spirit Posted January 23, 2005 Share Posted January 23, 2005 Хайде да видим дали някой знае нещо за генералисимусите по света. Аз се сещам за 4 - Франко, Суворов, Чанкай Ши, Сталин... Ако някой знае други - да ги казва (може и някакви подробности за тях да пишете, ако знаете) Аре чао Link to comment Share on other sites More sharing options...
[ds]snolp Posted January 26, 2005 Share Posted January 26, 2005 bratle mai si zabravil Tito vij za drugi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBIN Posted January 26, 2005 Share Posted January 26, 2005 Какво значи генералисимус ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulgia Posted January 26, 2005 Share Posted January 26, 2005 Най-високият военен чин. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted January 26, 2005 Share Posted January 26, 2005 samo 4 sa do kolkot az znam ili si spomnqm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dunata Posted January 26, 2005 Share Posted January 26, 2005 Амй аз мисля , че и Ленин също е генералисимус ! Четох в една книга , че са само 5 в света , но един мой приятел ми каза, че са само 3 . Е явно не е много добре информиран ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nas Posted January 26, 2005 Share Posted January 26, 2005 Чанкай Ши Не е ли по-скоро Чан Кайши Link to comment Share on other sites More sharing options...
WriteR4e Posted January 26, 2005 Share Posted January 26, 2005 Тук има за Сталин.За други не намерих! Генералисимуси:Сталин,Чан Кай Ши,Суворов,Тито,Мао Дзедун. То не ви личи да сте много сигурни ама аз да питам. Франко не се ли нарежда и той там? ...и Франко Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted January 26, 2005 Share Posted January 26, 2005 То не ви личи да сте много сигурни ама аз да питам. Франко не се ли нарежда и той там? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulgia Posted January 26, 2005 Share Posted January 26, 2005 Аз съм чел, че титлата генералисимус може да бъде получена, само ако армията,която командва въпросният пълководец, е над 1 000 000 души, така че за Тито не съм сигурен,но щом казвате... Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted January 26, 2005 Share Posted January 26, 2005 До колкото си спомням Франко сам се беше провъзгласил за такъв. Не съм много наясно с военната исторя, но каква информация искаш за тях? Само за Сталин са изписани тонове литература. Ако искаш да получиш някаква информация за тях, то най-вероятно тя ще се окаже субективна. И какво точно те интересува-биография, политика, нещо свързано с дейността им като генералисимуси-уточни малко. Ама моят съвет е да си намериш книжлета и да попрочетеш нещичко, ако толкова те интересува(дали четеш от темата или от другаде, то е все едно). Поне сам ще успееш да си съставиш мнение или просто си решил да ни изпитваш...Ако е за изпита... нещо не ми допада да се вихря над клавиатурата с часове. Май ще бъде по-интересно,ако кажа, че Сталин е бил висок 163см.,мургав и със сипаничаво лице. На едно негово описание,съставено от царската полиция, когато е бил на около 20, се отбелязва, чевторият и третият пръст на левия му крак са срастнали. Има деформации и в лявата ръка заради злополука като малък-ръката е скъсена, китката е доста по-дебела от дясната, а лакътът е вдървен.Една малка скобка-според литературата на Достоевски признак на демоничност е физически дефект по крайниците . Дефакто умира заради страха, който е всявал, защото, когато получава удара, е стоял с часове проснат на пода-охраната се е притеснявала да не би да го обезпокои, а когато дошли лекарите, ситуацията станала още по-абсурдна-не са предприели никакви манипулации, защото ги е било страх как ще реагира. Препоръчвам следната литература: *Джонсън,П."Съвременността:Светът от 20-те до 90-те години"-1993(Дяволите-една разкошна глава); *Драганов,Д."Политическите системи през ХХв. Демокрация,тоталитаризъм,авторитаризъм"-1998; *Драганов,Д"Франкизмът:История и политика"-1995; *Крачунова,Д."Тоталитаризмът-власт и пропаганда1917-1953"-1999; *"Най-нова история на Китай 1917-1970"-1978(извинявам се, но другата лит., която изкопах е чужда); *"Оксфордска история на ХХв.-2000 *"Съвременна Испания 1931-1989"-1991 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ma6inata1 Posted January 27, 2005 Share Posted January 27, 2005 само четерима са Сталин тои се провъзгласява сам , Франко и тои сам си дава тая титла за Чан Кай Ши незнам и Суворов. тваса четеримата пича които имат тази титла . Ако питате мен само Суворов заслужава това звание Link to comment Share on other sites More sharing options...
[ds]snolp Posted January 27, 2005 Share Posted January 27, 2005 Аз съм чел, че титлата генералисимус може да бъде получена, само ако армията,която командва въпросният пълководец, е над 1 000 000 души, така че за Тито не съм сигурен,но щом казвате... <{POST_SNAPBACK}> za Tito sam sigoren i za Stalin ama drugite ne6to mi se gubqt trqa da vida Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted January 27, 2005 Share Posted January 27, 2005 Друг въпрос - казвате че сам си бил лепнал титлата Франко или Сталин или който и да е няма значение. Е добре де но каква е разликата между това да бъде повишен в чин(и от кого се прави това всъщност) и това той сам като главнокомандващ и най-висок като чин да се произведе в генералисимус? Може би въпросата е тъпа ама тая материя не я разбирам особено и за това питам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted January 27, 2005 Share Posted January 27, 2005 Допълнение към постинга на Дългия: освен изискването за определен минимален брой командвана войска Бе иска генералисимусът да е завършил поне две генаралщабни академии и да е победил във война . В къщи имам една книга "Генералисимусите", като я чотех преди време чак се учудих колко много народ са били и колко повече са се писали в тая група Всъщнност това не е военен чин , а по-скоро почетно звание. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leper_Messiah Posted January 27, 2005 Share Posted January 27, 2005 ГЕНЕРАЛИСИМУС=МАРШАЛ Link to comment Share on other sites More sharing options...
[ds]snolp Posted January 27, 2005 Share Posted January 27, 2005 ГЕНЕРАЛИСИМУС=МАРШАЛ <{POST_SNAPBACK}> ei veno 4e sa ednakvi ama ne e to4no mai de (samnqvam se ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.