Jump to content
BulForum.com

Fedora Core 3 и кирилизация

GLT

Recommended Posts

Първо малко предистория:

Реших да сложа Fedora Core 3 с минимална инсталация при опциите на инсталера- това заема около 600 MB. При това за поддръжка на езици селектирах английски и български. При тази ситуация инсталатора ми поиска само 1 и 3 диск от дистрибутива.

Инсталирах xorg-X11като удовлетворих всичките му зависимости (оттук нататък използвам само yum с инсталации през интернет). За менажер на прозорци инсталирах Fluxbox, за web-browser - Firefox.

Да подчертая, че гоня минимална инсталация и не инсталирам тежките графични среди KDE или GNOME.

Мислех си, че с кирилицата всичко би трябвало да е наред щом съм си избрал българския при началото на инсталацията. Но не стана точно така. Когато отворя Firefox всички кирилски символи ми ги изобразява като квадратче с 4 букви или цифри в него.

Поиграх си с set/unset LANG/LANGUIGE които намерих в едни писания в нета, ама нямаше резултат. Firefox продължава да си визуализира квадратчета. Знам, че в интернет има много писания на тема кирилизация, на български, на руски, но тва кирилизиране ми е много мътно в линукса, не мога да се оправя.

Как да се справя с проблема?

Като ти е трудно  linux-bg.org прочиташ подробно как се инсталира bglinux програма за кирилизация.

Или виж това

Кръпката на Петър Георгиев я пробвах, без резултат, а защо да се мъча с bglinux като Fedora си има прекрасен пакет за кирилизация. Друг е въпроса, че не мога да се справя. С bglinux ще имам същите проблеми.

Кръпката на Петър Георгиев я пробвах, без резултат, а защо да се мъча с  bglinux като Fedora си има прекрасен пакет за кирилизация. Друг е въпроса, че не мога да се справя. С bglinux ще имам същите проблеми.

console-cyrillic е за кирилизация на системна конзола, и няма нищо общо с терминалните

прозорци под Х или с браузърите.

Инсталирай си шрифтове, които подържат кирилица. Можеш да вземеш truetype шрифтовете

от windows инсталацията.

Копираш ги да речем в /usr/share/fonts/truetype

след което добавяш пътя към тях в /etc/X11/fs/config

Отиваш в директорията /usr/share/fons/truetype и изпълняваш следното:

ttmkfdir -o fonts.dir

cp fonts.dir fonts.scale

Презареждаш font сървъра с новите настройки:

/etc/init.d/xfs reload

И опресняваш кеша на шрифтовете:

fc-cache -v

И накрая си настрой Firefox да ползва шрифтове, които разбират от кирилица.

Нищо не казваш дали Х ти е кирилизиран и дали си настроил български локал

на системата.

console-cyrillic е за кирилизация на системна конзола, и няма нищо общо с терминалните

прозорци под Х или с браузърите.

Инсталирай си шрифтове, които подържат кирилица. Можеш да вземеш truetype шрифтовете

от windows инсталацията.

Копираш ги да речем в /usr/share/fonts/truetype

след което добавяш пътя към тях в /etc/X11/fs/config

Отиваш в директорията /usr/share/fons/truetype и изпълняваш следното:

ttmkfdir -o fonts.dir

cp fonts.dir fonts.scale

Презареждаш font сървъра с новите настройки:

/etc/init.d/xfs reload

И опресняваш кеша на шрифтовете:

fc-cache -v

И накрая си настрой Firefox да ползва шрифтове, които разбират от кирилица.

Нищо не казваш дали Х ти е кирилизиран и дали си настроил български локал

на системата.

Тва дълга и широка. За препоръчване е да си инсталираш (и да спазиш инструкциите) console-cyrllic

За да инсталираш truetype fonts единственото което трябва да направиш е да свалиш този РПМ.

http://www.warez.ru:8080/FTP/Linux_Appz/fe....3-3.noarch.rpm

# su

# rpm -ihv msttcorefonts-1.3-3.noarch.rpm

ако имаш xfs service

# /etc/init.d/xfs restart

Ако пък нямаш xfs логин и логаут ще свърши работа.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...