Jump to content
BulForum.com

the Wheel of Time

WoT|Demandred

Recommended Posts

Nqkoi moje li na 2 na 3 da nahvyrlq siujeta na edno ot tolkova mnogo hvalenite proizvedeniq molq. Interesno mi e vyrhu kakvo se prevaznasqt vsichki pisali v temata.

За великия Зелазни.

За поредицата "Мечът на истината".

За най-великата книга на всички времена - поредицата за Хиперион. Не знам какъв линк да ти дам, книгата просто ТРЯБВА да се прочете. Затова ти давам линк за сваляне. Чети, няма да съжаляваш!

Ендимион:

Вие не четете това, което трябва.

Ако го четете, за да разберете какво означава да се любиш с месия, — с нашия месия — не продължавайте, защото едва ли сте нещо повече от обикновен воайор.

Ако го четете, защото сте почитатели на „Песните” на стария поет и сте любопитни какво е станало по-нататък в живота на хиперионските поклонници, ще останете разочаровани. Аз не знам какво се е случило с повечето от тях. Те са живели и умрели почти три века преди да се родя.

Ако го четете, защото се стремите към по-голямо проникновение в посланието на Онази, която учи, също ще се разочаровате. Признавам, че се интересувах от нея повече като от жена, отколкото като от учител или месия.

И накрая, ако четете, за да откриете нейната съдба, или дори моята съдба, вие не четете верния документ. Аз не бях с нея, когато се решаваше нейната съдба, а докато пиша тези думи, моята собствена съдба все още очаква развръзката си.

Ще се удивя, ако изобщо четете това. Но събитията не за пръв път ме удивяват. През последните няколко години се редуваха невероятност след невероятност, всяка следваща все по-чудата и като че ли по-неизбежна от предишната. Причината да пиша сега е, че искам да споделя тези спомени. Навярно мотивът ми дори не е да ги споделя — тъй като знам, че този документ почти сигурно няма да бъде открит, — а просто да изложа разказа за събитията, така че да мога да ги подредя в собствения си ум.

Хайде, и аз да дам нещо за Песента, да не излагам Джордж Мартин ;D.

Песен за огън и лед се развива във фиктивен свят, подобен на средновековна Европа, изключвайки фактът, че тук сезоните траят десетилетия. В книгата има десетки главни герои и още много второстепенни, като по-голямата част от събитията се случват на континента Вестерос. След смъртта на крал Робърт Баратеон, редица малки и големи благороднически семейства, които дотогава са били обединени и са живели в относителен мир, започват да се бият за властта. Междувременно, далеч на изток, последната жива наследница на рода Таргариен - кралската династия, от която навремето Робърт е завоювал властта с брутален бунт - набира съюзници, за да си върне това, което й принадлежи по право. Всички тези герои обаче не обръщат внимание на наближаващата зима и на древните демонични заплахи, които идват с нея.

Ето го и официалният сайт на Мартин:

Тук.

A nqkoi sluchaino moje li da mi kaje ot kyde moga da si zakupq pyrvata kniga ot poredicata i da mi kajete nqkakva priblizitelna cena.

Tova koeto prochetoh za siujeta mi haresa. Ako ne e tochno taka, spodelete, da ne si gubq vremeto :)

"В началото Създателя сътворява Колелото на Времето, което тъче Шарката на Вековете, като вплита в нея животите и делата на хората както то пожелае. Колелото има седем спици. Всяка спица е един Век. Колелото се върти и Вековете идват и си отиват, като всеки от тях оставя спомени, които избледняват в легенди, после в митове, докато не се забравят. После Векът се връща отново. Вековната шарка се различава леко всеки път, когато Векът се върне, и всеки път е предмет на велика промяна. Но всеки път Векът е същият. Колелото на времето се завърта с помощта на Единствената сила, извличана от Верния извор, извор на магия. Единствената сила е разделена на две половини — мъжка и женска, сайдин и сайдар, като всяка работи в опозиция и в унисон с другата половина, за да задвижва Колелото. Tези, които могат да докосват тази сила и да я използват, се наричат преливащи."

Звучи интересно и заинтригуващо. Само да попитам,доколко тези фентъзита приличат на Властелина(който много ми хареса) и с какво се отличават, та да знам има ли смисъл да сядам да чета по 10-11 книги(щот като се хвана и ми е голяма краста тва четене - въпроса е само да бъда заинтригуван). Благодаря предваритено. :)

Не са толкова описателни. По-динамични са и много по-интересни за мен. Въобще аз смятам Властелина за скучна детска книга...

http://www.bard.bg/categories/?cid=41&BookID=72

Заслужава си. Трябва да ги има и в Хеликон и в книжарницата срещу джумаята. От време на време превода е малко зле, но като цяло е добре направен.

В Хеликоона НИКОГА НИЩО НЯМА! Неведнъж съм се убеждавал. W00x, преди 3-4 дни гледах почти цялата поредица в книжарницата на литера, която е след Хеликона, на главната срещу джамията. Там 100% я има! Има и много от другите книги, за които вече споменахме.

Всяко фентъзи е сравнявано с Властелина. И всяко фентъзи си прилича по някои неща, това са си главни похвати в жанра, няма как да се мине без тях почти и в това няма нищо лошо. Все едно да казваш, че Междузвездни Воини копира Фондацията (примерно) защото има роботи и космически кораби. Да, прилики има в началото, но те са минимални, като цяло е написана много по-съсредоточено и интересно, повече действие, повече диалог, описанията и пейзажите също не са пренебрегнати, но не са така натрапващи се по 1-2 страници само за една гледка, по-зряло е написана и самите герои търпят огромно развитие. С всяка книга се добавят много нови персонажи, нови сюжетни линии, заговори и загадки, изключително многопластово е всичко. Всеки почитател на жанра трябва да прочете задължително поне една книга, за да знае за какво става въпрос. Аз лично след като прочетох Колелото не мога да чета друго фентъзи освен на Пратчет. Всичко ми изглежда толкова елементарно и скучно, че...

Tyi kato dori kato cheta opisaniqta dadeni v internet, pak nqma izchisten prerazkaz na osnovniq siujet, nqkoi moje li nabyrzo da mi kaje za kakvo stava vypros. Sys 2-3 izrecheniq. Ot gore, ot gore.

чакай да видя как да синтезирам около 8 000 страници отгоре-отгоре....

лошковците искат да унищожат света,добрите пък не искат и за това си издирват дъ чоузън уон,който да изтрепе всички лошковци.

иначе мнението ми за поредицата е,че в последните 2-3 книги се сговняса необратимо и вече е доста далече дори от понятието 'добро' като цяло.

язък.

At its core, the story is as old as time. Young Rand al'Thor and his friends Perrin Aybara and Mat Cauthon become aware that evil is touching their pastoral village of Emond's Field -- a place so far away from anywhere that no one has seen a royal tax collector for generations. Up until now, their lives have been the same boring routine that made Luke Skywalker sigh down on the moisture farm on Tattooine.

Before long, however, the shepherd al'Thor, the blacksmith's apprentice Aybara, and the mischievous Cauthon are forced to abandon their homes in a desperate flight from the forces of ultimate evil. Their adventures bring them allies and enemies. Magic is real, and dangerous fairy tales spring to life.

The magic comes from a priesthood class called Aes Sedai that is able to "channel" the One Power, or the Force that turns the Wheel of Time.

For reasons Rand and his hayseed friends cannot imagine, the Dark One is after them, and unless they can prevail, the Shadow will cover the world.

чакай да видя как да синтезирам около 8 000 страници отгоре-отгоре....

лошковците искат да унищожат света,добрите пък не искат и за това си издирват дъ чоузън уон,който да изтрепе всички лошковци.

Ami s malko vyobrajenie moje da se napravi kratak prerazkaz na razvryzkata. Kakto e pokazal i liquid.

Само да спомена, че това, което пейстнах се отнася само за наначалото, първата книга и то в самото и начало. Така тръгват всичките им приключения и премеждия, приятели, врагове и т.н. Бих ти дал книгата ако се чудиш, поне да прочетеш първата и да решиш дали искаш други, но ми ги откраднаха преди години и имам само последната в момента :(.

Само имай в предвид, че книгата не е завършена. Очакваше да излезе втората прелюдия и чак тогава 12 том. Но сега след смъртта на Джордан нямам идея дали и кога ще излезе края.

Очакваше е през 2009 да излезне последната, 12та книга. Чак след това Джордън щеше да напише още една или две прелюдии, след което да започне други книги, една поредица, която щеше да се развива в света на Колелото, но нямало да има нищо общо с нейната история.

Както писах по-горе, Джордън е раздавал бележки и идеи за как да свърши последната книга в случай, че се случи най-лошото (което стана), за да може книгата да бъде завършена така, както той е искал. Сега дали ще бъде публикувана 12та книга зависи от жена му и издателството.

• 3 months later...

Tor и вдовицата на Робърт Джордан, Хариет, съобщиха, че писателят Брендън Сандерсън е избран да напише 12-тата книга от Колелото на времето по записките, оставени от Джордан. Сандерсън е известен като автор на поредицата Mistborn и самостоятелния роман Elantris. Интересното е, че стилът му на писане е коренно различен от този на Джордан, а книгите му са далеч по-мрачни. На този етап се говори за публикуване през есента на 2009 г.

Brandon Sanderson updated his site today with some of his most frequently asked questions since the recent news that he would be completing A Memory of Light.

He gives a good description of what writing AMoL feels like to him.

"Pretend you have purchased an expensive violin from a master craftsman. It probably wouldn’t surprise you to discover that one of the craftsman’s apprentices helped create that violin. The master may have had the apprentice sand, or apply varnish, or perhaps shape some of the less important pieces of wood. In fact, if you looked at the violin before master craftsman handed it off to his apprentice, it might just look like a pile of wood to you, and not an instrument at all.

However, the master craftsman did the most important parts. He shaped the heart of the violin, crafting the pieces which would produce the beautiful sound. He came up with the design for the violin, as well as the procedures and processes used in creating his violins. It’s not surprising that some other hands were involved in the busywork of following those procedures and designs, once the most important work was done. And so, even though the apprentice helped, the violin can proudly bear the master’s signature and stamp.

It’s the same with this book. What I’ve been given may not look like a novel to you, but it excites me because I can see the book Mr. Jordan was creating. All of the important chunks are there in such detail that I feel like I’ve read the completed novel, and not just an outline. Yes, there is still quite a bit of work to be done. Many of the less important scenes are there only as a framework of a few sentences. However, Mr. Jordan left behind the design of this book. I am convinced that between myself, his wife (who was his editor), and his assistants, we can complete this book to be very, very close to the way he would have done."

~Dragonmount

Ще поживеем, ще видим какво ще излезе.

Аз запецнах на 7-ма книга - нещо много едно такова провлачено написана ми се струва и ми е нещо трудно да е чета като предишните.

• 10 months later...

За игра - може и да успеят да направят. Там няма ограничение на продължителността. Може и 2-3 двд-та ако искат да изкарат с историята.

Но филм...

Трябва да направят сериал. Ама с епизоди дълги като властелина. Другото, ще е притупване на книгата, идеята. Ще трябва да орежат супер много работи и колко ще стане ясно за какво става дума, на човек, който няма идея за историята не знам. То дори на властелина с тия 4 часови серии пак имаше много орязано от книгата, та с тия 12 тухлички....

Все едно да тръгнат да правят филм по Малазанската книга или другите поредици.

Виж за Хрониките на Амбър по-може да стане филм трилогийка, но за тези - не.

Напротив. Много добре може да станат филмите, стига да се изпипат. Няма чак толкова в книгите, като махнеш описанията, пейзажа и героите и ти остава само действието, а то при филмите се развива доста по-бързо.

Ще поживеем, ще видим какво ще излезе.

Аз запецнах на 7-ма книга - нещо много едно такова провлачено написана ми се струва и ми е нещо трудно да е чета като предишните.

Che tq 7-ma kniga zaedno s 10-ta sa moje bi nai-slabite. Obqsnqvat nqkoi raboti ama do tam. Cheti drugite, zaslujava si.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...