Jump to content
BulForum.com

Mandrakelinux 10.1 Oficial

dodo

Recommended Posts

Здравейте!

Инсталирах Mandrake ама още съм пълен ламер така, че помагайте :)

1. инсталирах Firefox инсталацията протече идеално (както на windows) стартира се първия път и после като го затворих някъде потъна. и сега още не мога да го открия.

2. При опит да инсталирам драйверите за видеокартата GeForce4 MX440. ми казва, че кернела не бил компилиран както трябва и трябва та си дръпна някви кръпки от техния сайт (това го правя при изключен X server и като root). Дръпнах от сайта на NVidia "NVidia Installer..... " обаче след разархивирането повечето файлове са с разширение *.c и *.h. четох по много форуми и специализирани сайтове но така и не разбрах как става това с

make и

make install, след тези команди ми дава следното съобщение в конзолата

bin/sh: line 1: cc: comand not found

моля да ми обясните малко по подробно как става това инсталиране, че все още нищо не разбирам и как да пусна Firefox-a

P.S. Възможно ли е да направя така че да се превключва клавиатурата с ctrl а не само с мишката както е в момента.

Благодаря за помоща

1. Къде си го инсталирал? В директорията, в която си инсталирал има файл firefox (shell script). Например, на мен Firefox ми е в /usr/firefox и командата за стартирането му е /usr/firefox/firefox . Можеш да си направиш линк в /usr/bin към firefox, за да не пишеш всеки път $dir/firefox (su | cd /usr/bin | ln -s $dir/firefox firefox , като $dir е директорията, в която си инсталирал). После в конзола с firefox ще се стартира. Отделно можеш да си направиш линк под формата на иконка на десктопа.

2. Нямам идея, не съм инсталирал драйвъри на Nvidia.

3. За смяната на клавиатурната подредба можеш да погледнеш ТУК, ако искаш специфична подредба. Мога да ти кажа как става в KDE, (>=3.2, поне с такив съм имал опит :) ) (Control Center -> Regional & Accessability -> Keyboard Shortcuts -> Keyboard -- Switch to next layout). Но за настройките на самия X сървър в xorg.conf/XF86config-4 не знам, но смятам да поразгледам.

И аз съм ламер, но се надявам да съм помогнал :)

1. Къде си го инсталирал? В директорията, в която си инсталирал има файл firefox (shell script). Например, на мен Firefox ми е в /usr/firefox и командата за стартирането му е /usr/firefox/firefox . Можеш да си направиш линк в /usr/bin към firefox, за да не пишеш всеки път $dir/firefox (su | cd /usr/bin | ln -s $dir/firefox firefox , като $dir е директорията, в която си инсталирал). После в конзола с firefox ще се стартира. Отделно можеш да си направиш линк под формата на иконка на десктопа.

2. Нямам идея, не съм инсталирал драйвъри на Nvidia.

3. За смяната на клавиатурната подредба можеш да погледнеш ТУК, ако искаш специфична подредба. Мога да ти кажа как става в KDE, (>=3.2, поне с такив съм имал опит :) ) (Control Center -> Regional & Accessability -> Keyboard Shortcuts -> Keyboard -- Switch to next layout). Но за настройките на самия X сървър в xorg.conf/XF86config-4 не знам, но смятам да поразгледам.

И аз съм ламер, но се надявам да съм помогнал :)

От Control Center -> Regional & Accessability -> Keyboard Shortcuts -> Keyboard -- Switch to next layout) не става - при дефиниране на Ctrl + Shift иска още един клавиш

От Control Center -> Regional & Accessability -> Keyboard Shortcuts -> Keyboard -- Switch to next layout) не става - при дефиниране на Ctrl + Shift иска още един клавиш

В control center няма Regional & Accessability. между другото забелязаш че ми е доста беден control center-a, може би не съм исталирал нещо както трябва.

По въпроса със Firefox-a се оправих. Оказа се, че съм го инсталирал в темп директория и линукса го е истрил при рестарт :laughing: . Сега всичко е неред :) .

моля да ми обясните по подробно как става този номер с инсталирането на програми отт комндния ред че нищо не схващам.

./configure --prefix=/<dir> --<options> // какво правят тези команди каккъв е синтаксиса?

make

make install

моля да ми обясните по подробно как става този номер с инсталирането на програми отт комндния ред че нищо не схващам.

./configure --prefix=/<dir> --<options> // какво правят тези команди каккъв е синтаксиса?

make

make install

Тези команди се изполват, когато свалиш някакъв сорс и искаш да си "направиш" програма от него. По принцип са стандартни и по-голямата част от програмите (На С !) си имат configure script и make file. Значи първо ./configure: има " ./ " опред, надявам се знаеш - така се стартират изпълними файлове в конзола. Това е шел скрипт който подготвя кода за компилация. Ти му задаваш някакви опции (в повечето случаи ги пише в readme-то, но голяма част от тях са стандартни). Тук примерно има опцията prefix, което е директория .. демек задаваш му къде да се инсталира. Та след като му зададеш опциите, този скрипт започва да ти обработва сорса. В случая ще зададе стойност на някой променливи на директорията, която си посочил (предполагам:). После пускаш компилацията. Make ти компилира кода. По принцип на make се задава -f <Makefile>, но ако make файлът се казва Makefile то си го фаща само. Понякога може да се наложи да пишеш make -f Makefile_Linux примерно. (Случва се да имаш Makefile_Linux и Makefile_UNIX .. примерно). След като го напишеш това започва компилирането на сорса, което отнема различно време. Компилиране е да ти го преведе от текст на машинен език :) След компилацията би трябвало да имаш бинарита (изпълними файлове), които да можеш да стартираш. Make install ги разпраща по определените места. (не само бинаритата де .. и библиотеките и въобше сичко, което е необходимо на програмата да бачка. То си знае какво й трябва, затова е направено на скрипт). По принцип install е един от таговете ли .. опциите ли .. (не знам как точно се наричат) на makefile-а. Можеш да си го отвориш с един текстови едитор и да ги видиш всичките.

Та така (това тука е стандартно обяснено .. има доста изключения) се инсталира програма от сорс. Най-често сорсът е с разширение tar.gz, трябва да си го разархивираш, да си прочетеш прочетиме-то :) и тогава да започваш цялата тази работа. Но предполагам на теб ще ти е по-лесно да си свалиш .rpm файла (пакет), само да го пуснеш и то ще ти се инсталира .. така е по-лесно, но имаш по-малък контрол над инсталацията.

Shiro благодаря за инфото много ми помогна, е разбирасе не съм станал гуру но всичко с времето си. :D

След инсталация та на драиверите на Nvidia почнах да конфигурирам XF86Config (поне така мисля че се казваше), и при опит да пусна TV OUT на видео картата си прецаках цялата система. И сега не мога да вляза в линукса в графичен режим :(

Решил съм да го преинсталирам на ново.

Въпроса ми е следния.

Имали някъв гравичен режим за конфигуриране на картата или всичко се прави от конфиг файла?

http://www.warez.ru/invision/index.php?showtopic=25725 - тук май има инфо за графичен конфигуратор на Nvidia drivers. Не съм го ползвал - с АТI съм :)

А защо ще преинсталираш, като може просто да си направиш нов конфигурационен файл.

Да знам че мога да си направя ама незнам как, или по точно кво да пиша вътре, абе ако знаех кво да пиша нямаше сега да е на тва дереже. :). Ако не се справя с четене ще преинсталирам като имам малко време.

YanC не е ли само за Suse, ще стане ли на Mandrake?

Не съм ползвал Mandrake но май подържаше rpm ако някой е инсталирал да помогне. Иначе мисля че там съм обяснил как се конфигурира всичко .

Да знам че мога да си направя ама незнам как, или по точно кво да пиша вътре, абе  ако знаех кво да пиша нямаше сега да е на тва дереже.  :). Ако не се справя с четене ще преинсталирам като имам малко време.

YanC не е ли само за Suse, ще стане ли на Mandrake?

YanC stava i za mandrake. Samo 4e tyrsi faila "XFree86.0.log", a v Mandrake syotvetniqt fail e "Xorg.0.log", taka 4e 6te trqbva da si napravi6 link:

cd /var/log

ln -s Xorg.0.log XFree86.0.log

YanC pravi promeni v XF86Config, taka 4e vse pak si napravi rezervno kopie.

Vsy6tnost ne e lo6a praktika predi vsqka promqna na konfiguraciqta, da si pravi6 kopiq na poslednata koqto e rabotila. Ako ne6to se omaje - prosto kopira6 failovete obratno.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...