Jump to content
BulForum.com

ЗА или ПРОТИВ bg evro-то

Yorkie

Добре ли ще повлияе според вас поредната тъпотийка, свързана с книжните знаци?  

130 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

cheese,ти си роден оратор,човече!Изказването ти е супер!

Та по темата.ЗА,естествено.Това си е едно огромно финансово улеснение.Тук няма нужда да пишете "ама мен к'во ма боли,че навсякъде в Европа има едни и същи пари,аз живея в България и ми тряят само левове".Защото,ако на вас не ви трябват евро на шефовете на майките и бащите ви им трябват,за да купуват и продават на европейските пазари.

Цените само щели да станат в евро,ама заплатите да си останат в левове.Бреееей,че велика мисъл.Аз пък що си мислех,че след като приемем еврото вместо 30 лв на ЕК,ще плащам 15 ЕU?И 1000 лв заплата става 500 ЕU,все едно си в чейндж бюро-има си курс,по който се обръщат парите-вие като дадете в чейнджа 10 лв.,да не би да ви дават 10 EU срещу тях?!

Що се отнася до проблемите в икономиките на Франция и Германия,чувал съм,че те са характерни и за повечето останали страни от Европейския съюз в момента.И недейте вкупом да казвате "Ми да,то заради еврото е така!".Не забравяйте евтиния долар,не забравяйте петрола,не забравяйте новоприсъединилите се страни с доста по-изостанали икономики от тези на старите членки.

И накрая за загубата на идентичност и патриотичните му глупости.Аве това са пари в края на краищата.Целта им е да служат на икономиката,а не да оформят нашата национална идентичност.Плюс това не виждам нищо предателско,ако в края на краищата извлечем полза от еврото.По-добре полезно евро отколкото безполезен лев!

Браво на M-Star! Позволи ми да ти стисна виртуалната ръка :) На мен ми омръзна такива теми да се разискват от разни интелектуалци и патриоти дето мама и тати им дават пари за цигари. Всеки който се е сблъсквал с Европейските пазари е достатъчно наясно от ползата от единната валута. В момента всички фирми продаващи в Европа така или иначе работят с Евро. А после банката ги удря в третия знак... Да не говорим за хилядите ужилени от Change бюрата. Еврото решава всички тези проблеми.

• Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Za nas bulgarite i za na6ata strana mai 6te e po-dobre da priemem EVRO-to za valuta,6tom 6te stavame 4ast ot ob6tia evropeiski pazar ,sledvaiki primera na pove4eto strani 4lenki na evrosaiuza.Ta nali zadaljeniata i iziskvaniata sa ednakvi za vsi4ki strani kandidatsva6ti za palnopravno 4lenstvo,taka i Bulgaria ne pravi izklu4enie,i 6tom iskameda sme 4ast ot obedinena Evropa 6te trqbva da sledvbame nqkoi ustanoveni pravila.Razbira se izlu4enia sa6testvuvat,Velikobritania naprimer zapazi nacionalnata si valuta,no tq prestavlqva ogromna,i ot svetoven ma6tab ikonomika,,i sigurno moje da si pozvoli podobna "glezotia"

A 6to se otnasq do 4lenstvoto ni v evro saiuza,po vajen,spored men,e vaprosa dali na6ite upravnici uspqvat po nai-dobria na4in da za6titqt interesite na stranata ni,i kak 6te se usvoiavat miliardite evro subsidii,koito 6te polu4im sled prisaedinqvaneto ni.

no kato gledam kakvo stana s AEC Kozlodui,zakona za zemqta,bulgartabak,i drugi strategi4eski elementi na ikonomikata ni..............!!!!!! Tuk ostavqm komentarite i razmislite na Vas !

P.S. ne pretendiram za expertno mnenie,ne sam ikonomist !!!

Ся да ви обясня за инфлацията!! При еврото неможе да се появи инфлация само в една страна, защото тя е международна валута!!

Alliance миналата година лятото бях във Франция, няма такова нещо Франк-Евро, всичките цени си бяха в Евро!! И тва е пълна глупост, като дойде еврото ще поскъпнат цените и заплатите ще изтънеят!! Плащаш 1 левче, взимаш 1 левче; плащаш 1 евро, взимаш 1 евро!! Все е тая!! Пък и единствения начин да се пооправи икономиката в тая МАЛОУМНА държава е да се влезне в Европейския Съюз, и да се внесат външни инвистиции!!!!!

И Много браво на M-Star, ако го бях прочел по рано само щях да го посоча за пример!!

Ся да ви обясня за инфлацията!! При еврото неможе да се появи инфлация само в една страна, защото тя е международна валута!!

Alliance миналата година лятото бях във Франция, няма такова нещо Франк-Евро, всичките цени си бяха в Евро!! И тва е пълна глупост, като дойде еврото ще поскъпнат цените и заплатите ще изтънеят!! Плащаш 1 левче, взимаш 1 левче; плащаш 1 евро, взимаш 1 евро!! Все е тая!! Пък и единствения начин да се пооправи икономиката в тая МАЛОУМНА държава е да се влезне в Европейския Съюз, и да се внесат външни инвистиции!!!!!

И Много браво на M-Star, ако го бях прочел по рано само щях да го посоча за пример!!

За Франция Alliance е абсолютно прав, дълго време след въвеждането на еврото всички цени бяха и във франкове, за да могат хората да се ориентират. А колкото до инфлацията:

Официалният фиксинг на БНБ за еврото е фиксиран и е постоянен заради валутния борд и е 1.95 лева за евро! Т.Е. не е 2 лева за евро. Това означава, че при въвеждане на еврото цените ще се изчисляват при курс 2лв. за евро + закръгляне в полза на продавача, а заплатите по официалния курс на БНБ. Следователно инфлацията ще е поне 2.5-3%, а към това трябва да прибавим и нормалната за България годишна инфлация от минимум 2-3%. Стават 6% за годината, в която ще приемем еврото и това е минималната инфлация! Не съм икономист, но както виждате аритметиката е много проста, а може би икономистите ще са доста по песимистични. Въпреки всичко аз съм ЗА еврото, зашото то е т. нар. необходимо зло.

Уважавам всяко едно мнение,но аз си изказах позицията.Emchodt,както веднъж казах-живях една година там и мога смело да твърдя,че мнението на францизуте по отношение на еврото си остава негативно,заради УВЕЛИЧЕНЕТО на цените.И едно простата аритметика=1 евро е равно на 6,35 франка,цената на стоката се повишава заради печелбата,която производителя трябва да отбележи.Тоест,ако в "Карфур" едно шампанско е струвала 18 франка(което разбира се не е възможно),то неговата цена в евро ще бъде около 4-5 евро.НОрмалното повишаване на цените.НО ако френската икономика била готова,то нашата не е.Преди един месец бях на среща с министъра по европейските въпроси на Словакия и на България...Там стана въпрос за еврото и тяхната икономика след влизането им в ЕС.Той отговори следното:"в момента нашата икономика изнемогва поради високите изисквания на съюза и намеренията ни да въведем евро,но се надявам,че с помощта на чуждите инвестиции ще успеем да се възстановим до 2009".Нямам против еврото,напротив,с него ще се пълноправни членове на ЕС..Но не забравяйте,че не всички страни от ЕИО са с евро и трябва да се замислим защо...???

Официалният фиксинг на БНБ за еврото е фиксиран и е постоянен заради валутния борд и е 1.95 лева за евро!

Може би доста от вас не знаят но никой няма да ни даде да ползваме Евро веднага след присъединяването ни към Съюза (тва го каза лично Миглена Кунева). Докато дойде времето на еврото у нас нещата доста ще се променят - може към добро може и към лошо. Може до тогава да се разпадне Съюза (малко вероятно), но може и да се пооправи икономиката на държавата ни и да падне то валутен борд. Така че излишно е да се притеснявате какво ще стане като дойде Еврото - икономиката ни все още не е достатъчно силна за да понесе тази смяна.

А ползата от еврото е много голяма. Единна валута за целия Европейски Съюз. Отиваш си примерно в Германия и въобще не се занимаваш с обменни бюра и такива глупости. Вадиш си портфейла и си плащаш. Другата добра страна е че при разни договори на отделни фирми никой няма да си закръгля в своя полза. 3000 евро са си 3000 евро, а не са 5867.49лв. Никой няма да ти поиска 5867.49лв. Директно ще ти каже 6000 лв. Тук разликата е 132.51лв, а я си представете ако сделката е за 600000лв????

Аз също бях на тази среща, за която говори Alliance, и наистина се повдигна този въпрос. Както казах за еврото е нужна силна икономика. Никой няма да ни го даде ей така щото сме в "Европейския Съюз"

Ех, само да ни се работеше....

Въпреки че сега като се замисля ние сме някакви уникални типове - хем сме свръх мързеливи, хем по някакъв начин правим страхотен напредък, хем сме винаги недоволни... Само ако ни се работеше...

Не можеш да говориш така за всички :excl: Не знам за теб и за твоите родители, но моите се скъсват от работа, прибират се в 9-10 часа за да може някой хора да си клатят краката(нямам предвид теб или родителите ти, защото не ви познавам и не мога да ви съдя) и някой като теб да каже че сме "свръх мързеливи". Е тук грешиш много.

Може би трябва човек да погледне лекичко към икономическата история на други държави минали по нашия път много отдавна. Хич не обичам неподготвени изказвания. Към която и държава да погледнете, дори и към нашата, ще забележите безспорния факт, че почне ли да се говори за печатане на нови парични знаци, значи нещо доста сериозно куца в икономиката и. Това в България си е нормално. Отиваме към Европаааа, Ураааа българи юнаци. Ето вече и евро ще си имаме, гъзарска работа. Питайте англичаните какво мислят за еврото, те ще ви го обяснат по-добре от мене. Да споменавам ли факта, че инфлацията расте въпреки валутния борд. А факта че се печатат все по-нови и по-нови серий от сегашните парични единици дали да го спомена. Ама не бе то това не е инфлация. просто ги печатат да не си цапаме портфейлите със стари банкноти. Европа здравей, да ти ............. !

The government takes our money and now they want to take our independence! We should not join!!!

NO we should not join it will take the Great out of Britain. People are fed up of being ripped off.
If we join now we'll just be subsidising France and Italy's huge social spending deficits. France already lives on EU subsidy: Lets not write them a blank cheque!

Should Britain join the euro?

ne mani gi tiq evrota leva i tva e  za men az si padam rodolubec i za tva

Аман от родолюбци!

Независимо дали Ви харесва или не - евро ще има! Ще се въведе в България, ще се въведе и във Великобритания! Каквото и да си говорим + > -. Колкото и да се опъват англичаните, всичко е въпрос на време! ...but this country wants to 'wait and see'... Колкото по-рано се въведе еврото (независимо от 'икономическия стрес'), толкова по-бързо ще се адаптираме и ще започнем да извличаме ползите от единната валута.

Вярно е че ще е много по-добре със еврото,защото е стабилна валута,но нещо съм против въвеждането й.Обичам си левчето :)

Нагоре прочетох няколко поста,в които се споменаваше Великобритания и тяхната лира.Да ме извинявате,ама да се сравнява бъгарския лев с британската лира е меко казано неуместно.Не забравяйте,че когато сме започнали да печатаме първите си левове,Великобритания е била господар на половината свят(империята,в която слънцето не залязва).И понеже още са ми пресни някои цифри от Стопанската история-края на XIX век Англия дава 21% от световното промишлено производство и осъществява 1/3 от световния търговски стокооборот.Иначе казано-икономиката и валутата на Великобритания са нещо много повече от някаква си икономика и валута на някакви консерви,които си държат на националността.Британската лира е световна валута-една от няколкото-Британска лира,Щатски долар,Евро,Японска йена.Така че изчезването на лирата ще има най-голямо влияние от изчезването на която и да е друга европейска валута и трябва най-внимателно да се подходи с нея.

Иначе пак по темата.Помислих малко,защо еджеба това хубаво нещо еврото може да има толкова лошо влияние.И стигнах до следния извод-освен ако държавата не е във валутен борд като нас,курса на валутата й строго следва развитието на икономиката й.За съжаление не съм чак толкова умен още и не знам как точно реагира курсът на валутата спрямо развитието на икономиката.Но това не е толкова важно.По-важното е,че курсът на единната европейска валута ще следва промените в икономиките на най-развитите европейски икономики-примерно Великобритания,Франция,Германия.И същият този курс няма да се влияе толкова от икономиката на Литва и България да речем.А икономиките на големите и на малките са мнооого различни и това всички го знаем.Т.Е. курсът на еврото ще варира в следствие и в полза само на по-големите и против по-малките(те просто няма как да му влияят).Аз така мисля,вие какво ще кажете за това?

И накрая,chistacha и Alliance,я дайте малко повече инфо за тия срещи,на които ходите ве!По каква линия присъствате на такива международни срещи?

Просто министърът на Словакия и г-жа Миглена Кунева искаха да се срещнат с ученици и студенти от Пловдив за да поговорим за Евроинтеграцията, какво печели България и какво би загубила в този процес и годините след присъединяването ни.

Беше доста интересно, поне за мен, защото много неща ми се изясниха.

Е такава среща наистина си заслужава да се посети.(Не като среща на студентите от ПУ с Емил Кошлуков!)Макар че имам доста скептично мнение за изявите на политиците със студенти и ученици.Винаги съм си мислил,че на подобни срещи общо взето политиците се правят на много велики пред студентите и им говорят общи приказки.Всъщност на някоя среща,на която се взимат съдбовни решения,едва ли някога биха поканили ученици,студенти и репортери.А всичко останало си мисля,че е замазване на очите и опити да си трупат рейтинг.

Прав си относно важните решения и че никой не би поканил ученик или студент, независимо колко верни неща можа да каже, на среща на високо ниво. Но на тази среща нямаше само общи приказки и не се правиха на велики. Това ми направи голямо впечатление (все пак бях на първия ред :D )

Политиците това им е работата - да правят добро впечатление и да те накарат да им вярваш. Аз предпочитам да вярвам на историята. Тя поне е доказала че не греши.

Хора кой ви е излъгал за това евро уе!!!Все едно да махнем родния си език! Или напрао да се присайденим към някоя друга държава!!Кво ви става тва е супер нестабилна валута бе хора , колко си мислите че ще съществува тоя евро съюз аз не му давам повече от 10-15 години!Вие направо сте откачили как може да искате тая измислена валута кадето няма основа!

Хора кой ви е излъгал за това евро уе!!!Все едно да махнем родния си език! Или напрао да се присайденим към някоя друга държава!!Кво ви става тва е супер нестабилна валута бе хора , колко си мислите че ще съществува тоя евро съюз аз не му давам повече от 10-15 години!Вие направо сте откачили как може да искате тая измислена валута кадето няма основа!

То ЕС ,като се разпадне след 10-15години на нас ще ни е по лошо. Ти антипатриот или песимист си ?

колко си мислите че ще съществува тоя евро съюз аз не му давам повече от 10-15 години!

Неофициално съществува от 1951. Малко по-официално от 1957. Под това име от 1992. Прогнозата ти вече е невалидна. Не пускай еврофутбол...

Патриотче, би ли ни казал от къде черпиш тази информация? На базата на какво е този анализ? Това ли ти е родния език уе?

EU съществува повече от 50г. и навярно ще съществува поне още толкова, под една или друга форма! Незнам кой е откачения, но определено имаш нужда от разширяване на светогледа...и не само!

Патриотче, би ли ни казал от къде черпиш тази информация? На базата на какво е този анализ? Това ли ти е родния език уе?

EU съществува повече от 50г. и навярно ще съществува поне още толкова, под една или друга форма! Незнам кой е откачения, но определено имаш нужда от разширяване на светогледа...и не само!

Нямаш си и на идея колко съм се интересувал!!!Евро съюза е една измислена и много тъпа организация и това ще е само грешка ако влезем вътре!Просто толкова много сте заблубени че направо ми се плаче :cry

Неофициално съществува от 1951. Малко по-официално от 1957. Под това име от 1992. Прогнозата ти вече е невалидна. Не пускай еврофутбол...

Имам на предвид от 2005-2007 нататък а досега е съществувала за да се "противопостави" на соц страните!И все пак погледнете зад плоските политически заблуби които постоянно ви блъскат в главата , а ако неискате отидете и постройте статоя на онзи паша на ШИПКА!!Просто няма какво повече да ви кажа...просто помислете и не обръщайте внимание на "умните" ни политици!Всички знаят че от когато съществува БЪЛГАРИЯ войниците са оправяли много слабата ни политика!

Имам на предвид от 2005-2007 нататък а досега е съществувала за да се "противопостави" на соц страните!И все пак погледнете зад плоските политически заблуби които постоянно ви блъскат в главата , а ако неискате отидете и постройте статоя на онзи паша на ШИПКА!!Просто няма какво повече да ви кажа...просто помислете и не обръщайте внимание на "умните" ни политици!Всички знаят че от когато съществува БЪЛГАРИЯ войниците са оправяли много слабата ни политика!

А защо си хабиш нервите тук изобщо. Много добре знаеш че тук нищо не можеш да направиш. Така или иначе ще влезнем в евро съюза. След това ще приеме и еврото. Ако можеш да направиш така че да стане обратното, добре. Ама тука със сигурност няма да се получи. Тук можеш само да си постнеш мнението. Не се връзвай на хора, които се опитват да ти вдигнат нервите, при положение че дори и не ги познаваш.

Добре го измисли ама няма общо с истината...

Хахаха,затова е няколко годинки след създаването на тези страни ама ся да не говорим за минало(щото точно там ми е силата)!

Да се обоснова защо съм против ежро съюза

1.Всички знаете че приеха да може да се купува свободно замя от граждани НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ

2.Затварят или искупуват наред всички печеливши претприятеия , дори онези кадето искаха да копуват Булгартабак си признаха че след 2007 що навлязат в България и ще смажат конкученцията!

3.В момента ние нямаме никакво самочуствие че сме Българи :cry :cry :cry

А сме много по велики от доста държави и държавички и тряя да имаме истински самочуствие и да се гордеем да се наричаме БЪЛГАРИ , да се гордеем да викаме ураааа!

Следователно от всичко това може да се направи извот че без да се отворят отново печелившите предприятия без да има самочуствие във всеки един Българин и да се гордее да се нарича така няма да стане!Без да станем по работливи също , НО влезем ли в евро съюза НЯМА ОПРАВЯНЕ , те ще ни изкопуват земята ние ще ставаме все по бедни и по бедни когато ще стигне време че тък ще има земи само на чужденци и на царя(ама той за мен също е чужденец)а Българите вече няма да съществуват като народност!! :cry :cry

Сега много ще ме сметнат за Писимист(колко се надявам да съм такъв), но това е самата истина!! :cry

БЪЛГАРИ ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ И ПОГЛЕДНЕТЕ КАК ИСКАТ ДА ВИ ПРОДАДЪТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ!!!!!!!!!

Патриоте,май доста се отклоняваш от темата и говориш пълни глупости с извинение.И един съвет от мен-като си такъв голям патриот,научи поне как се пише правилно на родния език,че направо ме хваща яд като ти чета постовете!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...