Jump to content
BulForum.com

Ще спре ли тока?

Antares

Recommended Posts

Иначе в реални условия тока при екстремни температури от сорта на -40 -50 ще спре в повечето случаи зависи от калпавото изграждане на електропреносната мрежа.

то4но така има мн голямо зна4ение това как е изградена мрежата и какъв е изто4ника на електри4ество за да можем да определим дали ще спре или няма да спре тока..!

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Според това и особено това

Einstein speculated that cooling bosonic atoms to a very low temperature would cause them to fall (or "condense") into the lowest accessible quantum state, resulting in a new form of matter.

Значи става дума за нова форма на материята. Всичко това обаче са "спекулации" (предположения), които за момента явно няма как да се докажат или опровергаят.

Токът, който тече в мрежата не е само движение на електрони, но е и електромагнитна вълна. Самото постъпателно движение на електроните е около 2 см/минута в кабела, докато електромагнитната вълна на тока се движи със скоростта на светлината.

При тази ниска температура изчезват препятствията за придвижването на тази електромагнитна вълна (много грубо казано..). Тогава токът ще си минава откъдето и както си иска, без никакво съпротивление. Щом няма и съпротивление няма да има и загряване на средата през която минава тока (кабела) и няма да се повиши температурата на средата.

Абе с две думи - ще си тече токът яко и мощно и няма спиране.

Справка: - ПУ "Паисий Хилендарски", специалност "Инженерна физика", IV курс "Квантова механика" от проф. Атанасов.

Токът, който тече в мрежата не е само движение на електрони, но е и електромагнитна вълна. Самото постъпателно движение на електроните е около 2 см/минута в кабела, докато електромагнитната вълна на тока се движи със скоростта на светлината.

При тази ниска температура изчезват препятствията за придвижването на тази електромагнитна вълна (много грубо казано..). Тогава токът ще си минава откъдето и както си иска, без никакво съпротивление. Щом няма и съпротивление няма да има и загряване на средата през която минава тока (кабела) и няма да се повиши температурата на средата.

Справка: - ПУ "Паисий Хилендарски", специалност "Инженерна физика", IV курс "Квантова механика" от проф. Атанасов.

И най-важното-няма загуби!

Чесно казано мисля, че темата е странна. Иначе по въпроса, смятам че тока ще спре. Все пак говорим и за загуба на топлина. До колкото знам загубата на топлина води и до доста голямо загубено количество електроенергия, а при -273°С надали въобще ще има няква проводимост. Или поне нещто такова  :)

Мухахахахаххаах как токът ще спре при абсолютната нула бе :blink: Аз имам 3 по Физика ти колко имаш 5 или 6 :bgrin:

айде ако все още искате повече информация за абсолютната нула, довечера като си дойдат нашите. Майка ми е химик баща ми физик :bgrin:

под определена темепература Тк т.е. крити4на съпротивлението на живака (и други метали като цинк,олово,калай,индий,ниобий..и др. също и в метални сплави) става раво на нула..демек свръхпроводимост.По късно се установява 4е те могат да с намират във 2 разли4ни състояния - 1.с-ние на крайно ел.съпротивление при високи Т. и 2.с-ние с нулево ел. съпротивление при ниски Т и тези които са в 1 с-ние са нормални метали а тези които са вав второ са свръхпроводниците!

Зна4и по сврахпроводящите намотки могата да текат много силни токове без да се отделя топлина ..и както каза tanko111 тока ще си те4еее и ще стане яко.....

а бе сложничка е темата то сигурно ще си завис и от дадения материал щото едни изобщо няма да издържат това охлаждане а другите които го понасят те пък сигурно може и да не издържат на голям ампераж :wacko: как ми ги ражда главата тея работи не знам ама ако искате е сега ще измера съпротивлението на кабел с дължина 50 метра и довечера ще го изкарам на двора и презноща с омметъра пак ще ида да го мера да вида кво е станало :wir само бай-мангал да не ми зули кабела че той и при температури близки до абсолютната 0 не се спира нощно време с коолото :ph34r:

а за пикнята мисла че по лесно ще се стигне до отговора обаче няма да гледаш само дали вънка е -3 а се старай да понижиш и телесната си температура щото като ти е 36.7 С просто няма да стане щото пикнята си излиза като през кран за парното :( -ама съм чел мисля че са намирали захвърлени бебета с телесна температура 2 градуса а водата при под 4 замръзва затова ако си понижиш температурата до 5 градуса а навън е поне минус 3 (но не и по ниска щото пикнята няма да излезе а ще се получи ефекта на мастиката в стъклена бутилка) а също така и недей да пиеш алкохол знам че помага при студа ама той трудно замръзва -та ако изпълниш тези препоръки шанса да ти замръзне пикнята е доста добър и ще се получи нещо като сталактит или твърда връзка между теб и земята -но много внимавай после да не ти се счупи чучурката а след това бягай за да се згрееш но постепенно щото от рязката промяна може да получиш спазми-НЕ Е ИЗПРОБВАНО И НЕ ТИ ГО ПРЕПОРЪЧВАМ АМА ВСЕКИ СИ ИМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ :excl:

а бе сложничка е темата то сигурно ще си завис и от дадения материал щото едни изобщо няма да издържат това охлаждане а другите които го понасят те пък сигурно може и да не издържат на голям ампераж  :wacko:  как ми ги ражда главата тея работи не знам ама ако искате е сега ще измера съпротивлението на кабел с дължина 50 метра и довечера ще го изкарам на двора и презноща  с омметъра пак ще ида да го мера да вида кво е станало  :wir  само бай-мангал да не ми зули кабела че той и при температури близки до абсолютната 0 не се спира нощно време с коолото  :ph34r:

а за пикнята мисла че по лесно ще се стигне до отговора обаче няма да гледаш само дали вънка е -3 а се старай да понижиш и телесната си температура щото като ти е 36.7 С просто няма да стане щото пикнята си излиза като през кран за парното  :( -ама съм чел мисля че са намирали захвърлени бебета с телесна температура 2 градуса а водата при под 4 замръзва затова ако си понижиш температурата до 5 градуса а навън е поне минус 3 (но не и по ниска щото пикнята няма да излезе а ще се получи ефекта на мастиката в стъклена бутилка) а също така и недей да пиеш алкохол знам че помага при студа ама той трудно замръзва -та ако изпълниш тези препоръки шанса да ти замръзне пикнята е доста добър и ще се получи нещо като сталактит или твърда връзка между теб и земята -но много внимавай после да не ти се счупи чучурката а след това бягай за да се згрееш но постепенно щото от рязката промяна може да получиш спазми-НЕ Е ИЗПРОБВАНО И НЕ ТИ ГО ПРЕПОРЪЧВАМ АМА ВСЕКИ СИ ИМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ  :excl:

Абе ,човек как ще си смъкне телесната темперетура на 5C бе :lol: :lol:

Така, tanko111 спомена единственото смислено нещо по темата. Само че вие бяхте прекалено заети да мислите относно температурата на замръзване на урината. За нея - в урината се съдържат соли, амоняк и други вещества, температурата на които е по-ниска от 0.

А иначе по темата. Въпроса ми беше крайно подвеждащ. А именно. Определението, че токът е движение на електрони, или заредени частици е крайно неправилно. Да, връзва се със различните закони, но има една подробност. Електроните се движат със скорост, близка до тази на звука. Йоните, като по-големи частици - още по-бавно. Токът се разпространява със скорост близка до тази на светлината. А сега?! Токът има по-скоро свойствата на вълна. И по-точно определение би било предаване на енергия между частиците. Няма да заоравам в подробности, по простата причина, че все още не ги знам. Но само ще ви кажа, че това не е моя теория, не е и на майка ми, която е учител по електротехника в Автото. Така че, помислете малко по въпроса.

Освен това... някой по-горе ми писа формулата Q=I²Rt. И я написа Q=I2Rt. Само че, да припомня, че Q e топинното действие на електричния ток. Такова вероятно няма да има поради статичността на частиците, но да не забравяме, че математиката е просто един инструмент в ръцете на физиката. Защото наистина, ако заместим във формулата U=IR, I=U/R, да ще излезне, че напрежението и силата на тока са равни на нула. Но... все пак, това е математика, която е една заблудена наука :) А гореописаните опити са от крио-електрониката, които са все още в теоритичен план и няма експериментално доказани закономерности...

mad cat-всичко е за бъзик ве :P

the ufo -на тебе не съм ти дал думата щото много приказваш а нищо не знаеш -пуснах тоя пост за да поразсмея хората ама естествено не мога като теб когато пишеш сериозни работи всички вече те знаем само чакаме поредния бисер да изсулиш а онова за новите локомотиви дето са електрички трудно някой ще го бие :laughing: :D :P

The scorpion-ти не стига че зададе труден въпрос ами и си заложил уловка в условието-а накрая доказа и на горките хора които си бъхтеха главите че този въпрос няма отговор-САМО и ЕДИНСТВЕНО аз от всички установих това (много съм горд :bgrin: ) и затова започнах изследвания върху урината и нейната температурна зависимост от околната среда-и тъй като и двата въпроса бяха разискани моля модераторите да закрият темата а scorpion-a като наказание за това че се бъзика с учените от форума между които и аз самия като ги заблуждава с погрешни факти да отвори нове тема като пример може да се насочи в този аспект "урината като чудотворен лечител на порезни рани и причината поради която е полезна да се пие според маговете от канал 2001) :wacko:

.... Тогава токът ще си минава откъдето и както си иска, без никакво съпротивление. Щом няма и съпротивление няма да има и загряване на средата през която минава тока (кабела) и няма да се повиши температурата на средата.

Мда, интересно е това което казваш. Споменатият проф. Атанасов го познавам, знам и учебниците му, преподавал ми е.

Без да имам нищо предивд, ще спомена, че въпросните учебници са на години приблизително колкото и самия професор. (Това не го приемай буквално).

Според основните закони ако се получи тази свръх проводимост при абс. нула, при което съпротивлението е нула, тогава токът колко ще е? Безкрайност ли? В крайна сметка този ток само тече през тези свръхпроводници, но той ще захранва нещо, което в крайна сметка трябва да свърши някаква работа, а там токът (в реални условия) не може да е безкраен. Тогава и токът през свръхпроводника няма да е безкраен. Т.е. действително законите на електричеството и електрониката там няма да важат, отиваме в квантовата физика. А там пак има доста предположения, недоказуеми при това.

Замислете се.

Всичко казано дотук си е само на теория, предположения и т.н.

Както казах, ще ви омръзне скоро да мислите за това :D

Браво скорпионе, добре си си научил урока по физика, но лошото е че чак след ваканцията ще те изпитат. До тогава можеш да ни кажеш още някоя формула, с помоща на заблудената наука, математиката.

Kato vzemem moito obqsnenie tova na The`ScorpioN i na tanko111 se zaformq gore dolu ne6to.I vse pak temata be6e dali 6a te4e tok.Nqma da povtarqm vsi4ko kazano do sq za6toto 6te e zaguba na vreme.Vajnoto e 4e pri vsi4ki polojeniq tok 6te te4e.Nqma nujda ot pove4e izkazvaniq 6ot nqkoi hora naistina se izlagat s izkazvaniqta si(nqma da spomenavam imena(nickove) :P ).

P.S. Ostavete fizikata na fizicite :punk :punk :punk

Изказванията ми в тази тема са в обратен ред. Тръгвам от края и може и да стигна до началото.

--> ThE_UfO, не че се хваля, правя го! Завършил съм математическа гимназия със специалност физика. Имам 5.33 във дипломата по физика. Но я завърших 2000-та година и от тогава не съм се занимавал. Изкарах някоя-друга година следване филологическа специалност, която зарязах. Сега започнах да си припомням физиката от 7ми клас насам, защото смятам да кандидатствам с физика :))*

А иначе по темата - това е леко парадоксален въпрос, понеже физиката не е съвсем категорична в тази насока и за това ми беше любопитно какво ще кажете вие, също така се надявах някой, малко по-в час да се изкаже. Да се заформи дискусия, което за моя радост стана. Благодаря ви :)))

* Някой има ли представа какво представлява изпита по физика в ПУ и ТУ?

* Някой има ли представа какво представлява изпита по физика в ПУ и ТУ?

В ПУ приемат с физика на килограм, имам 3-4 познати 2-3 курс които са, всичките са влезли с 2 на изпита, просто в ПУ-то физиката е и след филологиите.

The`ScorpioN еми какво да ти кажа тук изказванията са ти като на инжинерин сред тълпа овчари (ти си учил разни формули, те са учии другo) B)

Признавам, че наистина сме учили физиката на по-високо ниво, и първите години ми се е*а мамата... Но не е била целта ми да се доказвам като капацитет, защото не се имам за такъв. Просто ми е любопитно какво знаете, как мислите и какво ви е мнението по темата :) Освен това доста неща вече съм ги забравил...

Трябваше да пусна темата като гласуване :)))

glej sq temperaturata e mqrka za intenzivnosta na dvijenie na 4asticite

toka znaete kvo e

na4i ne bi trqbvalo da proti4a tok 6tom nqma dvijenie pri 0K(-273.15°С)

za свръх-проводимостта se govori pri T blizki do 0K

6toto tova 0K nikoj ne znae to4no kvo e, naj blizko e temperaturata v kosmosa za6toto tam prosto nqma mnogo materia

abe teorii mnogo ama v otgovora nikoj ne e siguren (vse o6te) ;)

Прочети тук.

А именно. Определението, че токът е движение на електрони, или заредени частици е крайно неправилно. Да, връзва се със различните закони, но има една подробност. Електроните се движат със скорост, близка до тази на звука. Йоните, като по-големи частици - още по-бавно. Токът се разпространява със скорост близка до тази на светлината. А сега?!

Еми, че как ще може. :blink: Нали няма да мога да си пусна печката :woot

Сега сериозно. Според мен, няма да тече ток. Просто адът ще е замръзнал, пък камо ли някакво движение, независимо на какво. Браунувото дв. спира, край. Иначе, ние всичко може да си говорим тук, ама до какъвто и извод да стигнем, няма начин да се разбере дали сме прави, защото трябва да се изпробва опитно, а това е невъзможно => няма как да разберем и всичко е гола теория :sayjin

Priateliu, Braunovoto dvijenie e toplinno dvijenie, otnasia6to se za molekuli. Niama ni6to ob6to po temata.

Absolutnata nula ne su6testvuva dori vuv Vselenata. Tia se postiga po izkustveni metodi tuk na Zemiata i to za kratko vreme.

Tokut spira.

ox.....xora....razbira se 4e 6te spre toka....nali pri apsolutnata nula vsi4ki 4astici...atom4eta...kakvoto ima tama spira da se dviji.....a kakto kazaxte elektri4estvnoto e naso4eno dvijenie - sledovatelno nqma da go ima tova naso4eno dvijenie

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...