро(десетина бройки) и ще легне още по тънко.

Не ме питай... Принципно само доливам, сега бързо се изпарява. Смяна е почти невъзможна. има два филтъра в двата крака. Единият е с керамика, вата и тия пластмасовите сфери за бактерии. Другия за жалост не мога да го стигам, защото е под втората помпа... Има чалъм да се разглобява, ама трябвада ги викна да ми покажат как. Притеснявам се сега като сложих и новите риби дали пак няма да има проблеми. Така и не разбрах защо загубих 6-7 и то повечето сомове. Надявам се сега постоянното оксигениране да оправи нещата. Прав си за тва със сифона - в магазина го имат, но е ръчно. Имат и претакащи помпи ма 260-300 лева за глупости не ми се дават... Иначе обаче трябва с кофа да се вади водата като от бунар хахахах.
Трябва дъното да се минава със сифон. Единственият начин, който виждам е дънен филтър. Колкото и да са добри филтрите винаги остават органични остатъци, а при лиса на растения... сещаш се. Бих ти препоръчал да махнеш пластмасата и да допълниш с керамика, с пъти е по-добра.

А за поддръжката... не искам та ди развалям кефа, но като ти се напляскат алгии по каралите просто няма сваляне.

Само да ти кажа препоръката и как ги мият там - киснат ги с Натриев хипохлорид а.к.а белина ?!?! И се твърди че се почиствали идеално... Мен още ме е шубе. Днес земах едно шише ама ще пробвам селективно. Аз продължавам да се притеснявам, че корала е като сюнгер и ще попие тия отрови...

Такива сомчета мога да намеря на човешки цени и нормални размери. Ако има навитаци, може да вземем на едро(десетина бройки) и ще легне още по тънко.

Готов съм да се включа, но вече настигам, ако не съм и минал лимита на масата...

Трябва дъното да се минава със сифон. Единственият начин, който виждам е дънен филтър. Колкото и да са добри филтрите винаги остават органични остатъци, а при лиса на растения... сещаш се. Бих ти препоръчал да махнеш пластмасата и да допълниш с керамика, с пъти е по-добра.

Отново да си говорим за компетентните съвети - след като бидейки лаик питах кви са тия пластмасови топки и ми се обясни че в тях се заселват бактериите изгледах умно... Лично за мен филтриращата система на масата е бошлаф работа и ще бера ядове. Навремето аквариума ми беше с външна помпа и нямах грижи... Не съм свикнал на тия щуротии и ми се видят недостатъчни... Скоро ще ги викна на профилактика да ги видя какво ще направят на място... Едно е сигурно - тия хора не са много наясно с нещата...

Значи полезните бактерии преработват амоняка от органичните отпадъци в нитрити и нитрати, които от своя страна се усвояват от растенията. Идеята на керамиката и топчетата, е че имат огромна повърхност, на която се заселват бактериите. Личното ми мнение, е че топчетата няма и една десета от повърхността на керамиката и само заемат място във филтъра. Ватата ти обира механично и предпазва бактериите от затлачване. Добре е да си вземеш нитратна смола, поставя се във филтъра.

Коралът е толкова порест, че просто не виждам как може да се измие сигурно. Освен ако не ги киснеш в чиста вода една седмица и не я подменяш всеки ден.

Колкото до сомчетата, не заемат много от жизненото пространство, само натоварват филтриращата система. Също така ще контролират до известна степен водораслите в аквариума.

За бактериите ми е ясно какво вършат... За повърхностите също ми казаха... Въпреки това и аз съм много скептично настроен спрямо тия пластмасови топчета. Дай ми съвет относно тази нитратна смола - не ми е позната и не снам откъде да я взема.

За коралите просто не знам - накиснах сега една част в белината, но не знам дали ще я върна в аквариума, страхувам се от отравяне.... мисля даже да се обадя да питам за технологията на този вид измиване...

За сомове съм винаги навит, но също така ако имаш инфо дай да намерим по-евтини корали. Тва 15 лева за кило ме убива...

Смолата я продават в същия магазин, мисля че е тяхно производство. За многократна опотреба е и се слага във филтъра. Има упътване как се чисти и регенерира.

Следващия път, като ходя на подуенския пазар ще накупя сомчета ;) тогава ще проверя и за корали, там би трябвало да са по-евтини, въпреки че в този магазин са директни вносители. На подуене последно видях корал ветрило, много фини и доста запазени отломки.

От тази белина коралите малко по малко ще се "стопят", като първо цветните ще загубят готиния си цвят.

Доклад от следобеда...

Да ти кажа тва момче се оказа прав с тая белина! За справка като по рекламите хахаха:

ПРЕДИ - СЛЕД

Не се бях замислял за цветовете, но виж как светнаха и другите: 1, 2, 3, 4.

Сега съм ги оставил да съхнат на терасата и мисля цяла нощ да киснат във ваната във вода...

Страх ме е да ги върна обратно веднага...

Относно коралите и сомовете - действай смело - с теб съм

/оф - ние с Aquila яко се развихрихме в тая тема :punk Къде се загубиха другите акваристи? Да не се уплашихте нещо? хахах

Искам да попитам дали някой има повече информация за новият магазин за аквариустика който ще се отваря до завода на кока кола и е собственост на някакъв румънец.Имам информация че ще отваря на 13 този месец но не съм сигурен

R_a_p_t_o_R, убиваш ме с тези корали :) . Наистина са красиви, но не съм свикнал да ги виждам в сладководни аквариуми. Миди и рапани също, но всеки с вкуса си. Важното е теб да те кефи! Сомове също не харесвам. Харесвам стадни рибки като неонки, данио. Чисто черни скаларии също и много други, разбира се. В един аквариум най-много ме радва зеленината. Без нея аквата е като кутия с вода. Сигурен съм, че след време ще си направя растителен аквариум, е, дано да е като този, но още разучавам системите за СО2.

Искам да попитам дали някой има повече информация за новият магазин за аквариустика който ще се отваря до завода на кока кола и е собственост на някакъв румънец.Имам информация че ще отваря на 13 този месец но не съм сигурен
Щяло да е хипер маркет с ВСИЧКО. Пича има десетина магазина в източна Европа.

Мерси за информацията jojo този аквариум го видях в българска аквариумна инциклопедия и сега човека се оплака че е хванал водорасли аквариума е 60 литра.Мисълта ми е че такъв аквариум се поддържа мн трудно.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...