golqmhaker Posted December 30, 2004 Share Posted December 30, 2004 Здравейте! Бях у един приятел и той много искаше да има XP, защото беше с windows 98. Та отидох с диска до тях и запазихме ценнисте работи на диск и започваме да инсталираме. Нали първо влизаме в BIOS, обаче ето я и изненадата. Това, което пишеше в тетрадката, която носех го нямаше там. Зеъннах по телефона на чичо ми и той каза, че има различни BIOS-и. И явно този беше различен. Обаче ние твърди глави и влезнахме в windows 98 и извадихме диска на ХР и пак го сложихме. Появиха се три възможности, едната от които беше install XP . Ние го натиснахме и там излезна някъв прозорец, след това друг и в един имаше две възможности за инсталация. Едната беше 98 да се upgrade-не до ХР (пишеше, ако не знаем как се инсталира да изберем това). Другата възможност беше advanced install . Чудихме се, какво да изберем и решихме като не е като моя BIOS и като незнаем с неговия BIOS как се преинсталва, решихме да изберем upgrade . И там давахме next, next и тръгна онзи прозорец, който се появява, като се инсталира ХР. Мина през първите 2 и на третото каза, че не може да прочете някакъв файл, но ние му дадохме skip . След всеки етап вие сами се досештате компютъра се рестартираше. И даже зареждаше до там където започва да зарежда ХР, където пише WINDOWS XP PROFESSIONAL и отдолу син брояч. Преди да е заредило се връщаше да инсталация и продължаваше. И така стигна до последния етап и свърши. И вече за последно се рестартира и почва вече да зарежда дава началното, дава конфигутацията и ХОП, излиза някво съобщение, в което пише, че някакъв файл не може да се разчете и спира до там. И с рестарти нищо не става. До колкото помня файла се намираше:Windows/system32/SYSTEM, може и да греша. Пише натиснете "r", за да се опитате да го поправите, но и това не помага. И там като натиснахме това upgrade , ни каза, че ако нещо не стане, ще върне до стара Операционна система. Въпросът ми са: 1 .Да върнем ли 98(как?) 2 .Да преинсталираме ли наново(откъде в BIOS). То буквално не стига в WINDOWS, а искарава това още преди да се е появило онова за зареждането на ХР. Проблема е, че момчето е 7 клас и скоро ще трябва да кандидаства и тяхните не дават да се правят модификации по компа. Ся трябва максимално бързо да оправим проблема. Даже тяхните не съ му пуснали НЕТ, защото по същата причина. Иначе е решил към Евроком(това е друга тема). Ето това са възможностите като влезем в BIOS. Standart CMOS Features Advanced BIOS Features Advanced Chipset Features Integrated Peripherals Power Managment Setup PnP-PCI configurations PC Health Status Frequency-Voltage Control Load Optimiyed Defaults Set Supervisor Password Set User Password Save & Exit Setup Exit Without Saving Моля кажете, ако знаете, че от време на време майка му иска да слуша музика на компа и ....... Благодаря предвърително за отговора! НАИСТИНА Е СПЕШНО! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted December 30, 2004 Share Posted December 30, 2004 btw kakvo go e nqmalo to4no v biosa ne mi stana qsno Po prinzip Xp se instalva kato v Advanced Bios Features napravish First booting device - CDROM.Vkarvash XP diska , restartirash i sledvash instrukziite. 98 nqma da mojesh da vurnesh Nai dobroto koeto mojesh da napravish v slu4aq e da si back upnesh si4kata zenna informaziq po nqkuf na4i i format c: Ili directno format bez da ti puka Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ MaTriX Posted December 30, 2004 Share Posted December 30, 2004 БИОСа ти е нужен само за да нагласиш буутващия хардуер, в случая СДРОМа трябва да е на първо място, а хард диска на второ, аз не виждам какъв е проблема да си провериш всичките възможни полета в БИОСа като със сигурност това което ти трябва се намира във * Advanced BIOS Features * Advanced Chipset Features след това рестартирваш ПЦто, преди тфа поставяш диска на XPто и така .. хайде нали си голям хакер, тия неща са много елемантарни за твоя чин, успех с инсталацията, ако има проблем пиши ми на ICQ, ще ти помогна Link to comment Share on other sites More sharing options...
golqmhaker Posted December 30, 2004 Author Share Posted December 30, 2004 Аве хора какво винаги се захващате за ника ве. Още не съм се научил. Той чичо ми както ми го преинсталираше записвах, обаче както е. По темата утре ше отида у тях за да го оправим. Той иска ХР, но кат стана така се съгласе да върнем 98, но като не може по-хубаво. Ще му се обадя. Благодаря ви момчета! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 30, 2004 Share Posted December 30, 2004 Трябвало е в началото да не избираш Upgrade, а другата опция (Advanced) или чист инстал, както там се нарича. Единствената причина да правиш ъпгрейд над Уин98 е ако не си запазил информацията от дяла и... просто не виждам друга причина. Ъпгрейд на ХР над 98 е чист мазохизъм. Два пъти пробвах такова нещо и горчиво съжалявах за загубения половин час. Както ти казаха влизаш в BIOS, отиваш на Advanced Chipset Features, или както се казва , вероятно е втория избор в менюто, и в Boot Sequence, или First/Second Boot Device нагласяш първото буут дивайс да е CDROM, второто задължително е IDE-0 или 1 или т.н. където е закачен диска, на който инсталираш. После излизаш, запазвайки настройките в БИОС и слагаш диска с ХР (преди да излезеш от БИОС) и форматираш и инсталираш и така. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 30, 2004 Share Posted December 30, 2004 Аве хора какво винаги се захващате за ника ве. Още не съм се научил. Той чичо ми както ми го преинсталираше записвах, обаче както е. По темата утре ше отида у тях за да го оправим. Ами да беше го сменил на "малъкхакер", че да ни е ясно. Би ли ми казал какво е дъното и процесора? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vastril4o Posted December 30, 2004 Share Posted December 30, 2004 Ако имаш инсталационно хп ще уплоадна боот сикета и ще ти обясня как да го инсталнеш... Заеби го тва 98 , верно е че хп е по голяма боза , но то има ли нещо на майкрософт дето да има работи като хората Link to comment Share on other sites More sharing options...
golqmhaker Posted December 31, 2004 Author Share Posted December 31, 2004 Аве хора хубаво ще влизаме в БИОС-а и ще ги настроим, обаче кат сложим диска и дадем рестарт(от копчето,защото не влиза въобще в виндолс),нали ще се зарежда компа, също както като се пусне. Разберете компа даже не му стига до зареждането на ХР, а дава тая грешка преди това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted December 31, 2004 Share Posted December 31, 2004 Аве хора хубаво ще влизаме в БИОС-а и ще ги настроим, обаче кат сложим диска и дадем рестарт(от копчето,защото не влиза въобще в виндолс),нали ще се зарежда компа, също както като се пусне. Разберете компа даже не му стига до зареждането на ХР, а дава тая грешка преди това. <{POST_SNAPBACK}> Ти май пак не разбираш! Хората ти обясниха да нагласиш в Биоса първото зареждащо у-во да CD-ROM, а второто HDD 0 или там, което ти е. След това пъхаш диска на ХР и рестартираш. Компа ще започне да чете от CD-то и от там на татък е хубаво да разбираш англииски. Когато ти поиска да форматираш, просто избери пълен формат на NTFS(New Technology File System) и след като хардиска се форматипа си инсталираш ХР-то и си готов. Но да ти кажа, че ако диска не е Bootable нищо няма да стане. Link to comment Share on other sites More sharing options...
golqmhaker Posted December 31, 2004 Author Share Posted December 31, 2004 Ти май пак не разбираш!Хората ти обясниха да нагласиш в Биоса първото зареждащо у-во да CD-ROM, а второто HDD 0 или там, което ти е. След това пъхаш диска на ХР и рестартираш. Компа ще започне да чете от CD-то и от там на татък е хубаво да разбираш англииски. Когато ти поиска да форматираш, просто избери пълен формат на NTFS(New Technology File System) и след като хардиска се форматипа си инсталираш ХР-то и си готов. Но да ти кажа, че ако диска не е Bootable нищо няма да стане. <{POST_SNAPBACK}> Ами аз съм инсталирал ХР от този диск, така че работи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.