dimitrator Posted February 18, 2005 Share Posted February 18, 2005 Здравейте, замислям се да си направя SATA RAID 0 с два Seagate-a NCQ (не съм решил още дали да са 80 или 160ГБ). SATA контролерът е SI 3112A(интегриран е на Asus a7n8x deluxe) уж софтуерно трябва да попържа Native Command Queuing. Та искам да питам, понеже често си преинсталирам уина, как стои въпроса с логическите дялове и дали се запазват при преинсталация. Бих се зарадвал и на полезни съвети :smile: Или е по-добре да си взема едно скъзи и да не се занимавам с глупости OFF А и въобще от някъде може ли да се намери Raptor на WD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raptor. Posted February 18, 2005 Share Posted February 18, 2005 Здравей, в момента на домашната ми машина имам 2бр. HITACHI 7K250 80 GB SATA 8MB cashe, които работят в хардуерен RAID0. Дъното ми ASUS P4P800SE с вграден контролер 82801 ЕР на Intel. Колкото до дяловете, трябва първо да създадеш том(volume).Може би ти е ясно, но го казвам за тези които им е интересно. Това стажа обикновенно под DOS, със съответното tools-че на съответния производител. Там се оказва какъв да бъде типа на RAID-а и ако е RAID0, какъв да е stripe size масива. Стойностите са от 8KB до 128KB, в зависимост от нуждите за които ще се ползва RAID-a. При 128KB има най-добра производителност. След като вече си създал volume-a, можеш да инсталираш WINDOWS(например , само че предварително си подготви дискета с драйверите за RAID контролера. В началото на инсталацията на WINDOWS натискаш F6 и му оказваш да си зареди съответните драйвери. След това можеш да разделиш този volume на дялове, които пък се запазват при всяка следваща преинсталация. Горе долу това е. Поздрави. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrator Posted February 18, 2005 Author Share Posted February 18, 2005 Благадаря за отговора, ще ми е много полезен тъй като до сега не съм си имал работа с RAID и съм на етапа в който си мисля, че всичко, което хвърчи се яде Поздрави Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.