Jump to content
BulForum.com

Блокиралият човек

Recommended Posts

Из "Фантастичните победи на модерната психология" - Пиер Дако

Да си представим човек, който не подозира за съществуването на радиовълните. Не подозира за съществуването на радиостанции и радиоапарати. Един ден му предлагат такъв апарат и му казват: „Ако включите щепсела в контакта, ще чуете музика." Човекът така и прави и чува музика. Очарован е. Не знае как става, нито откъде идва музиката. Знае само, че един жест е достатъчен. Да си представим сега, че човекът не се е променил през целия си живот. През целия си живот той слуша същия вид музика, същите гласове, същите думи, живее все в същия обществен и политически климат, все в същия географски климат. Без да подозира за съществуването на стотици други възможни радиостанции, гласове и мелодии...

Но ето че веднъж в дома му идва техник. Доволен, човекът му показва радиото си. Техникът се вглежда и забелязва, че апаратът е блокирал на Радио Париж. Установява също и повреден кондензатор. Техникът разблокира кондензатора. И изведнъж прозвучават стотици гласове, стотици мелодии. Целият свят нахлува изведнъж. Поразеният човек, изпълнен със съжаление по пропуснатото, започва да разбира: въобразявал си е, че живее с музиката на света, но се е лъгал...

Милиони хора приличат на този човек. През целия си живот са блокирали върху няколко идеи, върху няколко заучени мисли, няколко повтарящи се рефлекси... Не са осъзнали нито отправната точка, нито крайната цел. Не са осъзнали дори собствените си възможности. Всички те смятат, че живеят. А всъщност се въртят в кръг като риби в аквариум. Докато един ден някой техник...

Попаднах на това случайно, докато се ровех из нета и искам да чуя вашето мнение ;>

Съгласни ли сте, че има много хора, които строят замъци в небето и си мислят, че това е света? Съгласни ли сте, че има доста летящи хора, и много позьори и стойкаджии, както също и такива, които не разграничават фантазията с реалността?

и аз мисля че има ! даже познавам 2-ма ! с тях неможе да си каиш и една дума както хората ве човек ! те живеят в друга реаоност (като че ли ) ! мислят за савсе други неща :( аве има и съм много убеден !:)

Уау! Това е много яко. Аз мисля, че ежедневието ни кара да попаднем в една рутина, която може да се нарече блокиране. Жалко е как тя ни поглъща и ни обезличава, ограничва действията ни до един малък периметър. Човек попаднал в ежедневието сякаш все повече мисли машинално, съзнанието му се изпълва с едни и същи мисли. Поне според мен, може би по този начин съществуването му се обезмисля донякъде, особено ако тази рутина не води до някаква промяна(качествена).

Ако всички сме такива, кои са техниците?

Всеки и по малко техник и блокирал.Аз лично познавам много такива хора.Голяма част от тях са в това състояние благодарение на родителите си и тяхната мания(на родителите)към образованието.Даже и аз можеше да съм един от тях, но се появиха много хора и го предотвратиха.Те дори не подозират какво са направили за мен, както и аз не подозирам какво съм направил за тях!

Не мисля че има такива хора те по-скоро играят своята роля пред обществото.Всеки един такъв човек има поне един човек с който да се отнася човешки и когато този човек по някаква причина се махне едва тогава тези хора стъпват на земята

Хаха :D

Първо: нали знаете мъдростта: Знам, че не мога да преспя със всъчки жени на света, но мога поне да се опитам. ;)

Така че то по тази логика всеки е ограничен. Невъзможно е в рамките на един човешки живот да обхванем всичко.

Второ: автора хал хабер си няма от електротехника :)

Първо: нали знаете мъдростта: Знам, че не мога да преспя със всъчки жени на света, но мога поне да се опитам. ;)

Така че то по тази логика всеки е ограничен. Невъзможно е в рамките на един човешки живот да обхванем всичко.

Второ: автора хал хабер си няма от електротехника :)

aph3x to4no... :laughing:

Malko ili mnogo vseki ot nas e blokiral na razli4na skorost...

No vseki ima potencial na texnik ! :punk

sq az lo6o ne vijdam 4e 4oveka slu6a Радио Париж nali?

lo6o e ako e blokiral na nqkvo gadno "radio" ;)

nqmam protiv i az da blokiram primerno na "po4ivka na havaite"

Ако всички сме такива, кои са техниците?

emi na mene sa mi kazvali 4e syzdavam problemi

taka 4e ve4e ako vidq "повреден кондензатор" mn rqdko go kazvam :unsure:

ina4e i az za nqkoj drugi ne6ta pym moje bi sym zacepil - predpolagam tova e taka za6toto 4ovek namira sigurnost v povtorenieto na edni i sy6to B)

Ами хора всякакви, особено позьорте и стойкаджийте са много на мода за нещастие. Мисля че идеята на това нещо е да ни покаже че сме доста ограничени и вървим все по отъпканите пътища защото така ни е по лесно, не се втурваме да гоним дивото. Тъпечем все на едно и също място докато един ден осъзнаем че сме се обезличили, превърнали сме се в марионетки и роботи, пропиляли сме си живота..., може би от мързел, предрасъдаци че дори и страх. Придържаме се към общоприетите клишета

Аз съм така в много отношения.

Както и според мен не-малко хора. Това е масово явление, въпроса е, че повечето хора не го осъзнават :)

И аз съм голям мечтател и летя из облаците,а не гледам реалността...Приятелката ми много ми се ядосва заради това,че постоянно гледам през розови очила........

През целия си живот са блокирали върху няколко идеи, върху няколко заучени мисли, няколко повтарящи се рефлекси... Не са осъзнали нито отправната точка, нито крайната цел. Не са осъзнали дори собствените си възможности. Всички те смятат, че живеят. А всъщност се въртят в кръг като риби в аквариум. Докато един ден някой техник...

Попаднах на това случайно, докато се ровех из нета и искам да чуя вашето мнение ;>

Съгласни ли сте, че има много хора, които строят замъци в небето и си мислят, че това е света? Съгласни ли сте, че има доста летящи хора, и много позьори и стойкаджии, както също и такива, които не разграничават фантазията с реалността?

Аз нямам проблем да кажа "не"... няколко идеи?! няколко заучени мисли... такива хора няма... една от главните и най-важни характеристики на човешкото съзнание и самосъзнание е креативността и с помощта на тази креативност и езиковите форми... образуват неизброимо много мисли, идеи... създават се нови, преработват се стари. Също така абстрактност, човек борави с абстрактни понятия... дори и средата да не му предоставя нови теми... той сам си ги измисля...

Осъзната отправна точка? крайна цел?!? осъзнати възможности... философски поглед... според мен странен... една осъзнатост за начало и край - граници... а за възможности... никой няма никаква представа какви са границите на човешките възможности в някои отношения...

Pechenata, защо слагаш в една категория "летящи хора" и "позьори и стойкаджии"?

Точно ако нямаше хора с фантазия, които да се вживяват в нея и да проявяват креативност - тогава щеше да има застой... въртене в кръг и тн.

Това си е просто мое мнение надявам се, че никой не се е засегнал.

unufrii, аз до някъде мнението съм си го изказала след тая статия..

Вчера се скарах с една приятелка и се замислих не само за нея, ами по принцип за хората, които ме заобикалят и виж кво стана.. случайно попаднах на това ;> Странни са ми такива хора, които летят из облаците и изобщо са хал хабер с реалността, още по-странни пък са ми тези, които осъзнават че летят,обаче нищо не правят по въпроса, за да слезнат на земята.. заблуждават се, докато някой не ги бутне нарочно и тогава вече им е доста по-трудно ако мога така да се изразя..

И ако на някой не му е ясно веднага давам пример ;>

Преди няколко вечери си говориме с едни приятели за разни мутри и общо взето за такива хора, които са бол с пари. И един приятел казва 'Добре де, ако ти видиш на улицата човек със супер много кинти няма ли да му ги вземеш' и аз му викам 'Абе, Весо замисли се реално майна кой обикновен човек би тръгнал с 500 000 лв' (щото тва беше неговата сума).. Общо взето говоря за такива неща, че хората си мислят някакви работи, които са далеч от реалността.

И unifrii не в такъв смисъл да си фантазираш и после да осъществяваш фантазиите си. Говоря за тия, дето си мислят че всичко дето хвърчи се яде..

Предположих, че за това говориш :) но не мисля, че Дако има предвид такива хора. Едни подобни изказвания (за вземането на парите) са по-скоро резултат от комплекс за малоценност, компенсиран с такива изявления... А доколкото разбрах Дако говори за информационна депривация.

@Pechenata

Виж сега не искам да те засягам, ама май не си схванала за какво иде реч в това което си прочела. В текста не се говори за някакви позьори или фантазьори ... въобще не се говори за замъци в облаците или кули от мечти. Ще ти го кажа много простичко: Човек се ражда без ценностна система, без разбирания за добро и зло, няма понятия за света на 1 м от него (Да си представим човек, който не подозира за съществуването на радиовълните. Не подозира за съществуването на радиостанции и радиоапарати), после идват родители, учители и т.н. и ти пълнят главата с глупости (слушаш радио). А живота си минава и идва един момент (техникът) не е задължително това да е човек, може да е някакво събитие, в който разбираш че има и други възможности, че има други животи (други радио програми), а ти си бил сляп за тях ... ех това исках да ти кажа, а мисля че и автора е искал да го каже.

И нали си силно мой човек (пънкар) ще ти го кажа в с една песен на Confront:

"До кога ще бъдем роби на жестокия морал,

създаден от човека за да тъне вечно в кал ???

Лицемерни и вулгарни ние живеем за ден,

а животът ни минава неизживян и не разбран.

ЗА ДА ТЪНЕМ ВЕЧНО В КАЛ !!!"

P.S. Прочети "Малкият Принц" ако не си я чела.

;)

syglasen sym s bio. viwotyt ni minawa bez dori da se opitame da poglednem wstrani.evednewieto ni smazwa i ni nalaga nqkwi granici. umoreni ili razo4arowani ,ot4aqni dori, ne smeem da poglednem kym razli4noto,da pomislim za nego,a kwo ostawa da promenqme sebe si i na4ina ni na viwot. misylta e 4e trqba da ima ne6to koeto da ni razblokira. spored Dako ,towa naj- dobre prawi psihologiqta i towa e nejnoto osnowno prizwanie. ili kakto se kazwa w dr moq lubima kniga- spq6tiq trqbwa da se sybudi.

Единственото което прочетох беше последното изречение на заглавния пост и първият отговор на Alliance... Отговорът е: Ей ма на!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...