Jump to content
BulForum.com

Kak se e rodil Tux (simvola na Linux)

Lucky13

Recommended Posts

Za tezi koito ne sa 4uvali,Tux e onzi 4eren malak pingvin,koyto vijdame navsyakade po linux distota i websaitove,Toy e universalniya simvol na Linux.

Napravih prou4vane s informatsiya kak se e rodila ideyata za nego i namerih dosta saitove posveteni na nego.

Da zapo4neme s ofitsialnia sait na Tux:

http://www.babytux.org/abouttux.php#q1

Eto ya palnata istoria kak se e rodil:

http://www.sjbaker.org/tux/index.html

A tova sa dva websaita posveteni samo na tux i razvitieto mu kato filmova zvezda:

ascii art:

http://www.informatik.uni-freiburg.de/~die...ciipinguin.html

Tux! Gallery:

http://lwn.net/Gallery/

--------------------------------

osven tova se interesuvam ot edno kasometrajno animatsionno plastelineno film4e s Tux v glavnata rolya.Taka i ne uspyah da si go namerya da si go svalya.Ako nyakoi ot vas ima informatsiya za nego,molya kajete.

Sa6to mi se iska tazi informatsiya da bade dostapna za bulgarite koito ne znayat angliyski.Za tova smyatam da napravya Tux Fensait na Bg i angliyski.Molja ako nyakoi ima jelanie da pomaga ,da se obadi.Az moga da preveda vsi4ko,no slabosta mi e 4e ne sam sviknal s bg klaviatura i 6te mi otneme godini da go napi6a,za tova si tarsya pomo6t.Az 6te napravya sayta s glyamo udovolstvie.O6te ne sam re6il kade da go (free) hostna,no imam poznanie kak da go napravya i uploadna.

ArrRR :pirate

Аз пък не я знам и ми е интересно.Става ли да помагам с граматиката на българския ;) - поне за това ме бива :)

Аз не съм запознат с линукс и тъкс и ми е интересно да разбера как е създаден :allien

Този филм е задължителен за теб ,както и за всеки който иска да научи нещо интересно за  linux

6te go gledam nqkoi put :)

:) super.6te gledam tozi film!Sega si go teglya.

Vijdam 4e ima entusiasti za websaita za istoriyata na tux,kadeto e hubavo da vmaknem i malko za tova kak se e rodil linux,koy e tozi torvalds.

Tova koeto mi e nujno sega e pomo6t i savet za websaita.Ot dneska 6te zapo4na da go pravya na moyata linux kutiya,izpolzvayki GIMP za grafikite,NVU za napisvaneto i uploadvaneto mu i mi tryabva free hosting.Spryah se na

no se 4udya dali da ne go hostna na nyakoy BG sait.Ako datata stava da raboti s ftp programa,moje i tama,no iskam da se vijda i ot izvan bg,tuka datata ima ograni4enie...za tova 6te mi e nujen drug.Osven tova mislya da e na TK (free domain),poneje ako se registriram na .bg 6te tryabva da pla6tam...

Nabral sam vsi4kata nujna informatsiya za tux i za torvalds,imam opit v web design,sega samo mi e nujna pomo6t s tova i bg fontovete,malko predlojeniya i idei sa6to-sega e momenta na vseki koyto obi4a svoya linuks da napravi ne6to za da se populyarizira v bg.Ste predloja saita si na Linux-bg saita ako go dokaram do kray... :lol:

Този филм е задължителен за теб ,както и за всеки който иска да научи нещо интересно за  linux

М'да филмчето е поучително даже и за чичо Били и първите ми стъпки :pirate се споменава :) Гледайте го

dobre.

I az gledah film4eto i tryabva da si priznaya 4e me vdahnovi dori o6te pove4e da napravya tozi sayt.

Obe6tavam da zapretna rakavi.Vseki e svoboden da dobavi predlojenia i idei.

Da se ima predvid 4e vsi4ko tryabva da bade podneseno v na4in,koyto istinski da razbudi lyubopitstvoto na vseki s Windoze kutiya.Mislya da napravya i ne6to kato galeriya ili forum,kadeto horata mogat da slagat snapshot ot desktopa si i da se fukat yako,hehe.

Smyatam za image host da izpolzvam Imageshack.us(i e na linux server)

Eto ya glavnata mi tsel:

Mnogo hora v BG se strahuvat ot linux,poneje ne znayat kolko mnogo predlaga,v kakvo golyamo ka4estvo i kolko naistina 4ove4na e ideyata na open source-to.

Horata si mislyat 4e e truden za instalirane,sku4en i takviz drugi ne6ta,koito me vbesyavat.

Iskam tova da se promeni,iskam da go postigna,sazdavayki edin zabaven i informativen sayt,koyto 6te gi izpalni s lubopitstvo,6te im pokaje polojitelnite mu i naistina prevazhojda6ti windows ka4estva.

Ne samo az 6te go napravya.Iskam vseki koyto ima jelanie,NVU(www.nvu.com)na linux kutiya i svobodno vreme i pone malko opit da se vklu4i v tova na4inanie. :)

Vseki koyto jelae 6te polu4i ftp usera i password-a.Tryabvat ni samo hora,na koito moje da se vyarva.

Netroobg e vatre,toy 6te nameri dobar host(makar 4e poznavam dosta free-hostove).

Tryabva da se organizirame,vseki 6te pi6e svoya html stranitsa(1 ili pove4e) i tya 6te bade up-nata.

Az 6te se zaema s nabirane na informatsiya.

Идеята е добра. Интересува ме как ще стане организацита? Щото, както викаш всеки да прави по някоя страница....това трябва да се контролира и насочва, все пак сайта трябва да лежи на определен стил, а не да стане като индианско знаме :) Аз съм навит, стига да е сериозно начинанието :)

Съжалявам но чак сега видях ,че няма субтитри към филма така че заповядайте

ПП нарочно не съм използвал едит тъй като след моя пост има доста мнения и най вероятно никой няма да го види съжалявам ако задръствам темата

sega parvo tryabva da znaya koy e navit i moje da pomogne.

Ostanaloto e plana i kak 6te se podrazdelim.Mislya 4e e nay dobre vseki da se zahvane s dadena 4ast na websayta i da zapo4ne po dadena zada4a.

Az moga da prevedya teksta,nyakoy drug da go napi6e s bg fontove,6te naslagam nujnite kartinko za da mu predam nyakaf vid,6te sloja linkove kam zabavni ne6ta(ne iskam da se vzemame na mnogo seriozna,iskam da e zabaven i za nas i za drugi koito go vidyat)svarzani s linux,interesni facti i tn.

Za sega e dobre da zapo4neme s izbor na hostinga,imeto(moje da e na dot.tk-free domain name),

Texta koyto 6te bade podbran za prevod i redaktirane(ako znaete nyakva interesna iformatsiya za linux,no ne prekaleno dalga,prosto i dayte Copy i ya pastnete tuka,ili moje da mi ya linknete)

6te imame zabavni kartinki s tux,moje bi tux fanart,tux komiksi i tn.Iskam da e interesen i na detsata,iskam kato vidyat pingvina,vednaga da zapo4nat i te da se interisuvat.

Razbirate me,nali-tryabva ni dobar podbor ot informatsiya,ne v prekomerni koli4estva,tryabvat ni interesnite facti,tryabva ni da vmuknem mejdu redovete text po nyakoya hubava kartinka i drug gotin link kam flashka(imam dosta s tux) :rolleyes:

Tova e,ako nyakoy nameri ne6to naistina gotino kato istoriya ili info,vednaga da si kaje,predi da sme go zapo4nali. :tongue

Az sa6to moga da risuvam dobre i moga da se zahvana s podrobnostite.Ako ima hora s dobar angliyski i interes,molya da se vklu4at.Kolkoto pove4e pingvina rabotim,tolkova po-gotino i naistina interesno 6te stane za detsata i horata koito ne sa 4uvali za linux(osobeno v 4ata e palno s takiva) :lol:

Ima bg sabirane za linux v plovdiv vsyaka godina.Moje i nego da spomenem.

-------------------------------------------------

a,za filma-blagodarsko za subtitrite.Prepora4ah filmi4eto na vseki koyto poznavam.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...