Jump to content
BulForum.com

Overclocking

Recommended Posts

Znaete li dali ima programi, koito da uvelichawat voltaga na CPU-to. Ot dynoto moga samo da go puskam do 5%

Towa uprajnenie stawa samo ot BIOS-a na dynoto i ako toi ne ti pozwoliava (dori pri warianta na update s posledna wersia), togawa izhoda e samo hardueren - s poialnika :woot , obache se iskat dosta poznania u kuraj za tazi rabota. Po princip ako se razrowish w internet za za konkretno dyno, moje i da namerish info po waprosa. ;)

Riska ot precakwane na dynoto obache si ostawa izcialo za twoia smetka :woot :wir

• 1 month later...
  • Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Az imam edno vapros4e.

Barakata koqto sam clocknal e P III 566 ,danoto e Chaintech,

512 SDRAM PC 133 ,Nvidia Riva TNT M64 32Mb

Zna4i clocknal sam q ,no mi dobavq samo 22Mhz nezavisimo na kakva 4estota sam pusnal brakmata ot BIOS-a . (BIOS-a ne e update-van) :wir

• 9 months later...

Znachi az sum edin nov haivan koito ne razbira obshto zeto mnogo i predpochita da pita kato tapanarche :)

znachi konfiguraciqta mi e slednata:

MB: ECS N2U400-A , chipset NVIDIA nFORCE2 SPP , Dual Channel DDR 400 , AGP 8X (review)

CPU: AMD Athlon XP 2000+ T-bred soc.A

COOLER: http://www.ocinside.de/index_d.html?/html/...tan_d5tb_d.html

RAM: DDR 256MB PC3200/400Mhz

VIDEO: Axle GeForce FX5200 128MB DDR TV

znachi vuprosa mi e imam li vuzmojnost da pravq overclocking na taq mashina stava vupros za CPU i za VC i ako moga shte moje li malko help ot po razbirashtite

THX predvaritelno

Засега не е много, ама малкия още не е почнал да прави многочасови маратони на CS, GTA, Warcraft и какво ли там още беше  :woot .

Освен това кутията е перфектна: имам един въздухозаборник от капака точно върху процесора - смуче директно отвън, после един друг изхвърля обратно извън кутията и става перфектно "течение".

Имам чувството обаче, че дъното нещо не отчита много правилно, независимо от всичките ъпдейти на БИОСа. :wacko:

Качи си ТОВА , знам какво ти е дъното и ти знаеш какво е моето ;) Около 10 градуса ще ти бутне. Някаде обяснявах из форума какво прави това чудо на руската мисъл , а ако не се лъжа ти в БИОС-а трябва да имаш Bus Disconnect , защото си с MAX модела - дай го Enable , ako нямаш качи програмката.

• 6 months later...

az sam postignal signaturata samo s vdigane na FSB bez vdigane na vcore i drugi voltaji i vsi4ko si e stable na 2500 .. na 2550 sled nqkolko 4asa testove dava gre6ki ... daite nqkvi idei kakvo moga da mu ry4kam o6te :punk

daite i preporyka za cooler 4e iskam da go smena toq TR2 ve4e :)

• 2 weeks later...

Дъното ми е: ECS Elitegroup N2U400 с nForce 2 Ultra и Duron 1.8Ghz, захранването ми е 300w а памета ми е 256mb ddr 333Mhz (не е маркова), пробвах се да го клокна и от 1.8Ghz като dignah fsb от 133 на 140 и процесора ми стана на 1.88Ghz :)

Но паметта ми беше на 133Mhz (133x2=266Mhz). След като накарах памета да работи на 166Мhz, се оказа че трябва да сваля fsb на процесора отново на 133Mhz, за да работи.. Забравих да зпомена, че не разбирам почти нищо от о/к :)

Какво трябва да направя за да си вдигна процесора поне на 2Ghz ?

Лепни шината на процесора на 166 и на РАМ-а така ще захапе на 333. Ако не иска да запали дигни съвсем малко волтажа на процесора - ама много малко. Примерно ако ти е 1.60V , пробвай 1.65 или 1.70 ама може да се наложи да сменяш вентилатора , защото е напълно възможно да пе4е. Таймингите на рама ги увели4и щом не е маркова. Но на 333 не би трябвало да имаш проблем. По този на4ин трябва да закараш някъде около 2.2 GHz ако не се лъжа ... сега не ми се смятат множители :punk

Памета я заковах на 333Mhz (2x166), но шината на процесора на 166 не дръгва, държи най-много 140, не че не тръгва но неможе да boot-не после, а това с напрежението ме е страх да го пробвам, защото сега температура на процесора ми е между 55 и 60 градуса и много грее.. Препоръчайте ми хубав вентилатор за Duron, ако може по тих и по евтин (в смисъл да не 50-60$ някъв)..

Много е възможно да ти куца и захранването ? Според мен тоя Дурон трябва да захапе на 166 , ако вси4ко ти 6 в системата .. т.е. покриваш изискванията за клокване , които са :sayjin Ако си с някое Х захранване забрави за овърклок :) Целта е да лепнеш шината на процесора на 166 , за да може РАМ и професора да си ба4кат синхронно. В момента си в асинхронен режим , който според мен не е много производителен :allien

@FrAgMaKeR вентилатор TT TR2 мисля че ще ти свърши работа за този дюрон пък и няма да го печеш много защото нямаш тази възможност.. аз бях с дъно като твоето и то няма опция в биоса за избиране на волтажа на процесора ;) така че дигаш и тестваш и докадето стогнеш..

веднъж бях пуснал тема в HWBG за това дъно и ми бяха дали някакъв моднат биос който така и не сложих.. пробавай там search и виж може да постигнеш нещо.. ;) :punk

успех

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...