Jump to content
BulForum.com

Сивото ежедневие около нас

Recommended Posts

Хм ... преди малко едно тарикатче от чата провокира у мене да напиша тази тема. Всъщност се каня от доста време, но все ме мързеше ...

Та за какво иде слово: Ами замисляли ли сте се в колко сиво и шаблонно ежедневие сме започнали да живеем?! Имам в предвид, че въпросния "пич" непрекъснато се опитваше да ме затапи със заучени реплики, които съм чувал многократно преди това. Едни и същи изрази, едни и същи изречения, едни и същи доводи изтъквани като причина за всичко. Лично аз винаги съм се въздържал да давам определения за някого на базата на това какво съм видял да пише той в чата. Дори и да съм си го мислел, рядко съм го казвал. А направило ли ви е впечатление колко често се използва думата "комплексар" в IRC и форумите? Да не говорим, че се опитваше едва ли не да ме превъзпитава. На базата на 2 мои изречения, в които просто цитирах оценките си по Литература и Английски от дипломата той ме обяви за самохвалко и започна да ми говори колко тъпо било това, да ме пита дали търся изява в чата. Какво мислите за тези хора? Не са ли именно те тези, които я търсят?! Тези, които те нападат безпричинно и още по-лошо - безпочвено. Но в същото това време не показват никакви качества, с които те превъзхождат, карат си на обичайните реплики, дъвкани и предъвкани ... ВИнаги съм готов да приема, че някой е по-добър с това и това от мене ... Но трябва да се докаже пред мене.

Тази нощ гледах по BBT някакво предаване, не разбнрах как се казва. Темата беше "любов без секс или само секс - кое е за предпочитане" Едно, че темата беше крайно комерсиална и изтъркана и друго - че участниците говореха отново неща известни на всеки средно интелигентен българин.

Не само това - забелязвате ли как в киното, гейм индустрията и въобще навсякъде се дъвкат все едни и същи идеи и как все по-рядко се среща нещо новаторско, нещо, което може наистина да те впечатли. Лично мене това ме тревожи много ... Къде остават креативните мозъци?!

Темата май се получи като 2 в 1 ... Но пък винаги съм пишел, каквото ми идва на момента, без да трия. Единствено някоя и друга правописна грешка ако зейне и бие много на око се поправя ... Така, че това е от мене. Ако мислите, че имате какво да напишете - давайте :о)

• Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Изобщо не е нужно някой да доказва, че е по-добър от теб, нито пък е нужно ти да го доказваш на някой. Никой не е по-добър от теб и ти от никой не си по добър. Надявам се схващаш какво искам да кажа.

Относно еднообразното ежедневие и новаторските теми. Еми точно това му е най-сложното и трудно на живота около нас, да измислиш нещо ново и различно. Именно и затова хора, които успяват да направят това трябва да се ценят. Иначе всеки може да си избере тема на разговор от вече предъвквана тема с години и ето ти едно предаване.. Затова и въпреки 20те канала на български език които хващам в къщи на ТВ, ми е трудно да намеря нещо което ми е интересно за гледане :)

Изобщо не е нужно някой да доказва, че е по-добър от теб, нито пък е нужно ти да го доказваш на някой. Никой не е по-добър от теб и ти от никой не си по добър. Надявам се схващаш какво искам да кажа.

Ако искаш да кажеш, че всички сме равни - грешиш.

А по темата - наистина е така, и понякога на човек му писва от всичко това...на мен като ми писне отивам на балкан и ми минава :)

Много по-лесно е да се движиш в утъпкания коловоз, от колкото да тръгваш да прокарваш нови такива...

Оффф не е еднообразието виновно. Просто такъв е начина ни на живот. И не ежедневието е сиво, а хората такова го виждат. Хората сами се отегчават и искат да им се случват нови и различни неща, но са ограничени от една или повече пречки. Според мен ако някой наистина иска промяна я постига, а не мрънка колко му е сиво ежедневието. Просто трябва да се действа. Най-важното нещо в промяната е да успееш да загърбиш досегашния си живот, което никак не е лесно.

А по темата - наистина е така, и понякога на човек му писва от всичко това...на мен като ми писне отивам на балкан и ми минава :)

Много по-лесно е да се движиш в утъпкания коловоз, от колкото да тръгваш да прокарваш нови такива...

Не искам да кажа, че сме равни, ако исках да кажа това, просто щях да напиша това. Хайде малко по различно казано, ти не си нещо повече от някой друг, както и никой друг не е нещо повече от теб. Хм, помисли и върху думичката РАЗЛИЧНИ. Така стигнахме до извода, че не съм искал да кажа, че сме равни. Но ти така убедително каза "грешиш", та въпроса ми е ако някой твърди, че сме равни какво ти дава право да си мислиш, че ти си прав а не човека отсреща М? Грешал значи :rolleyes: може би ти грешиш М? И нека помислим имаме ли право да си мислим, че сме нещо повече от някой друг или пък обратното. Не е ли по-добре да знаем какво сме и какво можем без да се сравняваме? Мдаааа, а какво значи коловози сиво ежедневие и ..........еднотипност ......защо обвиняваме другите за собственото си сиво ежедневие и....или по-точно за неспособноста си да оцветяваме живота си. А колкото до коловозите, замислете се не си ли поставяме ние сами коловозите и клетките около нас, не са ли те само в нашето съзнанние.

Оффф не е еднообразието виновно. Просто такъв е начина ни на живот. И не ежедневието е сиво, а хората такова го виждат. Хората сами се отегчават и искат да им се случват нови и различни неща, но са ограничени от една или повече пречки. Според мен ако някой наистина иска промяна я постига, а не мрънка колко му е сиво ежедневието. Просто трябва да се действа. Най-важното нещо в промяната е да успееш да загърбиш досегашния си живот, което никак не е лесно.

Аха и аз май нещо подобно казвам. А защо трябва да загърбваме досегашния си живот?

Тогава всички бихме били наистина равни. Тогава къде отива стремежът ни към това да бъдем по-добри и по-добри?! Онова, "другото" равенство е отделна тема на разговор.

А по темата - наисВина е така, и понякога на човек му писва от всичко това...на мен като ми писне отивам на балкан и ми минава :)

Съгласен съм.

Какво значи начинът ни на живот е такъв?! Ако се стремим да сме по-различни нещата биха могли да се променят. Аз се стремя да кажа, да направя нещо по-различно. Не се оплаквам, искам да променя нещата, поне за себе си.

Тогава всички бихме били наистина равни. Тогава къде отива стремежът ни към това да бъдем по-добри и по-добри?! Онова, "другото" равенство е отделна тема на разговор.

Съгласен съм.

Какво значи начинът ни на живот е такъв?! Ако се стремим да сме по-различни нещата биха могли да се променят. Аз се стремя да кажа, да направя нещо по-различно. Не се оплаквам, искам да променя нещата, поне за себе си.

Така не съм го казал аз но, не е ли единственото съревнование със самите нас? Съревноваме се сами със себе си. Стремежа да си по-добър трябва да идва от самия теб означава да си по-добър от това което си в момента, а не да си по-добър от някой си. Ако правиш нещата не заради себе си а заради някой друг какъв е смисъла от това.

П.П. И стига с това равенство бе, никъде не съм казал равни, никой ли не схваща какво казвам.

Да,но на къде те води този коловоз?И като тръгнем всички по един коловоз и какво?На края всички ще се оеднаквим.Това което ни отличава като хора е индивидуалността.А като се оеднаквим тогава какви хора сме?То в момента поне 90% от хората са адски еднакви не само като визия(начин на обличане),а и като мислене.Аз лично толерирам радикално мислещите,които на фона на останалите са много нищожна част.Въпреки,че аз самият се определям като такъв,знам че и аз не се различавам толкова много от останалите.Уж сме различни,а сме толкова еднакви........

Така не съм го казал аз но, не е ли единственото съревнование със самите нас? Съревноваме се сами със себе си. Стремежа да си по-добър трябва да идва от самия теб означава да си по-добър от това което си в момента, а не да си по-добър от някой си. Ако правиш нещата не заради себе си а заради някой друг какъв е смисъла от това.

П.П. И стига с това равенство бе, никъде не съм казал равни, никой ли не схваща какво казвам.

Съгласен съм с тебе в известен смисъл. Имам в предвид, че аз го правя и за себе си, и за да бъда нещо повече от широката маса, не искам да се сливам с всички. Но да ... прав си.

По отношение на послеписа ти: не бях прочел предния ти пост. Разсъжденията ти са много на място, поздравления за което.

Открихме топлата вода. Ми много ясно, че ежедневието ние сиво и еднотипно. То тва си е заложено във всеки един от нас. Предпочиташ сигурното, спокойното, което винаги означава скучното и повтарящото се. Никой не търси промяната, защото не знае какви ще са последиците от нея. Тоест с две думи всеки предпочита "сивото" ежедневие.

А тва за темите в предаванията е друга тема. Те избират вече доказани теми, който със сигурност ще съберат някви зрители. За какво да пробват нова и оригинална тема, ако никой няма да се заитересува от нея ?

А тва за сравняването с другите. Как да не е нуйно ве ? Ми то тва е най важното нещо. Да докажеш. че си по-добър, по -силен, по-умен. Да се поласкаеш с мисълта че превъзхождаш някои,че той е под теб. Това е движещата сила на човечеството...

Открихме топлата вода. Ми много ясно, че ежедневието ние сиво и еднотипно. То тва си е заложено във всеки един от нас. Предпочиташ сигурното, спокойното, което винаги означава скучното и повтарящото се. Никой не търси промяната, защото не знае какви ще са последиците от нея. Тоест с две думи всеки предпочита "сивото" ежедневие.

"Който играи - пичели, който ни играи - ни пичели"

А тва за темите в предаванията е друга тема. Те избират вече доказани теми, който със сигурност ще съберат някви зрители. За какво да пробват нова и оригинална тема, ако никой няма да се заитересува от нея ?

Да ти кажа аз това предаване го изгледах само и единствено заради участничката, Алисия май беше, от поп-фолка ... за да видя потенциала й колко е. Като цяло беше доста скучновато. Така, че аз бих се заинтересувал именно от една нова и, както сам казваш - оригинална идея.

Много хора казват много неща от които в крайна сметка стигам до един и същ извод. Хората не искат да си променят ежедневието защото искат да си вървят по утъпканите коловози, или искат да го променят но незнаят как. Може би е повече към второто. Хората по характери сме различни, но като държание, поведение, облекло все повече ставаме еднотипно еднакви. Това е нормално. С каквито хора се събереш такъв ставаш, почваш да говориш като тях, да се държищ като тях, въобще да им поддръжаваш. С облеклото нещата стоят по същия начин. А това изказване че всички хора били равни и не трябвало да се съревноваваш с другите, е абсолутна глупост. Човек е роден за да постигне нещо в живота. Това до колко го иска и му се оттдава е друг въпрос. Хората дори като се раждат се раждат уникално различни, имат заложени гени в себе си от своите родители, въпрос на подход и на време е до колко ще се развият и в каква насока.

Ако не сте забелязали живеем в една постоянна утопия, която не мисля че скоро ще се промени. Всичко наоколо ...... сякаш е спряло и искаме или неискаме ние сме част от него. Има обаче решение, но за всеки то е различно и трябва той сам да го вземе, дали да се примири с всичко, както според мен са направили повечето или да направи едно малко кръгче около себе си и да каже: "Аз пък ще съм различен" . Има такива хора макар и малко....... ;)

Ако питаш човек трябва да направи околосветско пътешествие за да оцени това което има. 95% от хората тук даже не са минавали Калотина, Капитана или Гюешево :]

За утопията и негативизма въобще не съм съгласен. Отрицателното отношене се насажда с години от 7-мата власт...така наречените медии, които в България работят за този и за онзи. Някой ако ми каже че има независима медия в България ще му стисна ръката :} Е, изключваме Строго секретно и другите там фантасмагории ;)

Offtopic : Само да ви кажа, че ние не живеем в утопия. Утопия е място където цари вечно щастие,радост, свобода и т.н. и т.н. И тъй като е вечно, то е непроменимо и неизменно, но все пак не смятам че сме го постигнали още.

Иначе съм абсолютно съгласен с твърдението,че всичко е спряло и е в застой.

И не вярвам скоро да тръгнем нанякаде, конкретно погледнато за света и глобално погледнато за България :D

Може и да не живеем в утопия, но живеем с тази мисъл, че всичко ни е наред и всичко е прекрасно.......и монотонно и тъпо.....чак почнах да се дразня :angry1 :angry1

Е сега е модерна тая дума "всичко е утопия", само дето тея които я използват незнаят какво значи ;)

Тълковен речник 2002 година:

Утопия - 1. Идеален обществен строй ; нереален, неосъществим план за социални преобразувания. 2. Неосъществима мечта

Тълковен речник 1963 година:

Утопия - 1. Далечна бленувана страна, дето всичко е било в ред и благополучие. 2. Мечта за непостижим обществен строй

Абе нещо като напоследък модерното изказване за "геополитика" от повечето бг депутати, които и представа си нямат аджеба тая държава Замунда къде се намира ;]

Единствената логика,която ми идва от тези редове е,че всеки си е най-добър за себе си...мдаа,но това е само на база на собственото субективно възприятие на всеки от нас.Всяко твърдение обаче трябва да се докаже,за да придобие някаква обективност и истинност,било с тест,изпит и т.н.За това има оценки в училище,че дори и да имаш самочувствието,че знаеш нещо много добре,то да имаш аргументи за това...

Ценноста на един човек е в две направления -за себе си и за групата(споменатото вече субективно и обективно).Ние имаме чувство за своята ценност - повечето се харесваме такива, каквито сме.Ти сигурно също се харесваш,но това не върши работа на мен и на всички останали.За да си ценен за мен и всички останали,трябва да има един стойностен и базиран на факти модел,според който да бъдеш преценяван.И точно този модел играе ролята на "пистата",по която се движим всички ние всеки ден,защото се нуждаем от аргументи за качествата си...

Ако питаш човек трябва да направи околосветско пътешествие за да оцени това което има. 95% от хората тук даже не са минавали Калотина, Капитана или Гюешево :]

Споделям мнението,че ако искаш да мислиш малко по-глобално определено трябва да си минавал границите на милата ни родина,че в противен случай мисленето ни и в частност кръгозора са в доста по-тясни граници.Пак става въпрос за "пистата" и доказването,но на по-глобално ниво,а не в тясните мащаби на Бг...

Иначе ежедневието ни далеч не е сиво.Може би възприятието ви за него е сиво,но някои хора предпочитат да правят добре познатите си занимания всеки ден,защото знаят как ще се почувстват правейки ги,а други предпочитат новостите,от които нямат представа как ще се почувстват.Ако излезне ново сирене на пазара,ще рискувате ли да си го купите,при положение,че си имате сирене фаворит от сегашните,от което сте предоволни...замислете се...

А това изказване че всички хора били равни и не трябвало да се  съревноваваш с другите, е абсолутна глупост. Човек е роден за да постигне нещо в живота. Това до колко го иска и му се оттдава е друг въпрос. Хората дори като се раждат се раждат уникално различни, имат заложени гени в себе си от своите родители, въпрос на подход и на време е до колко ще се развият и в каква насока.

Абе маааааа му стара никой ли не чете какво съм написал, къде аджебъ прочете че съм написал, че сме равни? Вземи и ПРОЧЕТИ постовете ми, ама ги ПРОЧЕТИ. И хайде пак за съревнованията, я да питам нещо: Съседа ти има яхта пък ти нямаш, от кое ще си недоволен от това, че той има, или от това, че ти нямаш? Искаш да имаш "Мерцедес" за това защото това показава класа в обществото (тоест заради впечатлението на другите) и защото баровците карат такъв или защото ТИ го искаш? Защо правим много неща заради обществото което ни заобикаля или заради самите себе си? Та в един момент не се ли получава така, че се мъчим и борим за да задоволим очакванията на другите, (нуждите едва ли не на другите) вместо да се замислим, кому е нужно това? Замисляме ли се дали това което правим ни е нужно за да се почувстваме щастливи или ни дава псевдощастие. Не е ли по добре да гледаме себе си без да се интересуваме от другите около нас. Малко май взех да се пооплитам. Абе с една дума прави нещо каквото и да е защото то ще ти донесе удоволствие на ТЕБ, бъди по-добър в нещо (каквото и да било и във всеки смисъл) защото нивото на което си в момента не удовлетворява ТЕБ, а не защото някой бил по-добър от теб. Разбираш ли, ако винаги се стараеш да бъдеш по-добър от НЯКОЙ, никога няма да се почувстваш щастлив. Винаги ще има хора по-добри в някой дейности, винаги ще има неща в които ти си по-добър от други хора. И КАКВО ОТ ТОВА? И разбирате ли смисъла на думите "Никой не е нищо повече или по-малко от някой друг" (НИКЪДЕ В ПРЕДНИТЕ ДУМИЧКИ НЕ КАЗВАМ "РАВНИ"). И за последно, кажи ми с какво си повече или по-добър от просяка на улицата и можеш ли да кажеш, че си? Казвал ли ти е някой "ти на малкия пръст на едикой си не можеш се качиш" а ти питал ли си го "А той на моя може ли?" Всички сме различни, колкото и еднакви да сме (хм, парадокс). Бъди доволен от това което си, ако не си развивай се, но знай, че никой не е като теб(което не те прави нито по-добър нито по-лош), знай какво си и кой си, приеми слабостите си и силните си страни. Е след всичко което изписах се надявам да си разбрал какво имам предвид щото и още мога да понапиша.

П.П. Някой може ли да каже кое е добро и кое лошо. Знаете ли, че в някои племена в Африка жената трябва да е УЖАСНО (считай над 100кг.) дебела за да се счита за красива. Е кажете ми кое е красиво и кое грозно М?

И един последен въпрос (любим) от "Матрицата" "Дали това което дишаш в момента е въздух?". И друга любима реплика може би "Совите не са това което са".

@XpucTyyy : Нормално, българина е консервативен, черноглед, и ПОСТОЯННО ОПЛАКВАЩ се. В кръвта ни е заложено по цял ден да се оплакваме от еди си к'во, без да правим нищо по въпроса.

@ATEL: нямам намерение да живея на улицата ;]

1. Ти сигурно също се харесваш,но това не върши работа на мен и на всички останали.За да си ценен за мен и всички останали,трябва да има един стойностен и базиран на факти модел,според който да бъдеш преценяван.И точно този модел играе ролята на "пистата",по която се движим всички ние всеки ден,защото се нуждаем от аргументи за качествата си...

2. от което сте предоволни...замислете се...

1. Въпроса е, че в много голяма степен изобщо не ме интертесува дали това ще свърши работа на теб и всички останали. Да важното е АЗ да се харесвам. Не ме хранят, нито ти, нито всички останали, изкарвам си прехраната сам на базата на моите умения, и ако преценя, че тези умения (или прехраната ми е) недостатъчна ще направя нещо да стана по-добър от това което съм в момента. Да може би в известен смисъл сме на "писта" заради борбата за работа, прехрана, пари ...........но мисля, че това измества темата в друга насока.

2. Удар в десятката, с което не се изчерпвам :D

П.П. Позволих си да не те цитирам точно и да сложа номерация в изказването ти, предполагам разбираш, че го правя за улеснение на отговора ми и нямаш против тази малка редакция.

Myth, явно глупостите които си написал само ти си ги "разбираш". Сравнението с мерцедеса, яхтите и другите работи, показва че доста следиш телевизионните сериали. С изказването си имах в предвид че ако ще се съревновавам с някой за нещо, тои ще е от моя "клас". Няма да тръгна да се сравнявам с някой си борчоляга, и да му броя парите и да си казвам "брей, тоя колко пари има" и тн. Както и няма да се сравнявам с тъпанарите под мен.

Относно цитирането на XpucTyyy е неуместно от твоя страна, защото вадиш думите му от контекста.

А с това:

Да важното е АЗ да се харесвам. Не ме хранят, нито ти, нито всички останали, изкарвам си прехраната сам на базата на моите умения, и ако преценя, че тези умения (или прехраната ми е) недостатъчна ще направя нещо да стана по-добър от това което съм в момента.

показваш колко си самолюбив, и че си се презадоволил от сегашната ти заплата която е ХХХ пари, което само говори много лошо за теб...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...