Jump to content
BulForum.com

Въпрос относно .s3m

DJ MaTriX

Recommended Posts

Днес докато подреждах харда се натъкнах на няколко песнички във формат .s3m. Повече от ясно е, че с размери по малко от 100 кб принципа на просвирването е като на миди файловете, но вместо стандартната wave таблица използва някакви други семпли... ама все пак ще помоля някой, да даде повече инфо, относно правенето на такива файлове, с какъв софтуер .. мен като цяло звученето много ми допада, най малкото звучат доста по добре от миди файловете ми, въпреки че съм с 32 МБ soundfont ...

Ето 2 песнички да чуете за какво става въпрос. Цък Цък

Ами...въпреки, че никога не съм го ползвал....от обща култура знам, че това е тракерен формат - формат, който съществува, още от преди 15-тина години и в компютри, различни от PC. Други подобни формати( с модули на тракери), които съм срещал са XM ; MTM ; IT и още няколко (сега не мога да си ги спомня). В ума ми са останали и някои конкретни тракери - "Fast Tracker" ; "Impulse Tracker" , а Renoise вече е станал класика. Въпреки, че дават доста по-добър звук от MIDI & посредствена аудиокарта(с кофти вълнови таблици), никога не съм се интересувал подробно от тракери, понеже за мен звукът, който се постига е поне 2 нива под желаното. А и не ми харесва много интерфейса на самото правене на музика там - напомня ми старото време на ДОС, когато трябваше да пишеш и помниш разни съкращения, при положение, че днес съществуват програми от типа на Cubase, напр., където нещата са оформени професионално-музикантски и са улеснени до крайна степен (за тези, които са запознати с музикалната терминология, разбира се). За начинаещи (а и по-напреднали) потребители, които не желаят да четат за октави, интервали, ладове и тоналности, но имат желание да пишат музика, тракерите могат да се окажат незаменими. Ами това е....ако някой е ползвал тракер, може да ти каже и повече неща от мен. :)

Амм да, поне научих че им се викало "тракери" ... обаче ми е интересно от къде идва тоя звук, който наистина за професионалното ухо е 2 нива под желаното, но пък е и 2 нива над звука който ми вади картата на миди файловете. Мисля си дали няма начин стандартните миди файлове, чрез специален софтуер да ги накарам да звучат по този начин т.е. да използват същия метод на самовъзпроизвеждане като тракерите ?

ave kvo govorite ve

ScreamTracker be6e vyrha na sladoleda

dori ne e neobhodimi da ima6 zvukova karta, zvuka izliza6e prez PC SP ili LPT :devil

za ka4estvo maj e 8bit na zapisa na razli4nite noti kato wav za tova e kofti i zvuka, ina4e kato ideq v momenta ne6tata ne sa po razli4ni samo sa 16bit+

ave kvo govorite ve

ScreamTracker be6e vyrha na sladoleda

dori ne e neobhodimi da ima6 zvukova karta, zvuka izliza6e prez PC SP ili LPT :devil

za ka4estvo maj e 8bit na zapisa na razli4nite noti kato wav za tova e kofti i zvuka, ina4e kato ideq v momenta ne6tata ne sa po razli4ni samo sa 16bit+

Защо :confused Какво от това дето казах не беше вярно? :)

П.П. DJ MaTriX, сега като се "зариби" с тракерите, ще искаш ли да ти пиша фонтовете? :D

Споко колега, ти слушаш по един начин, той по друг и наистина ако трябва да сме честни този 8 битов звук радва доста сърца :D Но професионално погледнато не може да се сравнява с миди файл изсвирен по кристален начин от ROLAND G1000 и други професионални саунд модули ...

П.П. DJ MaTriX, сега като се "зариби" с тракерите, ще искаш ли да ти пиша фонтовете?

Пу. Пу. Еее не бегай от отговорност и от биричката :D

П.П. DJ MaTriX, сега като се "зариби" с тракерите, ще искаш ли да ти пиша фонтовете? :D

nqmam zabelejki vsi4ko e vqrno de ;)

ne gre6no ste me razbrali - be6e dobre za vremeto na 286 :)

Мда, а програмата също се казваше FastTracker3beta2 май имах аз (700KB)..

Е, качеството зависи и от таблиците, които се съдържат във файла, действително дори и 8-битовите звучат доста добре за размера си (под 1 МБ), и стигат до към 10 минути, поне повечето, които имах аз, а те бяха доста.

А като ги записвах на касета, дори не се усещаше 8 ли са, 16 битови ли са. :D

Мда, а програмата също се казваше FastTracker3beta2 май имах аз (700KB)..

Е, качеството зависи и от таблиците, които се съдържат във файла, действително дори и 8-битовите звучат доста добре за размера си (под 1 МБ), и стигат до към 10 минути, поне повечето, които имах аз, а те бяха доста.

Теди, имаш ли ги още песните и програмата ? :)

Теди, имаш ли ги още песните и програмата ? :)

ТОВА ще ти е интересно предполагам :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...