kicko Posted June 11, 2005 Share Posted June 11, 2005 Момчета, вдигам тази тема от нафталина, защото ми изгоря помпата на водното и имам няколко въпросчета. Помпата беше модел Nova (800 l/h). Намерих това магазинче "Корковата къща" където ги продават, само че в момента нямат. Интересува ме, ако някой знае други места в Пловдив където може да се намерят такива помпи да ги сподели тука. И освен това, някой ако е чел или чувал нещо по въпроса - дали пак Nova да си взема или има някакви по-добри вече ? В едно магазинче за домашни любимци на Авксентий Велешки имаше една помпа 1000 л/час, обаче с по-малък воден стълб от Nova-та и 3 пъти по-голяма като размери. А пък на мен размерите ми са проблем, защото искам да я пъхна на мястото на старата помпа. Имаше от същата фирма една по-малка на размери, 500 л/час с която не ми се рискуваше. От друга страна, Nova-та не ми харесваше много, заради шума който вдигаше. Може да съм попаднал на дефектна бройка, но това си беше проблем с който не успях да се справя. Така че това дето изгоря сега ми дава възможност внимателно да си избера нова помпа която да е тиха и да върши работа. edit: Взех си помпа от Бриколаж, същата Nova, цена 33 лв. и гаранция 24 месеца. В Корковата къща струва 40 лв. и за гаранцията не съм сигурен, но май е 12 м. така че, за първи път ми се случва в Бриколаж да намеря нещо дето да е по-изгодно от другите места. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandyr Posted August 28, 2006 Share Posted August 28, 2006 Ще си правя водно.. Та мислих за дизайн на блокчето за сокет 478 и си харесах дизайна на danger den maze 4, но не знам колко да са дълбоки каналите и разстоянието м/у тях какво да е.. блокчето ще се прави на стругар и нз колко е сложно за изпълнение. Отгоре ще е с капаче от плексиглас.. 50х50х10 мисля да са му размерите. За чипсета p4p800e-deluxe и за vga-то 5900хт да имате някакви идей за модели на блокчета.. ? Ето и снимките на това за цпу-то нещо подобно се надявам да стане: Link to comment Share on other sites More sharing options...
XeForce3 Posted March 28, 2008 Share Posted March 28, 2008 Да изрова темата от рафтовете с прахоляка... Направих си водно охлаждане тия дни го тествам само дали ще протече на "сухо" без да е монтирано а и трябва да му измисля щипка за закрепване на сокет 775, лошото е че остана много малко разтояние между щуцерите 3-4мм. Ето малко снимкитенджерата е само за проба ) Има няколко проблема едния канал е съвсем обикновен (не си спомням каква ширина беше но си спомням че е само 3мм. Маркучите са Ф10, ама им се намаля дебита от щуцерите на радиатора. Не знам дали е ефективно, когато го закрепя ще разбера Link to comment Share on other sites More sharing options...
XeForce3 Posted June 26, 2008 Share Posted June 26, 2008 Мoнтирах водното си охлаждане, ама нещо не съм доволен много от постигнатите резултати Верно е и че температурата в стаята е доста висока (29*С - 32*С) и може би затова на при overclock на процесора на 3.6ГХц (9х400) 1.4в(idle) 1.33v(load) темепературата при товар е 45/44*С а при товар с OCCT 2.0.0a 69*С. Може ли някой с водно охлаждане да каже какви темеператури му държи водата. Попринцип при мен темеепратурата на водата варира от 30 до 35*С когато в стаята от порядъка на 32*С. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xciter Posted June 26, 2008 Share Posted June 26, 2008 Хм, аз си спомням, че и мойто не се справяше кой знае колко добре, но то минаваше и през видеото. Принципно температурата на водата, до колкото знам не би трябвало да се качва над 5-7 градуса над стайната ако работи ефективно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XeForce3 Posted June 26, 2008 Share Posted June 26, 2008 Ако е така както казваш охлаждането ми е ефективно, защото не се качва повече от 3-4 градуса над страйната. Оставил съм и едно шише с вода в стаята неговата темеепратура е 29*С (стайма 31*С). С Фреезер 7 Про горе долу същите условия ми държеше с 10*С повече отколкото с водното. При 28-29*С в стаята темепературата при idle e 53-55*С при товар отива над 75-77*С. За съжаление в плд нямам климатик, иначе мисля че зависиостта е пропорционална, при темепература в стаята 29*С градуса водата е 32*С процесора е 44-45*С, при товар обаче темеепратурата се качва с 24-25*С на процесора, водата става 34-35*С... Дано малко да захладнее да вида дали зависимостта ще се запази... Защото ако се запази теортетически при 20*С стайна, водата ще е 23-24*С процесор 38-40*С... Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted June 29, 2008 Share Posted June 29, 2008 Не само температурата на водата е показател за ефективността на охлаждането, при теб мисля че дизайна на блока за цпуто е проблемен - просто има малко метал в него и водата, която минава през него не може да отнема достатъчно топлина(иначе на вид си го докарал много готин, предполагам че и вода не тече ). Понеже и аз си правих една такава системка преди време за едно пелтие ще ти кажа какви проблеми срещнах в изработката: 1во имаше много течове, някои се появиха с времето от уплътненията, после плочката, която намерих за блока не беше идеално гладка и оттам пелтие елемента не се допираше с цялата си повърхност до нея, колкото и паста да слагах. Освен това и дебита на водата беше малък, защото температурата при водния блок беше с около 8-10 градуса по висока от тази на водата в резервоара. Понеже на снимките не виждам вентилатор на големия радиатор, те саветвам да сложиш, защото като се стопли водата в тенджерата след около час работа, ефектевността на системата допълнително ще падне. бтв, откъде го намери тоя готин радиатор, някъв от кола ли е, и колко струва, че на мен ми казаха едни цифри ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
XeForce3 Posted July 9, 2008 Share Posted July 9, 2008 Не само температурата на водата е показател за ефективността на охлаждането, при теб мисля че дизайна на блока за цпуто е проблемен - просто има малко метал в него и водата, която минава през него не може да отнема достатъчно топлина(иначе на вид си го докарал много готин, предполагам че и вода не тече ). Понеже и аз си правих една такава системка преди време за едно пелтие ще ти кажа какви проблеми срещнах в изработката: 1во имаше много течове, някои се появиха с времето от уплътненията, после плочката, която намерих за блока не беше идеално гладка и оттам пелтие елемента не се допираше с цялата си повърхност до нея, колкото и паста да слагах. Освен това и дебита на водата беше малък, защото температурата при водния блок беше с около 8-10 градуса по висока от тази на водата в резервоара. Понеже на снимките не виждам вентилатор на големия радиатор, те саветвам да сложиш, защото като се стопли водата в тенджерата след около час работа, ефектевността на системата допълнително ще падне. бтв, откъде го намери тоя готин радиатор, някъв от кола ли е, и колко струва, че на мен ми казаха едни цифри ... Показаното на снимките водно е го поставих само за тест да вида дали ще протече, за сега работи около 15 дена и нямам течове (дано и да не протече) попринцип няма много места за протичане, защото щуцерите са доста по-големи от диаметъра на маркуча и са доста здраво захванати, даже се чуда ако се наложи да го разглобявам аккво ще права, може би ще се наложи да режа маркучите. Радиатора е закупен за 28лв (от лада) само си направих щуцерите от пластмаса и ги залепих за радиатора. И мен ме съмнява че блока не ми е ефективен нещо, защото потока дебита е достатъчен със сигурност, водата си тече доста бързо. Но блока ми найстина няма нищо интересно в конструкцията може би ще го преправа с друга щипка да се захваща за чипсет или видео карта, там ще е 100% ефективен Процесорите отделят доста голяма топлина... Иначе върху радиатора съм с 2х120мм перки, но няма голяма разлика дали е една или 2, без нито една не съм пробвал. Но държи сравнително високи темеператури.... Celeron 430 @ 3.6GHz 1.49v - 75*C при товар, което ми се струва найстина много... с Е6600 3.6ГХц 1.34в - темеепратурата не качва над 70*С.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.