Jump to content
BulForum.com

Обесването на Левски

George_131

Recommended Posts

Че Левски е икона,че е свято нещо е ясно.Не случайно му казваме 'Апостол'.Но друг е въпроса колко реалистични са били идеите му за Освобождението......Почти такива като тези на Раковски:"Вдигане на въстание във Велико Търново,което да вкючва 150 000 души.Те да се насочат към Варна,където въстаниците трябвало да набраяват 500 000!!!

Лекичко съм засегната от тези думи...

Нека като за начало кажа, че етапите, през които преминава революционната идеология са три-Раковски, Левски и Ботев.

Раковски-революция, подготвена отвън, която да вдигне българите на масово възстание

Левски-революция, подготвена в пределите на България и изграждане на Вътрешна революционна организация.

Ботев-революция, подготвена отвън и отвътре.

Аз смея да твърдя, че революционната идеология на Левски бележи истинска РЕВОЛЮЦИЯ в революционната ни идеология :) . Ако ви е интересно, мога да отделя няколко часа, за да обясня в какво точно се отбелязва тази Революция и какво всъщност означава тя. А колкото до реалистичност на идеите му, аз съм сигурна, че ако не е бил направен компромисът центърът на революционната подготовка да е извън пределите на България, то историята щеше да е доста по-различна и Априлското възстание най-вероятно нямаше да завърши с такъв неуспех...Но за такива неща не се говори. Историята си е история.

По темата се въздържах да пиша, защото цитираният ст.н.с. към БАН явно е трябвало просто да напише нещо... Вярно е, че изказва предположения, но прекалено грозно си играе с фактите. Нормално е да се приема, че Васил Левски не би могъл сам да създаде цялата организация на ВРО, което между другото за мен е просто непосилно. Нормално е и неговите съратници да са били мислени за самия него, защото самото му име е било като фолклор, но това съвсем не означава, че той се е подпирал някъде, докато други вършат неговата работа. Аз съм абсолютно съгласна с cheese по отношение на значението на делото на Левски.(Твърденията на Н.Хайтов са доста оспорвани от повечето сериозни историци)

@George_131, защо не посочи името на книгата на този човек, пък и годината на издаването й...

• 2 weeks later...

juji това мисля че го имаше някъде в някой учебик по история или "големите книги" по история на България май ама не съм сигурен.

В интерес на истината Левски го свързваме с много идеи и нищо чудно да е имал и двоиници. Не съм чел това голямо писание увод, но от коментарите разбрах за какво става дума. Левски е икона на Българския народ. Не е хубаво да се гаври с нея. Снимките не са първо качество. Учудвам се незнам може някой вече да е писал но преди година(така мисля не повече от 2 години) стана известно че по тогавашните закони на Османската имерия Левски бил обесен незаконно. Един тъжен факт някои от по-младите свързват името Левски с футболния отбор Левски и с нищо друго.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...