Jump to content
BulForum.com

ps2 to serial port

Recommended Posts

така .. въпросът ми е - може ли оптична или обикновена мишка със скрол, която е с ps2 накрайник да се закачи на com1 чрез преходник?

.. и още един въпрос, за да не отварям отделна тема:

имам usb optical mouse. когато сложа на друг usb port flash памет, "плъхът" блокирва. сега я ползвам на ps2 чрез преходник, но защо се получава така когато и двете устройства ползват usb интерфейса? :(

Продават преходници от PS2 към COM. Аз съм така на единия комп. Мишката ми е оптична и безжична и си бачка.

.. ами аз имам именно такъв преходник, но нещо не става. поне така ми казва човекът, който е пробвал. със сигурност е нещо с драйверите. като отида, ще разбера :D

а т'воята мишка, защо е така? при мен т.е. при човекът, който има затруднение с това дъното е само с 1 sp2 port - за клавиатурата. и ти ли си така?

.. за 2-то затруднение? някой ... ? :(

По първия ти въпрос.

PS/2 е най-обикновен сериен порт, с друг накрайник. Така че и двата вида серийни портове нямат проблеми с другите от вида си. Дори клавиатурата е серийно устройство, и УСБ е серийно, макар и с доста различни схеми (и скорости разбира се).

По втория въпрос.

Това най-често се получава от дублиращи се хардуерни прекъсвания (IRQ).

Когато две устройства споделят едно IRQ (поради ограничения им брой, понеже са хардуерни линии към процесора) и едното поеме контрол за момент над прекъсването, другото устройство го няма за тези моменти (не може да използва даденото прекъсване). Това е едновременно предимство и недостатък на архитектурата, и обикновено може да се оправи като се назначат различни IRQ за двете устройства. Но ако такива няма, или пък са вече заети за трети устройства, трябва да се обмисли и да се даде едно прекъсване на две устройства, едното от които е през повечето време неактивно (скенер например), а другото - активно (мишка). Това е най-общо казано.

Тези неща можеш да ги провериш от Device Manager и да видиш какво IRQ на кои у-ва е споделено.

не съм много наясно, но мисля че не споделят общо IRQ. ето снимки:

това е преди да сложа паметта ->

01.JPG

а това, след като я сложих. при това положение мишката блокирва ->

03.JPG

мишката е на PCI 10 - SIS 7001 PCI to USB Open Host Controller,

а паметта - PCI 11 - SIS PCI to USB Enhanced Host Controller

02.JPG

PS2 е доста различен от СОМ портовете - най-малкото защото има и клок сигнал. Но въпреки всичко един преходник би свършил работа. Това за прекъсванията е вярно, но не и за USB устройствата. Там прекъсване има само USB хост-а, а отделните устройства неползват прекъсване - то това е и една от идеите на USB-то. Но дори и две устройства да ползват едно и също прекъсване (често срещано явление - при мен например IRQ 11 се ползва от 4 различни карти) операционната система не би трябвало да има проблем с това. Най-вероятно проблема е в драйверите на устройствата.

Най-вероятно проблема е в драйверите на устройствата.

... ами тази флаш памет няма драйвери за XP. има за Win98 и Win2000 SP .... поне така пише

благодаря за поясненията //

btw паметта е тази:

10-drive-c.jpg

Mass Storage Device class compatible so no driver needed in Windows ME, 2000, XP, Mac 9.1 or above. Includes manufacturer driver for Windows 98.

USB Flash Disk Utility Program for security and partitioning functions (No additional drivers needed)

т'ва е от сайта на производителя т.е. не са необходими драйвери :huh:

Да ти драсна и аз нещо

По първи въпрос - може.

По втория - няма драйвери за ХР защото то си ги има вградени. А за това че блокира мишката пробвай да промениш настройките на USB в Bios, може и да се получи.

А за това че блокира мишката пробвай да промениш настройките на USB в Bios, може и да се получи.

и какво по-точно? ще ми обясниш ли, че съм пълен ламер :P

Момчета, набарах тая тема и за да не пълня форума с други такива, реших да питам тук.

Имам клавиатура PS2 и искам да я включа на USB. Дали има такъв преходник или кабел.

Значи трябва да е преходник от "женско" PS2 към "мъжко"USB. (малко смешно изразяване ама за по-лесно).

Благодаря предварително

П.П. Търсил съм на много места в Пловдив, ама намирам само обратния вариант

По втория - няма драйвери за ХР защото то си ги има вградени. А за това че блокира мишката пробвай да промениш настройките на USB в Bios, може и да се получи.

Така е - но пак са си драйвери и пак е възможно да има проблем с тях.

Момчета, набарах тая тема и за да не пълня форума с други такива, реших да питам тук.

Имам клавиатура PS2 и искам да я включа на USB. Дали има такъв преходник или кабел.

Значи трябва да е преходник от "женско" PS2 към "мъжко"USB. (малко смешно изразяване ама за по-лесно).

Благодаря предварително

П.П. Търсил съм на много места в Пловдив, ама намирам само обратния вариант

Май няма няма как да стане това :) .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...