Jump to content
BulForum.com

Затворена механична система ли е вселената?

Antares

Recommended Posts

Заглавието съдържа въпроса - затворена механична система ли е вселената?

Дефиниция за затворена механична система: Когато върху телата от дадена механична система действат само вътрешни сили - тя се нарича затворена.

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply
Заглавието съдържа въпроса - затворена механична система ли е вселената?

Дефиниция за затворена механична система: Когато върху телата от дадена механична система действат само вътрешни сили - тя се нарича затворена.

Много караш хората да мислят бря. Недей така! :)

Ami ne e zatvorena razbira se.Vseki si vliza i izliza kakto si poiska.Asteroidi razni neznam si kakvo.

Според теб има ли разлика между слънчевата система и Вселената?

Според мен е затворена. Ако приемем че след големия взрие вселената се разширява постоянно ти извън нея няма НИШО и следователно няма каквода действа. Тва са си лично мои мисли.

Всъщност никой не може да отговори категорично с да или не на този въпрос, поне за сега.

Съгласен съм sasquatch. Докато някой човек не се увери сам с очите си къде свършва вселената и какво има отвъд границата й :allien , не може да се даде какъвто и да е отговор, а само догатки и предположения.

Зависи много, те някои хора са твърдяли че земята е кръгла и не са им вярвали:) Но тук си говорим за нещо доста по-мащабно и определено непознато. Примерно (в сферата на научната фантастика) някой би могъл да създаде математически модел (догадки) и да го провери , но:

1. Модела май ще е твърде сложен за решаване изобщо (какъв ли ще е компютъра ми е много интересно, за алгоритмите да не говорим)

2. Как да моделираш нещо което не ти е познато като параметри и поведение

3. При повече налична информация (разбирай познания) биха могли да се използват някакви статистически методи, които да дадат резултат с определена точност, но и това ми се струва твърде далече от сегашната реалност

Все едно да си топнеш палеца в океана и да си мислиш, че си разбрал всичко за него.

дефинирайки понятието като вселената като съдържаща всичко, то тя би трябвало да съдържа и нищото и нищото извън нея, както множеството на целите числа съдържа в себе си и нулата. в такъв случай на въпроса може да се отговори категорично ДА, защото извън вселената има само нищо, което се съдържа в нея, т.е. дори и евентуалните външни спрямо вселената сили, пак биха били вътрени, защото ще са породени от нищото съдържащо се Вътре в нея.

но това е само ако "Вселена" обхваща в себе си абсолютно всичко, познато или непознато.

А аз ще кажа на Караман да разгледа вселената като механична система. Темата е крайно субективна и въпроса - относителен. Не искам теории за същността и съдържанието на вселената - имам си такава, но все пак благодаря :)

Карамане, само да те питам, какво да чета за да се образовам? Паулу Куельо ли? (не питам с цел заяждане, просто съм малко по-саркастичен от необходимото)

Във въпроса ми се съдържа и въпрос за това крайна ли е или не вселената :) Защото ако приемем, че е безкрайна, законите на физиката търпят коментар :)

Guest Phoenix

Никой не може да каже със сигурност, защото никой не е доказал къде свършва Вселената и с какво граничи (ако изобщо съществува "граница"). Вселената е нещо изключително огромно - пример е самата мерна единица, създадена за да измерва разстоянията в нея "светлинна година", като една св.г. е равна на разстоянието, което светлината изминава за една земна година (или нещо от порядъка на 9,350,000,000 км. :blink: :wacko: ). Само за пример - най-близката до нашето слънце звезда се намира на "скормните" 850,000 св.г. (демек 850,000 умножено по 9,350,000,000 :wir ). Като съм почнал с примерите...ние се намираме в Слънчевата система, която същевременно се намира в галактиката Млечен път, която съдържа ОКОЛО 100,000,000,000 (100 млрд) звезди... :confused :blink: Най-близката галактика до нашата се намира на "скромните" 2,200,000 млн. св.г. :woot :wacko: ДОКАЗАНО е, че в познатата ни до сега Вселена съществуват нещо от порядъка на 100,000,000,000 (100млрд) галактики, подобни на нашата :punk За това никой не може да го каже със сигурност, поне в близките няколкостотин години, дали е в подобна система :cry

Другия интересен факт е на молекулярно ниво - всичко около нас, включително и ние самите, е съставено от атоми, които изграждат молекули и т.н. Те са свързани със сили на привличане, но между тях винаги (или почти винаги) съществува известно разстояние, което, ако вземем за пример Слънчевата система (планетарен модел), е нещо като разстоянието между Земята и Слънцето :unsure: Е точно там няма НИЩО, също както между Земята и Слънцето няма НИЩО, като изключим разните комети, астероиди и всякъкви такива (които на молекулярно ниво могат да бъдат заместени от елементарни частици, фотони, кварки и т.н.) :rolleyes: Е...от това мисля, че следва Вселената да НЕ е затворена система, без значение каква ;)

За да има Затворена механична система, трябва да има вътрешни сили, които при всички случаи (поне от познатата ни физика) са в следствие на една главна, наречена ГРАВИТАЦИЯ. Всяко тяло с маса я притежава и във Вселената тя е определяща за почти всичко, което става :unsure: Но тъй, като никой не може да докаже каде свършва тя, какво има отвъд и има ли изобщо такова нещо като отвъд, има ли граница, какво представлява тя и т.н. и т.н. не можем да говорим за 100% сигурност при евентуален отговор на този въпрос :unsure: А това, какво има отвъд известните ни граници може да предположи само фантазията ни (и на Hollywood :D ). Поне аз така мисля, за вас не знам :D

Еееееее, Phoenix, бива ли ся така да направиш... :D Все едно си писал и мойте мисли :)

Аз лично също много пъти съм правил съпоставка (в пътите когато си седя в позата "мислител" и...мисля :P ) между устройството на нашата Слънчева система и примерно атома на Флуора (щото има 9 електрона около ядрото, така и слънчевата система има 9 познати планети...). Планетите си се въртят около слънцето като електрони около ядрото на атом...

Та си мисля...дали пък нашите слънчеви системи не са просто атоми за някаква друга много по-висша раса, галактиките примерно молекули (макар че молекула със стотици милиони атоми... :bgrin: ) за тях и така...

"Галактиката е на колана на Орион"... Помните ли тая реплика от "Мъже в черно"...? Какво се оказа...че на каишката на котката виси...галактика...А дали е възможно и ние да висим на нечия каишка...?

Общо взето въпроса за мен е еквивалент на класическото "Кое е първото - кокошката или яицето?" :) За кокошката мога да ви отговоря, ама за вселената... :rolleyes:

Guest Phoenix
Споко  :punk  :D

Значи, ако приемем, че вселената е

1. Безкрайна -> няма нищо извън нея, следователно тя не може да не е затворена механична система

2. Крайна -> може да има нещо, може пък да няма нищо дето да въздейства, следователно е възможно да не е затворена, но ние не можем да го докажем практически :)

И тъй като никой не е успял да докаже, че вселената е крайна или безкрайна, освен да предлага хипотези, какво остава за нещото отвънка :)

Физиците в този случай казват: "четете библията" :)

Честно да ти кажа и аз съм си го мислил това много пъти, но има разни нещица, които все пак различават планетата от протона и луната от електрона :D Това, че начина им на "съжителстване" е 99% еднакво е само и единствено в следствие на гравитацията, за която споменах в предишното мнение ;)

Но като се замислим...познатите на нас елементарни частици, атоми, молекули и т.н. и техния строеж образуват и създават материята, позната на нас...но това са те, ами ако приемем, че наистина нашите планети, слънца, галактики и т.н. играят ролята на нашите атоми...и създават друг вид материя...тук вече става доста напечено :D :D :wacko: :wir Можем само да гадаем какво представлява тя в 100000000000 пъти уголемен размер :confused :D Пък от каде да знаеш...може да сме НЕЙДЕ в по-горната част на крака на някоя готина извънземна :D :D :D :allien

Като цяло в края на филма "MiB" има една доста добра и максимално приближена до евентуалната истина идея, която на мен, лично, ми допада изключително много :woot

Честно да ти кажа и аз съм си го мислил това много пъти, но има разни нещица, които все пак различават планетата от протона и луната от електрона  :D Това, че начина им на "съжителстване" е 99% еднакво е само и единствено в следствие на гравитацията, за която споменах в предишното мнение  ;)

Но като се замислим...познатите на нас елементарни частици, атоми, молекули и т.н. и техния строеж образуват и създават материята, позната на нас...но това са те, ами ако приемем, че наистина нашите планети, слънца, галактики и т.н. играят ролята на нашите атоми...и създават друг вид материя...тук вече става доста напечено  :D  :D  :wacko:  :wir Можем само да гадаем какво представлява тя в 100000000000 пъти уголемен размер  :confused  :D Пък от каде да знаеш...може да сме НЕЙДЕ в по-горната част на крака на някоя готина извънземна :D  :D  :D  :allien 

Като цяло в края на филма "MiB" има една доста добра и максимално приближена до евентуалната истина идея, която на мен, лично, ми допада изключително много  :woot

Вселената топче, все едно ако наистина е така значи сме по средата на нищото и вече взе да ме избива на философия, пък той и въпроса си е такъв - философски поне за сега.

Ква затворена механична система бе дууд. Неа такива екстри. Всичко си е в нашите възприятия, има сигурно други сили, които не можем да усетим с тях, немеханични такива. Зрение, слух, допир, обоняние (ако съм изтървал нещо допълнете ме) - това е всичко чрез което правиш контакт с така наречения "външен свят". Ами ако изобщо тези закони на механиката са просто в едно "бъгнато" измерение, което ние сме ограничени единствено да възприемаме? Както философите от школата на субективните идеалисти опровергават механичните материалисти чрез собствените им закони - третия принцип на механиката (мързи ме да пиша ся доказателството) че всичко съществува единствено в нашите възприятия, нашата мисъл, но какво поражда тази сила да мисля... Мисля следователно съществувам. Но къде? Как?

Хм, във физичното понятие механична система май се изключва всичко нематериално :blink: и за това бих казал, че вселената е отворена според мен:)

А Карамане, рапликата "четете Библията", подсказва за отворена система :)

Хм, във физичното понятие механична система май се изключва всичко нематериално :blink: и за това бих казал, че вселената е отворена според мен:)

А Карамане, рапликата "четете Библията", подсказва за отворена система :)

Ама не се казва за какви "външни сили" става дума. Аз под сили възприемам всичко , което притежава енергия - включително "мисловната дейност" на Чефо от моя клас. Ъ, тука май са обърках, то такова няма... :rolleyes:

Само за пример - най-близката до нашето слънце звезда се намира на "скормните" 850,000 св.г. (демек 850,000 умножено по 9,350,000,000  :wir ).

Нищо не съм изчел, понеже цяла нощ унищожавах планети (в Bulfleet-а :bgrin: )и ми се спи....две не виждам.......само мернах това...Phoenix, ако имаш предвид Проксима....в голяма грешка си....доста по-близо е...само на около 4 св.г., което също не е малко, понеже ако някой й дръпне шалтера, тука ще разберем чак след 4 години. :D

Guest Phoenix
Phoenix, ако имаш предвид Проксима....в голяма грешка си....доста по-близо е...само на около 4 св.г., което също не е малко, понеже ако някой й дръпне шалтера, тука ще разберем чак след 4 години. :D

Извинявам се, моя грешка...все пак много цифри ми станаха в онзи пост :rolleyes: :wacko: ;)

От биологична гледна точка затворени системи няма. Енергията винаги намалява при преобразуването от един вид в друг и затова трябва нова енергия, която да доиде от отвънка.

Според мен и Вселената не е затворена механична система. Защото щом се разширява/дано поне затва сички да сме съгласни/ тя се разширява в нещо. А щом има нещо извън вселената, то трябва да оказва някакво влияние.

И отоговора че извън вселенатя има "нищо " е просто най-лесният отговор, който никой не знае дали е верен или не но всички използват.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...