GLT Posted January 24, 2005 Share Posted January 24, 2005 Първо малко предистория: Реших да сложа Fedora Core 3 с минимална инсталация при опциите на инсталера- това заема около 600 MB. При това за поддръжка на езици селектирах английски и български. При тази ситуация инсталатора ми поиска само 1 и 3 диск от дистрибутива. Инсталирах xorg-X11като удовлетворих всичките му зависимости (оттук нататък използвам само yum с инсталации през интернет). За менажер на прозорци инсталирах Fluxbox, за web-browser - Firefox. Да подчертая, че гоня минимална инсталация и не инсталирам тежките графични среди KDE или GNOME. Мислех си, че с кирилицата всичко би трябвало да е наред щом съм си избрал българския при началото на инсталацията. Но не стана точно така. Когато отворя Firefox всички кирилски символи ми ги изобразява като квадратче с 4 букви или цифри в него. Поиграх си с set/unset LANG/LANGUIGE които намерих в едни писания в нета, ама нямаше резултат. Firefox продължава да си визуализира квадратчета. Знам, че в интернет има много писания на тема кирилизация, на български, на руски, но тва кирилизиране ми е много мътно в линукса, не мога да се оправя. Как да се справя с проблема? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aeon Posted January 24, 2005 Share Posted January 24, 2005 Иди във Firefox и пробвай от View->Character Encoding-> Cyrilic Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLT Posted January 24, 2005 Author Share Posted January 24, 2005 Иди във Firefox и пробвай от View->Character Encoding-> Cyrilic <{POST_SNAPBACK}> Проблема не ми е във Firefox, а в кирилизацията. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xray Posted January 24, 2005 Share Posted January 24, 2005 Като ти е трудно linux-bg.org прочиташ подробно как се инсталира bglinux програма за кирилизация. Или виж това Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLT Posted January 24, 2005 Author Share Posted January 24, 2005 Като ти е трудно linux-bg.org прочиташ подробно как се инсталира bglinux програма за кирилизация.Или виж това <{POST_SNAPBACK}> Кръпката на Петър Георгиев я пробвах, без резултат, а защо да се мъча с bglinux като Fedora си има прекрасен пакет за кирилизация. Друг е въпроса, че не мога да се справя. С bglinux ще имам същите проблеми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
squiffy Posted January 24, 2005 Share Posted January 24, 2005 Кръпката на Петър Георгиев я пробвах, без резултат, а защо да се мъча с bglinux като Fedora си има прекрасен пакет за кирилизация. Друг е въпроса, че не мога да се справя. С bglinux ще имам същите проблеми. <{POST_SNAPBACK}> console-cyrillic е за кирилизация на системна конзола, и няма нищо общо с терминалните прозорци под Х или с браузърите. Инсталирай си шрифтове, които подържат кирилица. Можеш да вземеш truetype шрифтовете от windows инсталацията. Копираш ги да речем в /usr/share/fonts/truetype след което добавяш пътя към тях в /etc/X11/fs/config Отиваш в директорията /usr/share/fons/truetype и изпълняваш следното: ttmkfdir -o fonts.dir cp fonts.dir fonts.scale Презареждаш font сървъра с новите настройки: /etc/init.d/xfs reload И опресняваш кеша на шрифтовете: fc-cache -v И накрая си настрой Firefox да ползва шрифтове, които разбират от кирилица. Нищо не казваш дали Х ти е кирилизиран и дали си настроил български локал на системата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja Posted January 24, 2005 Share Posted January 24, 2005 console-cyrillic е за кирилизация на системна конзола, и няма нищо общо с терминалнитепрозорци под Х или с браузърите. Инсталирай си шрифтове, които подържат кирилица. Можеш да вземеш truetype шрифтовете от windows инсталацията. Копираш ги да речем в /usr/share/fonts/truetype след което добавяш пътя към тях в /etc/X11/fs/config Отиваш в директорията /usr/share/fons/truetype и изпълняваш следното: ttmkfdir -o fonts.dir cp fonts.dir fonts.scale Презареждаш font сървъра с новите настройки: /etc/init.d/xfs reload И опресняваш кеша на шрифтовете: fc-cache -v И накрая си настрой Firefox да ползва шрифтове, които разбират от кирилица. Нищо не казваш дали Х ти е кирилизиран и дали си настроил български локал на системата. <{POST_SNAPBACK}> Тва дълга и широка. За препоръчване е да си инсталираш (и да спазиш инструкциите) console-cyrllic За да инсталираш truetype fonts единственото което трябва да направиш е да свалиш този РПМ. http://www.warez.ru:8080/FTP/Linux_Appz/fe....3-3.noarch.rpm # su # rpm -ihv msttcorefonts-1.3-3.noarch.rpm ако имаш xfs service # /etc/init.d/xfs restart Ако пък нямаш xfs логин и логаут ще свърши работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.