Jump to content
BulForum.com

Има ли програма за конвектиране на номера от

CyberHill

Recommended Posts

Малко объркващо съм го написъл в заглавието ама ме ограничиха редовете :)

Та трябва ми програма в която предварително съм задал на кое име кой номер отговаря и като заредя разпечатката от Мтел да не ми показва номера а направо съвпадащите да ги конвектира :)

Преди доста време бях видял нещо подобно за Глубул ама 1-во непомна къде беше и второ съм на Мтел ( изедниците :) )

Ако някой знае такава ще съм много задължен!

Благодаря предварително! :punk

Я, това е идея !

Ще се пробвам. Мисля че на Excel може да се направи.

Edit :

ето едно решение :

1. Правиш си един XLS наречен Phonebook.xls в който първия лист се казва Sheet1 и там в първите 2 колони пишеш "Име" и "Телефон" и си попълваш там указателя. Полето "Телефон" му слагаш формат ТЕКСТ за да не маха нулата от 088. Ако за някое име имаш повече от един телефон, пишеш ги на различни редове като името се повтаря (не се оставя празно) или си добавяш коментар в името указващ вида на телефона (служебен, домашен и т.н.).

След това го сортираш по "Телефон" - избираш целите три колони, след това меню Data, опция Sort, долу даваш "Header row" и в първия "Sort by" избираш колоната с телефоните.

2. Отиваш на Мтел, електронна фактура и си изтегляш приложение Б в Excel формат.

3. Слагаш ги двата XLS-а в една директория и ги отваряш и двата.

4. Във фактурата вмъкваш нова колона между "Избран номер" и "Услуга и направление" и я кръщаваш "Име".

5. В първата клетка от тази нова колона пишеш формулата :

INDIRECT(ADDRESS((MATCH(C2;[Phonebook.xls]Sheet1!$B:$B;0));1;1;FALSE;"[Phonebook.xls]Sheet1");FALSE)

6. Избираш клетката в която току що написа формулата и с мишката в долния десен ъгъл провлачваш надолу за да се копира формулата в долните редове колкото е необходимо.

Забележка :

Вместо да си попълваш указателя на ръка, можеш да решиш да си го експортираш с някаква програма от GSM-а и тогава може да се случи така, че да имаш 2 отделни колони за име - "Име" и "Фамилия" (както направих аз), тогава формулата ще изглежда така :

CONCATENATE(INDIRECT(ADDRESS((MATCH(C2;[Phonebook.xls]Sheet1!$C:$C;0));2;1;FALSE;"[Phonebook.xls]Sheet1");FALSE);" ";INDIRECT(ADDRESS((MATCH(C2;[Phonebook.xls]Sheet1!$C:$C;0));1;1;FALSE;"[Phonebook.xls]Sheet1");FALSE))

Може вместо да се редактира фактурата, да се направи 3-ти XLS който да обединява данните от фактурата и указателя, и по този начин следващия месец само трябва да копираш новата фактира (като файл) върху старата - да речем винаги с име Invoice.xls

Може и без 3-ти XLS. Направо във Phonebook.xls да се направи - Sheet1 да дърпа данните от Invoice.xls а пък в Sheet2 да е самия Phonebook.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...