Prestor Posted February 22, 2005 Share Posted February 22, 2005 Та засега съм на ХР, но много ми се иска да пробвам що за животно е туй линукса . Трябва ми дистрибуция, с която да не срещтна големи трудности. Компютъра ми е с: CPU: Celeron 2GHz RAM: 256 DDR 333Mhz HDD: 30 GB Video: GeForce4 MX 440 Та притеснява ме дали ще мога да си инстална лесно картата и другите джунджурии по компютъра без 2-3 дена да се мъча да търся драйвъри. Най големия зор ще е принтера ми май че ми е от втори клас (1993-1994) Epson LX-1050+. Относно софтуера който ще ми трябва в началото (другото ще си намеря с времето) офис пакет от рода на МС офиса читав компилатор на С++ Мисля, че най подходяща за мен ще е дистрибуция с графичен интерфейс като за начало. А и между другото ще ми трябват и малко напътствия за инсталацията и настройките в началото. Мерси за всичките съвети и се извинявам за безпокойството. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted February 22, 2005 Share Posted February 22, 2005 За начинаещ би било най - добре да се пробваш с Fedora, Suse, Mandrake. С принтера съм почти сигурен, че няма да имаш проблеми. За офис пакет може да ползваш OpenOffice. Компилатори има колкото искаш за линукс. Това ще ти е най - малкия проблем . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathzone Posted February 22, 2005 Share Posted February 22, 2005 За начинаещ би било най - добре да се пробваш с Fedora, Suse, Mandrake.С принтера съм почти сигурен, че няма да имаш проблеми. За офис пакет може да ползваш OpenOffice. Компилатори има колкото искаш за линукс. Това ще ти е най - малкия проблем . <{POST_SNAPBACK}> Knoppix това е изборът! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlado Posted February 22, 2005 Share Posted February 22, 2005 wzima[6 suse mandrake ili fedora stoto se instalirat lesno i si gi razglrvdash i koeto te nakefi na nego se spirash pone za mandrake si spomnqm 4e imashe super gotina instalaciq ako na fedora e kato na red hat syshto e neveroqtna a na suse move da si izbere6 bylgarski i instalaciqta si proti4a na bylgarski Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted February 22, 2005 Share Posted February 22, 2005 Knoppix това е изборът! Не става въпрос за live cd. a na suse move da si izbere6 bylgarski i instalaciqta si proti4a na bylgarski И на Mandrake също може на български. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prestor Posted February 22, 2005 Author Share Posted February 22, 2005 Не държа да е на български мисля че дотолкова ще се оправя . Кога се прави партишън за линукса (ще работя и с линкс и с ХР заради нашите и брат ми). Засега диска ми е разделен на 2 части 1-вата 10ГБ за ХР-то, 2рата 20ГБ за квото ми дойде на акъла. Та от втората мисля да резна малко място за линукса. Колко ГБ трябва да е то и мога ли да го направя без да загубя информация? И най-важното как да направя цепенето? ПС. Сорка за тъпите въпроси ама нали за тва сме си ламетата А и как стоят нещата с кирилицата?... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlado Posted February 22, 2005 Share Posted February 22, 2005 Не държа да е на български мисля че дотолкова ще се оправя . Кога се прави партишън за линукса (ще работя и с линкс и с ХР заради нашите и брат ми). Засега диска ми е разделен на 2 части 1-вата 10ГБ за ХР-то, 2рата 20ГБ за квото ми дойде на акъла. Та от втората мисля да резна малко място за линукса. Колко ГБ трябва да е то и мога ли да го направя без да загубя информация? И най-важното как да направя цепенето? ПС. Сорка за тъпите въпроси ама нали за тва сме си ламетата А и как стоят нещата с кирилицата?... <{POST_SNAPBACK}> 2.5 gb sam mu otdelil na suseto az ama zavisi ,ne e mnogo dostaty4no ako installna mnogo software i napylan do 99% harda mi se skpava mnogo qko kde-to otdeli mu edno pone 5 gb da ima mqsto dali ste go zapylnish ili ne wse taq kato prawish instalaciqta mu otdelqsh zadylvitelno mqsto za swap file 250 mb trqbwa da e dostaty4no a drogoto si e za linuxa i si podbirash programite koito iskash. typoto e 4e te se podbirat edwa li ne edna po edna movesh da ograni4ish ako iskash mnogoto programi s ednakwo prilovenie kato mnogoto widowe audio playeri no kato mu dadesh 5 gb edwa li ste ti se nalovi ina4e pylna instalaciq na edno suse(dori i po straite kato 6.nesto deto e na dvd {6.3 na dvd imam u nas} ili na 5 cds naprimer) move i nad 5gb da e.imai predwid 4e ako iskash da pishesh a ne samoi da 4etesh trqbwa drugite partitishani da sa na fat stot as sam na NTFS na 80gb hard i mnoo se draznq 4e ne moga da pisha v/u nego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted February 22, 2005 Share Posted February 22, 2005 Ето тук доста сме коментирали, прочети: http://www.warez.ru/invision/index.php?showtopic=26603 А подробни напътствия за инсталация и настройки не очаквай, много са нещата. Няма кой да ти казва на петия въпрос от инсталацията какво да натиснеш. Ако искаш наистина нещо добро, да, сложи си линукс. Но задължително прочети туйти онуйти преди това. В гореспоменатата тема има линкове към сайтовете на по-големите дистрота, във всеки един от тях пише как точно се инсталира и конфигурира дадената дистрибуция. И отсега един съвет - изплозвай Search-а на форума. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prestor Posted February 24, 2005 Author Share Posted February 24, 2005 И отсега един съвет - изплозвай Search-а на форума. Мерси имам го в предвид но просто в онази тема четях и не разбирах общо взето за какво се говори... Много благодаря за всички мнения и препоръки. Един приятел ми каза да скачам направо на Slackware и той щял да ми помага... да се надяваме че ще се справя... ПС: Темата вече може да се затваря, мерси за помощта ма всички и се надявал да не съм наспамил много... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.