Jump to content
BulForum.com

vodno ohlajdane

Recommended Posts

Момчета, вдигам тази тема от нафталина, защото ми изгоря помпата на водното и имам няколко въпросчета.

Помпата беше модел Nova (800 l/h).

Намерих това магазинче "Корковата къща" където ги продават, само че в момента нямат.

Интересува ме, ако някой знае други места в Пловдив където може да се намерят такива помпи да ги сподели тука.

И освен това, някой ако е чел или чувал нещо по въпроса - дали пак Nova да си взема или има някакви по-добри вече ?

В едно магазинче за домашни любимци на Авксентий Велешки имаше една помпа 1000 л/час, обаче с по-малък воден стълб от Nova-та и 3 пъти по-голяма като размери. А пък на мен размерите ми са проблем, защото искам да я пъхна на мястото на старата помпа.

Имаше от същата фирма една по-малка на размери, 500 л/час с която не ми се рискуваше.

От друга страна, Nova-та не ми харесваше много, заради шума който вдигаше. Може да съм попаднал на дефектна бройка, но това си беше проблем с който не успях да се справя. Така че това дето изгоря сега ми дава възможност внимателно да си избера нова помпа която да е тиха и да върши работа.

edit:

Взех си помпа от Бриколаж, същата Nova, цена 33 лв. и гаранция 24 месеца. В Корковата къща струва 40 лв. и за гаранцията не съм сигурен, но май е 12 м. така че, за първи път ми се случва в Бриколаж да намеря нещо дето да е по-изгодно от другите места.

• 1 year later...

Ще си правя водно.. Та мислих за дизайн на блокчето за сокет 478 и си харесах дизайна на danger den maze 4, но не знам колко да са дълбоки каналите и разстоянието м/у тях какво да е.. блокчето ще се прави на стругар и нз колко е сложно за изпълнение. Отгоре ще е с капаче от плексиглас.. 50х50х10 мисля да са му размерите. За чипсета p4p800e-deluxe и за vga-то 5900хт да имате някакви идей за модели на блокчета.. ? Ето и снимките на това за цпу-то нещо подобно се надявам да стане: dscn5451sr7.jpg

dscn5519dn7.jpg

• 1 year later...

Да изрова темата от рафтовете с прахоляка...

Направих си водно охлаждане тия дни го тествам само дали ще протече на "сухо" без да е монтирано а и трябва да му измисля щипка за закрепване на сокет 775, лошото е че остана много малко разтояние между щуцерите 3-4мм. Ето малко снимки:(тенджерата е само за проба :bgrin: )

0014tj6.th.jpg

0019mb9.th.jpg

0020wc9.th.jpg

0022rd4.th.jpg

0023nm8.th.jpg

0024mw4.th.jpg

Има няколко проблема едния канал е съвсем обикновен (не си спомням каква ширина беше но си спомням че е само 3мм. Маркучите са Ф10, ама им се намаля дебита от щуцерите на радиатора.

Не знам дали е ефективно, когато го закрепя ще разбера :)

• 2 months later...

Мoнтирах водното си охлаждане, ама нещо не съм доволен много от постигнатите резултати ;) Верно е и че температурата в стаята е доста висока (29*С - 32*С) и може би затова на при overclock на процесора на 3.6ГХц (9х400) 1.4в(idle) 1.33v(load) темепературата при товар е 45/44*С а при товар с OCCT 2.0.0a 69*С. Може ли някой с водно охлаждане да каже какви темеператури му държи водата. Попринцип при мен темеепратурата на водата варира от 30 до 35*С когато в стаята от порядъка на 32*С.

Хм, аз си спомням, че и мойто не се справяше кой знае колко добре, но то минаваше и през видеото. Принципно температурата на водата, до колкото знам не би трябвало да се качва над 5-7 градуса над стайната ако работи ефективно.

Ако е така както казваш :) охлаждането ми е ефективно, защото не се качва повече от 3-4 градуса над страйната. Оставил съм и едно шише с вода в стаята неговата темеепратура е 29*С (стайма 31*С). С Фреезер 7 Про горе долу същите условия ми държеше с 10*С повече отколкото с водното. При 28-29*С в стаята темепературата при idle e 53-55*С при товар отива над 75-77*С. За съжаление в плд нямам климатик, иначе мисля че зависиостта е пропорционална, при темепература в стаята 29*С градуса водата е 32*С процесора е 44-45*С, при товар обаче темеепратурата се качва с 24-25*С на процесора, водата става 34-35*С... Дано малко да захладнее да вида дали зависимостта ще се запази... Защото ако се запази теортетически при 20*С стайна, водата ще е 23-24*С процесор 38-40*С...

Не само температурата на водата е показател за ефективността на охлаждането, при теб мисля че дизайна на блока за цпуто е проблемен - просто има малко метал в него и водата, която минава през него не може да отнема достатъчно топлина(иначе на вид си го докарал много готин, предполагам че и вода не тече :) ). Понеже и аз си правих една такава системка преди време за едно пелтие ще ти кажа какви проблеми срещнах в изработката: 1во имаше много течове, някои се появиха с времето от уплътненията, после плочката, която намерих за блока не беше идеално гладка и оттам пелтие елемента не се допираше с цялата си повърхност до нея, колкото и паста да слагах. Освен това и дебита на водата беше малък, защото температурата при водния блок беше с около 8-10 градуса по висока от тази на водата в резервоара. Понеже на снимките не виждам вентилатор на големия радиатор, те саветвам да сложиш, защото като се стопли водата в тенджерата след около час работа, ефектевността на системата допълнително ще падне.

бтв, откъде го намери тоя готин радиатор, някъв от кола ли е, и колко струва, че на мен ми казаха едни цифри :woot ...

• 2 weeks later...
Не само температурата на водата е показател за ефективността на охлаждането, при теб мисля че дизайна на блока за цпуто е проблемен - просто има малко метал в него и водата, която минава през него не може да отнема достатъчно топлина(иначе на вид си го докарал много готин, предполагам че и вода не тече :) ). Понеже и аз си правих една такава системка преди време за едно пелтие ще ти кажа какви проблеми срещнах в изработката: 1во имаше много течове, някои се появиха с времето от уплътненията, после плочката, която намерих за блока не беше идеално гладка и оттам пелтие елемента не се допираше с цялата си повърхност до нея, колкото и паста да слагах. Освен това и дебита на водата беше малък, защото температурата при водния блок беше с около 8-10 градуса по висока от тази на водата в резервоара. Понеже на снимките не виждам вентилатор на големия радиатор, те саветвам да сложиш, защото като се стопли водата в тенджерата след около час работа, ефектевността на системата допълнително ще падне.

бтв, откъде го намери тоя готин радиатор, някъв от кола ли е, и колко струва, че на мен ми казаха едни цифри :woot ...

Показаното на снимките водно е го поставих само за тест да вида дали ще протече, за сега работи около 15 дена и нямам течове (дано и да не протече) попринцип няма много места за протичане, защото щуцерите са доста по-големи от диаметъра на маркуча и са доста здраво захванати, даже се чуда ако се наложи да го разглобявам аккво ще права, може би ще се наложи да режа маркучите. Радиатора е закупен за 28лв (от лада) само си направих щуцерите от пластмаса и ги залепих за радиатора. И мен ме съмнява че блока не ми е ефективен нещо, защото потока дебита е достатъчен със сигурност, водата си тече доста бързо. Но блока ми найстина няма нищо интересно в конструкцията може би ще го преправа с друга щипка да се захваща за чипсет или видео карта, там ще е 100% ефективен :) Процесорите отделят доста голяма топлина... Иначе върху радиатора съм с 2х120мм перки, но няма голяма разлика дали е една или 2, без нито една не съм пробвал. Но държи сравнително високи темеператури.... Celeron 430 @ 3.6GHz 1.49v - 75*C при товар, което ми се струва найстина много... с Е6600 3.6ГХц 1.34в - темеепратурата не качва над 70*С....

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...