Jump to content
BulForum.com

Зареждане на ХР инсталиран на втория хард

diabolik

Recommended Posts

Онова от М$ дето си го свалил, най-вероятно е онези 6 дискети, които ти позволяват да инстлираш ХР без да имаш буутващ диск.

А това може да стане и с една единствена дискета (системна от Вин98), с включен в нея файл smartdrv.exe, който да се стартира или от autoexec.bat, или ръчно след буута от нея. И после ХР се инсталира лесно, просто трябва да знаеш кое да стартираш като инсталация.

Това, което се сещам в момента, че под ДОС не ти разпознава дяловете на харда, е проблем най-вероятно с партишън таблицата.На ДОС явно не му харесва формата й, а линукс разпознава всеки формат. Например ДОС не може да разпознае повече от 4 праймъри партишъни. А и доколкото си спомням ДОС май имаше някакъв бъг, който ако първия дял е NTFS, не разпознаваше следващите дялове, вероятно на това си се натъкнал в случая.

Както и да е, командата, която да пробваш, и с която можеш да окепазиш повече нещата е fdisk /mbr, с което се създава нов MBR, и с което можеш да оправиш нещата.

Ако това не помогне, действаш с буутващ диск, поправяш инсталацията с бутващи файлове, от конзолата например.

Онова от М$ дето си го свалил, най-вероятно е онези 6 дискети, които ти позволяват да инстлираш ХР без да имаш буутващ диск.

А това може да стане и с една единствена дискета (системна от Вин98), с включен в нея файл smartdrv.exe, който да се стартира или от autoexec.bat, или ръчно след буута от нея. И после ХР се инсталира лесно, просто трябва да знаеш кое да стартираш като инсталация.

Това, което се сещам в момента, че под ДОС не ти разпознава дяловете на харда, е проблем най-вероятно с партишън таблицата.На ДОС явно не му харесва формата й, а линукс разпознава всеки формат. Например ДОС не може да разпознае повече от 4 праймъри партишъни. А и доколкото си спомням ДОС май имаше някакъв бъг, който ако първия дял е NTFS, не разпознаваше следващите дялове, вероятно на това си се натъкнал в случая.

Както и да е, командата, която да пробваш, и с която можеш да окепазиш повече нещата е fdisk /mbr, с което се създава нов MBR, и с което можеш да оправиш нещата.

Ако това не помогне, действаш с буутващ диск, поправяш инсталацията с бутващи файлове, от конзолата например.

ami pove4e ot towa koeto sum naprawil nadali ima nakude.Osven da si iztriq vsi4ko koeto mi e na HDD :( Tolkowa ne sum si nasiral PC-to nikoga.Merski mnogo za pomo6ta, samo ako moje da mi obqsni6 malko pove4e za taq komanda.Kato e napi6a kwo sledwa? :confused

Следва, че MBR бива презаписан. Но доколкото разбирам в момента си с втория диск, чийто MBR не е бил директно отговорен за буттването, това е правено от първия диск, който си свалил.

Така, че най-вероятно си се натъкнал под ДОС на оня бъг, за който ти споменах, но нищо не пречи да си поправиш MBR така, обаче със системна дискета на Вин98, а не с някакви стар досове 6.хх.

Оттам нататък действаш с дискетите(тата) или с бутващо CD с ХР.

@tedy

ideata mi za tea 6 disketi 4e moje bi shte ima recovery console

puk i mbr na winxp ne e kato na win98 :)

@diabolik

moje da namerish v google startup disketa na win98/ME koiato da poddurja i CDROM pod DOS, slagash winxp disk'a i v papkata I386 startirash WINNT.EXE, i ot tam recovery console .... ostanaloto sum go obiasnil

Следва, че MBR бива презаписан. Но доколкото разбирам в момента си с втория диск, чийто MBR не е бил директно отговорен за буттването, това е правено от първия диск, който си свалил.

Така, че най-вероятно си се натъкнал под ДОС на оня бъг, за който ти споменах, но нищо не пречи да си поправиш MBR така, обаче със системна дискета на Вин98, а не с някакви стар досове 6.хх.

Оттам нататък действаш с дискетите(тата) или с бутващо CD с ХР.

Aha, zna4i si namiram win98 startup disk, a towa smartdrv.exe ot kude go vzimam ili to si e v sistelnata disketa na win98 :blink: Sry za tupite vuprosi ama ne sum mnogo mnogo na ti s tiq ne6ta :wacko:

of bahti izvunzemnite ne6ta, dano se sprawq, mersi na vsi4ki :blink:

smartdrv.exe трябва допълнително да го копираш на дискетата и на нея да създадеш или едитнеш (ако го има вече) autoexec.bat и да пишеш в него:

smartdrv

И да го сейвнеш. Това в случая, че нямаш 6 дискети под ръка, а така поне с една ще пуснеш инстала на ХР и после както ти каза iCE-dOGG, си пускаш recovery console, то ще те пита на един от етапите.

@iCE-dOGG, вярно е, че MBR няма да е същия, в случай, че има буут манагер там, но иначе той си е съвсем същия дори както в ДОС (ако е правен под ДОС) - партишън код, който чете таблицата и решава кой праймъри дял е активен и предава управлението на неговия буут сектор. А една манипулация fdisk /mbr би изтрила всеки буут мениджър оттам и връща нормалното състояние, при което се стартира активния дял.

ЕДИТ: Което пък ме подсеща, diabolik, зареди от дискета и пусни един fdisk и провери кой ти е активния дял, и дали той е този с уиндоуса, просто като допълнителна застраховка, по-късно да не се чудиш ако пак не тръгне нещо.

smartdrv.exe трябва допълнително да го копираш на дискетата и на нея да създадеш или едитнеш (ако го има вече) autoexec.bat и да пишеш в него:

smartdrv

И да го сейвнеш. Това в случая, че нямаш 6 дискети под ръка, а така поне с една ще пуснеш инстала на ХР и после както ти каза iCE-dOGG, си пускаш recovery console, то ще те пита на един от етапите.

@iCE-dOGG, вярно е, че MBR няма да е същия, в случай, че има буут манагер там, но иначе той си е съвсем същия дори както в ДОС (ако е правен под ДОС) - партишън код, който чете таблицата и решава кой праймъри дял е активен и предава управлението на неговия буут сектор. А една манипулация fdisk /mbr би изтрила всеки буут мениджър оттам и връща нормалното състояние, при което се стартира активния дял.

ahaaaaaaaaaaaaaaa zacepih, samo ne zacepih ot kude da go vzema twa smartdrv.exe

i ta zna4i ako e napi6a taq komanda fdisk/mbr nqma da mi iztrie nqkwa informaciq nali :confused Samo ot towa me e strah ina4e ei sega restartiram i e pi6a :) Mislq 4e po qsno nemoje i da mi go obqsni6, otnovo blagodarq, ama ti izglejda si dosta navutre v ne6tata ;)

Ще кача цялостна Уин98 буут дискета на сървъра, но довечера. Точно буут дискетата от Уин98SE. Засега качих няколко файла от тази дискета плюс някои други, като драйвер за мишка и smartdrv.exe, който се намира тук

На сървъра има една Universal Boot Disk , което обаче е модифицирана версия на оригиналния буут диск, създаван от Уин98. А освен това понякога човек се нуждае от отделни файлове от дискетата плюс някои други.

• 2 months later...
shtot sa NTFS..

Ами най-вероятно ще да е така щото аз бих казал че един от добрите варианти според мен е в C:\ да има boot-ваща програма под FAT 32. И според възможностите на тази boot-ваща програма тя ще се стартира винаги след рестарт и може да има настройки за кои ОС да има или коя ОС да стартира от наличните. Пример за такава програма е xosl знам и други, но нека някой друг ги каже.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...