trooper Posted January 20, 2005 Share Posted January 20, 2005 Ako nqkoi znae to4no ot kade da si izteglq turbo pascal i kak to4no da go instaliram molq da mi obqsni podrobno. Za6oto sa svalil suma ti pascali i vse mi e edin i sa6ti problema - kato zapo4na da go instaliram mi kazva WRONG DISK in edi koe si ustroistvo. ako nqkoi moje da pomogne 6te sam mu mnogo blagodaren Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forreg Posted January 20, 2005 Share Posted January 20, 2005 Ako nqkoi znae to4no ot kade da si izteglq turbo pascal i kak to4no da go instaliram molq da mi obqsni podrobno. Za6oto sa svalil suma ti pascali i vse mi e edin i sa6ti problema - kato zapo4na da go instaliram mi kazva WRONG DISK in edi koe si ustroistvo. ako nqkoi moje da pomogne 6te sam mu mnogo blagodaren <{POST_SNAPBACK}> http://warez.ru:8080/FTP/Win_Appz/Turbo.Pascal.v7.0/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted January 20, 2005 Share Posted January 20, 2005 Виж това http://www.bloodshed.net/devpascal.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
trooper Posted January 20, 2005 Author Share Posted January 20, 2005 http://warez.ru:8080/FTP/Win_Appz/Turbo.Pascal.v7.0/ <{POST_SNAPBACK}> mersi vse pak ama ne sam tolkova 'hitar' 4e da ne pogledna parvo tam. men me interesuva kak to4no da go instaliram ako znae6 mi kaji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ruff_rider Posted January 20, 2005 Share Posted January 20, 2005 I AZ GO SVALIH OT WAREZ.RU!SAMO TRQBVA DA KOPIRA6 FAILOVETE OT DISK2,3 I DRUGITE V 1 PAPKA I GOTOVO!U NAS STANA! A nqkoi da mi kaje nqkyv guide za programirne 6toto sam begginer? Link to comment Share on other sites More sharing options...
c0ld_phusi0n Posted January 20, 2005 Share Posted January 20, 2005 trooper еми като си хитър, не ти ли е дошло на ума, че може би Паскал-а едно време се инсталираше от дискети, а тъй като ти го слагаш от харда, трябва всичко да е наедно (в една папка) и тогава да го инсталираш. ruff_rider За Паскал тюториъл не ти и трябва, в Хелп-а има абсолютно всичко и е обяснено много добре с примери и всичко там, дето ти трябва. Предполагам, че ти трябва за даскало, така че ако знаеш английски, чети хелпа и си готов. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted January 20, 2005 Share Posted January 20, 2005 Ето от тук може също да си дръпнеш Турбо Паскал. Само си го дезархивираш някъде , оправяш си пътищата на директорийте както трябва и си готов От тук Link to comment Share on other sites More sharing options...
bratmito Posted March 6, 2005 Share Posted March 6, 2005 Абе тоя Turbo Pascal как да го подкарам на ХР и възможно ли е изобщо? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted March 6, 2005 Share Posted March 6, 2005 Виж това http://www.bloodshed.net/devpascal.html <{POST_SNAPBACK}> Изтегли си Dev Pascal и си готов. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 6, 2005 Share Posted March 6, 2005 Абе тоя Turbo Pascal как да го подкарам на ХР и възможно ли е изобщо? <{POST_SNAPBACK}> Да, възможно е. Просто си го стартираш и той си тръгва в команден прозорец. С Alt+Enter можеш да го разпънеш на цял екран и да забравиш, че си в Уиндоус. Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted March 9, 2005 Share Posted March 9, 2005 Абе тоя Turbo Pascal как да го подкарам на ХР и възможно ли е изобщо? <{POST_SNAPBACK}> Да, възможно е. Просто си го стартираш и той си тръгва в команден прозорец. С Alt+Enter можеш да го разпънеш на цял екран и да забравиш, че си в Уиндоус. <{POST_SNAPBACK}> Ще тръгне, обаче при работа с библиотеката CRT ще дава error 200. Затова ще ти трябва и patch, който оправя нещата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 9, 2005 Share Posted March 9, 2005 Ще тръгне, обаче при работа с библиотеката CRT ще дава error 200. Затова ще ти трябва и patch, който оправя нещата. <{POST_SNAPBACK}> Да, така е за съжаление, известен е този проблем на компютри, работещи на по-висока честота от около 200 МХц. И всичко заради тази Delay процедура . Аз лично не използвам отдавна crt библиотеката, а ползвам един неин заместител, не си и спомням октъде съм го дърпал, писан е на асемблер. Така че не ми трябва и пач за това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted March 10, 2005 Share Posted March 10, 2005 И аз лично не ви препоръчвам да работите с Turbo Pascal, тъй като е 16-битов. Много по-добре е да бачкаш с Free Pascal. На състезание по информатика примерно е немислимо да компилираш с 16-битов компилатор. За тези, които не разбират какво говоря: 32-битовите компилатори се справят с *много* по-големи числа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sudden Posted April 13, 2005 Share Posted April 13, 2005 Да, така е за съжаление, известен е този проблем на компютри, работещи на по-висока честота от около 200 МХц. И всичко заради тази Delay процедура .Аз лично не използвам отдавна crt библиотеката, а ползвам един неин заместител, не си и спомням октъде съм го дърпал, писан е на асемблер. Така че не ми трябва и пач за това. <{POST_SNAPBACK}> Сигурно ли е че само заради нея в интернет има заместители на нея съмнявам се да е само от нея. А аз гледам да не ползвам изобщо CRT, а нейн заместител "Max CRT" много добър програмите тръгват на комп 2GHz(и повече ама не съм пробвал на клокнати компове). Link to comment Share on other sites More sharing options...
golqmhaker Posted December 5, 2005 Share Posted December 5, 2005 Реших да ползвам темата, за да попитам нещо. Абе преди няколко дни разглеждах разни теми за програми на Паскал и забелязох, че ^ е индефикатор за степени. Е как примерно да кажа да ми сметна а на четвърта ст? Мерси предвърително! Link to comment Share on other sites More sharing options...
snowman Posted December 5, 2005 Share Posted December 5, 2005 x na 4etvyrta se pi6e po nqkolko na4ina primerno: x*x*x*x SQR(x)*x*x SQR(x)*SQR(x) izbirai si sigurno ima i better na4in ama az za tova znam Link to comment Share on other sites More sharing options...
golqmhaker Posted December 5, 2005 Share Posted December 5, 2005 x na 4etvyrta se pi6e po nqkolko na4ina primerno: x*x*x*x SQR(x)*x*x SQR(x)*SQR(x) izbirai si sigurno ima i better na4in ama az za tova znam Мерси, сега като усмисля нещата ми става ясно. ЕДИТ:И да питам друго нещо. Можете ли да ми кажете как да накарам Турбо паскала да не ми вади числа от вида 1.3000000000000, а 1.3? Мерси предвърително! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted December 5, 2005 Share Posted December 5, 2005 Мерси, сега като усмисля нещата ми става ясно. ЕДИТ:И да питам друго нещо. Можете ли да ми кажете как да накарам Турбо паскала да не ми вади числа от вида 1.3000000000000, а 1.3? Мерси предвърително! write(R:2:4); 2 и 4 са числата преди и след запетаята (май така беше); ...или само R:2, пробвай Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 5, 2005 Share Posted December 5, 2005 ЕДИТ:И да питам друго нещо. Можете ли да ми кажете как да накарам Турбо паскала да не ми вади числа от вида 1.3000000000000, а 1.3? Ех младост... четох и се смях и се чудих дали да отговоря после си спомних че и аз съм задавал същите "глупави" въпроси (то като знаеш глупави ти се струват, ама иначе се кокориш в монитора и се чешеш където не те сърби даже). Та реших да отговоря на няколко въпроса без да се заяждам 1. Турбо Паскал се инсталира какт Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 Иначе за доводи - ама 16 битов или 32 битов - я се събудете бе момци, има вече 9та версия на Delphi (7, 2005 вече и 2006 излезе) а тука коментираме с кое било по-добре да се компилира програма на паскал... Най-добре да се напише на C++ и да се компилира с най-новите компилатори които ще изкарат и 64 битов код с оптимизация за Интел или АМД - според случая, но в случая това изобщо няма какво да го коментираме. Едва ли има някой чак толкова заспал... Просто Pascal е залегнал в учебните програми и затова се използва. Не вярвам някои да го използва за нещо различно от учебни цели (като изкарване на оценка ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 Едва ли има някой чак толкова заспал... Просто Pascal е залегнал в учебните програми и затова се използва. Не вярвам някои да го използва за нещо различно от учебни цели (като изкарване на оценка ) Аз всъщност имам няколко програмки писани на BP7(dos) в средата на 90те, които продължават да си работят и още никой не се е засилил да ги пренаписва, а аз си имам достатъчно друга работа за да си създавам изкуствено още... Link to comment Share on other sites More sharing options...
golqmhaker Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 Добре де. Какво ми трябвя, ако искам да направя една нормална програма със иконки, бутони и т.н, която да се пуска във собствен прозорец, т.е да се компилира с прорама, а не с TP, защото до сега не съм го правил. Моля само да не ми предлагате c++, защото си нямам никаква представа от него. Евентуално, ако кажете Delphi, да обясните какво горе долу ще ми трябва и с начални знания дали ще мога да направя дори нещо просто. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 Добре де. Какво ми трябвя, ако искам да направя една нормална програма със иконки, бутони и т.н, която да се пуска във собствен прозорец, т.е да се компилира с прорама, а не с TP, защото до сега не съм го правил. Моля само да не ми предлагате c++, защото си нямам никаква представа от него. Евентуално, ако кажете Delphi, да обясните какво горе долу ще ми трябва и с начални знания дали ще мога да направя дори нещо просто. Бих ти препоръчал C#, Java или Delphi. Ако държиш да програмираш на Паскал - определено Delphi 7 (по-новите поддържат какво ли не и ще се объркаш повече). Книги - Mastering Delphi, Delphi Unleashed, ... абе каквото и да докопаш в книжарницата ще стане като за начало, аз обаче горещо ти препоръчвам тези 2те или каквото друго намериш на Sams Publishing. Но ти препоръчвам да се замислиш за C# или Java, ама ти си знаеш. С начални знания и книга под ръка ще можеш да направиш доста неща, само упорствай... Простите неща стават лесно, но всичко е относително... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 Аз пък ти препоръчвам първо да научиш паскала, после да се хващаш с делфи. Ако те влече програмирането, пробвай чисто C, там е ключа за палатката. Добре е да знаеш какво всъщност става и как става. А и като изучиш добре един език, с другите вече ще ти е лесно. Мое мнение разбира се Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 Аз пък ти препоръчвам първо да научиш паскала, после да се хващаш с делфи. Ако те влече програмирането, пробвай чисто C, там е ключа за палатката. Добре е да знаеш какво всъщност става и как става. А и като изучиш добре един език, с другите вече ще ти е лесно. Мое мнение разбира се Всичките езици за програмиране от "високо" ниво стават. За новобранец му препоръчвам или C# (което според мен е нещо средно между паскал и С) или Java (което е почти същото, разликите са незначителни). И 2та езика са type-safe, т.е. няма шанс да се "ошашави" с указателите и да напише нещо което ще гърми навсякъде където има нещо общо с указатели. Много по-лесно се борави и със символните низове, за разлика от С или С++ (които са просто масиви от символи и знак #0 за край... или просто някъде другаде си държиш бройката колко е). MFC-то има разни класове за работа със низове но то не е чисто С ами С++ и като задълбае с класовете който и новобранец да е ще се откаже (или ще се ентусиазира още повече и ще излезе от него нещо свястно ама знае ли се)... Аз препоръчвам по малко да се навлиза поне в началото. Delphi ако не се опитва да прави какво ли не ще му е лесно понеже има много компоненти които буквално всичко за което може да се сети. Освен да се "изнежи" по този начин друго няма да стане, но при положение че нещо го има вече готово защо да се преоткрива колелото. А и човека каза че иска да направи програмка с бутони и иконки - ти правил ли си на С++ такова нещо? Аз съм правил - и изобщо не мисля че е по силите на някой новобранец да се справи без да гледа от книга или да му показва някой по-опитен. Освен да го откажеш като го пуснеш да се оправя с message map-овете на MFC-то друго няма да стане. А опита ли се да бърника около message loops, гаранция който и да е новобранец ще реши че не е за него тая работа. Конзолни приложения - да, да ползва Borland C++Builder - гласувам с 2 ръце - взима най-доброто от 2та свята, обаче щом пита за паскал вероятно поне малко от малко знае... Ако има желание да се занимава горещо бих препоръчал да пробва с делфи, малко като свикне (примерно след 6 месеца) да се опита да ползва C++Builder - хем ще научи още нещо ново хем няма да е като в небрано лозе ами ще е донякъде в свои води. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.