Jump to content
BulForum.com

RJ-45+UTP

ZGAN

Recommended Posts

nachi za 100mb se pozlvat 4 jichki ili 2 dvoiki koito se slagat na 1 2 3 i 6

kak se polzvat i 8te jichki na kabela ?

Speshno e edin vid.Ama me interesuvat po cvetove kak sa a ne nqkvi shemi da mi davate iz neta.

По стандарт се ползват само четерите жички които изброи. Другите 4 са резервирани за телефония: в смисал можеш по един кабел освен мрежата да пуснеш и телефона към съответното работно място. Това е доста удобно тъй като телефонната централа и switch-а се слагат на едно място, кабелите се разчленяват като четерите кабелчета отиват към patch панел-а и оттам към суитча а другите към централта. Тък като са 4 имаш възможност да пуснеш ISDN или обикновен телефон съответно използвайки 4 или 2 жички по RJ11 стандарта. :)

Послепис: точно за цветовете не съм много сигурен но едва има голямо значение тъй като реално двата сигнала не си пречат пъй и за телефона не е чак толова важна скоростта на трансфер при което и са допустими по-големи шумове.

Aбе аз преди исках да пускам телефонен сигнал по утп (докато си върви мрежата), ама не се получи. Май 4-те свободни кабела са за екран, иначе става мацаница :)

Май 4-те свободни кабела са за екран, иначе става мацаница  :)

Ммм... Не.. :D :devil

Отнсно розетките - продават се такива с 2 женски букси RJ45 и RJ11 (колко еротично ;) )

така по лесно ще разделиш кабелите по цветовете които обикновенно са нанени на розетката.

А може да се ползват и за захранване на суитч ако на мястото където е поставен няма такова

А може да се ползват и за захранване на суитч ако на мястото където е поставен няма такова

Да, мисля че им викаха - Power Injectors, така че даже ги продават готови.

Aбе аз преди исках да пускам телефонен сигнал по утп (докато си върви мрежата), ама не се получи. Май 4-те свободни кабела са за екран, иначе става мацаница  :)

Не става никаква мацаница. 4,5,7 и 8 са свободни и могат да се ползват за телефония, както и за захранване (PoE - Power over Ethernet).

Екранировка няма (говорим за UTP). Смущенията се изгнорират, благодарение на броя нявивки на единица разстояние - затова кабела се нарича още усукана двойка.

Ето една ясна схема на правия и кръстосания (cross-over) стандарт:

ethcable03.gif

Да, мисля че им викаха - Power Injectors, така че даже ги продават готови.

Единия чифт може да се изпозва и за факс, а и ако жичките се разделят в двойна розетка с един кабел можеш да вържеш два компютъра в мрежа (удобно е при увеличаващ се брой компютри и вече съществуваща мрежа) :)

Е и аз да добавя за екранировката:

Използва се FTP кабел чието фолио в единия краи се свързва към метален а RJ-45 конектор и ако и мястото къде се пъхва този метален конектор е метализирано(ако не е се губи смисъла) работата заспива

Само едно уточнение. Тези неща са валидни за 10Base-T и 100Base-TX стандартите.

За гигабит (1000Base-T) и за някои други 100 Мб/с стандарти тази схема е невалидна, защото използват всичките 4 чифта, т.е. 8 проводника на кабела.

Аз като се мъчих преди година да пусна телефонен сигнал не се получи, мрежата (PC-PC) или падаше или беше адски бавна, а телефонния сигнал беше с лошо качество.

Я вижте ТУК

4.3.3 100Base-TX

100Base-TX supports a 100 Mb/s transmission rate over two pairs twisted pair cabling. It uses one pair of wires for transmitting data, and the other pair for receiving data. The two pairs of wires are bundled into a single cable that may often include two additional pairs of wires. If present, the two additional pairs of wires must remain unused since 100Base-TX is not designed to tolerate the "cross talk" that can occur when the cable is shared with other signals. Each end of the cable is terminated with an 8 position RJ-45 connector, or "jack".

Аз като се мъчих преди година да пусна телефонен сигнал не се получи, мрежата (PC-PC) или падаше или беше адски бавна, а телефонния сигнал беше с лошо качество.

Я вижте ТУК

Този cross talk на практика не може да се получи при телефония и по-надолу в същата страница си пишат точно за комбинирането на телефония с данните. В твоя случай просто е имало някакъв друг проблем - кофти кримпване или нещо подобно, защото аз лично доста комбинирам телефония с 100Base-TX без никакви проблеми.

ami hubavo.Ami kak togava 6te pusnite 1GB po kabela ne e li s 4 usukani dvoiki

Никак и точно за това стана въпрс малко по-нагоре ;)

Ne stana taka:

Sega ot ednata strana jichkite sa

Бялозелено | Зелено | Бялооранжево| и на шесто краче | Оранжево|

ako ot dvete strani sa po tozi nachin se vruzva pc kum hub a me intereseuva kak da vuja ot drugata strana 4te jichki za da stane krosnat kabel toest pc kum pc ? ei tva me itneresuva spestete si vsqkvi likove i tupi obqsneniq na angliiski ne mi varshar rabota

Ne stana taka:

Sega ot ednata strana jichkite sa

Бялозелено | Зелено | Бялооранжево|  и на шесто краче | Оранжево|

ako ot dvete strani sa po tozi nachin se vruzva pc kum hub a me intereseuva kak da vuja ot drugata strana 4te jichki za da stane krosnat kabel toest pc kum pc ? ei tva me itneresuva spestete si vsqkvi likove i tupi obqsneniq na angliiski ne mi varshar rabota

бяло-оранжево, оранжево, бяло-зелено и на шесто - зелено ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...