Jump to content
BulForum.com

реални IP зад Firewall/Router

cssvb94

Recommended Posts

Здравейте,

имам следният проблем:

5 реални ip-ta, които трябва да бъдат зад firewall/router

трябва да останат реални заради vpn връзката която всеки от тях използва.

Как може да стане това?

Какви трябва да са настройките на iptables?

rem: За firewall използвам shorewall

Благодаря ви предварително

и от мен едно предложение, DMZ без NAT обаче, мисля че трябва да стане

Аз до колкото разбирам идеята е да се осигури достъп до машините зад файъруала. DMZ хубаво, ама файъруола си седи и ако пак ще трябва да се дупчи, за да има достъп - файда от него йок, още повече ако пък и всички машини изведнъж се окаже, че трябва да са в DMZ - къде е идеята тогава от тоя файъруал. Проблема не е в НАТ според мен. Проблема е как хем мрежата да ти е защитена на макс, хем да имаш достъп до това което ти трябва в нея отвън. А това е възможно - як файъруал и само един отворен порт - 22 за ssh през който да минава криптиран трафик от вън на вътре и обратно. Така и връзката отвън към локалната е защитена и криптирана, и локалната си е зад добре направен файъруал. Това става с НАТ, допълнителен плюс е и че отпада нуждата да се плащат 5 айпита на ISP-то. Но това са разсъждения на базата на непълна информация. Малко повече подробности няма да навредят.

Здравейте,

имам следният проблем:

5 реални ip-ta, които трябва да бъдат зад firewall/router

трябва да останат реални заради vpn връзката която всеки от тях използва.

Как може да стане това?

Какви трябва да са настройките на iptables?

rem: За firewall използвам shorewall

Благодаря ви предварително

Не си казал най-важното - каква схема (протоколи) за VPN използваш? Без да знаем това, можем само да си говорим сладки приказки :)

Иначе принципа е - правят се правила за пропускане на VPN пакетите, съобразно използваните протоколи, като всичко останало се реже по deault.

относно VPN - това е само win_vpn_client-to-win_vpn_server връзка.

след многочасово търсене в google, така и неможах да разбера дали openswan да речем може да се върже с ms windows vpn.

за мен най-доброто решение естествено е (firewall с vpn) на една машина (vpn gateway) и останалите зад нея (vpn clients), което си е и идеята на vpn-на.

ще бъда много благодарен ако някой може да сподели опит ако е вързвал windows vpn gateway <-> linux vpn gateway

или грубо с ASCII знаци:

[pc.1]--\

[pc.2]--\

. [hub/switch]---[linux vpn gateway/firewall]<--> {internet} <--> [windows vpn gateway]

.

[pc.n]--/

връзката linux to windows vpn gateways така и неможах да я намеря в интернет

:wacko:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...