ov3rm4n Posted January 29, 2005 Share Posted January 29, 2005 Преди малко получих така чаканото потвърждение за визитата на Ричард Столман у нас. Той ще открие конференцията за интернет технологии WebTech. Лекцията му ще е двучасова и ще засегне много теми, но главно ще говори за ... свободния софтуер Също така е възможно да дойде 3-4 дни по-рано и да прекара доста повече време от планираното у нас. Така, че предложения за дейности и за срещи са добре дошли. Ако имате сериозни предложения за това с какво той би могъл да помогне или с кого да се срещне, моля пишете ми на мейла. Надявам се да напълним залата в петък (22 април) и да му покажем, че семето на свободния софтуер може да вирее в България. Новината Инфо за WebTech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgekodinov Posted January 29, 2005 Share Posted January 29, 2005 Голям праз ! И кво като идва : да не е Елвис Пресли ! Надявам се разбирате че модела на "свободния софтуер" е приложим само (цитирам А. Буров) "... само там където има дебел комат ...". Тука в България (и в други бедни държави) това е синоним на безплатно и съответно лошокачествено - за апологетите на качеството на Linux само ще вметна : пробвали ли сте примерно да направите Wifi мрежа с Linux ?!? По принцип модела на свободния софтуер се базира на продажба на поддръжка за него (справка : Redhat, Cygnus, ...... добавете любимата си дистрибуция тука). Този модел просто е неприложим в БГ - колко от познатите ви фирми смятат че си струва да се плаща примерно абонамент за поддръжка на компютър или (не дай си боже) за софтуер ?!? Обикновенно се приема че като им инсталираш нещо или не дай си боже са ти дали някой и друг мизерен лев за него ти си женен до гроб за проблемите с ВСИЧКИ програми които някога ще качат на гълъбарника на който едвам си излъгал програмата си да тръгне. Така че забравете свободния софтуер - докато не се промени манталитета на българския фирмаджия не можете да си представите какъв автогол ще си вкарате ако прилъжете някой да мигрира към свободен софтуер. Така че оставете MIT-ския дядка да разгледа на спокойствие каките в София и не си мислете че ако го разпнете ще възкръсне. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted January 29, 2005 Author Share Posted January 29, 2005 И как предлагаш да му променим манталитета, ако не с подобни представяния и срещи? Надявам се разбираш, че говориш без да казваш нищо - сиреч, възпроизвеждаш някакви членоразделни уж звуци, но без никакъв смисъл. Обикновено се приемало?!? Ми ще се приема - защо не? Ако ти така градиш взаимоотношенията си с българските "фирмаджии" - неясно и мъгляво и им позволяваш да приемат това или онова за дадено - тоест ти самия нямаш ясна представа какво отиваш да им предложиш - какво искаш тогава да се получи? Не си мисли обаче, че всички работят по твоя начин. Представям си и не само какво ще стане ако убедя някого да премине на свободен софтуер, не се притеснявай за нас. Ако ти си от хората дето се плашат от трудности и предпочитат да не се заемат с дадена идея, защото било трудно, било й още рано, било не знам си какво - лошо няма, кютай си там и не се занимавай, но не се опитвай да напътстваш тези които са се захванали въпреки всички трудности да работят за нея, да ги поучаваш (на каква база?) и да пророкуваш това или онова. Просто си кютай и поне не пречи, след като си преценил, че не искаш да помагаш. Гледай ни сеира - това българина го може доказано. Свикнали сме на сеирджии, но определено акъл от тях не щем... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 29, 2005 Share Posted January 29, 2005 Така че забравете свободния софтуер - докато не се промени манталитета на българския фирмаджия не можете да си представите какъв автогол ще си вкарате ако прилъжете някой да мигрира към свободен софтуер. <{POST_SNAPBACK}> Ами аз се "прилъгах" да мина към свободен софтуер и с извинение към всички админи и модератори - мога да ти кажа да лапаш големия гноясал Micro$oft-ски.Щом и двамата ми съквартиранти,които са заклети фенове на Винбозе се зарибиха - от две лекции и няколко демонстрации.Винбозе е пред умирачка.И както каза ov3rm4n - акъл от празнодумци не щем.Може да съм начинаещ,ама ми харесва много повече от Винбозе! Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgekodinov Posted January 30, 2005 Share Posted January 30, 2005 Ами аз се "прилъгах" да мина към свободен софтуер и с извинение към всички админи и модератори - мога да ти кажа да лапаш големия гноясал Micro$oft-ски.Щом и двамата ми съквартиранти,които са заклети фенове на Винбозе се зарибиха - от две лекции и няколко демонстрации.Винбозе е пред умирачка.И както каза ov3rm4n - акъл от празнодумци не щем.Може да съм начинаещ,ама ми харесва много повече от Винбозе! <{POST_SNAPBACK}> :-) Браво на вас. Ходили ли сте на евангелистко събрание ? Аз съм ходил през 1992 - да видя кво е. Мога да се басирам че ако Столман или (не дай си боже) Линус ви кажат - "скачай тука от този мост в реката", няма и да се замислите. Не можете ли да разберете че този тип софтуер ИМА цена на притежание, която вие така или иначе не плащате. И който не мисли като вас - да лапа "големия Микрософтски" - надявам се да разбираш че това е оксиморон пич :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgekodinov Posted January 30, 2005 Share Posted January 30, 2005 И как предлагаш да му променим манталитета, ако не с подобни представяния и срещи? Надявам се разбираш, че говориш без да казваш нищо - сиреч, възпроизвеждаш някакви членоразделни уж звуци, но без никакъв смисъл. Обикновено се приемало?!? Ми ще се приема - защо не? Ако ти така градиш взаимоотношенията си с българските "фирмаджии" - неясно и мъгляво и им позволяваш да приемат това или онова за дадено - тоест ти самия нямаш ясна представа какво отиваш да им предложиш - какво искаш тогава да се получи? Не си мисли обаче, че всички работят по твоя начин. Представям си и не само какво ще стане ако убедя някого да премине на свободен софтуер, не се притеснявай за нас. Ако ти си от хората дето се плашат от трудности и предпочитат да не се заемат с дадена идея, защото било трудно, било й още рано, било не знам си какво - лошо няма, кютай си там и не се занимавай, но не се опитвай да напътстваш тези които са се захванали въпреки всички трудности да работят за нея, да ги поучаваш (на каква база?) и да пророкуваш това или онова. Просто си кютай и поне не пречи, след като си преценил, че не искаш да помагаш. Гледай ни сеира - това българина го може доказано. Свикнали сме на сеирджии, но определено акъл от тях не щем... <{POST_SNAPBACK}> Виш моля те малко в Google или в Freshmeat за мене преди да приказваш - ти примерно колко open-source projects имаш ? В колко open-source проекти contribute-ваш ? Или си от онеа "admini" дето съветват клиентите : земете LAMP - той е БЕЗПЛАТЕН ! Съветвам те да прочетеш следния документ от Бил Гейтс (анатема) : "Open letter to hobyists" - това е базата на съвременната софтуерна индустрия. Иначе програмистите щяха да си останат на нивото на университетските преподаватели и алкохолици в изчислителни центрове (аз имах щастието да се уча на занаят от такива :-) Надявам се че знаеш че и Линус произвежда[e процесори for a living. Относно какво предлагам : ами просто : да научиме хората първо че за софтуера се ПЛАЩА. И след това да преместим касата така че да не пречи на инициативите на хората (т.е. свободно не като в бирата). А това с плащането не става като им викаш : земете тука без пари и после ако ви трябва - ще платите за консултинг : просто това в БГ няма да се случи (и човешкия труд ще си остане евтин). Въобще съм на мнение че човек трябва да се учи от историята - защото иначе е осъден да повтаря минали грешки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 30, 2005 Share Posted January 30, 2005 И който не мисли като вас - да лапа "големия Микрософтски" - надявам се да разбираш че това е оксиморон пич :-) <{POST_SNAPBACK}> Пич,грешка,че ползваш литературни термини в софтуерна тема.Пич,работил съм с почти всички видове Винбозе и мога да ти кажа,че по-антагонистична,по-оксиморонна,по-евфеменистична ОС няма.Работя с линукс от 3-4 дни но до сега не съм имал и капка проблеми...А ако беше винбозе,щях да се чудя,защо по дяволите тая мозъчна пръдня на майкрософт ми казва - System low resourses,при положение,че е пуснат само Нотпад. И да съм казал,че не мисля като тебе?Виж как сам се поставяш в оксиморонна ситуация Айде стига с краткия урок по фигури и тропи в литературата,ами вземи кажи нещо смислено и стойностно.Нямам намерение да ти преподавам материали по Увод в общата литературна теория точно тук.Ха със здраве. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted January 30, 2005 Author Share Posted January 30, 2005 Никой не ти забранява да мислиш каквото си искаш. Бъди така добър да прочетеш и осмислиш какво пиша, не просто да изригваш възмутено. От 1992 до днес толкова много неща са се променили, че ти е бедна фантазията, но ако предпочиташ да живеш в 1992 - не мога да те вкарам насила в ХХІ век, а и няма да се опитвам. Много ти е погрешен подхода - защо си мислиш, че само ти и единствено ти си запознат в детайли и в дъблочина с въпроса? Вервай ми - не говориш с пъпчив тинейджър, дето действа първосигнално - не ми дръж наставнически тон и не се опитвай да отгатваш какво разбирам и какво не - ще сбъркаш в преценката си и ще стане нелепо и смешно положението в което ще изпаднеш. Евангелистки събрания прави една друга компания и едни други добри хорица - а ти в случая се опитваш да се правиш на техен пастор. Дори вече е ясно на къде биеш - май си се предозирал с рекламни материали от последната майкрософтска паническа кампания срещу запалахата Линукс... Пак ще повторя - кютай си и си мисли каквото ти душа иска - само не се опитвай да казваш на всички останали какво да мислят. Нали? Сега остава да се провикнеш "Един е Майкрософт и Бил е неговия пророк!" и да седнеш да ми обясниш как друга правилна вяра освен Джама няма... Спести си го. EDIT: Бре - докато съм писал ти вече си се провикнал! Евала, пич. Много сте предвидими... И дори ми цитира Откровението от св.Бил, да се свети името му... EDIT: Take a look - http://www.debian.org/ ... И се спри в ръсенто на мъдрости, че се омаскаряваш сам, колкото и другите да не искат да го правят... Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgekodinov Posted January 30, 2005 Share Posted January 30, 2005 Пич,грешка,че ползваш литературни термини в софтуерна тема.Пич,работил съм с почти всички видове Винбозе и мога да ти кажа,че по-антагонистична,по-оксиморонна,по-евфеменистична ОС няма.Работя с линукс от 3-4 дни но до сега не съм имал и капка проблеми...А ако беше винбозе,щях да се чудя,защо по дяволите тая мозъчна пръдня на майкрософт ми казва - System low resourses,при положение,че е пуснат само Нотпад.И да съм казал,че не мисля като тебе?Виж как сам се поставяш в оксиморонна ситуация Айде стига с краткия урок по фигури и тропи в литературата,ами вземи кажи нещо смислено и стойностно.Нямам намерение да ти преподавам материали по Увод в общата литературна теория точно тук.Ха със здраве. <{POST_SNAPBACK}> Браво на тебе. Аз съм работил на ВСИЧКИ windows-и и на почти всички линукси - първото ми Linux ядро беше 2.0.39 - ако това ти говори нещо. Също съм работил (и в момента работя) и на Solaris, AIX, HP/UX, Digital Unix, FreeBSD и MAC OSX. Но да си мериме ОС-овете е офтопик. Нямаш проблеми с Linux щото сега преживяваме културния шок - КЪДЕ МИ е NOTEPAD-A !? :-) За това не ти е и казало low resources. А иначе ти голям литературовед се извъди - да не би да учиме за преподавател б ПУ ? Но това също е офтопик - ставаше въпрос за Столман. Като си такъв фен на Столман надявам се че знаеш че всъщност малко са го попрекарали пича - той почнал от приложните програми към ядрото и тамън да си завърши GNU hurd-а и хоп, Линус сделал ядро и казал ето ви ОС. От тогава Столман навсякъде държи да му викат GNU/Linux, ама да си видял нещо такова на (примерно) кутийката на RHEL ? Така че оставете стареца да позяпа млади филоложки и не разчитайте много на това дето ще каже ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 31, 2005 Share Posted January 31, 2005 Браво на тебе. Аз съм работил на ВСИЧКИ windows-и и на почти всички линукси - първото ми Linux ядро беше 2.0.39 - ако това ти говори нещо. Също съм работил (и в момента работя) и на Solaris, AIX, HP/UX, Digital Unix, FreeBSD и MAC OSX. Но да си мериме ОС-овете е офтопик. Нямаш проблеми с Linux щото сега преживяваме културния шок - КЪДЕ МИ е NOTEPAD-A !? :-) За това не ти е и казало low resources. А иначе ти голям литературовед се извъди - да не би да учиме за преподавател б ПУ ? Но това също е офтопик - ставаше въпрос за Столман. Като си такъв фен на Столман надявам се че знаеш че всъщност малко са го попрекарали пича - той почнал от приложните програми към ядрото и тамън да си завърши GNU hurd-а и хоп, Линус сделал ядро и казал ето ви ОС. От тогава Столман навсякъде държи да му викат GNU/Linux, ама да си видял нещо такова на (примерно) кутийката на RHEL ? Така че оставете стареца да позяпа млади филоложки и не разчитайте много на това дето ще каже ;-) <{POST_SNAPBACK}> От заяждане смисъл няма, вземи да се стегнеш малко и да се държиш като хората. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 31, 2005 Share Posted January 31, 2005 А иначе ти голям литературовед се извъди - да не би да учиме за преподавател б ПУ ? Но това също е офтопик - ставаше въпрос за Столман. <{POST_SNAPBACK}> Ами офтопика се ръси от тебе,но да,това ми е бъдещата професия - даскал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iso14496 Posted January 31, 2005 Share Posted January 31, 2005 Моите уважения към господин georgekodinov, но за съжаление първоначалният му коментар е твърде неприличен и откровенно провокативен. Не знам какво му е крив Столман и свободния софтуер, но с плюене няма да го оправи. Затова ще помоля модератора да изтрие абсолютно всички коментари (като offtopic) и да позволи да започнем дискусията с коментари от рода "ще идва ли в Пловдив?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted February 1, 2005 Author Share Posted February 1, 2005 Ами при положение, че още не се знае със сигурност колко дена ще е тук, едва ли може да се коментира още. Но аз мисля, че ако има време ще дойде до тук. Просто такова чуство имам - доста от водещите фигури са пловдивчани, а и като се вземе предвид интереса му към фолклора - Стария град е добра идея за разнообразяване на програмата му, почивка от срещи и приказки малко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Friedrich Posted February 1, 2005 Share Posted February 1, 2005 http://imperium.lenin.ru/LENIN/32/C/c2.html#rms1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 1, 2005 Share Posted February 1, 2005 Да се се слага знак за равенство между opensource и безплатен е признак на тотална технологична имбецилност. Аз също не съм съгласен с нПкои от идеите на Столмън, но да се говори за комунизъм и подобни простотии е смехотворно и малоумно, граничещо с лудостта на някои определени кръгове. Opensource принципите са в основата на гарантирания ултраконкурентен и ултраинтензивен пазар на софтуер, което с други думи казано е съвременото виждане за пазарна икономика или капитализъм на 21 век. Това всеки може да го види - в интернет, по специализираните технологични магазини, изложения, панаири и т.н. Да се оприличава това развитие на технологиите от една страна и бизнеса от друга с комунизъм е абсолютна идиотщина. Това са елементарни неща от глобалното развитие на IT сектора, принципи, движещи пазарната икономика на 21 век, а не някакви тъпи идеологии. Просто на чичо Бил не му харесва идеята и други хора да печелят пачки, играейки в една гарантирано конкурентна среда. Принципите на затворения код, така както ги разбира Бил са отношения от отдавна миналия в историята 19 век, независимо, че се прилагат върху информационни технологии. Тези принципи ще му гарантират спокойното статукво, без плашещата до смърт конкуренция. Да, ама ние сме вече в 21 век и бизнеса се развива главоломно. Вижте само какво стана за няколко години с хардуера. Ако IBM бяха устояли на статуквото така, като го прави Бил? Ако Cisco бяха устояли по същия начин в сектора на мрежовите технологии? В съвременния бизнес има място за всеки на пазара, стига да се докаже в тази ултраконкурентна среда и всякакви глупости за комунизъм са врели-некипели. Ако на някой не му е ясно това - да вземе да прочете повечко или поне да се опита да анализира с прости мисли ставащото на пазара на информационни технологии. P.S. @georgekodinov, не само WiFi мрежи, ами цялата ми мрежова инфраструктура, протоколи и услуги се базира на opensource и то доста по-продуктивно, по-сигурно и разбира се по-евтино от добре познатите алтернативи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgekodinov Posted February 1, 2005 Share Posted February 1, 2005 Моите уважения към господин georgekodinov, но за съжаление първоначалният му коментар е твърде неприличен и откровенно провокативен.Не знам какво му е крив Столман и свободния софтуер, но с плюене няма да го оправи. Затова ще помоля модератора да изтрие абсолютно всички коментари (като offtopic) и да позволи да започнем дискусията с коментари от рода "ще идва ли в Пловдив?" <{POST_SNAPBACK}> Ей, що така с лошото ? Нали форума е да си изказваме мненията ? Или който не мисли като нас е против нас ? Hitler Ugend, а ? Идеята ми беше да ви провокирам да мислите със собствените си глави, не с тези на Slashdot примерно. А пък вие ми се нахвърляте. Помислете си кой не обича чуждото мнение. И не - не съм се начел на рекламни материали (за разлика от някои тука) : Аз си изкарвам хляба (и сиренето) със свободен софтуер и съответно връщам обратно на обществото. Така че дори не съм и врага с партиен билет :-) Съжалявам че ви разочаровам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgekodinov Posted February 2, 2005 Share Posted February 2, 2005 Аз като ми се каже отворен код, и си представям, че кода е безплатен за употреба, ама ако зема некав код ако не мога да го правя нищо за какво ми е, за нищо, обаче ако мога, е супер <{POST_SNAPBACK}> Амин ! Това е и уловката на свободния софтуер - всъщност IBM имат такъв маркетингов подход : ако си вземеш нещо от тях, то непременно ще ти се наложи да си взимаш и още и още ..... Embrace and extend. Любимия на всички тук MySQL също има такъв лиценз : ако искаш да МОЖЕШ да правиш каквото искаш с него си го купуваш като поп. Иначе - бъзикай си се на своя отговорност колкото искаш, като не забравиш да публикуваш резултатите от труда си Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted February 2, 2005 Author Share Posted February 2, 2005 Що не си отворите една тема Отворен код и не обсъждате в нея собствените си виждания по въпроса? Оффтопика нещо стана много в тази тема - тя не е за това кой как разбирал еди какво си, да ви обяснявам ли за какво е темата или все пак сте достатъчно интелигентни да се сетите сами? georgekodinov, като един много сведущ, просветен и начетен и отворен в тая област - окажи ни тази чест - стартирай такъв топик с една бърза лекция що е Отворен код, Свободен Софтуер, Затворен Код, разликите между тях, кое къде има почва и прочие... Просвети ни. Моля. Виждам, че много ти се иска да покажеш колко много си наясно с материята и да разпръснеш мрака по въпроса в този форум - добре, покажи, стартирай топик и развий в него въпроса. Може наистина да е от полза на всички. Съвсем сериозно говоря. Ако обичаш. Дай сериозно изложение, не някакви никакви подмятания не където им е мястото. Пък може и да дискутираме. Тук, в тази тема, се придържайте към темата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgekodinov Posted February 3, 2005 Share Posted February 3, 2005 Що не си отворите една тема Отворен код и не обсъждате в нея собствените си виждания по въпроса? Оффтопика нещо стана много в тази тема - тя не е за това кой как разбирал еди какво си, да ви обяснявам ли за какво е темата или все пак сте достатъчно интелигентни да се сетите сами?georgekodinov, като един много сведущ, просветен и начетен и отворен в тая област - окажи ни тази чест - стартирай такъв топик с една бърза лекция що е Отворен код, Свободен Софтуер, Затворен Код, разликите между тях, кое къде има почва и прочие... Просвети ни. Моля. Виждам, че много ти се иска да покажеш колко много си наясно с материята и да разпръснеш мрака по въпроса в този форум - добре, покажи, стартирай топик и развий в него въпроса. Може наистина да е от полза на всички. Съвсем сериозно говоря. Ако обичаш. Дай сериозно изложение, не някакви никакви подмятания не където им е мястото. Пък може и да дискутираме. Тук, в тази тема, се придържайте към темата. <{POST_SNAPBACK}> Прав си. Темата е отворена. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.