Jump to content
BulForum.com

Overclocking

Recommended Posts

И така, крайно време беше да отворим една такава сериозна тема, каквато е о/к (оувърклокинга) или "пърженето" на процесори и чипсети. :)

Защо Athlon XP + nVidia nForce 2? Защото в момента няма по-добра комбинация за ценителите на о/к, особено с излизането на новите дъна с последните версии на този невероятен чипсет.

И така, за тези, които тепърва ще навлизат в блатото на о/к, няколко основни и изключително важни правила (нещо като туториал):

0. Нулево (много важно) правило. Преди да започнеш какъвто и да бил о/к, седни на нормална неизпържена машина с интернет и search, чети, search, чети... и така много пъти. Има достатъчно сериозни форуми и технически хаутута из интернет, които трябва да се прочетат задължително.

1. Избор на дъно. Забравете за всички евтини акорпи, макорпи, че дори гигабайти и т.н. За сериозен о/к избора се ограничава до няколко производителя: ABIT - номер едно, мечтата на оувърклокъра, невероятни дъна с най-богатите възможности за о/к. Параметрите на SoftMenu се движат в такива граници, че може да изпържиш с тях всичко, което се слага в цокъла, дори яйца и филийки :woot. В момента върха за о/к е моделът NF7-S. Други дъна, ставащи за о/к (и продаващи се у нас) са тези на Asus, Aopen, Epox, MSI.

2. Избор на процесор (то няма избор :rolleyes: - T-bred/Barton) и памет. При о/к се спазва едно основно правило (макар да не е задължително): sync в честотата на шината на паметта и процесора. Това означава, че ако искате яко пържене до 400 MHz FSB, че и нагоре, паметите трябва да бъдат задължително DDR 400. Много употребявани за о/к са паметите на Corsair, които за съжаление трудно се намират у нас. Даже за да работи нормално въобще nForce2 дъно ви трябва задължително добра памет - например Kingston, Samsung.

3. Избор на захранване. Мда, трябва ви сериозно захранване. Хората препоръчват поне 400W. Аз пък ще ви препоръчам едно 300W захранване, което бие по параметри доста 400W такива: FSP300-60PN. Без изключително добро, яко и стабилно захранване о/к не става :wacko:

4. Настройки на параметрите за о/к. BIOS-а на съответното дъно трябва да позволява фина настройка както на честотите, така и на напреженията. За поддържане на стабилна работа на паметта се подава по-високо напрежение от номиналното (2,5V), например 2,7V. Честотите на паметта и процесора са синхронизирани, т.е. съотношението е 1:1. За PC3200 (dual channel) памети о/к започва от 166MHz FSB (което на практика е 166х2 - 333MHz). Множителя на процесора се сваля с няколко позиции (например от 12,5 на 10 за Athlon 2600+/333) и се започва постепенно увеличаване на FSB честотата. При всяко увеличаване се следи стабилността на Windows-a (а, да: за о/к се използва възможно най-капризната ОС ;) :D ) а най-добрия критерий е безпроблемното изпълнение на benchmarks като 3D Mark например. При достигането на границата на стабилност за съответната честота на FSB се започва увеличаване на множителя на процесора. Така процедурата се повтаря, като за стабилността на процесора при високите честоти, допълнително се вдига напрежението, например 1,75V. В този случай трябва да се следи внимателно температурата на процесора и разбира се да се използва възможно най-доброто охлаждане (големи радиатори и "здрави" вентилатори).

Това са възможно най-общите препоръки. Както казах в началото, истината е в якото търсене и четене в нета.

Надявам се от тук нататък да се оформи една сериозна тема за о/к на различни комбинации от хардуер в тази основна конфигурация (Athlon+nForce2), като аз започвам с прегледа на системата от подписа.

PS. Моля модераторите да изтриват постове от типа на "това suks или онова е простотия". Тази тема е за сериозни технически прегледи, а за спорове от типа Intel/AMD си правете отделни теми :evil

• Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Първата система е тази:

MB MSI K7N2 Delta, nForce2; AMD Athlon XP 2600+ 333Mhz FSB (T-bred)

512 MB DDR333 Kingston; GeForce FX 5200, 128MB DDR, TVout, AGP 8x

захранване: Aopen FSP300-60PN, рабира се B)

Няколко думи за дъното: впечатляващо не само с ярко червения си цвят :rolleyes: , но с изключително стабилната работа.

overclock_001.jpg

Параметрите за о/к не са кой знае какви, но стават за повечето случаи. Максималното напрежение за паметта е 2,7V, което е малко за добър о/к и сериозно вдигане на FSB. Максималното напрежение за процесора е 1,8V, което в някои случаи също е недостатъчно :wacko: Като цяло обаче работи много стабилно и освен това има изнесена на планка система за определяне на хардуерни проблеми с четири свтодиода. В един преглед в нета бяха писали, че не може да отключва множителя на процесора, обаче аз нямам този проблем B). По всяка вероятност са използвали по-стара версия на BIOS-a.

В момента тествам системата със следните параметри: wcpuid-180fsb.jpg

Работи изключително стабилно. Температурата на процесора не надвишава 47 градуса в най-натоварените моменти. За съжаление паметта е PC2700 и не е от специалната серия на Kingston за о/к, затова тази FSB е горе-долу максимума. Очаквайте скоро тестове с DDR400 памети.

Ето и малко benchmarks:

Sisoft Sandra:

Dhrystone ALU: 8319 MIPS

Whetstone FPU: 3352 MFLOPS

Integer aEMMX/aSSE: 11924 it/s

Float aSSE: 12975 it/s

PC Mark 2002:

CPU Score: 6636

Memory Score: 4971

3DMark 2003: 1268 3dmarks

Over.jpg

Nemoga da se pohvalia sas koi-znae kakav rezultat, no zahranvaneto mi ne e hubavo i se duni, poradi koeto nemoga da "vdigna" poveche. Za moe nai-goliamo sazalenie v momenta niamam vazmoznost da go smenia, no v nai-blizko vreme i tova ste stane. :)

Nai interesnoto e che poniakoga "zahapva" :confused i na 2GHz (166x12), no tova e riadko i niamam nervi da go chakam da blagovoli da startira kato horata WinXP. Kogato "zahape" obache se darzi stabilno i niama problemi.

Kato smenia zahranvaneto ste vidim taia rabota. ;)

Az imam Soltek FRN-RL sas nForce2, procesora mi e 1700+ T-bred "B", ram 2x256MB TwinMOS 333MHz, obache poradi straha ot clock, zashtoto veche izgorih edno dano sas opitite si me e strah da pusna sistemata na 200FSB (2x200MHz = 400MHz) (sorry za offtopica: "че ако искате яко пържене до 400 MHz FSB" tova ne e 400FSB a 200FSB, kazvam go da ne obarka nqkoi, zashtoto ne sam vijdal ili chuval nqkoi da e clocknal AMD na 2x400FSB = 800MHz, oshte vednash se izvinqvam) Apak i ramta koqto imam ednata broika neshto kuca. Zatova max sam e probval na 179FSB 2x179MHz=358MHz. Obache loshtoto na moito dano e che max FSB e 211 i ne moje na gore poveche, sigurno trqbva flash na Biosa. A sas tvoq procesor mai tova e nai stabilnoto mu polojenie. Pri clock 2x179MHz procesora e sas slednite parametri 1969MHz, 1.7V, 358MHz, 11 mnojitel (sas moq soltek sashto se otkluchva mnojitelq na procesora) Ramta 358MHz 2.7V. Inache az si q darja na agresivni nastroiki na 166MHz FSB t.s na 333MHz procesora 1.65V a ramta 2.6V vadi vsichki testove bez nikakav problem. Az testvam dali e stabilna sistemata sas Prime95 Obache loshtoto e che trqbva testva da varvi mnogo vreme.

Nishto lichno :D

За съжаление и двете определения за честотата се използват масово, което може да обърка начинаещите оувърклокъри. Може би най-точно го казва WCPUID, system clock е базовата честота (например 166MHz), а system bus е основата на паметта и процесора (ако са синхронизирани) или в случая 2х166=333MHz.

За добрия о/к е много важно също задаването на "агресивни" timings на рамта. Например ако нормалните са 7-3-3-2,5T тогава за о/к е добре да се зададе например 6-3-3-2T ;)

ami, poneje ne si padam po mnogo entusiazirani overclockeri.. shte vzema malko da vi poohladq :) opitaite tezi programki... dosta zatoplqt prepecheni cpu-ta :)

stability test

toast

nakaraha me da svalq ot ~2GHz na ~ 1.9GHz Athlon xp tbred B 1700+

wcpu.JPG

power supply ne mu znam tochniq model, ama e AOpen 300W ot kutiq, koqto struvashe 80$ na hiper dilyrski ceni :)

dynnata platka e asus retail a7v266

Weasel, нещо не е в ред конфигурацията ти. Множителя ти е много висок. Смъкни го на 11 и вдигни честотата на FSB на 166 и виж какво ще се получи. Трябва да стане по-стабилно, даже и с малко по-висока FSB. Нали все пак рамта ти е PC2700.

Ne sam saglasen s teb, ne si doogledal vish mi chipseta, 166 shina shte mu doidat tvarde mnogo. Taka si e dobre obache pone do 150MHz shina da izkara i mnojitel na 12,5 shtoto inache na danoto shte mu doide mnogo 166MHz shina.

Pri moeto duno (Asus A7V8X) na-dobria variant e 166MHz shina, zashtoto v tozi sluchai PCI-kata si e 33MHz (default). Pri 145MHz e 36 (demek poveche ot defaulta), a pri 150MHz e 30 (demek po-malko ot defaulta). Tochno poradi tazi prichina 166MHz e nai-dobre sas default mnozitelia na CPU-to. Umeren klok bez izlishno forsirane (ili namalenie) na PCI shinata.

Ne sam saglasen s teb, ne si doogledal vish mi chipseta, 166 shina shte mu doidat tvarde mnogo. Taka si e dobre obache pone do 150MHz shina da izkara i mnojitel na 12,5 shtoto inache na danoto shte mu doide mnogo 166MHz shina.

И какво като е KT266, ако се разтъриш малко в нета ще видиш, че доста хора са подкарвали FSB166 с точно това дъно ;), нали в това е смисъла на о/к, всъщност, говоря за дъното на weasel :rolleyes:

pri 166MHz FSB, PCI shte stane 41MHz, ne che nqma da raboti i taka... ama pri takava chestota na PCI-kata e absurdno da se govori za stabilnost, rano ili kysno, SCSI controllera shte se shashne :) KT266 nqma po-golqm PCI divider ot 4, KT266A, moje i da ima... no moito dyno ne e takova... pyk i za men stabilnostta e vajna, poneje otdavna sym otviknal da rebootvam mashinata za shtqlo i neshtqlo

Да така е, за съжаление. За добър о/к най-добре е дъна, които поддържат независима честотата на PCI и AGP от системната шина. Тогава фокусите с 'пърженето" стават най-добре ;) :woot

tova mojesh li da mi go prevedesh? :)

Че какво има толкова за превеждане, смисъла е, когато си играеш с FSB, това да не се отразява на честотата на AGP и PCI шините, които да са заковани на 66 и 33 MHz съответно.

...overclock na PCI s 3-4 MHz ne e nikak za podcenqvane ;)

a za AGP, kato go umnojish po dve... i posle da kajem po 4x... si stavat okolo 30MHz, koito si okazvat vliqnie... :)

Ми да де, нали за това става въпрос - истинските дъна lock-ват честотата на AGP и PCI, за да можеш да си оувърклокваш FSB на воля ;)

Ei sega probvah slednoto, zashoto ramta mi e slaba i kato kachi nad 180MHz zapochva da se dani, dignah mnojitelq na 12 a shinata na 166MHz, Voltaja na procesora 1.65, na ramta 2.6 danoto nameri procesora kato XP 2400+. Kogato mnojitelq e polovinka ne e hubavo, imam chuvstvo che bavi.

Godfather S kakvo ohlajdane si? Moito e mnogo sakapano nqkva akasa obache kato go natovara prekaelno mnogo i diga 55 - 60 gradusa a kogato ne e clocknat si darji stabilno 45 - 46 mai e dosta :)

Ei sega probvah slednoto, zashoto ramta mi e slaba i kato kachi nad 180MHz zapochva da se dani, dignah mnojitelq na 12 a shinata na 166MHz, Voltaja na procesora 1.65, na ramta 2.6 danoto nameri procesora kato XP 2400+.

A kakav e samioa procesor? Stoto az sam sas AMD 1700+ i rabotia na 166x11 sas default zahranvane na CPU i RAM, a temperaturata pri natovarvane vdiga do okolo 46-48 gradusa.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...