Jump to content
BulForum.com

Затворена механична система ли е вселената?

Antares

Recommended Posts

, има сигурно други сили, които не можем да усетим с тях, немеханични такива. Зрение, слух, допир, обоняние

Зрение - възприемане на светлина от светлинно чувствителна тъкан. Светлината има много сходни свойства с механичната вълна.

Слух - изключително вибро-чувствителни тъкани, които улавят звука, който представлява породена от вибрации механична вълна.

Допир и обоняние - какво не-механично има в тях?

Не казвам, че вселената е една просто механична система. Питам, ако се разгледа като такава затворена ли е? (най-ме накефи онзи гений, който обясни, че във вселената си влизат и излизат астероиди, едно-друго :))

Освен това, като си говорим за разширяващата се вселена, говорим за това отвъд, но не мислите ли, че това отвъд е извън вселената, извън самото понятие вселена. Тоест законите, от които се ръководи нямат нищо общо с тези, които управляват нашата вселена. Тоест все едно да съпоставим неутрино и лъжа. Как мислите, дали влияят едно на друго. И във механичната система неутрино - неутрино, лъжата въшна сила ли е или вътрешна? И дали въобще ще повлияе по някакъв начина на въпросната система?:)

EDIT

Нека споделя с вас какво получих като лично съобщение:

Тая тема дет си я измислил е точно за печата на DJS

фърлил си раята в размишление на което отговор няма

разгледай само постовете колко са и КАКВИ са повечето - по един ред и смисъл<0

Сега разбираш ли ме вече защо настоявам да се направи нещо?

Ето какво мисли за изказването ви един ваш съфорумец. И понеже предполагам не е единствения на това мнение - ще му отговоря тук.

Темата е една дискусия. Интересно ми е какво мислят другите хора по форума, как виждат нещата. Размяна на гледни точки. Което според мен се получава. Ако на теб не ти харесва - никой не те кара да учасваш в дискусията. А може би темата е от прекалено сложно естество? Благодаря ти все пак, че се опита да спестиш на останалите критиката си.ь

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Темата ти не е дискусия, а си е направо ЧАТ, а как се нарича чата във форумите? :spam:

Колкото и философска да е темата ти, както "кое е първото, кокошката или яйцето", тя си е :spam3:

spam.jpgDenied_.png

Връщам ти жеста от една друга тема. Няма нужда да ми благодариш :P Anti.Spam.jpg

spam_laser.gif

Темата е много интересна, само че никой не може да отговори с точност. В момента това прилича на дискусия дали Земята е плоска от средновековието. Просто човечеството няма достатъчно информация, за да направи такива изводи и заключения засега. Към момента няма информация да съществува нещо извън вселената следователно нищо не може да и влия е, т.е. тя е затворена механична система. Според мен на този въпрос едва ли някой ще може да отговори достатъчно обосновано и да го докаже твърдението си в следващите 200-300 години :) Е, дано да е по-рано, че и ние да разберем!

Идеята за затворена вселена не ми харесва и следователно в моите бедни представи тя е отворена и освен това има и други като нея. Само дето фантазията не ми стига да измисля какво има след всичките останали вселени. Смятам, че за доказването или опровергаването на гореизложеното си има специални, много по-умни хора, които посвещават живота си на тези изследвания и аз нямам работа да си блъскам плоската главица с ненужен материал. Харесва ми да е отворена - следователно е отворена!

(...и понеже горното звучи твърде блондинско само да кажа...чела съм разни неща, доклади съм писала, интересувала съм се, даже прекалено по едно време...и всичко, което постигнах беше осъзнаването на собственото си нищожество и безмислие, дано вие имате по-голям успех)

Ok ето няколко неща които мисля.по принцип в универиситета ме учат че вселената е едно цяло което е затворено в себе си но се увеличава постояно.. като това става чрез процеси които са взаимно свързани а не ми се задълбава в тях още повече че тоя аспект на химията не е любимия ми.Аз лично предпочитам да вярвам че съществуват различни вселени на различно ниво на възприятие като всички те са свързани и просто трябва ад си в подходящо настроение и кондиция за да може усетиш почустваш преживееш другата реалност...спирам засега до тук че е 1 през ноща а идеите ми все по луди стават.

Според теб има ли разлика между слънчевата система и Вселената?

Според мен е затворена. Ако приемем че след големия взрие вселената се разширява постоянно ти извън нея няма НИШО и следователно няма каквода  действа. Тва са си лично мои мисли.

А ако нищото действа по няккакъв начин? :confused

Guest Phoenix
Според теб има ли разлика между слънчевата система и Вселената?

Според мен е затворена. Ако приемем че след големия взрие вселената се разширява постоянно ти извън нея няма НИШО и следователно няма каквода  действа. Тва са си лично мои мисли.

А каква е границата тогава? Какво разделя Вселената от НИЩОТО?

Материята,пространството,времето-те разделят вселената от нищото.

Е добре, от къде си сигурен, че отвъд вселената е нищото. Ами, ако необятната за нас вселена е само микросистема от някаква друга системаicon14.gif

Темата е много интересна, само че никой не може да отговори с точност. В момента това прилича на дискусия дали Земята е плоска от средновековието. Просто човечеството няма достатъчно информация, за да направи такива изводи и заключения засега. Към момента няма информация да съществува нещо извън вселената следователно нищо не може да и влия е, т.е. тя е затворена механична система. Според мен на този въпрос едва ли някой ще може да отговори достатъчно обосновано и да го докаже твърдението си в следващите 200-300 години :) Е, дано да е по-рано, че и ние да разберем!

Napylno syglasen s notor1ous !!! :punk

Заглавието съдържа въпроса - затворена механична система ли е вселената?

Дефиниция за затворена механична система: Когато върху телата от дадена механична система действат само вътрешни сили - тя се нарича затворена.

Зависи от гледната точка според мен. За да се определи положението на тяло във вселената са нужни поне 3 координати за търсената точка и една отправна координатна система. Т.е ще се работи с две координатни системи едната от която да служи за "център"/опорна точка която да се използва за базисна? . При тези ограничения се получавт уравнения в 2 или 3 подсистеми, които са на различни оси било то по X,Y или Z. Тъйкато системата се върти по неправилна траектория и нива ще са необходими вероятностни изчисления за да се определи обем, разстояние форма на системата при положение че се свива и разпуска от гравитационни и магнитни полета и т.н.Ето защо не може да се определи дали системата е затворена мех.Всички сме слушали за пространството но не сме се запитвали-Защо всичко в него се подчинява на тези полета за които стана въпрос по -горе?Ако успееш да си отговориш на този въпрос ще разбереш отговора.

Заглавието съдържа въпроса - затворена механична система ли е вселената?

Дефиниция за затворена механична система: Когато върху телата от дадена механична система действат само вътрешни сили - тя се нарича затворена.

електроните, протоние, неутроните са най малката съставна еденица на телата но тях ги обединяват сили на привличане/отблъскване от различен характер.Ето защо вселената не затворена механична система. 100% сигурен. Вярваи ми.

@psihokilar A да си чувал за бутона EDIT :confused и дали е затворена механична система

поразмишлявай и над този въпрос

Дайте ми пример за затворена механична система.Аз не се сещам нещо.Как е възможно нещо да съществува в затворена механична система?То от самосебе си ли се е породило???

Дайте ми пример за затворена механична система.Аз не се сещам нещо.Как е възможно нещо да съществува в затворена механична система?То от самосебе си ли се е породило???

съгласен съм с теб :punk :punk :punk :punk :punk

Гледам, че ви е интересна темата, та нека и аз да кажа нещо.

Това дали вселената е отворена или затворена система зависи само и единствено от средната и плътност. Тази плътност се определя не само от галактики, мъглявини, звезди и планети на определен обем, но и от гъмжилото от елементарни частици, които преминават през вселената. В момента се счита,че плътността на вселената е точно на критичната граница за отворена/затворена система (огромна черна дупка, гледана отвътре). Обаче ако някой докаже, например, че някоя елементарна частица има или няма маса теорията ще залитне в съответната посока. Затова учените още май спорят неутриното има ли някаква маса или няма - точно заради този въпрос.

електроните, протоние, неутроните са най малката съставна еденица на телата

За неутрино чувал ли си? А и не е гаранция, че дори неутриното е най-малката елементарна частица.

Зависи от гледната точка според мен

Разбира се. ОТО и квантовата теория са на различни становища по въпроса, поради различията им на тема безкрайност. Донакъде може би ще разбера каква е вашата гледна точна, отговаряйки на въпроса.

Признавах си, че чаках tanko111 да се обади по въпроса, защото от хората писали в двете теми, които писах до сега (тази, и темата за тока) според мен той даваше най-компетентни.

Въпросите, които задавах и в двете теми бяха абстрактни и относителни. Ако попиташ двама физици - много е вероятно да получиш повече от два отговора, понеже няма категоричен отговор. Поне аз не знам да има :) В момента добивам чувството, че физиката е на границата на разцепление, понеже науката в много аспекти е забила във задънена улица и се развива предимно на теоритично ниво и буксува. Благодаря ви за отговорите :)

Затворена или отворена няма да разберем докато сме живи,затова всеки може да си ги говори каквито иска,затова според мен е нещо като замята няма край но не е толкова огромна за колкото я смятаме. :D

За неутрино чувал ли си? А и не е гаранция, че дори неутриното е най-малката елементарна частица.

Както знаем Вселената се свива и разпуска ето защо аз смятам, че на нея ако мога така да се изразя и влият други "сили", които са породени от нещо "ДРУГО" било то и " НИЩОТО" затова смятам че Вселената не е затворена мех. система...

Затова учените още май спорят неутриното има ли някаква маса или няма - точно заради този въпрос.

според този филм втората част няма такъв спор неутриното има маса :) а дали е така

а този дава интересна представа за Вселената и за това какво е около нея, но е е само теория нищо доказано :punk

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...