metalmaniak Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Има разлика между температурата на проводника и тази на електроните.Но при така поставено "условие" ток нема да тече. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mav3r1ck Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 -273,15 -> адът замръзва Отивате в некой химически завод и гледате как втечняват азота при тая температура.Хелия също става течен при тея градуси. Забравете за каквото и да е движение. Ток нема да тече. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted February 8, 2005 Author Share Posted February 8, 2005 Absolutnata nula ne su6testvuva dori vuv Vselenata.Tia se postiga po izkustveni metodi tuk na Zemiata i to za kratko vreme. Извинете, вие да не сте руса? Може би Земята не е част от вселената Има разлика между температурата на проводника и тази на електроните.Но при така поставено "условие" ток нема да тече. Имаш много поздрави от майка ми, която между другото е електроинженер. Забравете за каквото и да е движение.Ток нема да тече. Опитай се да видиш "движението на електроните" под електронен микроскоп. Има такива електронно микроскопи, с помощта на които можеш да наблюдаваш елемнтарни частици (е, за кварки, неутрино и т.н. няма да говоря) Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeQuila^^ Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Ne 4e sum mnogo navutre v ne6tata ama spored men e nevuzmojno da ima el. tok pri takava T. Nali tova uj e T "na absolutna 0 " koeto ozna4ava 4e dadeniq provodnik po koito se dvijat elektronite 6te zamruzne . Koi znae moje bi to4no togava se proqvqva svruhprovodimost ???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felix_17 Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 The`ScorpioN slu4aino da si bil pri Dimitrov dokato si bil v MG-to,6ot i az sam sas specialnost fizika(ne 4e sam pri nego ama mi e qsno na kvo gi podlaga "gorkite deca",kakto samiq toi kazva ).I stiga ste ma draznili s tva dali 6a te4e tok.Ako tolkova vi interesuva si otvorete u4ebnicite ot 9-ti klas po fizika i vijte(mejdu drugoto 6a te4e po umni ot nas sa go izmislili). P.S. S risk da se povtorq OSTAVETE FIZIKATA NA FIZICITE. Link to comment Share on other sites More sharing options...
en3rgy Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 -273,15 -> адът замръзва <{POST_SNAPBACK}> -273°C Абсолютната нула. Брауновото движение на частиците спира. Лапландците си признават, че е малко студено и поискват още една ракия на клечка. trqq tqh da pitame pri 0K predpolagam 4e nqma da ima materiq vyob6te pone ne v takova systoqnie v kakvoto q poznavame nie a kakvo da govorim za tok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted February 8, 2005 Author Share Posted February 8, 2005 При температора -273.15°С времето спира... Link to comment Share on other sites More sharing options...
TNT Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Брех Брех Бре тук в този форум само Физици Знаех си че в България се раждат и продалжават да се раждат умни хора.Аз предлагам да се съберем да напражим 1 Атомна бомба и да я продадем на Ал-Кайда ООД и да се разделим парите и цял живот после на Златна тарифа Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felix_17 Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 TNT ti za edna zlatna tarifa du6ata 6a si prodade6 na dqvola Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 По въпроса: Ток в електролити няма да тече, тъй като се приема, че при тях токоносителите са йони, а по условие абсолютната нула е състояние, при което спира движението на градивните частици на веществата (т. нар. топлинно движение, критерий за енергетичното състояние на веществото). Обаче ток през кристалната решетка на метали и металоиди ЩЕ ТЕЧЕ, защото не спира движението на електроните около ядрото, а следователно имаме токоносители. Остава да приложим напрежение на краищата на проводника и си имаме ток. Отделно е законът на Джаул-Ленц, определящ топлинното действие на тока Q=I(2)Rt, от където следва, че независимо от квадратичната зависимост на Q от I, при R клонящо към нула и отделената топлина ще клони към нула (тоест топлинните загуби ще клонят към нула ). Освен това да не забравим и дуалистичната теория. Според мен при температури, близки до абсолютната нула класическия закон на Ом може да се видоизмени. И последно вмятане за наблюдението на електрони през електронен микроскоп: ако някой успее да види електрон през такъв микроскоп, заслужава Нобелова награда ) Едит: @The`ScorpioN, високото съдържание на соли в урината понижава температурата и на замръзване, а не температурата на самите соли Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felix_17 Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Evala alchemy nai-nakraq nqkoi da im go kaje Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Незнам колко умни хора има в тази тема, обаче явно повечето от тях не са учили физика и не знаят че колкото по-ниска е температурата толкова по-добре протича тока при металите и толкова по-зле при полупроводниците. Учете повече и не правете Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 По въпроса: Ток в електролити няма да тече, тъй като се приема, че при тях токоносителите са йони, а по условие абсолютната нула е състояние, при което спира движението на градивните частици на веществата (т. нар. топлинно движение, критерий за енергетичното състояние на веществото). Обаче ток през кристалната решетка на метали и металоиди ЩЕ ТЕЧЕ, защото не спира движението на електроните около ядрото, а следователно имаме токоносители. <{POST_SNAPBACK}> А аз имам и един отделен въпрос - ще тече ли ток в газове при тази температура? Най-вероятно не,защото те са непроводими(по принцип),но ако се приложат и външни фактори(налягане) и се стигне до промяна на състоянието на веществата(повечето газове се втечняват) - ще тече ли ток? И друго - ако са течности,то те би трябвало да са изградени само от собствените си атоми - следователно трябва да тече ток. Бъркам ли се?Защото от доста време съм си задавал тоя въпрос. И още един подобен(подвеждащ) ще тече ли ток,когато веществата са в четвъртото си състояние - плазменото? alchemy в теб ми е надеждата Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted February 8, 2005 Author Share Posted February 8, 2005 GRIM, не си спомням точно, но имах уроци по физика, в които се споменаваше, че при състояние на плазма газовете стават проводими. Имаше отделен урок, извън учебника май (все пак имахме 6 часа физика седмично), за протичане на ток в газове. Аз също добавям нова идея: Възприемането на протичането на електричество не като движение на частици, а предаване на енергия между частиците. alchemy, благодаря ти за стойностното мнение Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Бла,аз съм нереализиран патолог-педагог,пък такива познания по физика де се извъдиха в мене? Пешо...интересно,интересно Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Eto ne6to interesno za tova kakvo se slu4va s elektronite, kogato se namirat pri absolutnata nula. Izvadka ot statiata: Under these special conditions of low temperature and intense magnetic fields, current-carrying electrons do not move in all three spatial dimensions throughout the material but are confined to an extremely thin two-dimensional layer or one-dimensional line only a few hundred atoms thick. Electrons can be so confined by building up the semiconductor material in layers in such a way that one layer is different from the rest. This special layer provides a small attraction to the electrons as they move through the material. As the temperature is lowered, moving electrons have less energy and tend to occupy only quantum states located very near the special layer, finally abandoning all other quantum states at temperatures near absolute zero. http://www.columbia.edu/cu/pr/96_99/19411.html Bravo alchemy, ti si naistina alchimik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smsdeliverer Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 В крайна сметка се оказа, че с 3 по физика и то преди 10 години, съм запомнил повече от доста други хора. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NaskoBG Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Аз физиката съм я учил преди около двадесет години, но май няма да спре. Четете момчета. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liverpool`Fan`1 Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Не... Няма да спре, защото при -273 градуса няма никакво съпротивление.Което ще рече, чеее ток ще протича идеално.Абе за ток ти трябва проводник и напрежение.Същото така и електрично поле.Мисля, че -273 абсолютната нула няма да има отделяне на топлина.Абе не знам... Едит: Скорпионе едно малко въпорсче.Малко съм невеж, защото имам 2 по физика за срока, но гледам си писал, че въпроса Възприемането на протичането на електричество не като движение на частици, а предаване на енергия между частиците.... Ми искам да попитам сега температурата не е ли вид енергия.Светлината също.Като стана въпрос за ток в газове.Точно това допринася за появата на електрони в газовете.Процеса мисля се нарича йонизация.Когато се вкара дадена енергия в електрично поле.Не знам аз не ги разбирам много, но темичката си е бива.Сега разбрах, че знам за 3 по физика просто на даскалката не успях да го обесня.... Edit 2: Абе хорааа темата ноо ме зариби.Като гледам по-горе въпросите зех и аз да се замисля.И с нетарпение очаквам смислен пост. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ABIDE Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Мързи ма да чета всичко и няма да го чета. Тока няма да спре уе, ко щъ съ праим ся. Не чаткаш ли, че при тази температура спира движението на частиците на проводника, което ги прави статични, следователно свободните електрони които преминават (димек тока) няма да срещат съпротивление и ще се движат там еба ли го с ква скорот понеже имат някаква Е=Ек+Еп. Ко ми приказваш че ще спрат. Не знам чаткаш ли ма тва е все едно да бягаш през площад с шаваши пичове напред-назад или пък да бягаш през същия площад като пичовете са статични - мноо ясно че пичовете кат не мърдат щи е по-лесно да ги заобикаляш без да ти пречат, а кат щават моеш съ блъснеш в някой дет ти намаля спийда. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vas90 Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Мързи ма да чета всичко и няма да го чета. Тока няма да спре уе, ко щъ съ праим ся. Не чаткаш ли, че при тази температура спира движението на частиците на проводника, което ги прави статични, следователно свободните електрони които преминават (димек тока) няма да срещат съпротивление и ще се движат там еба ли го с ква скорот понеже имат някаква Е=Ек+Еп. Ко ми приказваш че ще спрат. Не знам чаткаш ли ма тва е все едно да бягаш през площад с шаваши пичове напред-назад или пък да бягаш през същия площад като пичовете са статични - мноо ясно че пичовете кат не мърдат щи е по-лесно да ги заобикаляш без да ти пречат, а кат щават моеш съ блъснеш в някой дет ти намаля спийда. <{POST_SNAPBACK}> Е тва е супер обяснение Дано и да е вярно (тва със спийда ме разцепи) ... еми би трябвало да е така и според мен => моето мнение е , че няма да спре Link to comment Share on other sites More sharing options...
alexa Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Е тва е супер обяснение Дано и да е вярно (тва със спийда ме разцепи) ... еми би трябвало да е така и според мен => моето мнение е , че няма да спре <{POST_SNAPBACK}> да вярно е ..писше го и в един у4ебник даже.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 ... И още един подобен(подвеждащ) ще тече ли ток,когато веществата са в четвъртото си състояние - плазменото? alchemy в теб ми е надеждата <{POST_SNAPBACK}> Дано оправдая очакванията , като започна с дефинициите. Ако не ме лъже паметта, по дефиниция плазмата е състояние на материята, при което поне 1% от веществото е под формата на йони. Да, плазмата е проводяща. Има уреди, използващи енергията на плазмата (например аргонова), като тя се инициира от електричен разряд в аргонова среда и в зоната на високочестотно елетроманитно поле (иначе няма вещество, което да я удържи при 8000 К ). Колкото и странно може да се стори на някого, пламъкът е също плазма. Електродъговата заварка е типичен пример за ток в плазма. Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Tука трябва да се слежи POLL за " Колко човека от темата са присъствали в часовете по-физика" и вичко ще се изясни до някъде Между другото, истинската нула (Нула по Келвин) е -273,16 градуса по Целзий. При металите, при тази температура електроните преминават свободно през кристалната решетка. Тогава също има съпротивление, но е мноооого малко поради което се приема че няма иначе представете си формулата I=U/R В знаменателя винаги числото трбва да е различно от нула, освен при някои видове задачки (които се учат във висшето образование), при тях ако има 0 в знаментеля се приема че числото е безкрайно, а безкрайна големина на тока няма. Нали така ? И още нещо: топлината не е енергия. Има си специално означение за нея. Енергията която извършва работа създава топлината. А не топлината енергията. Топлината всъщност създава съпротивлението. Поради това че електроните преминават свободно означава че извършват минимална работа означава че отделят и минимална топлина => и оттук съпротивлението е минимално. Дано да не съм объркал някой, че като гледам много сложно го написах, но ако четете бавно и го обмислите ще го разбете. П.П. Да можех да пиша по-толкова много и толкова бързо на изпити П.П.П. Тая тема направо си е според сезона Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasil088 Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Още преди температурата да стигне -273°C вие всички ще бъдете във вечните ловни полета и няма да можете да видите дали тече ток или не защото там не го използват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.