Jump to content
BulForum.com

Трети GSM оператор

NaskoBG

Recommended Posts

• Replies 743
  • Created
  • Last Reply
Под 15 ст. на минута :huh: Това ще бъде уникална цена като се има предвид че в България са най-скъпите мобилни връзки в цяла Европа ;)

Цената изобщо няма да е уникална . Помислете : БТК и Вивател са една и съща компания ;) Просто ако искат - цената за потребители може да е и 1 сотинка за минута и те пак ще са на печалба .

(малко пояснение за личности като juji щото някой се нуждаят явно от такива при всеки пост - става дума както е написано във статията за разговори от домашен телефон към абонат на Вивател).

Цената изобщо няма да е уникална . Помислете : БТК и Вивател са една и съща компания  ;)  Просто ако искат - цената за потребители може да е и 1 сотинка за минута и те пак ще са на печалба .

(малко пояснение за личности като juji щото някой се нуждаят явно от такива при всеки пост  - става дума както е написано във статията за разговори от домашен телефон към абонат на Вивател).

Ти пък от къде знаеш че разходите по оборудването на оператора, заплати на персонала+себестойността на разговора са 1ст/мин.

И като почнете да разправяте как в чужбина разговорите били по евтини, направо сте смешни. Който е живял там и е видял с очите си той да говори, а не Гошо казал незнам си кво. В германия при месечна такса 16лв, цените в оператора ми бяха 60ст/мин, а към друг+стационарен 80ст/мин. И това беше най-евтиното!!! (O2 Genion)

Ти пък от къде знаеш че разходите по оборудването на оператора, заплати на персонала+себестойността на разговора са 1ст/мин.

Ами само като се замислиш, че ВиваТЕЛ няма да плаща наеми за ползване на трасета на БТК и още някакви такси, могат да си позволят и 6 месеца разговорите с абонати на БТК да са и безплатни. Те точно на това ще заложат, защото аз не се сещам за друг начин да зарибят абонати, освен ако не почнат да подаряват Nokia 6630 :D

Ами и аз съм живял навън .....и наистина беше евтино.

Англия

Pay as you go - Като прима или b-connect

Orange

GSM - GSM в мрежата на О2 0.15р за първите 3 мин. за деня след което си на 0.05р /мин.

Извън мрежата на О2 не помня колко беше...но GSM Англия - GSM България ми струваше 0.20p...по всяко време на денонощието...

0.01р = 0.03лв.

Смятайте.......ааааааааа без такса...

според мен не трябва да се сравняват цените в БГ с тези в страни като Германия и Англия. Нито стандарта е същия, нито броя клиенти (да се разбира - там персонала във фирмата получава съвсем различна заплата, а от друга страна когато се купува обурудване за 3 пъти повече капацитет, производителите дават други отстъпки). Аз лично нямам представа за цените в... да кажем Чехия, Словакия, Словения въобще по-млади пазари като нашия - това трябва да е базата за сравнение. И пак да подчертая - сравнението според мен трябва да е не в абсолютни единици (стотинки/мин), а колко минути може да купиш с парите от 1 час работа за различните пазари.

И като почнете да разправяте как в чужбина разговорите били по евтини, направо сте смешни. Който е живял там и е видял с очите си той да говори, а не Гошо казал незнам си кво. В германия при месечна такса 16лв, цените в оператора ми бяха 60ст/мин, а към друг+стационарен 80ст/мин. И това беше най-евтиното!!! (O2 Genion)

:) Абе незнам защо някой юзъри ме карат да се смея с логиката си :laughing: :laughing: :laughing: Не искам да обидя интелекта ти ,сигурно е на ниво обикновенно,но замисли се на следното (ще се повторя малко с писаното в предният си пост,но явно за някой се налага :lol: ) : БТК=Вивател.Една копмпания,едно оборудване,една мрежа.Просто пример : извадка от една от последните оферти на Глобул (гледах я преди 2 седмици на работата) : разговори в групата - безплатни .Групата тук е от клиенти на същата фирма.Явно разговорите в собствената им мрежа са им без пари,което си е нормално.Доколкото се сещам Мобилтел също имаха нещо подобно но не искам да цитирам по памет.Нима смяташ че след всичко това разговорите от новият мобилен Вивател към телефон на БТК (и обратното) ще струва на компанията някаква сума ? Не мисля.И никой не може да ме убеди в обратното.На такива компаний от какво им идват разходите ,някой замислял ли се е ? Хайде да направим един списък с разходите за подобен вид услуга,примерно решаваме ние от форума да си спретнем едно малко GSM операторче което да ни обслужва само в Пловдив : 1)ще трябва да си платим за лиценз 2)лиценза се подновява всяка година ;) ,тоест - данъка си е данък на всеки 12 месеца 3)ще трябва да плащаме на ДРУГИТЕ оператори за да допуснат връзка на мрежата ни с техните 4) ще плащаме големи сметки за ток :laughing: ,щото тая апаратура не върви с въздух и Енергото като вдигне цената на тока и ние ще вдигаме цените (тва беше бъзик) 5)ако нямаме офиси и секретарки (което не е лоша идея,аз може да се наема с подбора на подходящи секретарки :P ) - май дотук са ни разходите. Ако нещо съм забравил : добавете :) Ако си пуснем и клетки в София например : разговорите от Пловдив до София ше са ни без пари ,щото мрежата си е наша (както в случая БТК и Вивател).Някой за нещо друго сеща ли се ?

Едит : абе забравих да добавя : garga е прав.ТИ не можеш да сравняваш цените на същият вид услуги в Германия (незнам колко време си живял там,но без да се обиждаш - не само ти си бил там ,а и не само там,не ни имай за кретени) и тук,или примерно в Германия и Франция .Стандарът си е различен,и ако хванем да смятане всичко като хората - наистина цените ни са адкси високи за подобен род услуги.

Логиката че след като в групата разговорите са безплатни значи на оператора не му струват нищо не ми се връзва нещо.

Защо не го погледнеш от друга страна - хората ти предлагат услуга, те сами определят цената на тази услуга, могат да ти предложат промоция да не плащаш част от услугата, но го правят с някаква цел, например за да те задържат като клиент и другата част дето си я плащаш да я плащаш на тях а не на конкурецията.

Това колко им струва на тях услугата която ти предлагат какво значение има ? Те си правят бизнеса, целта им е да печелят. И това колко им се иска да печелят си е тяхна работа. Не можеш да отречеш правото им да си сложат каквито искат цени на стоката която продават. Друг е въпроса дали те ще сложат наистина "каквито си искат" или ще се съобразят с конкуренцията, с целите си и т.н. И накрая съвсем пък друг е въпроса дали на теб ще ти харесат тези цени. Може пък да не си им в целевата група потребители :)

Там в списъка си пропуснал покупката на апаратурата, изграждането на инфраструктурата, поддръжката на тази инфраструктура и заплатите на персонала.... за това се сещам само, може да има и още. И я кажи как предлагаш да определим цената на услугата която ще предлагаме с нашето малко GSM операторче само за Пловдив ? Понеже ни е "безплатно" в нашата мрежа и ние няма да искаме пари така ли ?

:)

1) питай някой от администраторите на ЕК : в тяхната мрежа за пренос на глас (дето скоро ша почне да се предлага на абонати от Ноември ако си спомням правилно статията ) - колко им струва минута разговор B) ,ама реално имам предвид,не колко ше искат да се плаща :).Ми то нищо няма да е щото мрежата си е тяхна.

2) група абонати с безплатни разговори помежду си - това ВСЕ пак означава че на шибаният оператор (да ме извиняват децата дето четът форума сега за думата) разговорите в собствената му мрежа нищо не му струват,защото както знаем : никъде няма безплатен обяд,особенно в БГ.Пък едва ли ще ти пускат безплатни разговори в група от няколко хиляди човечета само за да намажат от цената на разговорите примерно с телефон на БТК или друг мобилен примерно,като ежегодно им намаляват цените.Близко е до акъла .

3) не съм пропуснал в списъка покупката на апаратура и изграждането на инфраструктура защото тях не ги фиксирам като ежемесечен разход от който да зависят цените за минута разговор ;)

4) цените за разговор на нащо малко GSM операторче : много просто - плащаме си цената за изгореният от клетките и ала-бала апаратурата ток :) Прибавяме и фиксираната сума за данъци коят ежегодно ше трябва да плащаме на държавата,изваждаме данък приход (или по-скоро изобщо няма да го включваме) щото двойното счетоводсвто не ви е непозната работа предполагам B)

5) разговорите с абонати на Глобул, Мобилтел и Вивател - ми майн*ата им :laughing: GSM-a си е за нас,не за тях :laughing:

Що не бе ? :punk

Се си мисля че ЕК имат капитала да изградат една малка GSM мрежичка от градски тип :D Я си представи следното : прават тая мрежичка,само за Пловдив и околността примерно.Няма цени за минути разговор,само няква такса около 10-ина лева и после си говориш със сички без пари щото и те са към тая мрежичка :laughing: На мен ми звучи перфектно :) Ша се срине икономиката тука на всичките мобилки :lol: ,те сами ша искат да включат мрежите си :laughing: Пирфектно просто :D

малко офтопик се получава ама за около 150 лв си взимаш едно локитоки на моторола, обхват има по 15-20 км (по-хубавите) има 22 канала и по колко бяха 15-20 кода - ето ти готов си няма инвестиция почти никаква, само ток за заряд, незнам дали те са позволени в бг, ама то и кой проверява. аз все се каня да си взема - и без тва правя всичко възможно да им таковам бтк-то, ама заради баба ми не съм спрял още телефона, че тя е възрастна жената, да не дава господ да и трябва спешно да ни звъни.

С наближаването на старта на vivatel мобилните оператори се активизираха и започнаха да предлагат различни примамливи оферти. Сега от "ГлоБул" идва нова промоционална програма, наречена b-free, пакетът за която съдържа 64K SIM карта и време за разговори на стойност 22 лв. Пакетът се предлага на цена 14 лв. с ДДС. Освен достъп до различна информация и забавления през специалното меню myGloBul, с новата тарифа всеки потребител може да говори с един избран от него номер в мрежата на оператора на цена от 0,00 лв./мин. За целта се заплаща такса от 4,80 лв. с ДДС за период от 31 дни, която автоматично се приспада от наличния кредит.

http://mobilebulgaria.com/news/view.php?id=2388

За 5 лева на месец говриш с избран номер без пари. И това е преди да е започнал работа новия оператор.

абе някой помни ли колко време му трябваше на глобул да заработи наистина след като си обяви името например или след като за първи път се говорише че ще тръгне - просто съм сигурен че ще е подобно и с вивател, а ми е интересно. те имат ли си вече страница - глобул май имаха преди да тръгнат?

абе някой помни ли колко време му трябваше на глобул да заработи наистина след като си обяви името например или след като за първи път се говорише че ще тръгне  - просто съм сигурен че ще е подобно и с вивател, а ми е интересно. те имат ли си вече страница - глобул май имаха преди да тръгнат?

Under Construction! iconcoach2yr.gif

Ето още малко ново инфо - http://www.btc.bg/bg/news_details.php?id=116

ето тука може да видите логото - http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=775930

vivatel тръгва в началото на ноември?

07.09.2005

MobileBulgaria.com: Според появила се в медиите информация от източници в БТК, мрежата на vivatel вероятно ще заработи още в началото на ноември, като точната дата все още се пази в тайна. Изглежда, вече са изчистени и техническите затруднения с билинг системата, които дълго време занимаваха специалистите в компанията. Много е вероятно vivatel да предложи значително по-изгодни цени за обаждания от фиксиран телефон на БТК към мобилен на компанията. http://www.vivatel.bg/

Ето още инфо

Условия за взаимоотношенията между третия GSM оператор и абонатите вече са ясни

Абонатите на бъдещия оператор „Вивател” ще заплащат еднократна цена за първоначално свързване към мрежата при сключване на индивидуален договор и абонаментна цена по ценова листа, съобразно избрания пакет услуги. Това е записано в съгласуваните днес с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Общи условия за взаимоотношения с потребителите между „БТК Мобайл” ЕООД и бъдещите клиенти.

Според документа абонатите ще имат да отказват да бъдат включвани в обществено достъпен указател. Предвидени са и преференции за лица с загубена или намалена над 70% работоспособност под формата на безплатни разговори, определен брой безплатни съобщения, при условия съгласно ценовата листа на оператора.

Освен това компанията е задължена при поискване от абонатите - физически лица да предоставя детайлизирана справка за проведените разговори със съкращения на последните три цифри от номерата в списъка. Целта е да се даде възможност за конфиденциалност на този вид информация във връзка с разпоредбите на Закона за защита на личните данни. Тези ангажименти са вписани и в далекосъобщителната лицензия на “БТК Мобайл” ЕООД.

На същото заседание КРС отново определи “БТК” АД за оператор със значително въздействие върху пазара на фиксирани телефонни мрежи и предоставяне на фиксирани гласови телефонни услуги в България. С него се назначават и специфични задължения към телекома като задълженията за взаимно свързване, за предоставяне на специфичен достъп и за съвместно ползване на помещения, далекосъобщителни съоръжения, канали и кули.

и още малко

ВиваТел тръгва по-рано от очакваното

Третият GSM оператор "ВиваТел" ще заработи в началото на ноември, което е по-рано от предвиденото, информира в.„Труд”, като се позовава на свои източници в БТК. Според специалисти от телекома вече са решени техническите проблеми около системата за отчитане на месечните сметки, които се оказаха голямата пречка пред новия оператор.

В началото"ВиваТел" ще атакува основно корпоративни абонати и клиенти на "МобилТел" и "ГлоБул" с предплатени минути. Компанията обмисляла да предложи изключително ниски цени за обажданията от фиксиран телефон на БТК към мобилен на "ВиваТел". За тях било възможно цената на минута да е под 15 стотинки.

(07.09.05)

Ще е готино, ако спазят поне тоя път срока :)

• 2 weeks later...

Вдиагам темата, защото е интересно предполагам за всички. Вижте страницата на вивател в действие. Както някои бяха казала, глобул имаха страница преди да се появят, ето сега и с вивател е така :lol: Май не е довършен сайта, но за сега толкова :P

Има разбира се. Все пак ще използват мрежата на БТК. ;) Ще тръгне и ще видим тогава. Ако на края на всеки месец отпускат по 1 ден безплатни разговори и аз ще се включа. Иначе НЕ!!! :)

Има разбира се. Все пак ще използват мрежата на БТК. ;) Ще тръгне и ще видим тогава. Ако на края на всеки месец отпускат по 1 ден безплатни разговори и аз ще се включа. Иначе НЕ!!!  :)

Ако стане така аз няма да се включа, защото това ще означава, че в един ден от месеца няма да можеш да говориш по телефона си.

Предпочитам да дават всеки месец по 20 безплатни минути или нещо подобно ;)

това че ползват базите на БТК изобщо не е гаранция за качество. Базовите станции които ползват са китайски по открадната технология на Ериксон и с нестандартни интерфейси. що си мислите че не можаха да ги подкарат и да ги свържат навреме, а?

очаквам и в бъдеще големи сривове в покритието и лошо качество на връзките. това е моята прогноза пък дано ме оборят.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...