Jump to content
BulForum.com

distributed computing

Lotion

Recommended Posts

Днеска се зарибих по така наречените distributed computing проекти и се включих в един от тях. Тъй като идеята ми се струва много добра реших да я споделя с вас защото вярвам, че има и други хора на които ще хареса. За какво иде реч? Става вапрос за проекти с идеална цел, които имат нужда от голяма изчислителна мощ за да постигна целите си. Вместо да използват скъпи супер-компютри те използват свободното процесорно време на стотици(хиляди) участници по цял свят. Най-известния такъв проект е SETI@home в него се "прослушва" небето за сигнали, които биха могли да са от извънземни цивилизации. Аз лично реших да "впрегна" моя процесор за целите на медицината и се включих към проекта folding@home. Днес цял ден ми е работил компютра и наблюденията ми са много добри. Значи тази програмка работи само когато процесора е свободен(както е в 90% от случаите при текстообработка, сърфиране, програмиране и т.н.) когато има КАКВАТО И ДА Е ДРУГА заявка към процесора той изпълнява нея - тоест на практика не може да разберете дали програмата работи или не. Та така, това според мен е супер яка идея един вид благотворителност в света на високите технологии!

Това тука дето го казваш, само се замисли, че може да обработваш хакерски/шпионски/правителствени данни, а само програмата да те лъже, че прави нещо друго. Може и параноята и конспирацията да са ме хванали, ама аз не обичам такива работи!

True, true :) Иначе и на мен ми е интересно това, особено клъстерите.

И аз не се доверявам на такива проекти. karaman много правилно го каза.

А специално за дистрибутираното изпълнение на процес, имаше една програма, ама не мога да се сетя в момента, която може да кодира дадения филм на много машини в мрежа като си разделя работата, като така вместо за 1-2 часа (или повече, в зависимост от дължината на филма и мощността на процесора) прави филма за минути. Ама дали беше MainConcept, не се сещам.

True, true :)  Иначе и на мен ми е интересно това, особено клъстерите.

Който има мерак да се запознае сериозно с клъстерната технология под Линукс, при това с "подръчни" материали - openMosix се нарича проекта ;)

Това тука дето го казваш, само се замисли, че може да обработваш хакерски/шпионски/правителствени данни, а само програмата да те лъже, че прави нещо друго. Може и параноята и конспирацията да са ме хванали, ама аз не обичам такива работи!

Виж, ако проекта е с отворен код :)

Абе и аз се замислих за това дали не е възможно да обработваш съвсем други данни само, че все пак този проект има почти половин милион участници пък и се ръководи от екип на Университета в Станфорд и разчитам на това, че няма да рискуват репутацията си. Ето какво пише във FAQ-a:

Who "owns" the results? What will happen to them?

Unlike other distributed computing projects, Folding@home is run by an academic institution (specifically the Pande Group, at Stanford University's Chemistry Department), which is a nonprofit institution dedicated to science research and education. We will not sell the data or make any money off of it.

Moreover, we will make the data available for others to use. In particular, the results from Folding@home will be made available on several levels. Most importantly, analysis of the simulations will be submitted to scientific journals for publication, and these journal articles will be posted on the web page after publication. Next, after publication of these scientific articles which analyze the data, the raw data of the folding runs will be available for everyone, including other researchers, here on this web site.

Why don't you post the source code?

Most of the critical parts of FAH are publicly available. The Tinker and Gromacs source codes can be downloaded and run. Unlike many computer projects, the paramount concern is not functionality, but the scientific integrity, and posting the source code in a way that would allow people to reverse engineer the code to produce bogus scientific results would make the whole project pointless. ortantly, analysis of the simulations will be submitted to scientific journals for publication, and these journal articles will be posted on the web page after publication. Next, after publication of these scientific articles which analyze the data, the raw data of the folding runs will be available for everyone, including other researchers, here on this web site.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...