Jump to content
BulForum.com

Проблем с Windows-ко Apache 2!!

splt-rmx

Recommended Posts

Инсталирах си едно Апахи сичко 6, ама става вапрос, че искам на някои папки си сложа да иска име и парола... там с .htaccess и .htpassws, и проблема е че не ми е много ясно как да го направя, защото всичко, което съм търсил ми излиза за линукс-ко, и няма как да тръгне команда htpasswd -c /usr/local/etc/httpd/users imeto :))), та мисълта ми е ако някои може да ми погне, много се чудих дали тази тема не е повече за линукс, разделението, нищо че се отнася до win-a... и Апахито, което съм инсталирал е версия 2.0.53... :confused :confused :confused

За парола незнам, но може чрез настройка на httpd.conf да даваш достъп до определени директории само на определени от теб IP-адреси.

Освен това, httpd.conf по подразбиране е настроен така, че да не показва списъка на файловете във всяка директория, дори и при липса на index.html .

Това ясно, не мен точно ауторизацията ме интересува, моля някои модератор да прецени дали темата не е повече за ликукс, и ако е, да е сложи там, защотото тука явно няма кой да ми помогне поради тва, че хората с windows си нямат идея за какво става въпрос и само офтопици постват.... плз

няма как да тръгне команда htpasswd -c /usr/local/etc/httpd/users imeto

/usr/local/etc/httpd/users е просто пътека до файл. Единственото, което пише, и то по-скоро като (много силна) препоръка отколкото като изискване, е:

You'll need to create a password file. This file should be placed somewhere not accessible from the web.

С други думи, може и просто да напишеш името на файла с паролите (ти решаваш как ще се казва), при което файлът ще бъде създаден в текущата директория. След това имаш две възможности — да регламентираш достъпа до дадената директория в httpd.conf или чрез използване на access file. Първото изисква рестартиране на сървъра, второто — не.

Ето пример от httpd.conf:

<Directory "C:/document_root/secred_dir">
   # Require a password
   AuthType Basic # вид на оторизацията
   AuthName "Top Secret Area" # име на областта
   AuthUserFile conf/passwords # пътека до файла с паролите
   Require valid-user # допълнителни ограничения. в случая с valid-user всеки user, който присъства във файла с паролите и подаде вярна парола ще бъде допуснат
</Directory>

Аз имам друг проблем с apache под winxp. Значи в рамките на текущата инсталация на windows-а е и затова питам защото най лесното е да го преинсталирам ама.. ми работи стабилно и други проблеми нямам с него :D

Значи проблема е следния. Сложих си apache-то и работех успешно известно време с него. Забелязах че процеса се добавя във Services на windows. Дотук добре. След това дейнсталирах програмата след като вече не ми трябваше.

Наскоро обаче се опитах пак да я сложа, при което при опит да стартирам процеса ми дава грешка че порт-а е bind-нат в смисал порт 80-ти е зает от някой друг процес. Като сменя порта на apache-то всичко е наред, но .. порт 80-ти по някакъв начин се е заключил. Потърсих в google по въпроса и намерих в един форум малко по същия въпрос, но отговорът беше че вероятно има инсталиран IIS, който заема порта. и беше дал команда (мисля че беше netstat с някакви switches.. ама не мога да се сетя) за да провера дали порт-а е зает. Да.. той наистина беше зает. Но от кой процес?! :excl: Моля за помощ по върпоса. Благодаря :)

@DeZoeker

Знам, че това е пътя човек, но този път не е за windows! къде има такова нещо usr/... ?! хехе, става вапрос под win. какъв трябва да е този път, защото пробвах примерно с:\apache2\... и просто не става, а в гоогле не мога да намеря обяснения за windows версията... и пак моля темата да бъде преместена в линукс или просто да бъде изтрита за да мога да създам една нова там..., никои не може да разбере за какво става вапрос... :))

ето това ме интересува, НО ПОД ТЪПИЯ Windows!!!:

Here's the basics of password protecting a directory on your server.

You'll need to create a password file. This file should be placed somewhere not accessible from the web. This is so that folks cannot download the password file. For example, if your documents are served out of /usr/local/apache/htdocs you might want to put the password file(s) in /usr/local/apache/passwd.

To create the file, use the htpasswd utility that came with Apache. This will be located in the bin directory of wherever you installed Apache. To create the file, type:

htpasswd -c /usr/local/apache/passwd/passwords rbowen

htpasswd will ask you for the password, and then ask you to type it again to confirm it:

# htpasswd -c /usr/local/apache/passwd/passwords rbowen

New password: mypassword

Re-type new password: mypassword

Adding password for user rbowen

If htpasswd is not in your path, of course you'll have to type the full path to the file to get it to run. On my server, it's located at /usr/local/apache/bin/htpasswd

Next, you'll need to configure the server to request a password and tell the server which users are allowed access. You can do this either by editing the httpd.conf file or using an .htaccess file. For example, if you wish to protect the directory /usr/local/apache/htdocs/secret, you can use the following directives, either placed in the file /usr/local/apache/htdocs/secret/.htaccess, or placed in httpd.conf inside a <Directory /usr/local/apache/apache/htdocs/secret> section.

AuthType Basic

AuthName "Restricted Files"

AuthUserFile /usr/local/apache/passwd/passwords

Require user rbowen

какъв трябва да е този път, защото пробвах примерно с:\apache2\... и просто не става

Какво значи "не става"? Как точно не става. В bin директорията на Apache-то, там където е Apache.exe, се намира и htpasswd.exe. Трябва да го използваш за да създадеш файл с пароли. Къде ще си сложиш файла с паролите си е изцяло твое решение, важното е после да укажеш пътя с AuthUserFile. Не знам как се опитваш да пускаш htpasswd.exe. Или трябва да се занесеш до bin директорията, т.е. в command prompt-a да ти е изписано C:\Program Files\Apache Group\Apache2\bin за текуща директория (ако приемем, че Apache-то е инсталирано в C:\Program Files\Apache Group\Apache2), или ако си някъде другаде — най-добре да изпишеш цялата пътека до exe-то (при мен тя е C:\Program Files\Apache Group\Apache2\bin\htpasswd.exe), с уточнението, че ако пътеката съдържа интервали трябва да я оградиш с кавички.

... защотото тука явно няма кой да ми помогне поради тва, че хората с windows си нямат идея за какво става въпрос и само офтопици постват.... плз

Абе незнам колко си имам понятие, ама ти докато се моташ аз си направих набързо една защитена директория ... не, че ми трябва, ама да вида как става... може да видиш резултата:

RESULT

P.S. The server work time: 08:00 - 23:00

• 1 year later...

имам проблем с 2.2

при слагането на снимки в папка на сървъра тя не се визуализира. излиза следното съобщение:

The image “http://samkijot.ala-bala.com/Imagez/lb_cap01.png” cannot be displayed, because it contains errors.

т'ва се получава с mozilla-та. понякога не ги отваря, понякога ги отваря до половината ... но това не е с всички снимки. с някои си е ок (не мога да схвана нишката)

с операта ги отваря на половина, с IE изобщо не я визуализира.

когато сложа линк във форум към проблемната снимка, се отбелязва само размера й без тя самата да се вижда :confused

някакви идеи.

Имах много подобни проблеми преди, макар и с PHP 4.3.0. Под Windows.

След като преинстлаирах системата (поради други причини), и сложих 4.4.2, всичко е 6.

С Apache 2 съм имал проблеми под Windows 2003 преди време, но ги обяснявах с проблемното дъно, което имах тогава.

Според мен ЗАРЕЖИ това apache и ползвай IIS/6.0, ще се родиш като се отървеш от апача под Win.

За него той се води само един порт, и не е на 100% в свои води, както е IIS, или сървърите, правени специално за Windows (като WebSite Pro например, което обаче вече не се поддържа).

От повече от година apache не е припарвало при мен, и се радвам. Кво толкова го хвалят, IIS 6 за Windows е по-добре.

Имах много подобни проблеми преди, макар и с PHP 4.3.0. Под Windows.

След като преинстлаирах системата (поради други причини), и сложих 4.4.2, всичко е 6.

С Apache 2 съм имал проблеми под Windows 2003 преди време, но ги обяснявах с проблемното дъно, което имах тогава.

Според мен ЗАРЕЖИ това apache и ползвай IIS/6.0, ще се родиш като се отървеш от апача под Win.

За него той се води само един порт, и не е на 100% в свои води, както е IIS, или сървърите, правени специално за Windows (като WebSite Pro например, което обаче вече не се поддържа).

От повече от година apache не е припарвало при мен, и се радвам. Кво толкова го хвалят, IIS 6 за Windows е по-добре.

... ами човек като свикне с нещо, не го бара. така и аз :)

а това IIS безплатно ли е? по принцип избягвам да слагам допълнителен софт на MS

... и с новия release - 2.2.3, пак същата хава :(

... някакви идеи? отначало си мислех, че се получава само с png формата, но в действителност така е с всички най-използвани разширения на снимки/картинки

... ами човек като свикне с нещо, не го бара. така и аз :)

а това IIS безплатно ли е? по принцип избягвам да слагам допълнителен софт на MS

... и с новия release - 2.2.3, пак същата хава :(

IIS е като IE - върви с Windows-a.

Инсталира се от Add/Remove Windows Components. Обаче има две неща, за които да те предупредя.

След инсталирането му, компа ще ти се Shutdown-a с около 20 сек. по-бавно, което не е болка де. Иначе не лагва изобщо по време на работа и даже по-добре с него в това отношение отколкото с друг сървър.

Другото е че с ХР върви IIS 5.1, който се води стар, а с Windows 2003 върви IIS 6.0, който е major подобрение. 6-цата е пренаписана основно и е далеч по- за предпочитане, IIS 6 за Windows е далеч по-добре от апаче за Windows :) .

С апача и аз съм имал и други проблеми. Апаче-то да си знае гьола - в *IX ОС-овете.

Лошото е, че IIS 6.0 won't be available for Windows XP, както се изразяват, но и 5.1 става.

Малко четиво

С апачето няма никакви проблеми, безплатно е, и не виждам с какво ИИС би било по-добро от него. Апачето си е правено за уеб сървър, докато за другото нямам идея. Малко съм пристрастен, но какво да се прави. Като за начало хвърли един поглед на това, но предполагам си го прочел. Имай предвид, че пароли и потребители можеш да създадеш с файловете, които са тук :

# dir\bin\htdigest.exe - Digest auth password file utility
# dir\bin\htdbm.exe - SDBM auth database password file utility
# dir\bin\htpasswd.exe - Basic auth password file utility

или някои от тези, в момента говоря наизуст.

От конфигурационния файл можеш да смениш .htpasswd и .htaccess на нещо без точно отпред, защото последно като се опитвах на уиндоуса не му харесваше това.

И последно ... Тази грешка с изображенията ми се е случвала само когато изображението не се дочака да се зареди напълно, иначе не би трябвало.

А,да, погледни и тук

Каква връзка има IIS с проблема на samkijot и проблемите на хората с настройките на Апач? Питам, че не ми е ясно. Аз нямам решение на въпросите за Апач, поставени в тая тема - съответно не пиша в нея. tedy ти имаш ли решение как Апач да се настрои да доставя коректно PNG формат? Не май. Тогава? И при положение, че в Интернет има стотици хиляди хоста под Уиндоус, на които върви Апач - как така реши, че Апач не става за Уиндоус?! Само защото ти не си успял да се справиш? Много високо мнение имаш за себе си, щом се смяташ за еталон, пожелавам ти да има и с какво да го покриеш. Както и да е. Топика се превръща в поредната безсмислена идиотия "кой е по-по-по-най". Или пишете по темата - Апач, или не пишете. Все едно да отговоря на някой, който търси последния албум на Мадона, като му препоръчам да зареже Мадона и да си свали Кондьо... Не е много адекватно, нали? Адекватно е като не знам къде я има Мадона, да си замълча. Останалото е трупане на постове... и "молба" да се затвори топика и да се санкционират неадекватните. Да не стигаме до там.

ov3rm4n, най-малко с теб искам да влизам в пререкания. Това, че според теб имам прекалено високо мнение за себе си, си е твое мнение, с което не се съгласявам ни най-малко.

Съвсем накратко ще уточня какво имах предвид.

Първо по темата (което има връзка с останалото което казах) - под Windows XP и Apache 1.3.xx не съм имал проблеми освен "удобството" за всяка малка промяна да отварям конфиг-а и всеки път да търся да си припомням какво точно се пишеше и къде за да направя промяната (защото я ми се случи веднъж в месеца да го пипам, я не, а принципно не обичам да помня неща, които ми трябват точно един път в месеца). Но съм имал проблеми точно от този характер на samkijot - не само картинките не се зареждаха, но и скриптовете се зареждаха наполовина. Проблемите бяха с Windows XP/2003 и Apache 2.0.5x.

Да не говорим, че след около месец ползване апача изцяло отказа да стартира под 2003, нито чистене на рег. , нито преинстал на нови, стари версии помогна с нещо.

Според мен решението е да прегледа основно конфиг-файла на Apache, и да изключи всички разширения, кустомизации и т.н. А може и да пробва с IIS дали ще се държи отново така, и да не се окаже в друг слой проблема (сега вероятно разбираш част от намеренията ми да спомена за IIS, макар че не го казах преди това).

Освен това, темата знам, че е Проблем с Windows-ко Апач, това не би следвало да означава, че в нея единствените термини, които може да се споменават са "Apache, Windows, Проблем". Или се лъжа.

samkijot му трябва сървър, свикнал е с Апаче (както са обвинявани Win-узерите, че са свикнали с damn Windows).

Предложих му по-общо решение на проблема му, понеже силно чувствам, че Апача му няма да му се усмихне на тази му инсталация на Windows повече. Личен опит, а не липса на познания как се инсталира и действа с Apache.

Сравнението с Кондьо vs. Madonna е неуместно в случая. И с двата сървъра човек може да си свърши работата, която му е нужна. Кондьо или Мадона е въпрос на вкус и отврат, човек слуша музика за да се отпусне, да се развлече, да се забавлява. А ползва сървър не за да се кефи на един или друг сървър, а за да си свърши работата. Единия е по-удобен за едни задачи, друг за други, под Windows, IIS6.0 изразих мнение, че е по-добре, без оглед кое го кефи човек, просто е важно да е стабилно, и да върши работата за която е направен.

ov3rman, предполагам не гледаш повърхностно на изказването ми, знам, че понякога обичаш да приписваш качества на хората, без да ги познаваш, съдейки само по тук, но аз лично ти прощавам за обидата ти, надявам се и ти да проявиш здрав разум, да спазиш правилата, защото не мисля, че ги нарушавам тук, и да ми простиш и ти, ако според теб съм виновен.

аз само да вметна ... png-тата не се визуализират само когато са на full resolution т.е. когато снимката е колкото разделителната способност на екрана ми. примерно снимка на 1280x988 се вижда, но не и на 1280x1024

... иначе за зарждащите се наполовина снимки е само при jpeg формата. :huh:

А пробвал ли си с приятели, те да ти кажат какво виждат от твоя сървър?

Виж на http://msv.dk, HTTP Header.

Въведи адреса си (с ИП адреса си) и път към някоя картинка, с която имаш проблем, т.е. целия URL към някоя картинка към твоя сървър.

Виж какъв хедър и съдържание ще се появи от този туул.

Спираш ли файруоли и такива хави преди да пробваш на чисто?

Последно NetLimiter имаше при мен някакви проблеми с FTP сървъра, и не се разбираше с него и ставаха такива неща също така. А понякога е въпрос просто на несъвместимост, а не на неразбиране ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...