Jump to content
BulForum.com

Za *.avi

Izo

Recommended Posts

Ami napravih tova,koeto mi kazahte-mahnah DivX-a i slojih K-Lite.Avi-tata mi tragnaha,no mnogo bavno videoto!Muzikata si e nared,no videoto izostava znachitelno!Tova pak kakvo e i moje li da se opravi?Hrumna mi,che moje i da e ot videokartata-moiata izgoria i sega vremenno sam s Rendition na 4 MB!

Ами защото avi е по-силно компресиран и се нуждае съответно от по-големи ресурси за декомпресия.

А mpeg е жалка работа, там един филм се побира на 2-3 диска и качеството пак е по-лошо!

Ако имаш над 128 рам филмите не би трябвало да сечат

Прехвърли си повече натоварване към процесора.

Първо да се извиня че отговорът ми ще е мъгляв, но просто не съм правил тестове за скорост под Windows.

Така, сега малко общи положения.

За видео картата. Задължително е видео картата да използва т.н. Overlay за да показва видеото. Това означава че разпъването на екрана, конвертирането на цветовата система се извършва от видео картата. Трудно ще намериш видео карта която няма такова чудо - S3 Virge DX има:)

Overlay-я използва отделен буфер във видео паметта, това означава че трябва да имаш малко свободна. Например сега ако си в режим 1024x768x32, то той използва близо 3MB, като при 4MB ти остават 1MB за оverlay, което е напълно достатъчно за филм с размер 640x480.

За всеки случай използвай 16bit цвят за desktop (65536 цвята). Цветовете на desktop-а не оказват влияние на overlay-я.

Скоростта на възпроизвеждане зависи и от типа на цветовите пространства които overlay-я на видеокартата поддържа. Най-добре е ако се поддържа YV12,I420,IYUV защото това са разновидности на оригилания вътрешен формат на всички MPEG кодеци (включително DivX и XviD). Ако тези формати не се поддържат то YUYV,YUY2,UYUV и всеки темподобен формат съдържащ тези букви би трябвало да свърши работа. Те са по-бавни, но обикновенно конверирането от I420 в YUY2 е в пъти по-бързо от I420->RGB. Под Windows често се срещат и Overlay във формат RGB, те са като последно решение.

Ако по някаква причина overlay-я не работи то P500 не може да се справи с видео на цял екран!!

А да не забравя. Има видео карти които могат да декодират MPEG-4 (DivX/XviD), например ATI Radeon 9600, но се изисква специален декодер. MPEG-2 се поддържа от повече карти, но под win98 е много голям зор да го подкараш, дори да имаш всички драйвери и програми (Всички ATI, I810 и по-нови, GeForce2TI/4TI/440MX/ и всички по-нови.

За RAM паметта на компютъра няма какво толкова да се каже, важното е докато видеото работи да няма swap-ване (прехвърляне на виртуална памет на диска). Този съвет важи за всички програми ;) Предполагам че си с Win98, защото самия WinXP изяжда 128MB и пита за още.

За процесора няма какво толкова да се направи...

За кодеците. Изключи всички възможни postprocessing, film-effect и тем-подобни. Те имат за цел да дооправят картината след декодирането, но колкото повече оправят толкова повече товарят.

Кой кодек е най-бързият? Технически погледнато най-бързият кодек в света е ffmpeg, който може да се използва чрез ffdshow. Под Windows доста хора се оплакват от него (Докато под Linux например XviD е 50% по-бавен от него). Аз лично не съм забелязал някакво особенно забавяне(преполагам че собственичите на процесори със SSE се опракват, на вече има специални пакети за тях).

Съветвам те да го пробваш (най-новата версия от тук ffdshow ), защото той има и доста настройки с които можеш да си поиграеш. Например можеш да пробваш с включен overlay-mixer (понякога без него не включва overlay, друг път включва), да ограничиш използваните цветови формати (аз винаги махам rgb15/16). Не бързай да включваш никакви екстри в него...

Плеари:

Няма плеар който да ми харесва под windows. Препоръчвам BSPlayer заради неговия собствен филтър за управление на overlay, с което гарантира че винаги ще се използва ако го има. Чувам и хубави думи за MediaPlayerClassic, който често използва собствени (вградени в него) кодеци, което значително намалява шанса за създаване на шантава верига от филтри за декодиране.

По принцип съм противник на разни кодек пакети... Винаги слагат повече боклуци отколкото ти трябват.

Приятно експериментиране

twa e ot kodecite.Az imah su6tiq problem, iztriii absolutno vsi4ki kodeci i ne instalirwai AC3 filter twa e za zvuka, po nqkoi put ot nego se bugwa.Su6to po dobre si swali Xvid kodek otdelno ot kolkoto ot nqkoi pack. V www.mbox.tv ima kodeci instalirai si gi bez toq Ace mega codek pulna boza e.I vij na otmetkite v kodecite mahni twa na Xvid i kakto ti kazah si swali otdelen.Dano ti se otprawqt film4etata ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...