Jump to content
BulForum.com

SATA HDD проблем

Recommended Posts

значи проблема е следния. един приятел си е работил с компютъра... някаква страница и му се е появило изведнъж съобщението, че след 3 или 5 секунди ще се рестартира компютъра. след рестарта му е изписало, че NTLDR го няма и да натисне копче, за да рестартира. отидох да видя за какво става въпрос... гледам аз... в началото не засича хардовете. в биоса също не може да ги намери. продължих стартирането и при показването на RAID контролерите ми пишеше, че намира харда. като влезнах в сетъпа на RAID контролера си засичаше харда и ми даваше да го форматирам. пробвах да пусна setup-a на WinXP ... там също ми каза, че няма хард. откачах, закачах кабели.. местих от SATA1 на SATA2 ... не ще. някой ако има някаква идея къде може да е проблема.... да заповяда и да сподели :)

Трябва да има дискета за Драйвър за сата и като започне сетъпа на ХР натискаш Ф6 и после ще си инсталира драйвъри и ще намери харда за иснталацията

Може би в диска на дъното я има като файлове и трябва да ги сложиш в дискета. Виж в книжката на дъното може да пише как се казва папката в диска

seagate e. ама се оправи. то момчето си го занесе в фирмата и там нещо за диск, дискета и F6 му обяснявали. явно е било както Botev1912 каза. вече започвам да се чудя дали изобщо да не си седя на IDE хардове. тия SATA само проблеми.

seagate e. ама се оправи. то момчето си го занесе в фирмата и там нещо за диск, дискета и F6 му обяснявали. явно е било както Botev1912 каза. вече започвам да се чудя дали изобщо да не си седя на IDE хардове. тия SATA само проблеми.

Въпрос на съвместимост и на дъно....с моите 2 Seagate никога не съм имал проблеми....още от самото начало...тръгнаха от раз...ако не знаех, че са S-ATA можеше и да си помисля, че съм на стария интерфейс още :)

П.П. (Р4Р800)

Да се чуди човек, защо имат такава разлика в цените

Ами разликата между тях вече не е толкова голяма (няколко $) и продължава да се стопява. :)

...ако не знаех, че са S-ATA можеше и да си помисля, че съм на стария интерфейс още :)

Да се чуди човек, защо имат такава разлика в цените :D

Между другото Gigabyte 8IPE1000G + Seagate Baracuda e страхотна комбинация. Никви кахъри не съм видел до сега.

Проблема не е харда, а във вас. Ако бяхте вие направили това нямаше да има нужда въобще да ходите във фирмата. Специално подръжката на САТА в Уиндоус няма проблем.

:confused каква потдръжка в Уиндоус като то не може да се влезне вътре? показваше харда само от настройките на RAID. даже и в биос не го намираше. от къде можех да знам, че трябва да се слагат някви дискети и други работи след като никога не съм се занимавал с това преди? и като е проблема в нас.. как така изведнъж харда изчезва? странно. а?

каква потдръжка в Уиндоус като то не може да се влезне вътре? показваше харда само от настройките на RAID. даже и в биос не го намираше. от къде можех да знам, че трябва да се слагат някви дискети и други работи след като никога не съм се занимавал с това преди? и като е проблема в нас.. как така изведнъж харда изчезва? странно. а?

Не го приемай лично де :) .

:confused  каква потдръжка в Уиндоус като то не може да се влезне вътре? показваше харда само от настройките на RAID. даже и в биос не го намираше. от къде можех да знам, че трябва да се слагат някви дискети и други работи след като никога не съм се занимавал с това преди? и като е проблема в нас.. как така изведнъж харда изчезва? странно. а?

проблема не е точно във вас а в прецакания по някакъв начин Прозорец. САТА поддръжката на Прозореца работи добре със стандартните шофьори само за П4 платформата. Всички производители на дъна за АМД в диска с драйверите прилагат софтуер за дискетата необходима за първоначална инсталация на Прозореца. Проблема е че стандартните драйвери на Прозореца от сетъп-а са по по-стара спецификация на САТА, която не е била унифицирана все още при разработката им.

И так за всички с АМД машини се налага да си правят дискетки да натискат Ф6 при инсталацията на Прозореца, да слагат въпросните дискетки и после да си продължават по нормалния начин.

А питате ли ме мен като смених 4 флоипита преди да намеря работещо, само за да си инсталирам нов прозорец?!

В книжката на дъното всичко си пише ама трябва да има и някой който да го прочете.Правиш си дискета с шофьори от диска на дъното,стартираш си машината,F6,и тн....

w00x само да ти кажа аз имах подобен проблем нтрлд ли там какво беше не помна, помна само че бях изтрил pagefile.sys и още един .sys та ми пишече да натисна ctrl+alt+del за рестарт. Прееба ми се и линукс-а, та общо взето само проблеми.

П.С със ata съм

..............Прозореца работи добре със стандартните шофьори само за П4 платформата. Всички производители на дъна за АМД в диска с драйверите прилагат софтуер за дискетата необходима за първоначална инсталация на Прозореца. Проблема е че стандартните драйвери на Прозореца от сетъп-а са по по-стара спецификация на САТА, която не е била унифицирана все още при разработката им.

И так за всички с АМД машини се налага да си правят дискетки да натискат Ф6 при инсталацията на Прозореца, да слагат въпросните дискетки и после да си продължават по нормалния начин.

А питате ли ме мен като смених 4 флоипита преди да намеря работещо, само за да си инсталирам нов прозорец?!

Не е точно така системата ;) Дискета с драйвери се изисква само когато SATA контролера е на отделен чип, а когато SATA контролера е "вграден" в чипсета драйвери не се изикват :) по голяма част от най използваните дъна в момента за AMD не искат дискета и натискане на F6(това са почти всички дъна с чипсет КТ600 и KT880 и повечето от дъната с по нови ревизии на NF2) a може и да има двата варианта(както е при мен) 2 SATA kъм чипсета които си трагват стандартно като PATA диск и 4 SATA на отделен чип(Silicon Image Sil 3114 SATA Raid Controler) който изисква допълнителни драйвери(без значение преди или след инсталация на Windows-a)

EDIT:и само да допълня нещо поради един доста често срещан "проблем"(мен лично само преди два дни ми званяха в един през ноща), а именно за да не обикаляте по приятели с диска за дъното и да търсете работещо пс,след като сте скапали собственото и се налага преинсталация а нама как да си направите дискета за SATA контролера(естествено ако дъното го изисква) та мисълта ми беше следната, а именно, че дисковете с драйрери за дъното са boot-ващи и след зареждането им ти дават възможност за създаването на въпросната дискета с драйвери :)

A има и по-добър вариант! :)

САТА драйверите (както и всякакви други) могат да се интегрират директно в инсталационния диск на ХР.

Това става с nLite (Windows Installation Customizer). Много полезна програмка. Изпробвано е ! :punk

http://nuhi.msfn.org/nlite.html

Не е точно така системата ;) Дискета с драйвери се изисква само когато SATA контролера е на отделен чип, а когато SATA контролера е "вграден" в чипсета драйвери не се изикват :)  по голяма част от най използваните дъна в момента за AMD не искат дискета и натискане на F6(това са почти всички дъна с чипсет КТ600 и KT880 и повечето от дъната с по нови ревизии на NF2) a може и да има двата варианта(както е при мен) 2 SATA kъм чипсета които си трагват стандартно като PATA диск и 4 SATA на отделен чип(Silicon Image Sil 3114 SATA Raid Controler) който изисква допълнителни драйвери(без значение преди или след инсталация на Windows-a)

EDIT:и само да допълня нещо поради един доста често срещан "проблем"(мен лично само преди два дни ми званяха в един през ноща), а именно за да не обикаляте по приятели с диска за дъното и да търсете работещо пс,след като сте скапали собственото и се налага преинсталация а нама как да си направите дискета за SATA контролера(естествено ако дъното го изисква) та мисълта ми беше следната, а именно, че дисковете с драйрери за дъното са boot-ващи и след зареждането им ти дават възможност за създаването на въпросната дискета с драйвери :)

не претендирам да познавам хардуера по-добре от теб. моето мнение е на база чуто/споделено/прочетено от други по-опитни от мен. предполагам си от тях, а то не е трудно, след като на мен компютрите са ми хоби, а не професия.

та това което исках да кажа е, че мойто дъно е АСУС V600 (без X) и то е точно с чипсет КТ600. и прозореца си ми иска Ф6 и диск с драйвери като нищо подобно. а споменах ли че ми се наложи да сменя 4 (четири) броя флопита и накрая пак не открих работещо?!

мерси за инфото за бут-ващия диск с драйвери на дъното, но и той не сработва при мен - пак нямам идея защо. а и за какво ми е като пак нямам работещо флопи :)

мисля да пробвам съвета на Friedrich, за да спра кошмарите си че прозореца пак ще се бъгне и ще ми се наложи преинсталация.

и прозореца си ми иска Ф6 и диск с драйвери като нищо подобно. а споменах ли че ми се наложи да сменя 4 (четири) броя флопита и накрая пак не открих работещо?!

мерси за инфото за бут-ващия диск с драйвери на дъното, но и той не сработва при мен - пак нямам идея защо. а и за какво ми е като пак нямам работещо флопи :)

мисля да пробвам съвета на Friedrich, за да спра кошмарите си че прозореца пак ще се бъгне и ще ми се наложи преинсталация.

А при мен, на изчанченото ми дъно дори няма куплунг за флопи. nLite беше единствения вариант.

НЕ СИ КУПУВАЙТЕ САТА ТВЪРДИ ДИСКОВЕ!!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...